Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

jeltje

jeltje

22-03-2012 om 21:55

Dochter helpen of laten gaan?

Mijn jongste dochter is 1 november in groep 1 begonnen. Dat ging prima. Ze zit nu dus bijna 5 mnd op school, en wat me opvalt is dat ze sociaal haar plekje nog niet heeft gevonden. Ze heeft een keer of drie een speelafspraakje gehad, met hetzelfde meisje. De laatste keer was geen succes omdat mijn dochter opeens flipte toen ook een klein broertje thuis bleek te zijn. Ze is toen gillend weggelopen en naar huis gelopen. Dat vriendinnetje is nu dus ook wat minder enthousiast.

Mijn dochter is koppig en soms kattig ( en een lieve schat). Normale opmerkingen (' je mag niet met die potloden') interpreteert zij alsof ze gedwarsboomd wordt en daar reageert ze dan boos op. Ze heeft ook voortdurend verhalen over iedereen die haar niet aardig vind, maar ik heb geen idee of dat echt zo is, of alleen in haar beleving. En daarbij zal haar eigen gedrag niet bijdragen aan haar populariteit, omdat ze dus snel bozig en kattig reageert. Als ze het al over speelafspraakjes heeft, dan wil ze die per se alleen bij ons. Maar zover komen we dus al niet, want ze spreekt niets af. Ik denk trouwens dat als zij volgend jaar in groep 2 zit, ze zich veel prettiger zal voelen. De jongste in de roedel zijn ligt haar niet. Overigens ging het op het kdv altijd prima, en speelt ze nog wel eens met kinderen uit die tijd: heerlijk vertrouwd. Dan is ze vrolijk, zorgzaam en lief.

Ik vraag me nu af of ik iets moet of kan doen om haar sociaal wat meer op gang te helpen.
Nou denk ik enerzijds: ach, ze is nog zo jong, het zal wel komen. Daarbij: ze heeft er geen last van, en lijkt geen behoefte te hebben aan afspraakjes en zo. Haar pushen zou juist averechts kunnen werken.
Anderzijds heb ik het gevoel dat iedereen speelafspraakjes maakt, en dat zij een beetje de boot mist. Maar dat kan ook goed projectie zijn, ik was zelf als kind altijd erg bezig met 'erbij horen'.
Dus: gewoon laten gaan? of actief stimuleren ( met risico dat ze dan de kont tegen de krib gooit en ze dan juist weer heel raar of bokkig gaat doen)?
Wat ik nu doe is haar zo nu en dan zeggen dat ze wel iemand mag vragen, en soms doe ik haar suggesties. Verder leg ik haar uit dat als zij aardig doet, de kinderen ook aardig tegen haar zullen doen.

Iemand tips?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Maartje

Maartje

22-03-2012 om 23:15

Even de tijd geven

dat heb ik ook bij mijn dochter gedaan. Vorig jaar speelde ze nooit bij klasgenootjes, wel bij dochter van vrienden van ons. Ze zit nu in groep 2 en speelt volop met klasgenootjes.
Je schrijft dat ze er zelf ook nog niet echt behoefte heeft aan speelafspraakjes, ik zou zeggen: geef haar nog even de tijd en push niet teveel!

Hier

Een jongetje dat op zijn 4e ook nog heel voorzichtig was. Door een ander achoolsysteem ging hij pas op zijn 5e naar school en hij heeft nu een vriendje waar hij af en toe mee speelt. En dan moet ik er nog bovenop zitten :)
Ik denk dat het allemaal wel komt! Waar ik woon, lijken speelagspraakjes ook veel
minder gangbaar, ook een kwestie van cultuur.

Ik zou je gevoel over je dochter inderdaad volgen, dan zal het vanzelf wel komen. En wie weet ontmoet ze een andere pittige tante die aan haar gewaagd is!

Je doet het goed hoor...

niet teveel bovenop zitten, wel af en toe vragen of ze niet eens met iemand wil spelen. Het komt vanzelf Ik dacht ook dat mijn zoontje maar weinig (te weinig) speelafspraakjes had op school, maar hij zat er minder mee dan ik. Het bleek dat andere kinderen ook niet zoveel na schooltijd met elkaar afspraken; sommige durfden niet bij iemand thuis te spelen, andere kindjes hadden een stampvolle week met bso en zwemles en dat soort dingen.

Nu zit mijn zoontje in groep 3 (ook van november en de jongste in de klas) en begint het spelen goed op gang te komen. Hij speelt nu vaak 1 of 2 keer per week met een kind van school na school en deze maand had hij zelfs 3 kinderfeestjes, terwijl hij vorig jaar het hele jaar maar bij één kind uit zijn klas was uitgenodigd! En nu klaagt hij weer dat hij "een beetje weinig tijd" heeft om lekker te spelen thuis;-)

Cindy Smeets

Cindy Smeets

26-03-2012 om 20:10

Mijn kleine meid...

...zit in groep 1 vanaf vorig jaar april. Ze speelde toen ook niet veel en dat is zo geweest tot een maand of twee geleden. Ik heb, zoals sommigen hier al zeggen, er niet super bovenop gezeten, maar wel af en toe gevraagd. "Met wie wil je spelen?" En dan was het meestal in het begin:"Ik wil bij jou blijven mammie".
Nu vraagt ze echter continu of ze bij andere kindjes mag spelen, omdat ze daar niet hoeft te delen met haar broer en zus (denk ik).

Ik denk dus dat je het heel goed doet, niet te veel stimuleren, gewoon af en toe vragen.

jeltje

jeltje

29-03-2012 om 21:35

Dank

Dank voor de bevestiging! Ik ga rustig zo verder, zolang zij met plezier naar school gaat zal het wel loslopen..
Liesbeth

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.