Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Prakje

Prakje

23-01-2010 om 07:59

Dilemma... zoon wil beste vriend liever niet op feestje....

Zoals de titel al zegt, zoon (10) wil op zijn 11e verjaardagsfeestje zijn beste vriend eigenlijk niet uitnodigen. Deze jongen is een prima knul als je hem een-op-een hebt. Tijdens een kinderfeestje gaat hij vervelend doen.

Dit resulteert al sinds groep 1 in ruzie met andere kinderen, 'ik vind het allemaal niet leuk'-gedrag, en uiteindelijk gaat hij boos weg. Toen hij kleiner was rende een van ons er dan achteraan en was enorm druk om hem weer bij de groep te krijgen. Waar hij dan met een hoofd op onweer tussen hing. Heel irritant...

Afgelopen jaar was er weer een aanvaring - die uiteraard ´nergens over ging´ -, waarop hij wegliep. We waren gewoon ergens in ons dorp op een veldje, dus we hebben hem laten gaan. Na enige tijd kwam hij terug en begon een vreselijke drama-queen act op te voeren. Na een stevige vermaning van ons ouders is hij op zijn fiets gestapt en naar huis gegaan.

Dit verziekt voor zoon behoorlijk de sfeer. Nou heeft zoon aangekondigd dat hij eigenlijk niet wil dat deze jongen komt. Maar.... hij vind ook dat hij dat niet kan maken.

Ik snap zoon heel goed, maar vind dit ook een lastige kwestie.

Wat zouden jullie doen? Gesprek met de ouders? Gesprek met jongen? Ik weet het echt even niet...

O ja... we hebben nog even hoor... zoon is pas over 3 maanden jarig :-)

Fraz

Fraz

23-01-2010 om 09:13

Als eerste

gesprek met zijn ouders. Uitleggen en voorstellen naast het feestje iets leuks met alleen die twee jongens te gaan doen. In overleg met zijn ouders dan bepalen of jullie het gesprek met de jongen aan gaan of zijn ouders. Waarschijnlijk weet die jongen het ook wel. Door iets te regelen naast het feest laat je zien dat die jongen wel beste vriend is dus dat je hem niet afwijst maar dat feestje en jongen gewoon niet samen gaan.

Ik heb ook wel eens naast het feestje nog iets aparts gedaan met dochter en beste vriendinnetje. Maar dat was omdat beste vriendinnetje uiteindelijk niet kon.

Ik zou

tegen de ouders zeggen/overleggen dat hij vorige keren niet leuk mee ded en het feestje negatief beinvloedde.

En dat hij wel deze keer welkom is (in overleg met de ouders) maar dat (na een waarschuwing) hij dan opgehaald wordt als hij vervelend doet. Zijn ouders kunnen dan thuis van te voren nog even waarschuwen en hem wel laten gaan.

Voor het jongetje en ouders ook een kans om er iets aan te doen. Het is voor hem ook niet leuk als hij straks nooit meer gevraagd wordt, zo'n reputatie (feestverpester) gaat snel rond op het schoolplein is mijn ervaring.

Ise

Ise

23-01-2010 om 12:18

Ook

Ik ben het helemaal eens met Manda Rijn. Als het de beste vriend is zou ik hem in elk geval een kans geven. Op deze leeftijd moet een gesprek hierover mogelijk zijn. Ik zou ook de ouders erbij betrekken en inderdaad na één waarschuwing het kind op laten halen (of beter nog: thuis brengen, maar dat lukt misschien niet omdat je druk bent met het feestje).
Mijn zoon van ook bijna 11 heeft een vriendje dat op kinderfeestjes altijd een rothumeur heeft. Ik heb het idee dat het te maken heeft met het niet in de belangstelling staan. Althans...niet het middelpunt zijn. De eerste twee jaar heb ik me er aan lopen ergeren. Nu weten we dat het gewoon zo is en gaan we er niet op in. Met zoon eb ik dit besproken en ook voor hem is het nu makkelijker om het naast zich neer te leggen.
Sukses!

Wie weet

Wie weet is hij wel een jaartje wijzer geworden. Ik vind dat het wel besproken moet worden omdat het al de zoveelste keer is misgegaan. Maar ook weer niet te zwaar maken.
Op het feestje hooguit 1 waarschuwing en dat is het einde oefening.
Als het goed gaat ook even een positief geluid laten horen.

Damajo

Ellen Wouters

Ellen Wouters

23-01-2010 om 21:21

Weet hij wat wel en niet leuk gedrag is?

Een ding dat ik me even afvroeg: weet de jongen in kwestie wat precies het ongewenste gedrag is, en wat wél gewenst concreet gedrag is? Aanwijzingen in de trant van "nou gewoon even normaal doen" of "doe nou eens gezellig mee" zijn voor een kind dat zich kennelijk niet senang voelt in een groep, soms te moeilijk.
(wellicht een enorme open deur, maar voor de zekerheid trap ik m nog even in)

*bella*

*bella*

24-01-2010 om 00:38

Te laat

De optie van ouders van vriendje erbij vind ik goed klinken, maar mi zijn jullie daar te laat mee. Als feestjes nu al jaren lastig gaan dan kan ik me voorstellen dat zoon het gehad heeft. Ik zou zelf denk ik ook gaan voor twee feestjes, eentje lekker met vriend alleen en dan iets speciaals.

Puck

Puck

25-01-2010 om 10:31

Waarom te laat?

Waarom nu te laat om de ouders van het vriendje erbij te betrekken? Je kunt toch aangeven dat het al jaren geprobeerd is en dat het steeds niet goed gaat en dat je het nu op een andere manier wilt oplossen. Voor zo'n gesprek is het mi nooit te laat.

*bella*

*bella*

27-01-2010 om 00:06

Omdat

de betreffende zoon nu eigenlijk de vriend niet meer erbij wil hebben. En dat kan ik me helemaal voorstellen. Natuurlijk is het strikt genomen nooit ergens te laat voor. Maar ik zou het sneu vinden voor zoon, om weer maar wat te proberen. Want ook als je ouders uitnodigt kan net zo goed de sfeer verpest worden, alweer. Zoon stelt een grens en die zou ik zeker respecteren, het is tenslotte ook zijn verjaardag.

Vriend als speciale gast op verjaardag zelf?!

ik herken dat wel wat. Ons buurmeisje zit op n andere school, had daar n vast vriendinnegroepje, naast mijn dochter. De buurvrouw vond het sneu voor mijn dochter om tussen allemaal onbekenden te zitten, met het feestje. Dus mijn dochter werd als speciale gast uitgenodigd op de ag zelf.
Na meegaan met trakteren op school, thee en taart, kadootje, maar ook blijven eten, slapen zelfs...alles is mogelijk om hem extra speciaal te laten voelen?!

Toke

Toke

27-01-2010 om 19:57

Eerst speciale dag met vriend, dan feestje

Als het al jaren hetzelfde patroon is, dan krijg je dat niet met één gesprek veranderd. Bovendien vind ik dat ook niet zo respectvol naar je zoon, die aangeeft (en dat is moeilijk genoeg) dat hij liever niet heeft dat dit vriendje op zijn feestje komt.
Ik zou ervoor kiezen om op een dag vóór het 'grote' feestje iets te gaan doen met deze jongen. Iets wat je echt niet met meerdere kinderen kunt doen en wat ze allebei ook erg leuk vinden om samen te doen. Want dat gaat wel goed, schrijf je, en dan is het ook leuk voor allebei. Je kunt dan ook echt wel daarna een feestje geven voor andere kinderen, dat is dan een 'gewoon' feestje. Zo is het uiteindelijk voor je eigen zoon het leukst: twee feesten die allebei speciaal zijn, niemand teleurgesteld, geen ingewikkelde gesprekken die misschien beter drie jaar eerder hadden plaatsgevonden. Wel eerst het speciale feest en dan het bredere feestje, anders is het voor de jongen in kwestie wel moeilijk te begrijpen/accepteren.
Doe je het op deze manier, dan hoef je niet perse te verwijzen naar wat er niet naar wens ging op eerdere feesten. Hooguit kun je aangeven dat je vindt dat de jongens het meest tot hun recht komen als ze samen op pad zijn en dat je daarom dit voor ze hebt uitgezocht.

Prakje

Prakje

28-01-2010 om 07:04

Reaktie

Alvast dank allemaal voor jullie reakties, er zitten goede tips tussen.

Als ik alles zo lees, en nog maar eens overdenk. Vind ik dat ik wel het gesprek aan moet met de ouders, nog even zonder de jongens. Ik kan het goed met ze vinden, dus dat komt wel goed. En het is idd nooit te laat voor een gesprek :-)

Een aparte activiteit met jongen en zoon is een goed idee. Ik zal het met zoon overleggen, die weet vast wel iets te bedenken. Als we dit gaan doen, dan vind ik dat we ook moeten uitleggen aan iig de ouders waarom er voor een activiteit apart is gekozen... ik zou het als ouder iig wel willen weten als er deze reden achter zit.

Waarom dit nu al jaren duurt komt ook omdat deze jongen 2 jaar heel ernstig ziek geweest is en toen niet op de feestjes (of school, of op bezoek etc) kon komen. En je ontziet de jongen en zijn ouders dan ook. Haalt je schouders op over bepaald gedrag... afijn. Misschien niet handig, maar ik zou het zo weer doen.

Bedankt nogmaals!

Ook namens zoon

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.