Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Eet problemen

Wanhoop nabij.

Mijn dochter van 4 eet als een muis. Het is echt iedere keer een lijdensweg bij ons aan tafel. Ze eet zo traag en dan bedoel ik dat ik met het avondeten soms we l/5 uur aan tafel zit om haar bord leeg te maken. Als ik haar eten geef gaat het wel wat sneller maar als ze zelf moet eten komt er niks in. Het lijkt wel of ze geen honger heeft maar als ik het aan haar vraagt zegt ze dat ze dat wel heeft.

Even een voorbeeld. Ze krijgen bij ons van die Davitamon pilletjes daar kan ze gerus 10 minuten mee doen. Ze laat alles in haar mond zitten en doet er dus niks mee. Dat is hetzelfde met eten er gaat een hap in en die blijft vervolgens gewoon zitten er wordt niet gekauwd. Als ik haar eten geef zeg ik ook steeds dat ze moet kauwen, het lijkt wel of ze het gewoon vergeet. En dan gaat haar bord ook wel leeg maar het wel zijn tijd nodig.

Het eten weg halen is ook geen optie want dan breek ze de boel af omdat ze haar eten wel op wil eten. Ze kijkt me dan aan en zegt ik kan echt niet sneller mam. We hebben al een afspraak gemaakt van "Je hoeft niet snel te eten maar je moet wel door eten" Maar haar mond blijft gewoon stil staan. Ze zit ook heel vaak in haar eigen wereldje, een echte speler en dromer is het.

Zijn er meer die dit herkennen en wat hebben jullie eraan gedaan? Ik zou zo graag willen dat het weer gezellig word aan tafel en niet die eeuwige strijd. Mijn zoontje eet goed en is meestal al klaar voordat mijn dochter gaat beginnen. Ik kan van hem ook niet verlangen dat hij zo lang aan tafel blijft zitten dus mag hij er eerder van af.

Ik weet het niet meer wat moet ik doen, ben echt wanhopig.

Caillic

Caillic

01-11-2009 om 11:56

Kleurenklok

Wat bij ons erg goed hielp, was de kleurenklok. Google maar eens, dan vind je het vanzelf.
Je kunt dan met haar afspreken dat ze binnen een 'kleur' wat eet. Maak groepjes/hoopjes op haar bord. Eet ze door elkaar of alles apart? Als ze alles apart eet, kun je bijv. afspreken dat ze het vlees in het blauwe vakje opeet, de groente in het oranje vakje en de aardappels in het gele. Als iets lukt, wordt dat beloond. dat kan eenvoudig met stickers, maar ook met luxe systemen als de Tina Taler (google). Bij drie munten/ stickers, volgt een klein cadeautje.
Zorg ervoor dat ze er lol in krijgt het doel te halen, en zorg ervoor dat het doel ook in het begin makkelijk te halen is. Dus kies nog niet de snelste tijden en niet teveel stickers voor ze een cadeautje krijgt.
Als ze het eten niet apart eet, maar door elkaar, verdeel het dan dus in een paar (ongelijke) bergjes.
Het leuke van dit systeem is, dat ze niet meer met jou de strijd aan hoeft te gaan, maar met de klok. En laat haar zelf meedenken, welk vakje denkt ze te kunnen halen? Natuurlijk veel gejuich als ze het haalt! Het is even een aanschaf, ik geloof dat de kleinste klok ong. 15 euro kost, maar echt, het werkt fantastisch.

Klinkt goed

Wat ben ik blij met je reactie. Ik ga het gelijk proberen. Het systeem van belonen doen we al maar zo met die klok wordt het voor haar ook veel overzichtelijker. Je hebt me erg blij gemaakt en ik laat nog weten hoe het verder gaat.

Groetjes

Ilva

Ilva

01-11-2009 om 16:14

Geruststelling

Mijn oudste (nu 9) was ook een vreselijke eten toen hij 4 was. Bij ons op school mogen de kinderen in de ochtend geen eten meenemen maar voor hem maakte de juf een uitzondering. Als hij dan iets at dan kwam er tenminste iets in. Hij was broodmager. Ik maakte me echt veel zorgen. 's-Avonds aan tafel was vreselijk en uiteindelijk ben ik bij een pedagooche (hoe schrijf je dat eigenlijk?) terecht. Nou ja, het eindelijke verhaal was dat ik meer een probleem had dan hij en dat ik het moest loslaten. Nou dat viel niet mee maar het is uiteindelijk toch gelukt. En hij eet nu goed. Hij probeert van alles (zelfs dingen die ik niet lekker vind). Hij is nog steeds heel mager hoor maar niet meer zo vreselijk als toen.
Ik bedoel dus maar, ik weet hoe vreselijk veel zorgen je over je kindje kan maken. Maar bij ons is het nog allemaal goed gekomen.

eva67

eva67

02-11-2009 om 14:56

Feesttoetje

Hee LaFriemel,
Hier ook zo'n snel afgeleid type van net vier. De onze heeft een levendige fantasie en als je even niet oplet zijn twee sperziebonen met elkaar de salsa aan het dansen (een-twee-drie een-twee-drie) of iets dergelijks en vergeet ze gewoon een hap te nemen. Kauwen kan ook minuten duren. Menu is hier zeer eentonig (pasta/rijst) en de maaltijd langdurig. Zus van twee kan er ook wat van, maar dat is anders: als die iets in haar mond heeft en het bevalt niet, dan weigert ze verder en kun je desnoods een uur wachten, de hele boel staat dan "on hold". Maar dat is anders dan dat getreuzel. Het enige dat hier een beetje helpt, is het feesttoetje als het bord -echt- leeg is. Een glas in plaats van een bakje, beetje vla en yogurt erin en versierdingetjes voor taart. En een speciale lange dessertlepel. Ze is dan zo bezig met het leegmaken van haar bord dat ze niet meer vergeet te eten...
Succes, Eva

Ook geen avondeten!

Wow er zijn er meerdere~!!
Ik heb een dochter van 5 enhalf, en bijna hetzelfde probleem. Brood gaat er tussendemiddag wel in, avondeten is een drama!!!
Het enige wat ze lust is patat, ze lust geen aardappels, geen groenten, geen pasta's geen rijst of bami... werkelijk waar helemaal niets!
Sinds een tijdje eet ze ook geen fruit meer, ben benieuwd wanneer het brood eten ook stopt.

Als wij s'avonds aan tafel gaan negeer ik ieder woord wat ze zegt over het 'niet lusten'. Ik zet haar een bord met een hele kleine hoeveelheid avondeten voor, en als wij allemaal klaar zijn, meestal na 30tot45minuten, haal ik haar bord weg. Dan heeft ze het eerste half uur na het eten nog steeds die ene hap in haar mond, en ook dat negeer ik.

Ook wij hebben echt alles geprobeerd, tot dwingen aan toe. Maar je voelt jezelf het meest relaxt als je er gewoon geen aandacht aan schenkt. En ja, das makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik denk dat ook onze dochter vast een keer per ongeluk haar bord leegeet...

Ik moet je zeggen dat ik naast al het gewone eten wel heel streng ben. Ik geef haar bijvoorbeeld absoluut geen snoep meer. Hooguit een biscuitje bij de thee.

Ik ben ermee naar de dokter geweest, en wij zijn doorgestuurd naar een psycholoog.... ik geloof er niet in, maar wie weet werkt het toch wel.

Groeten Yvette

Nathalie v.d Burg

Nathalie v.d Burg

03-11-2009 om 22:46

Ook hier

Ik heb een zoontje van 5 jaar en dat is ook een slechte eter. Hij lust patat, poffertjes, brood, stokbrood en... dat was het volgens mij wel. Ik heb me voorgenomen om niet moeilijk te doen en hem zijn gang te laten gaan, in de hoop dat hij vanzelf dingen wilt leren proeven. Het scheelt in ieder geval een hoop drama nu!

Tina

Tina

04-11-2009 om 16:33

Wat bij ons helpt...

Als mijn 2 jarige dochter en 4 jarige zoon treuzelen. Dan laat ik ze het toetje de ijskast uit eten. Ik zeg tegen kinderen dat het toetje de ijskast uit wil maar hij ziet nog teveel groen op hun bordjes liggen en durft / kan / of wil (verzin iets grappigs) niet. Kinderen nemen snel een hap en kijken naar de ijskast. Zeg met een grappig stemmetje. Neem nog een paar happen want ik durf nog steeds niet. Kinderen nemen snel nog een paar happen en kijken verwachtingsvol naar de ijskast. Ik doe de ijskast een stukje open en weer dicht. Zeg dan ik zie teveel rijst liggen, neem een hap. Zo snel als ze kunnen eten ze en dan tenslotte springt het toetje de ijskast uit. Geef ze yoghurt met hagelslag erover. Of yoghurt met mango en een klein beetje vanille ijs of verzin maar iets. Het verbaasde mij hoe goed dit soort spelletjes werken om ze aan het eten te krijgen. Gebruik je fantasie. Ook leuk verzin een leuk, spannend verhaal en vertel steeds een stukje als ze 3 happen op hebben. Dan weer kort verder vertellen.

lukke

lukke

05-11-2009 om 00:30

Waarom?

Waarom moet ze aan tafel eten? Hou het gezellig, eet met elkaar, wees opgewekt en vrolijk, praat over alles behalve over haar langzame eten, ga allemaal van tafels als iedereen behalve zij klaar is en laat haar lekker langzaam eten zou ik zeggen.

Eten zo weinig mogelijk problematiseren, daar wordt het (meestal) alleen maar erger van.

Geen oplossing

Hallo lukke,

Nou dat is voor ons probleem echt geen oplossing. We eten met elkaar en proberen het gezellig te houden maar als wij met z'n allen van tafel zouden gaan zou zij daar na 3 uur nog zitten. En dan wordt het wel erg laat om naar bed te gaan :-). Ze eet alles maar leeft ontzettend in haar eigen fantasiewereldje. We hebben nu de kleurenklok geintroduceerd met een heel groot vel waar stickers op geplakt kunnen worden als ze haar eten binnen een bepaalde kleur heef opgegeten krijgt ze een sticker en tot nu toe werkt dat redelijk.
Groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.