Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vic

Vic

26-04-2011 om 22:30

Dochter wil niet naar feestje

Dochter van 6 heeft een uitnodiging gekregen voor een feestje, maar wil niet. Op de uitnodiging staat dat ze stevige schoenen en kleding aan moet, rugzak mee, en dat lange haren in vlechtjes/staarten moeten. Dat gecombineerd met het woord 'duinen' zorgt ervoor dat dochter er bang voor is dat ze minstens moet gaan survivelen of een heel lange wandeling moet maken. Toen ik zei dat ze vast gezellige spelletjes gaan doen en dat het heus niet eng is, antwoordde ze dat ze helemaal geen zin heeft in spelletjes in de duinen (uitgesproken met een afkeurend toontje). Daarbij komt nog dat op de dag van het feestje haar nichtje zou komen logeren, en dat ze die niet later (16.00 uur i.p.v. 13.00 uur) wil laten komen.
Wat nu? Moet ik die weerstand serieus nemen, of gewoon zeggen dat ze naar het feestje moet? Naar dat jongetje (en zijn ouders) vind ik het ook niet leuk om vanwege 'geen zin' af te zeggen. Ik heb natuurlijk al aangeboden om naar alle details over het feestje te informeren.

Jesse_1

Jesse_1

26-04-2011 om 23:33

Niet

Een feestje is voor de lol, als een kind (echt) geen zin heeft, dan zou ik het afzeggen. Is het echt een goede vriend, dan zou ik nog extra moeite doen om kind over te halen. Maar 6 jaar is gewoon ook nog erg jong.
Het is ons trouwens al 2x overkomen dat een kind niet op het feestje van één van onze jongens wilde komen (wat is er mis met ons? ;)), speelde ook rond die leeftijd en het waren ook 'zomaar' vriendjes waar ze op school oid wel mee speelden en niet thuis. Ik voelde me niet beledigd: Een kind dat echt niet wil komen op sleeptouw meenemen is voor niemand leuk!
NB wel gelijk afzeggen, wie weet willen ze dan nog een ander kind uitnodigen.
Jesse

Sera

Sera

27-04-2011 om 21:07

Wel

Ik zou haar wel laten gaan. Ten eerste omdat ik dat netter vind tegenover het vriendje. Als iemand je voor een feestje uitnodigt is dat best een eer en dan doe je vervolgens je best om er bij te zijn. Als volwassene doe ik dat ook en ik wil ook dat mijn kind dat doet.

Ten tweede omdat kleuters vaak enorm op kunnen zien tegen bepaalde dingen die onbekend zijn of net iets anders dan gewend. Vaak blijkt als je ze eenmaal over de drempel helpt het heel erg leuk te zijn. Als ze niet gaat is het wel lekker makkelijk voor haar maar dan ontneem je haar ook de ervaring dat ook dingen waar je tegen op ziet soms wel eens heel erg mee kunnen vallen. Is ook voor je dochter heel waardevol om te leren.

Ten derde zou ik uitleggen dat je naar een feestje gaat voor het vriendje/vriendinnetje en niet om de activiteiten die er georganiseerd worden. Dit vind je misschien niet zulke leuke activiteiten maar vriendje wel en het is feestje van vriendje. Het is zijn speciale dag en daar kan je best wat moeite voor doen.

In alle opzichten zou ik dus er zeker op inzetten dat ze gewoon gaat. Mijn dochter kan soms ook opeens iets niet willen en soms snap ik de reden niet eens echt goed maar dan is er iets wat ze toch heel eng vindt of waar ze tegen opziet. Juist door haar wel te laten gaan leer ik haar om te gaan met situaties waar je tegen op ziet. Alle kleuters hebben dat wel eens. Daarnaast wil ik mijn kinderen ook voorleven hoe je met vriendschappen omgaat. Dat vind ik nog belangrijker.

Vic

Vic

27-04-2011 om 21:20

Gebeld

Ik heb het feestje afgebeld vanwege het logeren van ons nichtje. Nou, dat kwam mooi uit, want de moeder had juist besloten het feestje twee weken uit te stellen omdat ze i.v.m. de vakantie drie afmeldingen had (van de vijf kinderen). Nu heb ik dus nog 2,5 week om dochter te motiveren om toch naar het feestje te gaan. Ik heb er trouwens wel een beetje mijn twijfels over of ze het leuk zal vinden. Ze gaan dus echt wandelen, met rugzak om en dan picknicken. De moeder stelde me gerust door te zeggen dat het echte wandelen toch niet langer zal duren dan 1,5 uur ;-)

liora

liora

28-04-2011 om 09:14

Ordinair omkopen?

Hoi Vic,

In dit geval zou ik misschien zeggen: als je het doet vind ik dat heel stoer van je en heel aardig voor het vriendje. Dan gaan wij samen een week later naar de film! Of zo....

Liora

Pelle

"Bedenk wel dat er hele volksstammen kinderen van 4-6 gewoon 4 avonden achter elkaar 5 km lopen"

Er zijn ook hele volksstammen die lange afstanden hardlopen, maar geen haar op mijn hoofd...

Zonder dollen: sommige kinderen zijn gewend veel te lopen, maar als een kind dat om wat voor reden ook niet is, is het een beetje kras om te verwachten dat flink lopen dus geen probleem kan zijn omdat andere kinderen de avondvierdaagse aankunnen.

Groeten,

Temet

amk

amk

28-04-2011 om 10:11

Vic

als ze de afstanden kan fietsen die je noemde kan ze het conditioneel ook aan om zo lang te lopen.

Nu zeg ik er bij dat mijn dochter dat conditioneel prima kan, maar ze wil het gewoon niet. ☺

Het is nu toevallig zo dat je weet wat ze gaan doen op een feestje, dat is hier meestal een goed bewaard geheim. Je kunt best je zwemkleren mee moeten nemen, maar iets heel anders gaan doen. Wat zou je dochter dan doen?

Roosje Katoen

Roosje Katoen

28-04-2011 om 11:15

Eens met sera

Volgens mij gaat het er bij een feestje niet zozeer om dat de genodigde het wel of niet leuk vindt, maar dat het belangrijk is dat de jarige een leuke dag heeft.

Op mijn zesde verjaardag kwam er niemand van mijn familie, terwijl er normaal gesproken altijd veel ooms en tantes langskwamen. Ik zie me nog 's avonds op de bank zitten huilen dat er niemand langs was geweest.

Daarna durfde ik jarenlang mijn verjaardag niet te vieren, uit angst dat er niemand zou komen. Ik zelf ga dus altijd naar feestjes van anderen, of ik er nou zin in heb of niet. En mijn kinderen 'moeten' ook altijd. Gelukkig willen ze zelf ook altijd, dat scheelt ;-)

En als die wandeling te ver is voor de kinderen en ze gaan zeuren, dan wordt het vanzelf een korte wandeling lijkt me!

grasje

grasje

28-04-2011 om 12:20

Wat moet dat moet

Voor mijn zoon is het volstrekt duidelijk (omdat ik het voor zijn 1e feestje ook 500 keer heb moeten zeggen): krijg je een uitnodiging dan ga je gewoon en zeur je er niet over. Als je zelf een feestje geeft vind je het ook niet leuk als er iemand niet wil komen. Dat moet dus gewoon.
Natuurlijk gaan ze iets leuks doen en is er snoep bij en lopen ze niet ver.
Mijn zoon vind overigens 1 km al ver, maar dat zou hij dan maar tegen de desbetreffende moeder moeten zeggen, dat het een les voor de toekomst is voor haar.
Je zou, omdat het nu al zover is gekomen dat er discussie over mogelijk is, inderdaad kunnen zeggen: ik snap dat je het niet leuk vind, maar zullen we dan afspreken dat we in ruil dan en dan iets leuks gaan doen.

Vic

Vic

28-04-2011 om 14:36

Enthousiast

Ik heb helemaal niet met dochter meegehuild hoor, integendeel. Dochter had de uitnodiging gelezen en ging vervolgens speculeren over wat ze dan zouden gaan doen. Toen ik enthousiast zei dat ze vast allemaal leuke spelletjes zouden gaan doen, geloofde ze dat helemaal niet en was er van overtuigd dat ze een of andere loodzware survival moest gaan doen. Dat zou conditioneel ook geen enkel probleem zijn, dochter is een bikkeltje, maar ze vindt het gewoon niet leuk om te wandelen.
Ik ga het nu over een andere boeg gooien, en zeggen dat het voor het jongetje niet leuk is als ze niet komt.

Jesse_1

Jesse_1

28-04-2011 om 23:53

Het gaat dus om het feestje en niet om de jarige?

Als ze alleen niet naar het feestje wil omdat ze denkt dat het niet leuk is, dan moet ze natuurlijk gewoon gaan.
Maar als ze niet naar het feestje wil omdat de jarige niet echt een vriendje is, zou ze van mij niet naar het feestje hoeven. Misschien erg sneu voor de jarige, maar we hebben het over een kind van 6. Soms zijn kinderen dan in een éénkennige vrienden-fase en is het een hele opgave om dan naar een feestje van 'zomaar een klasgenootje' te moeten.
Maar goed, jij kan beter beoordelen in hoeverre de verhoudingen staan. Blijkbaar komen er meerdere kinderen en als jouw dochter niet echt een vriendin is, zal hij er waarschijnlijk niet van wakker liggen. (Want echt, dat hebben mijn kinderen ook niet gedaan).
Jesse

Jesse_1

Jesse_1

29-04-2011 om 14:08

Wat ik zeg

Graag goed lezen: "als jouw dochter niet echt een vriendin is, zal hij er waarschijnlijk niet van wakker liggen."
Ik schrijf ook niet voor niets dat Vic wel kan beoordelen hoe de verhoudingen staan. Zijn het echt vriendjes of niet? Of zijn het vriendjes geweest en zijn de verhoudingen inmiddels bekoeld. Soms wordt iemand uitgenodigd omdat de ouder denkt dat het vriendjes zijn en zijn ze dat inmiddels niet meer.
Als iemand met je kind wil afspreken, en je kind wil niet, dan gaat het toch ook niet door? Voor mij is een kind niet _verplicht_ om naar een feestje te gaan waar het voor uitgenodigd wordt, als dit niet echt een vriendje is. Het gaat hier over kleuters.
Jesse

Vic

Vic

29-04-2011 om 14:52

Ze gaat wel

Tenminste, dat is hoe de zaken er nu voor staan. Het lijkt erop dat het logerende nichtje meer de doorslag gaf dan het feit dat ze het feestje niet leuk zou vinden. Het klasgenootje is trouwens geen echt vriendje, ze hebben nog nooit bij elkaar gespeeld. Op school doen ze wel veel samen omdat ze dezelfde werkjes doen (jongetje is al in feb. 6 geworden, dus wat laat feestje).

Dendy Pearson

Dendy Pearson

30-04-2011 om 22:39

Mijn dochter

heeft toen ze in groep 3 zat wel eens een uitnodiging aan een ander kind gegeven, omdat ze de jarige niet zo leuk vond. Dit nadat ik haar bij een eerdere uitnodiging min of meer had gedwongen te gaan.
Dochter heeft het niet zo op feestjes, voelt zich in een grote drukke groep niet altijd prettig. Dus als ze een feestje echt niet ziet zitten hoeft ze van mij niet en verzin ik een smoes. Dat doe ik zelf ook als ik onder een verjaardag uit moet en ik vind dat nog altijd netter dan zeggen dat je niet wilt komen.

Dendy

grasje

grasje

01-05-2011 om 08:30

Een feestje is wat anders

dan afspreken.
Als je geen zin hebt in afspreken hoeft dat natuurlijk niet. Zo ben je in principe de baas over jezelf, maar kan het ook geen kwaad om eens iets voor een ander te doen. Met het verhaal van Roosje in je achterhoofd. Niet op iemands verjaardag komen is wel een echte afwijzing.
Verder vind ik de uitspraak "het gaat om kleuters" de indruk wekken of iets bij een 6-jarige niet hard zou kunnen aankomen. Jawel hoor.

Jesse_1

Jesse_1

01-05-2011 om 14:24

Het gaat om kleuters (grasje)

Dit heb je verkeerd opgevat Grasje.
Omdat ik als volwassene de moeite moet kunnen opbrengen om (sociaal wenselijk) bij iemand op verjaardag te gaan, betekent niet dat ik vind dat een 6-jarige ook al deze 'verplichting' heeft.
Ik heb overigens niet gezegd dat het niet komen op andermans feestje niet hard zou _kunnen_ aankomen, ik heb alleen gezegd dat het niet komen op andermans feestje niet per definitie hard aankomt. Zoals ik al gezegd heb is het 2x voorgekomen dat een 'vriendje' niet op de uitnodiging wilde ingaan. Mijn kinderen namen het puur voor kennisgeving aan (jeetje, een feestje laten lopen, dat is raar ;)).
Ik vind (mijn mening) dat het allemaal individuele gevallen zijn. Als een kind een aantal goede vriendjes heeft en er nog een paar als 'opvulling' uitnodigt is het niet zo erg als één van hen niet wil komen. Als een kind eigenlijk geen vriendjes heeft en er dan één niet wil komen, dan komt het gewoon anders aan.
Jesse

CC

CC

01-05-2011 om 20:54

Hier

gaat zoon of dochter niet wanneer ze geen zin hebben in het feestje. Ik bel die ouder dan op en zeg eerlijk dat kind het niet zo ziet zitten. En dat is het keuze van mijn kind. Ik vind het een naar idee wanneer er nu al onderhuidse gedachtes liggen in de vorm van "netwerken" tussen de ouders en tussen de kids. Als dat nu al zo moet.
UIteraard leg ik wel aan kind uit wat de gevolgen van niet gaan zouden kunnen zijn. Maar als kind voet bij stuk houdt, vind ik dat prima. Ga zeker het kind niet dwingen om te gaan. Omdat ik weet dat dochter zeer chagerijnig kan gaan zitten zijn (leuk zeg, voor zo'n jarige) en zoon weinig enthousiast kan gaan zijn (zit een jarige ook niet op te wachten). Dan maar thuis houden. Ik vind het goed.

Elx

Elx

07-05-2011 om 14:01

Eenzijdige 'vriendschap'

Wij hebben hier ook eens gehad dat dochter uitgenodigd was voor feestje voor meisje die ze niet aardig vond. Meisje was helemaal gek van mijn dochter, maar de vriendschap was dus niet wederzijds. Dochter wilde niet en dat begreep ik. Ik heb feestje afgezegd, met dat we al wat anders hadden. Week ofzo na t feestje vroeg moeder waarom ik had afgezegd, want veel kinderen hadden dat gedaan. Ze wilde graag eerlijk weten of het iets met t gedrag van haar dochter had te maken. Ik heb toen wel eerlijk verteld dat mijn dochter niet wilde komen en waarom. Sneu voor haar en dochter, maar waar.

Als volwassene wil en ga ik ook (niet) meer naar feestjes van mensen die ik niet aardig vind. Vind dat kinderen dat ook niet hoeven.

Situatie is hier dus een beetje anders. Ik heb als ik eerlijk ben, nooit zo gedacht aan de gevoelens van de jarige. Het verhaal van de jeugdherrinering van 6 jarige zonder enig familie bezoek deed me dat beseffen en zal bij evt zelfde situatie daar wel aan gaan denken.

Zo'n stuk wandelen door de natuur kan natuurlijk wel leuk "aangekleed" worden, soort puzzeltocht en ze lopen uren, hangt er maar net van af. En inderdaad feestje is voor de jarige, slikken en doorbijten als je t niet leuk vind.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

22-05-2011 om 22:57

Het feestje

Vandaag was het feestje en we hadden inmiddels besloten dat dochter gewoon zou gaan. Helaas heeft ze de hele dag met 39+ graden koorts als ziek vogeltje op de bank gehangen ;-( Hopelijk knap ze snel weer op, want ik vind het altijd wel eng, zo hoge koorts (en al de tweede keer dit jaar).

Jesse_1

Jesse_1

22-05-2011 om 23:25

Wat sneu!

Is ze inmiddels al wel weer opgeknapt?
Jesse

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.