Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

jessica

jessica

17-02-2010 om 20:22

Druk mannetje pffffffff

mijn zoontje is erg druk en soms weet ik me geen raad meer straffen weet ik veel allemaal,ik weet ik geef hem niet genoeg duidelijk heid,maar ja probeer het maar eens om het nu wel te doen

iemand tips

Hoe oud is hij?

Gisteren heb ik toevallig een lezing bijgewoond over de verschillen in ontwikkeling tussen jongens en meisjes. (door Hanneke Poot) Ik citeer:

"Testosteron is een groeihormoon dat jongens veel energie geeft. Deze energie hebben zij nodig om te bewegen en zo fysiek te kunnen groeien. De spieren worden zo aangesterkt en de botten kunnen stevig groeien. Voor jongens is het dan ook van groot belang 'groot' te mogen bewegen, het liefst buiten waar zij meer de ruimte hebben. Jongens hebben veel beweging nodig! Daarbij heeft testosteron ook invloed op hun stemmingen, het veroorzaakt ruw gedrag en humeurigheid. Testosteron beïnvloedt de hersenen en maakt dat jongens zich drukker maken over rangorde en competitie.

Rond het vierde levensjaar verdubbeld de hoeveelheid testosteron in het bloed van een jongen. Het kind krijgt daardoor veel behoefte om te bewegen, te rennen en te schreeuwen."

Geadviseerd wordt om een jongen niet te straffen voor zijn bewegingsdrang. Hij kan simpelweg niet stilzitten omdat zijn ontwikkeling nog niet zo ver is. Veel buiten spelen om de energie kwijt te kunnen is een goed idee en ook 'werken' rond het huis kan een goede uitlaatklep zijn zoals zand verplaatsen, stenen of stokken sjouwen, gras bijeen vegen, was ophangen, stoep aanvegen, hek of schutting verven met kwast en potje water, etc.

Na het vijfde levensjaar neemt het testosteronniveau weer een beetje af en wordt de jongen weer wat rustiger. Maar een grote behoefte aan beweging blijft!

Heel verhaal, maar straffen heeft dus geen enkele zin. Je moet hem laten rennen en ravotten en daarna weer rustmomenten creëren. Succes!

Jessica, duidelijkheid

wat is het probleem dan om hem nu duidelijkheid te geven? Wanneer is het daar dan wel het goede moment voor? Duidelijkheid heeft een kind naar mijn mening altijd en overal nodig, anders weet hij niet waar hij aan toe is en waar de grenzen liggen (of dus juist niet liggen omdat er geen grenzen zijn).

Guinevere

Guinevere

18-02-2010 om 12:39

Opvoedondersteuning

Tip: ga eens naar zo'n opvoedcursus. Daar krijg je gegarandeerd handvatten voor de omgang met je zoon. Als dat niet helpt, kun je altijd nog vragen om individuele begeleiding.

Mathilde

Mathilde

19-02-2010 om 17:00

Jonge hond

Ik neem even aan dat je een gewone jongen in huis hebt, die 'gewoon' druk is. Hier ook een jonge hond in huis ;-). Ja, die moet je laten uitrazen, en duidelijk leiding aan geven. Dan heb je er een hele leuke hond, pardon kind aan :-). Want van die jongensongemakken kun je ook veel plezier hebben. Zo is onze zoon (4) een onvermoeibare wandelaar en ontdekkingsreiziger, tuk op avontuur en heeft hij bijna altijd een zonnig humeur en zeurt hij bijna nooit (kom daar eens om bij onze oudste dochter van 6, die nu al PMS lijkt te hebben). Als ik daar gebruik van maak, is hij veel beter te pruimen dan wanneer ik constant commentaar op hem heb. O ja, duidelijke instructies worden ook op prijs gesteld. Mannen in de dop zijn namelijk precies zo ongevoelig voor stille hints als de grote exemplaren. Je moet dus heel concreet aangeven welk gedrag je verwacht.
Heb je nog voorbeelden van situaties die je moeilijk vindt?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.