Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

bladie

bladie

07-09-2010 om 10:48

Dochter (7) wordt te dik door oma

Misschien valt dit probleem onder relatie problemen mmhh, want ik zie oma (´s) als het grootste probleem hierin. Oma past, tot verder redelijke tevredenheid, ongeveer 2 keer per week op, en in vakanties gaan ze soms dagen, ook weleens met hun op vakantie bijv. Dat wil ik niet kwijt, voor niemand niet, ondanks dat ik zelf weinig met mijn schoonouders opheb, vind ze wel gewoon aardig. Mijn eigen ouders stoppen mijn kinderen nonstop vol, maar daar zijn ze niet zo heel vaak, en meestal maar 1 of 2 nachtjes tegelijk.
Uiteraard heb ik al vaker met ze proberen te praten. Maar mijn schoonmoeders houding in deze ´deugt´ echt niet, naar mijn idee. Ik zie haar echt genieten als dochter iets lekkers eet, lees iets met veel suiker maar vaker nog iets met veel vet. Ze glundert echt als dochter met veel smaak haar zoveelste kippenboutje oppeuzelt, iets dat ik ergens best kan snappen maar dat wat mij betreft echt niet meer kan. Uiteraard :-) heeft oma zelf ook een probleem met haar gewicht (moet ze zelf weten, maar niet mijn dochter!) en heeft ze behoorlijk weinig kaas gegeten van goede gezonde voeding, generatiekloofje denk ik maar ze staat niet open voor nieuwe inzichten. (is ervan overtuigd dat ze zelf best goed eet terwijl haar maaltijden lekker zijn maar druipen van het vet bijv )
Ik wil me daar ook helemaal niet mee bemoeien, moet ze helemaal zelf weten en de weegschaal liegt uiteraard niet, maar dochter wordt dus echt te dik nu. En dat vind ik vreselijk en wil ik ook niet. Het probleem is echter ingewikkeld, ingewikkelder nog dan ik dacht heb ik afgelopen vakantie kunnen merken. Vaak ben ik er natuurlijk niet bij en weet dan ook niet wat er speelt. Nu heb ik het heel duidelijk kunnen zien allemaal, en ik vond het best schokkend. Dochter was met oma op vakantie, wij kwamen daar ook, gingen zelf weg na een paar dagen met dochter en daarna weer een paar dagen terug. Toen we aankwamen schrok ik al van dochters bolle toet, ze leek in de paar dagen enorm aangekomen. Verder hoorde ik haar nonstop om lekkers en eten zeuren. Toen we zelf op vakantie gingen werd dat gelijk een stuk minder. Maar toen we weer terug bij oma kwamen, begon het gezeur om eten weer gelijk!
Nu spelen er een aantal dingen denk ik. Het is misschien de gewoonte om bij oma te zeuren. Ook een stuk verveling vrees ik, er is veel te weinig passende uitdaging bij oma (minder mogelijkheden om te spelen, ook met andere kinderen, iets dat dochter heel graag doet en dan taalt ze niet naar eten) bij oma is het wat saai en gezapig. Verder is dochter een echte pleaser en sluit ik niet helemaal uit dat ze voorvoelt dat oma stiekem geniet van haar drang naar eten.
Ik weet niet goed wat ik moet. Praten met oma heeft, ook met andere issues in het verleden, meestal een averechts effect. Nu liep het in mijn ogen ook al helemaal mis, oma probeerde een machtspelletje te gaan spelen met dochter en haar te gaan ´verbieden` iets te gaan eten. Terwijl ik dat echt hélémaal niet wil. Ik wil niet dat dochter van 7 met haar lijn bezig is!! Ik wil dat wij volwassenen daar mee bezig zijn en ervoor waken dat ze teveel ongezonde dingen binnenkrijgt en dat het vanzelfsprekend is dat het aanbod naar haar toe verantwoord is. Oma kokketeert met haar eigen lijn en dochter neemt het al over, vindt zichzelf nu te dik, dit had ik zo graag voorkomen. Ik zie nu weinig andere keus dan toch haarzelf hierin op te voeden, en te hopen dat mijn adviezen ook aankomen als ze weer vanalles aangeboden krijgt bij de oma´s, maar eigenlijk wilde ik dat dus niet.
Pppffft, lang verhaal, sorry, maar weet het dus effe niet. Wat zouden jullie doen? Een echt open gesprek met oma gaat niet werken, ze ontkent toch alles. Ik wil eigenlijk dat dochter gewoon kan eten en gewoon kan snoepen zonder zich ergens zorgen om te hoeven maken (waarbij ik dan zorg dat het niet uit de hand loopt) maar ze zit nu dus op het randje van overgewicht, moet eigelijk nu alles al aan gaan passen om haar niet dikker te laten worden. En opassen dat oma niet ziet dat ik haar laat snoepen oid want dat is weer een vrijbrief voor haar om helemaal los te gaan.

T&T

T&T

07-09-2010 om 11:05

Goed gesprek met dochter

7 jaar is best al een leeftijd dat je goed met je dochter kunt praten. Neem haar serieus, en ga het gesprek met HAAR aan, en niet met oma. En dan niet in de zin dat zij teveel snoept of te dik wordt, maar meer in het algemene; wat voeding met je doet, wat goede voeding is en wat rommel.
Hier overigens het tegenovergestelde probleem, twee slechte eters op het randje van ondergewicht. Ik probeer hen duidelijk te maken dat je lichaam voeding nodig heeft, zoals een auto benzine nodig heeft. Het moet dan wel de goede benzine zijn, en geen appelsap ;) daar heeft een auto niks aan! Van bepaalde voeding groei je, en wordt je sterk, andere voeding doet niks, is alleen maar lekker. Vooral zoon van 8 noemt dat zelf ook geregeld als ik de snoeppot weer eens weg zet "ja mama, die snoepjes doen niks voor de honger he?" nee manneke, snoep is gewoon lekker, voor de honger eet je een boterham. Ik heb nu dus wel kinderen die ondertussen ook echt de snoeppot ontdekt hebben ;) maar ze weten zelf goed de maat, OOK als ze bij oma zijn! en ja, natuurlijk wordt er bij oma wel eens wat meer gesnoept... maar het mag natuurlijk niet de spuigaten uit lopen.
Ik denk echt dat je de meeste winst kunt boeken door het bij je dochter zelf te leggen.
groetjes, Tess

bladie

bladie

07-09-2010 om 12:38

Evident

Bedankt Tess, was even door alle emoties blijkbaar vergeten wat eigenlijk de meest logische stap hierin is; focussen op gezondheid ipv gewicht. Doen we denk ik te weinig, wel bij wat wél gezond is, maar we hebben het nauwelijks over wat níet gezond is. (wél om bijv de groente erin te praten, en niet komt niet vlug ter sprake omdat het weinig aangeboden wordt hier, en een paar frietjes bijv. vind ik weer niet slecht)
Ik hoop alleen dat ze toegankelijk is voor het onderwerp, dat het haar al genoeg interesseert om gezond te leven. (en oei, eigenlijk zeg ik dan impliciet dat opa en oma haar ongezond benaderen, blijft lastig.

koentje

koentje

07-09-2010 om 13:50

Precies

je kunt niet van je dochter van 7 verwachten dat ze weerstand biedt aan wat oma allem,aal aanbiedt.
Dus of een gesprek met oma waardoor zij zich aan jouw regels gaat houden of andere opvang voor dochter verzorgen.
Er zijn dan geen tussenwegen meer!

Ilva

Ilva

07-09-2010 om 14:18

Als extra...

Ik heb niet zo zeer een tip voor het overleg met oma maar misschien iets leuks voor je dochter. Mijn zoon begint ook wat steviger te worden en ik heb nu een springtouw voor hem gekocht. Zodra hij tijd heeft is hij aan het springen. Hij vindt het geweldig. En wat een extra beweging krijgt hij nu. Hij is motorisch niet sterk en op school mag hij vaak niet meedoen met de andere jongens. Maar nu beweegt hij ineens veel meer en dat is heel goed voor zijn gezondheid en ook nog eens leuk.

Succes met je dochter!

mirreke

mirreke

07-09-2010 om 15:27

Of een trampoline

als dat past in de tuin en in het budget.
Ik herken overigens je zorgen. Het punt bij jullie is dat eten inmiddels een soort emotionele lading heeft gekregen, vanwege oma. Het is ofwel iets waar je oma blij mee maakt, of wel het is iets waar je dik van wordt, maar wat ondertussen dus wel aanlokkelijk is. Dat vind ik, zeker voor een kind van zeven, een zorgelijke ontwikkeling. Ik zou zeker de tips hierboven ter harte nemen. Misschien zelfs al sowieso naar andere opvang zoeken, ook al omdat je schrijft dat je dochter bij oma weinig gestimuleerd wordt qua ontwikkeling en spel. Overigens zou ik ook een trampoline aanraden, trampolinespringen is ook erg goed voor je lijf en kost veel energie. Een van onze zonen houdt ook erg van touwtje springen op de trampoline ;-)
Een van onze kinderen wordt ook zo langzaamaan te dik. Hij is wel wat ouder dan je dochter, maar ook bij hem heeft lekker eten en snoepen een emotionele waarde gekregen. Inmiddels is hij zeer gefocust op (ongezond) eten, en ik vermoed dat het bij hem een soort troostfunctie heeft gekregen. Hij zit nu namelijk ook niet zo lekker in zijn vel. Ik vind het erg moeilijk, want hoe probeer je een kind bewust te maken van zijn eetgedrag zonder dat het daardoor juist ontaard in te weinig eten, een obsessie óf zich afzetten en daardoor juist weer nog meer eten. Allerlei gesprekken over gezond eten, het belang van gezonde voeding, hoe het werkt in je systeem ed. hebben we allang gehad. Hij weet het ook allemaal wel, maar ik denk dat het in dit stadium sterker is dan hijzelf. (overigens, hij staat op de wachtlijst voor gesprekken met een psycholoog, vanwege dat niet lekker in zijn vel zitten, en ik hoop dat daardoor ook op dit vlak iets ten positieve verandert).
Ook is het voor kinderen gewoon erg ongezond om te dik te zijn, en denk ik ook dat het niet erg leuk is. Mijn zoon begint nu te krijgen dat kleding niet meer zo mooi zit, of dat je een maat groter (of meer) moet kopen dan hij lang is, waardoor het ook weer niet staat. En ik ben ook bang dat het erg lastig wordt om 'af te slanken' als kind.
Je kunt wel hopen op een groeispurt...

Vic

Vic

07-09-2010 om 21:31

Ook gehad

Jaren geleden paste mijn toenmalige schoonmoeder 2 dagen per week op mijn oudste. Oma is nogal van het lekkere eten, en werkt ongemerkt (door haarzelf) ladingen koekjes en ander lekkers naar binnen. We hebben op een gegeven moment echt regels gesteld omtrent de hoeveelheden boterhammen, koekjes e.d. die dochter mocht hebben. Daar hield mijn schoonmoeder zich redelijk aan, maar soms ging het mis. Dan vertelde ze enthousiast dat dochter 3 pakjes chocomel had gedronken. Tja, voor drankjes stonden (nog) geen regels op het lijstje ;-)

Starry Night

Starry Night

08-09-2010 om 11:08

Eens met drommels

Van een meisje van 7 kan en mag je niets verwachten in dit opzicht. Daarom vind ik heel eerlijk gezegd het volproppen van een kind grenzen aan mishandeling. Groot woord wellicht, maar realiseer je dat vetcellen in de kinderjaren worden aangemaakt en daarna nimmer meer verdwijnen. Dit kind wordt dus opgezadeld met een levenslang probleem straks: haar gewicht.
Als degene die je je kind toevertrouwt om op te passen haar daadwerkelijk zou mishandelen, dan zou je geen seconde aarzelen, neem ik aan, en uitzien naar een andere oppas. Wel, beschouw het dus maar echt zo en stel dat ultimatum. Dat recht heb je gewoon en wat meer is: je dochter heeft dat recht op bescherming. Ze zal je er later dankbaar voor zijn.

T&T

T&T

08-09-2010 om 11:22

Verwen oma

Ik ben het wel met Lorwyn eens; oma moet gewoon lekker kunnen verwennen, en niet de vaste oppas zijn. Dat hebben wij eigenlijk al vrij snel besloten toen er kinderen kwamen... een oma die nog bijna fulltime werkt helpt natuurlijk ook bij die keuze ;))
Maar goed, wat we toen nog niet zagen aankomen, is dat oma de kleinkinderen ook wel behoorlijk kan verwennen!!! weer een goede reden om dat niet de vaste oppas te laten zijn ja ;) Mijn kinderen mogen veel meer dan ik vroeger! ze krijgen meer snoep, minder op hun donder, en oma zal ze ten aller tijden verdedigen ;))) ook als ik boos ben komt er altijd wel een goedmakertje in de zin van "zie je nou niet dat ze ook wel heel moe zijn..." Mijn vader ging wat eerder met pensioen, en komt ook nogal eens oppassen, gewoon omdat het een hele handige oppas is die je altijd kunt vragen voor van die "last minute" dingetjes... en een hele aardige ook voor de kinderen, die dan ineens de hele badkamer hebben omgebouwd tot waterparadijs... en opa zit lekker de krant te lezen en zegt alleen maar "ach, ze waren zo lief rustig aan het spelen" Soms vind ik het gewoon hilarisch, want ik vind dat ik zelf best streng ben opgevoed.
Maar goed, terug naar het punt: opa's en oma's zijn heel leuk als oppas, voor een keertje! maar zeker niet als vaste regel, en dat ene keertje mag dat verwennen ook wel.
groetjes, Tess

Oma is ook opvoeder!

Ik ben het er niet helemaal mee eens dat je opa's en oma's niet als vast oppas zou moeten nemen omdat zij de kinderen nou eenmaal mogen verwennen....
Waar komt die redenering toch vandaan? Van oudsher groeien kinderen met andere familieleden op dan alleen hun directe gezin, toch? Daar spelen grootouders een grote rol in. En grootouders hebben ook verantwoordelijkheid in de opvoeding, vind ik.

Ik heb met hetzelfde dilemma gezeten, hoor, daar niet van! Een oma die 2 dagen per week oppaste en elke week met kadootjes aan kwam zetten. Er is flink wat discussie gevoerd voordat zij daar mee ophield. Het is een kwestie van grenzen aangeven EN tegelijkertijd flexibel zijn. Iedereen brengt zijn eigen karakter mee in de opvoeding. Mijn schoonmoeder is heel lief maar ook erg meegaand, en daardoor nogal toegeeflijk naar de kinderen, maar ze weet ook dat er bepaalde dingen zijn die wij echt niet willen. En door over dat soort onderwerpen te praten, zijn wij tot een mooie balans gekomen: ik accepteer dat zij bepaalde dingen anders doet, en zij accepteert dat ik bepaalde dingen absoluut niet wil hebben.

Het dilemma van Bladie vind ik echt een geval van 'niet accepteren'. Tuurlijk hebben opa's en oma's een bepaalde vrijheid in hoe zij de dag doorbrengen met hun kleinkinderen, maar over het eten heeft Bladie het laatste woord. Bespreekbaar maken, dus!

bladie

bladie

08-09-2010 om 21:37

Dank

Dank voor jullie reacties. Blijf het lastig vinden. Het merendeel zegt bespreken, uiteraard is dat een aantal keren gebeurd maar ook weer niet, zoals gezegd is het lastig bespreekbaar. Oma geeft me gewoon groot gelijk en beaamt er zéker goed op te letten, en ontkent ook zelf te veel te geven. Het lastige is dat ik er meestal natuurlijk gewoon niet bij ben, en mijn dochter uithoren wil ik ook weer niet.
Ik ben het niet eens met de gedachte dat grootouders niet geschikt zijn om op te passen per definitie, is ook echt iets voor onze samenleving, de meeste samenlevingen zorgen in een veel breder verband voor elkaar. Maar goed, die keren opassen zijn niet eens zo´n probleem omdat dat maar een paar uurtjes per dag zijn. Het grootste probleem zit hier in de daagjes weg met oma denk ik, die ik eigenlijk iedereen erg gun.
Ik weet het echt nog niet, ben bang dat als ik oma heel precies ga voorschrijven wat ze wel en niet mag geven (want nu doet ze het naar eigen inzicht en dat gaat dus mis) dat ze de beladenheid rondom eten ook over gaat brengen op dochter, oma is er gewoon niet zo handig in.
Ik denk dat het iets van tussenwegen gaat worden, zal het nog eens aankaarten bij oma maar dan voorzichtig, zal meer andere oppasopties bekijken waardoor ze minder gaat, waarschijnlijk minder vaak weg met oma helaas, kijken of ik kan stimuleren dat er meer te doen is bij oma zoals ze buiten laten spelen of clubjes als ze bij oma is, mijn eigen ouders nog eens goed aanspreken omdat die net zo goed onderdeel vh probleem zijn. (maar wat openlijker, minder stiekum dan schoonmoeder, maar wellicht moet ik harder optreden en ook logeerpartijtjes bij mijn ouders verbieden als ze niet letten op eten en snoep.

T&T

T&T

10-09-2010 om 10:40

Mijn oma

Oh ja, zou ik bijna vergeten, MIJN oma was een vreselijke verwenner ;)twee stukken vlaai op je bord, en als je naar huis ging nog een flinke zak snoep, echt van de mate die wij niet gewend waren thuis! Moesten we dus ook netjes verdelen en niet alles tegelijk opeten. Mijn neefje at altijd alles achter elkaar op, hoe hij het voor elkaar kreeg weet ik niet, wel dat hij daarna knap misselijk was ;) en we kregen daar ook spannende dingen zoals kinderbier...daar moet je vandaag de dag nog eens om komen ;)
Maar goed, oma woonde bepaald niet om de hoek, duskwam het niet zo vaak voor.
Mijn andere oma was een lieve, maar ietwat strenge dame. Bij haar kreeg je gewoon 1 kerstkransje ;)
groetjes, Tess

Via de dietiste?

Is het geen idee om een onafhankelijke derde in te schakelen die gaat vertellen wat dochter allemaal mag hebben op een dag en die wellicht ook nog wel gezonde alternatieven kan aandragen voor al die lekkere zoete en vette happen die dochter toegestopt krijgt?

Dan kun jij je daar lekker achter verschuilen, kan dochter toch lekker blijven eten (op een gezonde manier dan) en wie weet pikt oma ook nog een graantje mee.

Als je dochter echt te zwaar is kun je volgens mij heel eenvoudig via je huisarts een verwijzing naar een dietiste krijgen.

CCbloom

CCbloom

11-09-2010 om 16:46

Tip

Mijn dochter volgt een programma via www.lekkerpuh.net Hierbij krijgt ze ook een huiswerkschrift. Dus oma moet zich er wel aan houden en voor jouw dochter is het dan leren om gezond te eten.
Mijn dochter kon ook vaak zeuren om een snoepje. Bij lekker puh werd uitgelegd dat het lichaam er ook om vraagt en hierdoor een bloedsuiker schommeling ontstaat. Nu krijgt mijn dochter een trommeltje mee naar school. Vol gestouwd met fruite en groente die zij graag lust. Thuis mag ze zoveel fruit en groente (dus fruit, tomaatjes, komkommer, worteltjes...) eten als ze wil. En natuurlijk ook water ernaast drinken. 3 bekers. Naast het andere drinken.
De eerste week was ze 1kg en 3cm kwijt! En ze had geen honger gevoel. de tweede week werd moeilijker. Want ze had ook lekkere trek. Ik verwees haar steeds naar de koelkast. Om het leuk te houden, mag ze van het fruit 1x per dag een smoothie maken. Dat vindt ze echt een feestje.
Op het laatst krijgt ze een beloning van Lekker puh. Ik weet wat het is, zij moet het nog ontdekken doormiddel van een spelletje.
Succes ermee.

bladie

bladie

11-09-2010 om 19:46

Nee

Een verwijzing gaat niet lukken. Zo veel te zwaar is ze (nog) niet. Ze zat al een hele poos tegen het randje aan en ik schrok zo van haar duidelijk zichtbare gewichtstoename van die enkele dagen bij oma, ik denk dat ze op dat moment ook echt te zwaar was, ik merkte het met optillen (ging niet meer!) en al haar kleren pasten haar niet meer. Maar omdat ze denk ik maar een beetje te zwaar was hebben we dat inmiddels wel weer grotendeels weggewerkt, want ik ben er zelf thuis uiteraard hard mee bezig. Haar kleren passen weer goed, haar bolle toet en buik zijn weg, ze is nu gewoon weer mollig, zoals ze was. Is ook al een hele poos niet meer bij oma geweest moet ik zeggen. (gaat onregelmatig) Plus dat ze er zelf op let, hetgeen ik dus eigenlijk nog niet wilde.
Ik wil vooral met alle macht voorkomen dat het echt een probleem wordt, bovendien wil ik gewoon al die overmatige suikers en vetten niet. Ik geef ze hier wel gewoon hoor, maar bij oma moet het wel overdreven zijn anders kon ze niet zo hard zijn aangekomen.
Maar erg bedankt voor het meedenken.
Ik blijf er trouwens wel wat over nadenken, die rol van grootouders. Vooral omdat ik mijn ouders net zo goed een probleem vind, ook al passen die helemaal niet op. Maar ook die enkele dagen per jaar zo vreselijk volstoppen, ik snap niet goed wat dat toch is.

Dank je voor de tip!

Dank je voor de tip, ik zal eens op de site gaan kijken. Mijn dochter is volgens de bmi niet te dik/ te zwaar, maar is wel aan de stevige kant, ondanks 3 maal sporten in de week. (kan natuurlijk haar bouw zijn, maar alle gezonde tips zijn welkom).
Thanks!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.