Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ker

Ker

02-02-2011 om 14:58

Dochter van net 9 betrapt op winkeldiefstal

Hallo ouders,

Mijn dochter is gistermiddag opgepakt omdat ze bij Jamin een zak snoep had gestolen en in een sierradenwinkeltje een paar oorbellen. Samen met een vriendinnetje, beide net 9 jaar. Uit verveling gingen ze blijkbaar elke week de straat op, ouders van vriendin wonen vlakbij de binnenstad, vader hield erg weinig toezicht, en struinden winkels af. Ze ontdekten dat het meenemen zonder betalen blijkbaar makkelijk ging!
Beide zitten in de grenzen-verlegfase. Brutaal enzo. Mijn dochter presteert daarbij op school slecht, totaal ongemotiveerd en ook onzeker, dus ik heb meerdere zorgen (ze is wel getest en bovengemiddeld intelligent). Uit onvrede gingen ze samen kattekwaad uithalen. De politie heeft ze meegenomen naar het bureau en zo kregen ze de schrik van hun leven. Het is goed aangekomen! Daarvan ben ik overtuigd.
Wie heeft deze zelfde ervaring of iets vergelijkbaars? Ik ben natuurlijk wel erg geschrokken en benieuwd naar dergelijke verhalen van andere ouders.

Dank en groet,

Ker

stella

stella

02-02-2011 om 15:04

Goed zo

Mooi dat ze geschrokken is en dat ze even meegenomen zijn.
Ik heb een zwager die deed het op die leeftijd en is nooit gepakt. Dus steeds 'moediger' en op latere leeftijd wel een keer gepakt... En nog eens ... Dan komt het je anders te vallen hoor!

Chippie

Chippie

02-02-2011 om 15:25

Ik zou...

Ik zou met je dochter naar Jamin gaan en daar haar excuses laten maken. Politie heeft haar op de donder gegeven, jij hebt daar als ouder ook een taak in. Dit is geen extra straf maar wel een belangrijk statement en een belangrijk leermoment.

Ik vind het wel enigszins vreemd dat je geen idee had dat je dochter samen met het vriendinnetje in de stad slenterde. Al smijn kind ergens speelt ben ik nog steeds verantwoordelijk en niet de vader van het vriendinnetje. Ik vraag altijd wat mijn zoontje heeft gedaan. En als moeder zie ik wel of hij liegt of niet.

Ker

Ker

02-02-2011 om 16:09 Topicstarter

Reageren en excuses

Hallo Stella en Chippie, dank voor jullie reacties. Excuses aanbieden is in beide winkels gebeurd, uiteraard. Hoe het kwam dat ik het niet wist: ik vroeg er natuurlijk steeds naar, en ik kan kan niet altijd zien of mijn dochter liegt, knap als je dat wel kan, maar ik dus niet. Dat kan ze blijkbaar erg goed :-(
We hadden daarnaast duidelijke afspraken over buiten spelen en niet verder dan een bepaalde straat, alleen in het hofje spelen ea. Dan wordt het wel moeilijk om dat van je huis twee kilometer verderop in de gaten te houden. Ik blijf verantwoordelijk, natuurlijk, maar ik vertrouwde de vader in zijn toezicht. Dat besteed je in zo'n geval op zo'n moment uit. Want een afstandsbediening heb ik natuurlijk niet :-)

Voorbeeld: als het vriendje van 4 jaar van mijn zoontje komt spelen ben ik in dat geval als volwassene verantwoordelijk voor hem, dat besteedt zijn moeder op zo'n moment aan mij uit en is een kwestie van afspraken en vertrouwen over en weer. Dus in zoverre ben ik in het niet met je eens (net als op school, bso, kdv etc).

Uiteraard hebben we onze lessen geleerd als ouders. De meisjes mogen voorlopig niet naar buiten en deze hele week niet met elkaar spelen, logeerafspraak gaat ook niet door. Dochterlief gaat ook niet meer spelen als vader er is en uitsluitend met zijn werk bezig is. Moeder houdt beter toezicht, en dit heb ik vandaag ook met haar afgesproken.

Nog meer tips? Ze zijn welkom.

Ker

Henriette123

Henriette123

02-02-2011 om 17:53

Vaker gedaan?

Ik vind dat je het goed hebt opgepakt.Wat ik wel nog zou doen is informeren of het vaker is gebeurd. Je schrijft immers dat ze vaker door de stad hebben gezworven. Je zou dit ook de ouders van het vriendinnetje kunnen laten navragen.

Wat vindt zij er van?

Jeetje wat een gedoe. Ik zou ook erg schrikken en vooral veel gaan praten met je dochter. Ik heb ook weleens gestolen voor de kick toen ik 12 was, nooit gepakt hoor en maar 1 keer gedaan.
Mijn jongste was 4 en heeft ook eens gestolen uit de AH. Toen ben ik de volgende dag ofzo terug gegaan met haar en naar een mevrouw vd winkel gegaan. Ze heeft het nooit meer gedaan. Ik geef mijn kids wel opdrachtjes om hun verantwoordelijjkheid te testen. Ze mogen dan naar de winkel voor een boodschap. Misschien kan je haar meer dingen laten doen in en om huis om zich meer verantwoordelijk te voelen.

suc6!!
groetjes van LuNa

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.