Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Dochter van 6 gaat niet slapen

Hallo

Ik ben op zoek naar tips om mijn dochter van 6 aan het slapen te krijgen.
Als baby was zij een goede slaper, maar vanaf de peutertijd is dit veranderd.

Bijna iedere avond is het raak; roepen, uit bed komen en dat tot een uur of 9 's avonds.

We hebben al vanalles geprobeerd en ik weet nu niet meer hoe we haar op een normale tijd aan het slapen krijgen.

We hebben al verschillende bedtijden geprobeerd (wat later of juist wat eerder), wel/geen tv voor het slapen gaan, wel/niet nog even lezen voor ze daadwerkelijk gaat slapen enz.

Er lijkt ook niks te helpen. boos worden helpt niet, met haar praten, iets beloven, stickers plakken werkte een tijdje (iedere dag een sticker mogen plakken als ze goed is gaan slapen), maar nu ook niet meer.

Ze geeft aan gewoon niet moe te zijn.
Ze is niet bang gelukkig.
Maar ze kan ook de rust niet vinden om in bed te blijven.

Het maakt ook niet uit of we inspringen op haar gedrag of het juist negeren.

Heeft er iemand nog tips?

Ze zit nu sinds een aantal weken in groep 3 en ik zou het jammer vinden als vermoeidheid haar op een gegeven moment parten gaat spelen.

Dank jullie wel voor het lezen!

groetjes Stippeltje

Eenvoudige oplossing

Wij hebben ook zo'n dochter. Dé oplossing bleek gewoon: Zo en zo laat ga je naar bed en in bed liggen. Slaap of niet, je blijft erin, tot de volgende ochtend. Slaap je niet, dan rust je óók uit. Idem de volgende ochtend (met opstaan). Wat rustig 'vermaak' bij de hand/bed (boekjes).
Hier duurt het nog steeds ongeveer 2 uur voor jongste slaapt, ongeacht hoe laat ze naar bed gaat en óók als het héél erg extreem laat is (oud en nieuw b.v.).
Geloop en uit bed komen maakt het over het algemeen alleen maar langer voordat ze slaapt.
Jongste is ondertussen 13 en heeft dit altijd zo gehad.
groeten albana

Stippeltje

Stippeltje

29-09-2011 om 14:50 Topicstarter

Helaas...

..werkt dat hier niet.
We spreken inderdaad met haar af dat ze in bed blijft. er liggen ook boekjes naast haar bed die ze mag pakken.

Maar helaas blijft ze dan dus ook niet in bed.

Ik kan wel eens proberen om wat ander speelgoed naast haar bed te leggen, zoals een pop ofzo. Wie weet werkt dat wel.

Het is overdag ook geen stilzitter, ze is niet overdreven druk maar wel altijd in beweging en schijnbaar gaat dat 's avonds gewoon door ;).

Heel erg bedankt voor het meedenken!

amk

amk

29-09-2011 om 19:39

Is ze ook echt moe

's morgens of is het gewoon een wakker kind met weinig slaapbehoefte?

Die van mij is ook zo'n stuiterbal, die slaapt ook niet voor 9 uur. Zo lang ze mij niet lastig valt (= uit haar kamer komt) zoekt ze het maar uit. In of uit bed.
Maar 's morgens om 7 uur, is ze voor de wekker wakker en verder ook niet moe. Ze mag pas om kwart over 7 naar mij komen, dan kan ik even rustig het journaal kijken zonder gekakel er tussen.

Boven blijven

Moeilijk hoor. Ik heb zojuist ook mijn zoon (7jr) weer zonder pardon naar boven gestuurd. Komt ook altijd het bed uit om de zaken langer te rekken. Nu was de smoes: "mama ik maak me zo'n zorgen over het zwemmen".

En dan ga je twijfelen hè? D'r zal toch niet echt iets zijn... In dit geval was het mij toch duidelijk omdat hij om te beginnen al niet naar bed wilde.

Maar over het algemeen is het vrij duidelijk. Om half 8 ga ik na kus en knuffel naar beneden, en zij mogen tot 8 uur lezen, spelen, whatever, daarna gaan ze slapen. Ik ga dan ook niet meer controleren (wel overigens toen ze 6 waren). Het is helemaal hun dingetje. Meestal werkt dit goed (en gaan ze ook echt om 8 uur slapen!)

Maar toch.. een paar keer per week staat er wel één beneden met een of andere k*tsmoes om 8 uur. Ik reageer niet of stuur ze subiet naar bed.
(tenzij er echt wat is, dan ga ik mee en troost of wat dan ook; en dat is soms een lastige afweging; ze hebben namelijk door dat "ik maak mij zorgen om..." goed is voor een flinke dosis aandacht en uitstel)

Duidelijk zijn en volharden. Ik ervaar dat laatste toch wel als moeilijk.

Groetjes, Linda

ps schiet mij net te binnen dat vanaf het moment dat ze ook echt konden lezen (halverwege groep 3) er wel een omslag was; toen wilden ze ook echt even zelf lezen voor het slapen gaan

Vooral volharden...

...wil ik er nog even aan toevoegen. Twee, drie weken lang doorzetten.

Hup, terug naar boven. Kan niet slapen? Ja, hier staande in de huiskamer kan je dat ook niet. Doeiiii...

Succes!

Linda

Vic

Vic

29-09-2011 om 20:34

Hier ook

Mijn dochter van 6 gaat rond 19.30 uur naar boven. Dan lezen we nog wat of doen een kort spelletje. Als ik dan naar beneden ga, mag ze zelf nog even lezen en nog maximaal 1x naar de wc. Vaak hoor ik haar zeker tot 21.00 uur rondscharrelen, maar de afspraak is dat ze op haar kamer blijft. 's morgens staat ze altijd uitgeslapen op (rond 07.30) , dus ik denk dat ze gewoon niet meer slaap nodig heeft.

dc

dc

29-09-2011 om 21:10

Boekje

Mijn 5 jarige slaapt ook weinig, en die gaat om 7u naar bed met ritueel en zo rond 7.30 gaan wij naar beneden. Hij mag dan nog tot 19.45 lezen en dan moet het licht uit. Ik geloof dat hij die tijd alleen ook even nodig heeft.

Verder zorg ik ervoor dat hij ook fysiek moe is 's avonds. We doen zoveel mogelijk lopend en hij doet veel aan sport. Anders blijft hij ook maar terugkomen.

Marie

Marie

29-09-2011 om 23:59

Luisterboek?

Hallo
Wellicht is het een idee om haar in bed naar een luisterboek te laten luisteren?
succes

Het idee

Van : 'je gaat naar bed om te slapen' moet je helemaal even uitbannen. Daarmee spreek je een verwachting uit waar ze blijkbaar niet aan kan voldoen, of in ieder geval een behoorlijke tijd niet.
Want ze gaat naar bed om te slápen, logisch dat ze er uit komt om te melden dat ze dát niet kan...
Vanaf nu gaat je dochter alleen nog maar naar bed om erin te liggen. Of er in ieder geval in te 'zijn'.
Ze gaat dus niet meer slapen, maar náár bed.
Dat maakte hier een crusiaal verschil (heb de tip ook hier gekregen ooit). Naar 'bed' gaan en je mag daar in dat bed doen wat je wil, als je maar rustig bent en erin blijft, was schijnbaar voor dochter zélf een veel makkelijkere opdracht dan : 'Gaan slapen'. Want dat laatste duurde eindeloos lang...en dan begon ze schijnbaar aan zichzelf te twijfelen dat ze het niet kan of niet moe is.
Alleen maar in bed liggen/zijn is een héél stuk makkelijker. Je hoeft dan ook niet te gaan klagen dat je niet kan slapen, want dáár gaat het niet meer om en je hoeft ook niet te gaan zeggen dat je niet moe bent, want ook dat doet niets ter zake.
Als je eenmaal die omslag hebt gemaakt in je eigen hoofd is het ook een stuk makkelijker om te volharden. Ik kan niet slapen beantwoord je dan gewoon met : 'Nou en? Je hoeft ook alleen maar in bed te liggen....' Ik ben niet moe is ook geen optie, want ook als je niet moe bent kun je prima in bed liggen. Desnoods doe je enkele gymnastiekoefeningen al liggend in dat bed....
Wij praten hier al zo lang niet meer over 'gaan slapen' alleen maar over 'maar bed gaan' dat het gemeengoed is geworden. Je kan afspraken maken over hoe vaak naar het toilet of water drinken en daar een maximum aan stellen, want je 'verwacht' niet meer dat ze gaat slapen. Dat is het uitganspunt niet meer.
Dat 'gaan slapen' was ook het eerste dat mij opviel in je eerste posting. Je benoemt het wel érg vaak...alleen daarom al lijkt het 'gaan slapen' een zeer belangrijke factor, ook voor je dochter dus. En dát kan ze dus niet of pas na een hele tijd....Dus komt ze er uit om dat te melden en steun en support en bevestiging te zoeken bij jullie. Zodra dat 'gaan slapen' verleden tijd is zal die 'druk' om dat te bewerktstelligen afnemen en ze zich ook beter kunnen onspannen, ook wetend dat dat voor jullie er niet écht toe doet......En dus op een gegeven moment in slaap vallen.
groeten albana

Aanvulling op albana

Als ik weg ga na de kus zeg ik ook altijd "lekker slapen voor straks".

GrL

Merel

Merel

30-09-2011 om 09:47

M'n moeder

Mijn moeder zei dat vroeger altijd al tegen mij (blijkbaar was ik ook aan het mopperen dat ik niet kon slapen) 'slaap je niet, dan rust je toch' ...dus blijf maar lekker liggen.
Blijkbaar heeft ze dat vaak gezegd, want dit zinnetje herinner ik me zó goed, volgens mij hebben heel veel kinderen zo'n fase.

Tirza G.

Tirza G.

30-09-2011 om 11:03

Merel (licht ot)

En heel veel moeders zo'n zinnetje :-) Mijn man's oma zei het al. En die zou 120 geweest zijn :-)

Tirza

En onze variant

Ook ik ken dat zinnetje van mijn oma.
En in onze familie is er ook nog een variant: 'slaap je niet dan rust moeder toch'

Groeten,

Temet

Irene

Irene

30-09-2011 om 13:01

En ik zeg...

bij het naar bed brengen altijd nadrukkelijk: "tot morgen!"

tonny

tonny

01-10-2011 om 14:35

Ja leuk die gezegden

variatie op bedtijdgebedje:

'Jij gaat slapen
Ik ben moe'

Geen wijze woorden mijnerzijds, als ik al die verhalen lees komen de herinneringen helder terug.

Slaap is niet te dwingen. Slaap is iets heel bijzonders, dat merk je vooral als het niet lukt ;)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.