Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Fantasia/geronimo stilton-feest: iemand tips?

Mijn dochter wordt 8 in december en zij wil graag een Fantasia/Geronimo Stilton-feest... Er zullen max. 10 kinderen uitgenodigd worden (meisjes en jongens) Wat wij tot nu toe gedacht hebben om te doen:
- Speurtocht (buiten, hopelijk regent het niet te hard op die dag!)
- Krant knutselen (waarschijnlijk aan de hand van opdrachten)
- een 'ontdekgrot' waarin ze een prijs kunnen vinden
- eten (lunch) is voornamelijk allerlei soorten kaas (brood natuurlijk ook!) - eerste idee was kaasfondu, maar lijkt niet zo handig....
- aan het eind krijgen ze een certificaat dat ze nu lid zijn van de Fantasiaclub en ze krijgen ook nog iets (ik weet nog niet wat)
Verder willen wij nog een aantal spelletjes doen en een paar als reserve houden voor het geval dat het echt vies weer is en de speurtocht niet door kan gaan... Maar wat? Wat voor spelletjes passen bij dit thema? Op dit moment kan ik niks bedenken...
Heeft iemand ideeën en tips?
Alvast bedankt!

Leuk

jee kaat wat een ontzettend leuk idee!!! ik heb zo 1-2-3 niet meteen tips, ga er ff over nadenken. Wat wel bij me opkomt: mijn dochter (groep 5) is ook helemaal weg van Geronimo Stilton maar er zijn veel kinderen in de klas die nog nooit van hem gehoord hebben. Je hebt een grote kans dat er kinderen op het feestje komen die Geronimo niet kennen, en dan is het handig om aan het begin van het feestje die kinderen uit te leggen hoe/wat/waar.

Daarnaast vinden mijn kinderen kaasfondue juist erg leuk, zou ik er wel inhouden.

Groetjes
Gruffalo

Ise

Ise

17-11-2009 om 09:36

Ons geronimo-feest

Hallo Kaat

Mijn zoon is al sinds groep 3 een Geronimo-fan (hij zit nu in groep 7). Toen hij in groep 4 zat hebben we ook een Geronimo feestje gegeven. Wat we hebben gedaan:
* uitnodigingen in Geronimo stijl: verschillende lettertypes en kleuren en de oproep om te helpen bij het oplossen van een probleem
* een verhaal bedacht en dat aan het begin van het feest voorgelzen, Geronimo heeft jullie hulp nodig
* ik had een fotospeutocht gemaakt en op alle foto's Geronimo erin gephotoshopt
* onderweg kregen de kinderen opdrachten in het teken van Geronimo, bijvoorbeeld een woordzoeker of een multiple-choice vraag 'Hoe heet het neefje van Geronimo'
* uiteindelijk moesten ze binnen de tijd het einddoel bereiken om de kuikens (het was rond pasen, dus van die gekleurde mini-kuikentjes) te redden van Professor Volt.
* voor ieder goed antwoord kregen ze een letter en die letters bij elkaar vormden de oplossing waar de kuikens verstopt waren
* vantevoren had ik een 'Wakkere Muis' gemaakt met allerlei anekdotes over het feestje en de jarige, die kregen ze dus mee naar huis
* thuis gekomen deden we nog een Geronimo-bingo. Gewoon zelf kaartjes maken en af en toe een Geronimo afbeelding ertussen
Ik wil wel kijken of ik nog iets hiervan op mijn computer heb staan, dan wil ik het je wel mailen. Maar omdat het al een paar jaar geleden is, ben ik bang dat het er niet meer op staat....
Sukses! Ise

Kaat2

Kaat2

17-11-2009 om 09:47 Topicstarter

Kaasfondue?

Hoi Gruffalo, wat leuk dat je reageert!
Bij jou dus ook een dochter die helemaal weg is van Stilton! Ja, ik denk dat je gelijk hebt dat sommige kinderen hem misschien niet 'kennen'. Ik had ook gedacht dat er waarschijnlijk een uitleg nodig is aan het begin van het feestje.... Dochter vindt het overbodig: volgens haar kent IEDEREEN Geronimo! .... Nou ja, bijna alle kinderen in haar klas hebben erover gehoord of de boeken gezien, maar alleen een paar hebben de boeken gelezen, ze zijn nog te moeilijk voor groep 4.
De kaasfondue.... Na je bericht zit ik er weer aan te denken, want het is wel een heel goed idee! Maar wij hebben het nog nooit gedaan, ik heb dat speciale pannetje ook niet in huis. Dochter is een ontzettend moeilijke eter en ik moet zowiezo eerst kijken of zij het lekker vindt.
Maar wat is jouw ervaring? Is het te doen met 10 kinderen (7-8j)? Heb ik dan 2 pannetjes nodig? En hoe lang ben je bezig om de kaas goed te laten smelten? Want wij halen de kids van school, ze gaan eerst de cadeautjes uitpakken (gaat soms erg snel!) en meteen daarna lunchen. Ik heb niemand die dat alvast op kan warmen als wij de kids gaan ophalen, ik moet het dus doen als wij weer thuis zijn. En heb je goede tips over wat verder aan tafel ligt bij de kaasfondue? of een recept... Ik heb echt geen idee!
Probleempje is dat er ook 1 kind komt dat allergisch is, ik moet even kijken wat voor alternatief ik in huis moet halen. Vind ik zo sneu dat hij niet mee kan eten.

Kaat2

Kaat2

17-11-2009 om 10:42 Topicstarter

Ise

Bedankt voor je reactie! Er zaten hele goede tips bij!
Dochter is ook sinds groep 3 een Geronimo-fan, Fantasia I & II in groep 3 gelezen en tijdens de zomervakantie F. III & IV. Inmiddels ook een aantal van die kleinere boekjes en ook 2 van de Thea Stilton serie....
* uitnodiging: wat een goed idee! Nu twijffel ik tussen jouw idee en wat ik zelf had bedacht: een klein "Wakkere Muis" waarin naast de gegevens over het feestje ook informatie over wie Geronimo is te vinden zal zijn, maar ook info over het werk van een reporter. (wij wiilen de speutocht combineren met de krant knutselen, wij gaan de kids als reporters op stap sturen.... dochter weet nog niks, idee moet nog goedgekeurd worden ;-) ) Mocht je dus nog het eea op je computer hebben, hoor ik het graag! dan stuur ik je mijn emailadres.
* fotospeurtocht: wat heb je veel werk van gemaakt door Geronimo op alle foto's te photoshoppen! Ik zit vreselijk te piekeren over wat voor vragen ik moet stellen en bij welke winkeliers ik de kids eventueel kan sturen voor een paar vragen (het is wel een zeer drukke periode dan) Mijn man wil het best zelf allemaal bedenken, maar als ik het aan hem overlaat begint hij pas de avond vóór het feestje ermee....
* Jouw versie van de Wakkere Muis is ook heel leuk! Ik ga de kids hier de krant zelf laten knutselen met alle informatie die ze hebben gevonden tijdens de speurtocht en misschien met wat extra opdrachten bij. Van te voren ga ik (op A3 formaat) de titel -en eventueel de layout- kopieren. En helemaal aan het begin van de feest ga ik een groepsfoto maken van de feestvierders: de foto druk ik voor iedereen af tijdens het feestje en dan kunnen ze die in de krant ook plakken.
Hoe lang duurde je zoon's feest? weet je het nog?
En had je verder iets speciaals gedaan om het huis in Geronimo-sfeer aan te kleden? Misschien ga ik Ger.plaatjes op papierenbekers en op slingers plakken en Geronimo op een groot tekenvel overtrekken en dochter laten inkleuren om als poster op te hangen. Nog meer ideeen?

Guinevere

Guinevere

17-11-2009 om 11:46

Kaasfondue

Je kunt gewoon kant-en-klare pakken kaasfondue kopen bij de supermarkt. Daar zit trouwens wél alcohol in, dus goed doorkoken! Hoeft in principe niet lang te duren, dat opwarmen. En een speciale caquelon is echt niet verplicht, heb ik ook niet. Ik neem gewoon zo'n pyrex ovenschaal (rond) maar een gewone pan kan best. Gewone vorken gebruiken ipv fonduevorken. Wat je er verder bij serveert: veel stokbrood, wit en bruin. Niet te smalle stukken want je moet de vork door de korst steken, anders valt het brood in de fondue. Verder steken wij ook halfgare bloemkool en broccoli aan de vorken. Voor ernaast: sla en kerstomaatjes.
En je weet het: de eerste keer brood laten vallen: stokslagen. Bij de tweede keer: zweepslagen, bij de derde keer: met een steen aan je voeten in het meer van Geneve.

Ise

Ise

17-11-2009 om 12:18

Eh...

Ik had op de uitnodiging ook de website van Geronimo vermeld, zodat kinderen die het nog niet kenden alvast een kijkje konden nemen. Verder kun je nu ook noemen dat het dagelijks op Nickelodeon komt.
Ik had allemaal geplastificeerde bordjes met bijvoorbeeld 'Kantoor Geronimo' of 'hoofredactie' enzovoort. Een beetje het kantoor van de Wakkere Muis.
Alle kinderen hebben ook een perskaart gekregen, zodat ze allemaal reporter waren.
De speurtocht zelf duurde zeker anderhalf uur, maar wij deden het in een bos en tussendoor werden er ook spelletjes gedaan.
Mijn jongste zoon had laatst een Dolfje Weerwolfje feestje in dezelfde stijl. Bij hem had ik bellenblaas gekocht en over het etiket een dolfje plaatje geplakt. Was een groot sukses. De opdracht was iets van: 'Laat zien of je nog adem genoeg hebt om een weerwolvenvanger te zijn.' Zoiets zou je voor Geronimo ook kunnen doen.
Bij de uitgeverij of de boekhandel kun je voor ieder kind een Wakker Muis aanvragen/meenemen. Was hier geen enkel probleem.
De groepsfoto hadden wij ook: ook weer met Geronimo erin gephotoshopt.
Ik zal nog even verder denken/zoeken.

Kaas

hoi

in groep 4 is geronimo voor veel kinderen nog te moeilijk, maar je hebt gelijk: hij is nu ook op tv te zien en dan kan het best dat de meeste kinderen 'm al kennen. De website en tv-serie op de kaart zetten lijkt me sowieso wel een goed plan.

De kaasfondue halen wij bij de Jumbo, daar hadden ze een soort van plastic zak met daarin de kaasfondue. Wij hebben een gewone electrische fonduepan waarin we het verwarmden, dan is het binnen 10 minuten klaar. Er is veel kant-en-klare kaasfondue te koop maar lang niet allemaal even lekker. Sommige hebben een erge alcohol smaak, of een hele sterke smaak, daar houden (mijn) kinderen niet zo van.
Wij deden er veelal stokbrood bij, en dan kunnen gewone vorkjes ook gebruikt worden. Kerstomaatjes, aardappeltjes, broccoli etc kan er ook bij worden gezet. Op smulweb kun je veel tips vinden.

De andere kant is: er zijn misschien ook kinderen die niet van kaas houden, schijnt te bestaan... maar daar voor zou je wat andere dingen er bij kunnen zetten. kleine rolletjes pannenkoek of poffertjes er bij is ook niet zo veel werk is om op te warmen.

ik vind het trouwens goed te doen met 10 kinderen, zou ik geen probleem vinden mits ze rustig aan tafel zitten en niet gaan rondlopen met al die vorkjes. Ook 2 pakken kaasfondue halen ipv 1.

veel plezier
Gruffalo

Kaat2

Kaat2

17-11-2009 om 20:56 Topicstarter

Bedankt!

Hartelijk dank allemaal voor jullie advies en tips!
Wij hebben vanavond kaasfondue geprobeerd, onze dochter vond het erg vies.... Ik ga eens kijken bij een ander supermarkt of ze een andere merk hebben en/of zelf maken met alleen de kaas dat dochter lekker vindt. Anders wordt het tostibrood met plakjes kaas onder de grill met verschillende dingen erbij (ook goed voor kids met allergie), is ook heel lekker en minder geknoei aan tafel.
Wat ik gezocht heb en niet gevonden is een voorbeeld van de "Wakkere Muis": op de nederlandse en belgische sites staat ie niet op. Ik heb me aangemeld om die te krijgen, ik dacht dat het per email gaat en dus snel zou komen, maar dus niet.... Ook in de boekwinkels hier hadden ze deze krant niet. Nou ja, even afwachten.... (ik wilde namelijk alvast de layout voor de uitnodiging maken)
Ik zoek nog een paar spelletjes voor binnen voor het geval dat het echt vies weer is. Bingo vindt mijn dochter niet meer leuk, ren je rot hebben wij vorig jaar gedaan en de spelletjes die zij zelf voorstelt zijn leuk met veel kinderen (veel meer dan 10). Staartje-trekken (wil zij ook niet) hou ik achter de hand als een makkelijk alternatief. Wat past nog meer in dit thema?

Marit

Marit

20-11-2009 om 10:52

Ruiken en proeven

Helemaal in de lijn van die stinkpagina's ;-)
Met een blinddoek op dingen laten ruiken en proeven: altijd hilarisch.
Succes ermee,
Marit

Kaat2

Kaat2

21-11-2009 om 10:28 Topicstarter

Nog meer geuren?

hoi Marit,
Bedankt voor je tip! Ik kom niet veel verder dan: koffie, cacaopoeder, kruidenthee, pepermunt, allerlei keukenkruiden, rotte eieren (maar hoe krijg je de geur? zwavel?) Heb je misschien specifieke voorbeelden van nog meer geuren? het liefst vieze geuren... ;-)

Uiteraard

een (of twee) lekkere stink-kaasje(s)!!!

en misschien een stukje chorizo/salami/... worst
knoflook
chocolade
pizza (zit ook in een geronimo boek als geur)
'verse' aarde

ik doe hier al veel leuke ideeën op voor het kinderfeestje van mijn dochter in februari, leuk!

Groetjes
Gruffalo

Annet

Annet

21-11-2009 om 19:46

Gember?

Veel kinderen vinden gember ook vies, zeker als het verse gember is.
Knoflook is puur ook heel vies. Sambal ook.
Veel mensen vinden een gekookt ei ook al vies ruiken (maar wel lekker smaken).

Kaat2

Kaat2

27-11-2009 om 09:52 Topicstarter

Geuren/welke potjes?

Annet en Gruffalo hartstikke bedankt voor jullie tips i.v.m. verschillende geuren! Aan de hand hiervan heb ik zelf ook nog meer bedacht (zoals bv oud gekookte bloemkool = stinkt enorm!) en heb nu een hele lijst.
Maar waar doe je ze in? Ik heb van die lege potjes van saus, pesto, ea. (ik bewaar ze om verf in te mengen), maar hoe goed ik ze ook was, ruiken ze nog steeds naar het product dat erin was. Dan denk ik dat de geur die ik erin wil doen toch andes gaat ruiken hierdoor.... Iemand ideeen hierover? In de apotheek kan ik (misschien) lege plastic pilletjes-potjes kopen, maar dan ruiken ze misschien naar plastic...
Gruffalo, leuk dat je hier ook ideeen op doet voor het feestje van je dochter! Ik weet niet of je nog hierin leest, ik heb het eea via de site besteld en het pakket is gisteren binnen gekomen: oa een zakje met Geronimo potloden (10 st. voor alle kids, om te gebruiken tijdens de speurtocht en dan mee naar huis te nemen), een spelletjesboek (ik ga kopieen maken voor het geval dat er extra vermaak nodig is) een t-shirt met chocoladegeur (verrassing voor dochter, zij mag het aan tijdens haar feest) en er zat ook een poster bij, handig om in de kamer op te hangen die dag. Ook zat er een briefkaart met 'foto' van de hele Stilton-familie, wij gaan die uitvergroten en ook ophangen.
Verder hebben wij het programma al klaar, volgens mijn man is de middag al vol met: cadeautjes uitpakken en lunchen, speurtocht buiten, taart eten, geuren herkennen en krant knutselen. Ik twijfel want wat als het hard regent? Mijn man wil de speurtocht zelf bedenken (met eventueel een eenvoudige alternatief voor speurtocht binnen) maar als ik hem goed ken gaat hij het op de allerlaatste moment doen, waardoor ik erg zenuwachtig word... Het idee van de speurtocht is namelijk dat wij de kids als reporters (ze krijgen ook een perskaart en reportersboekje) op stap sturen om allerlei raadsels op te lossen en feiten en weetjes te verzamelen in de stad om vervolgens al die informatie in hun eigen krant (wakkere muis) te verwerken.... Als het hard regent, is hier in huis weinig info te verzamelen om een krant mee te vullen/knutselen. Maar goed, ik pieker vrolijk verder over alternatieven ;-)

Kaat

he kaat dat klinkt super!!! ik ga eens even op de site van geronimo snuffelen. als je de speurtocht hebt uitgedacht ben ik ook wel erg benieuwd, zou het graag willen kopieren :-)

wat bakjes betreft zou ik gewoon mijn plastic schaaltjes nemen, heb ik ooit voor 50cent oid bij de blokker gekocht. Heb je misschien nog van die plastic baby/peuterbakjes? als er al een geur aan zit dan is het niet handig, omdat het om het ruiken gaat.

ik had voor mijn jongste dochter ook een speurtocht gepland, bleek het een heel regenachtige dag te zijn. maar gelukkig 90% van de dagen regent het niet de hele tijd. Ik had een heel flexibel schema gemaakt: zo gauw het ook maar enigszins droog zou zijn meteen naar buiten voor de speurtocht. Dus misschien direct na het middag eten of pas aan het einde van het feestje, probeer het flexibel in te plannen dan lukt het vast wel. Ben erg benieuwd wat voor raadsels, feiten en weetjes ze moeten verzamelen!

groetjes
Gruffalo

Kaat2

Kaat2

27-11-2009 om 20:55 Topicstarter

Gruffalo

probeer eens dit:

http://dewakkeremuis.nl/

ik kom straks meer schrijven, moet dochter naar bed brengen (veels te laat!)

Kaat2

Kaat2

27-11-2009 om 23:03 Topicstarter

Gruffalo - vervolg ;-)

Achteraf denk ik dat je die site waarschijnlijk al lang kent.... Daar heb ik dus die spullen besteld en ze waren binnen 3-4 dagen in huis.
En die bakjes.... tja, plastic bakjes vind ik altijd een geur hebben van wat erin is geweest. Misschien moet ik investeren in nieuwe bakjes ;-) (mijn man gaat gillen, want ik heb er al zo veel!) Is wel een goed idee trouwens, ga ik straks kijken hoeveel geurloze ik heb...
Een flexibel schema ivm de speurtocht is idd een heel goed idee! Alleen hier is het probleem dat wij de gevonden antwoorden willen laten verwerken in het volgende onderdeel, de krant maken. Ik moet kijken hoe ik het anders kan doen. Een tijd geleden heb ik op een engelstalige site een kinderactiviteit (krant knutselen met Geronimo) gevonden. Er waren vaste opdrachten, de kinderen kregen een stapel echte kranten en moesten een aantal dingen zoeken, uitknippen en op hun krant plakken. Helaas kan ik die site niet meer vinden..... Zou wel handig zijn om de opdrachten weer te kunnen lezen. Nou ja, anders moet ik zelf wat verzinnen.
Vandaag kwam ik erachter dat dochter's beste vriedin nog nooit van Geronimo en zijn boeken had gehoord. Haar moeder en oudere broer (10j) ook niet! Ik was verbaasd en denk nu dat er toch meer kinderen zullen zijn die hem/de boeken niet kennen.... het maakt de boel iets ingewikkelder. Momenteel zijn wij 'Alles over Geronimo Stilton' aan het lezen, vol met 'roddels' en onzinnige weetjes... voor mij het allereerste Stilton boek, ik moet erin komen als ik goede vragen wil stellen bij de speurtocht ;-)
Wanneer het zover is kan ik de speurtochtvragen hier neerzetten, dan kan je ze ook lezen. Het zal waarschijnlijk pas na dochter's feestje zijn. Je dochter is in februari jarig, toch? Dan heb je genoeg tijd om er iets mee te doen....
Een grote raadsel was/is de tractatiedingetjes die mijn dochter wilde uitdelen na haar feestje. Het moest allemaal in de Stilton-sfeer zijn.... Wij zijn nu rond -denken wij- maar misschien heb jij een leuker idee?

Tractatie

hoi Kaat,

Ik vind die potloden op de site erg leuk om mee te geven na haar feestje, dat combineren met wat uhm... ja wat? eigenlijk iets van snoep wat op kaas lijkt zou leuk zijn. Ben wel benieuwd wat jullie hebben bedacht? Misschien een mini-zakje kaaschipjes erbij? mwah... ik denk er nog ff over na.

ik vind zelf de boeken van Geronimo ook wel erg leuk, heb er niet veel gelezen maar voor kinderen vind ik het super. de manier waar op het geschreven is, met kleur en lettertype... het is zowel voor jongens als meiden erg leuk. En dan vooral die boeken waar geur in zit, met chocoladegeur bijvoorbeeld :-) leuk bedacht! ik snap dan ook niet dat er toch veel kinderen het boek niet kennen maar ja ik heb 2 boekenwurmen en volgens mij heb je ook veel kinderen die thuis nauwelijks boeken lezen. is wel iets om rekening mee te houden. Het helpt natuurlijk wel dat er een tekenfilm nu op tv is. misschien kun je een opnemen en aan het begin van het feestje laten zien zodat ze allemaal een beeld hebben bij Geronimo?

dochter heeft idd in februari haar feestje maar begint nu opeens over een Harry Potter feestje. hmmm... lijkt me geronimo leuker maar oke.

Groetjes
Gruffalo

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.