Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Eira

Eira

11-12-2011 om 23:12

Dochter is zo negatief over zichzelf

Mijn dochter is bijna 9 en heeft soms zulke negatieve gedachten over zichzelf. Ze vindt zichzelf dan niet mooi genoeg, dat ze niks goed kan, dat ze geen vriendinnetjes kan maken (ze is nogal verlegen en durft dat ook niet goed), dat anderen dingen vast beter kunnen dan zij, kortom, niks deugt.
Ze is een meisje wat iets anders in elkaar zit dan het gemiddelde kind, heel erg slim en wijs voor haar leeftijd, heeft andere hobbies en interesses dan haar leeftijdgenootjes en vind het ook vaak fijn om alleen te spelen omdat ze dan kan doen wat ze wil (zegt ze zelf).
Ze heeft een echt vriendinnetje, ook een slim meisje, en daar speelt ze dan erg vaak mee, maar ze wil ook wel graag met anderen spelen, zegt ze, maar als ik haar dan wil helpen om iets af te spreken, wil ze toch liever niet. Het lijkt er op dat ze graag gewoon wil zijn, net als de anderen en denkt dat je misschien hordes vriendinnen moet hebben. Ze klaagt ook dat ze wou dat ze net zulke hobbies als andere kinderen had, ze doet zelf aan fotobewerken en kunstschaatsen (toch wel iets om trots op te zijn vind ik).
Wij proberen juist te benadrukken dat het juist mooi en bijzonder is om iets anders te doen dan anderen en zeker dat kunstschaatsen, doet niet iedereen.
Ik vind het zo moeilijk om te zien dat ze er zon moeite mee heeft anders te zijn en haar eigen pad te volgen.
Wil haar er graag mee helpen maar ze wordt alleen maar boos als ik dat doe.
Ik vraag me ook wel eens af of kinderen die slimmer/wijzer zijn dan hun leeftijd misschien eerder gaan puberen?
En hoe help ik haar in hemelsnaam met het leggen van contacten?

Isabella Caramella

Isabella Caramella

12-12-2011 om 10:22

Sturen?

".. Ze klaagt ook dat ze wou dat ze net zulke hobbies als andere kinderen had, ze doet zelf aan fotobewerken en kunstschaatsen (toch wel iets om trots op te zijn vind ik)." Heeft ze deze hobbies zelf uitgezocht of is dit aangepraat?
Wat wil ze eigenlijk zelf? Willen jullie dat ze zo bijzonder is (elke ouder vindt dat over zijn kind), sturen jullie haar misschien te veel?
Misschien is een toneelcursus iets voor haar, lijkt me goed voor het zelfvertrouwen en in het leren omgaan met andere kinderen. Of een bezigheid die je niet in je eentje doet, om andere kinderen te leren kennen. En als je je echt veel zorgen maakt iets van integratieve kindertherapie?

Jet

Jet

12-12-2011 om 10:52

Faalangst?

Hoi,

lijkt naar mijn idee op faalangst.

Was ze bijv ook laat met fietsen, zwemmen, praten? En zodra ze dat kon dat het ineens supersnel en goed ging?

AzoraC.

AzoraC.

12-12-2011 om 11:47

Ook zo'n negenjarige gehad

Ach ja, ellende, slim zijn op de basisschool. Daar zit namelijk een bulk kinderen waarbij je geen aansluiting vindt.
Ik had ook zo'n negenjarige, maar die was niet verlegen en maakte veel vriendinnen op vakantie, tijdens hobby's enzovoort. Jammergenoeg zie je die wat minder dan de kineren die dagelijks in je klas zitten.
Kan ze bij het kunstschaatsen geen vriendschappen sluiten?
Verder hielp het bij mijn dochter om te zeggen dat niet iedereen hetzelfde is én dat je niet met iedereen vrienden kunt zijn, dat zelfs niet iedereen je aardig hoeft te vinden. En door uit te leggen dat je naarmate het leven vordert, steeds meer mensen tegenkomt die dezelfde interesses delen. Eerst op de middelbare school, daarna tijdens de studie.
Azorac

Eira

Eira

12-12-2011 om 13:39

Isabella,

Nee wij sturen dat absoluut niet!
We hebben ook al een zoon die hoogbegaafd is en daardoor buiten de boot viel op de basisschool, we hebben juist gewone hobbies gestimuleerd, ze heeft op gymnastiek gezeten in ons dorp waar veel klasgenootjes op zaten en op ballet, ook veel klasgenootjes, maar op een gegeven moment wou ze niet meer, vond het niet leuk meer en wat moet je dan? Ze wil kunstschaatsen en foto bewerken op de computer, maakt ook zelf de foto's en als ik zeg dat ze dat kan laten zien in de klas wil ze dat niet omdat niemand dat leuk zal vinden volgens haar.
Ook praten we heel veel met haar, op een opbouwende manier en dat helpt wel hoor, bij onze zoon heeft het op een gegeven moment ook z'n vruchten afgeworpen tenslotte.
Integratieve therapie is ook iets waar wij aan zitten te denken, het leren omgaan met het anders zijn.
Bij het kunstschaatsen heeft ze wel contact maar dat beperkt zich alleen tot het schaatsuurtje, ze zit er vooral voor zichzelf op, zegt ze ook;)
Het is idd een vrij streberig meisje, ze wil dingen eigenlijk het liefst meteen perfect kunnen maar als ze dat niet kan en wel echt graag wil, is ze wel een echte doorzetter. Met fietsen en zwemmen was ze laat en kon het vrij snel, klopt helemaal:)
Ben gewoon bang dat ze zich eenzaam gaat voelen..

Isabella Caramella

Isabella Caramella

12-12-2011 om 19:44

Eira

Ok, ik snap het. Voelt ze zich nu ook eenzaam of vermaakt ze zich wel? Kijk, je wilt als ouder gewoon niet dat je kind het moeilijk heeft of gaat krijgen, maar alle kinderen moeten ook gewoon hun ding in het leven leren en soms ergens doorheen. Snap je wat ik bedoel? Je bent bang dat ze zich eenzaam gaat voelen, maar ik denk dat je dat als ouder niet kan voorkomen. Wel proberen dat ze zich lekker in haar vel voelt, zich kan uiten etc, misschien mbv een therapeut. En is er geen fotoclubje zodat ze wat kinderen leert kennen met eenzelfde hobby?

Ehh

misschien zeg ik wel iets heel stoms maar ik zou er niet in mee gaan.

Want iedereen is anders. Iedereen gedraagt zich in bepaalde situaties anders door welke reden dan ook. En ze is niet meer bijzonder dan andere kinderen, dat weet je helemaal niet namelijk en dat zou je ook niet nodig moeten hebben. Jezelf zijn is genoeg, is perfect.

Kijk, een mens moet kunnen zijn wie hij of zij is, je bent goed zoals je bent, niet beter en niet slechter, volg je eigen interesses en wees geinteresseerd in anderen en that's is. Zij komt echt wel op haar plek terecht, sterker nog volgens mij zit ze er al.

Eira

Eira

18-12-2011 om 15:49

Manda,

Ik denk idd dat je gelijk hebt, ze is zoals ze is en dat mag ook. Ik wil er ook niet teveel in meegaan maar als ik haar dan af en toe zo hoor over zichzelf dan word ik toch heel strijdbaar om haar een positief zelfbeeld te geven. Maar misschien is het een groeiproces waar ze doorheen moet, dat was bij de oudste ook zo.
Ze zit op zich lekker in haar velletje, is blij en vrolijk en gaat graag naar school.
Denk ook dat ik het zelf meer moet loslaten, ik kan haar ook niet overal bij helpen.
Gelukkig is ze ook niet elke dag zo.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.