Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

angel3

angel3

30-07-2011 om 20:51

Fris of sap. maakt het iets uit?

Wij zijn thuis nogal stellig met prik frisdranken. Dat krijgen de kinderen bij zeer hoge uitzondering. Ze zijn 8 en 5. Ze drinken zeer aangelengde ranja of melk of milk fruitachtig iets. Op vakantie of uiteten veelal fristi, appelsap of ice tea. Nu zei een vriendin dat het qua suiker en slecht voor de tanden allemaal niks uitmaakt. Allemaal even slecht. Of ze nou fristi appelsap of prik drinken. Cola dan even daargelaten daar zitten andere slechte dingen in. Maw is mijn gevoel over prik voor kinderen dat dat slecht is ergens op gebaseerd of gewoon een gevoel en maakt het inderdaad niet uit. (ik weet water is het beste).....

Maylise

Maylise

31-07-2011 om 00:38

Angel

Ik kan eigenlijk geen logische reden bedenken waarom een koolzuurhoudende drank schadelijker zou zijn voor het gebit dan gewone sap. Spa rood is tenslotte ook niet schadelijker dan spa blauw. Of wel? Ik weet het niet. Mijn kinderen mogen altijd gewoon fris als ze daar zin in hebben.

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

31-07-2011 om 02:54

Koolzuur wel schadelijk voor de tanden

Ja Spa rood (e.d.) is wel schadelijk voor de tanden! Ik was ook verbaasd en geschokt toen ik dat hoorde... Het schadelijkst voor de tanden zijn nl. de zuren. Daarom zijn vruchtensappen schadelijk, maar koolzuur is ook een zuur...

Verder denk ik dat het voor de tanden niet zo veel uitmaakt, vruchtensap, limonade, fristi of prik. Maar andere aspecten zijn natuurlijk ook belangrijk, bijv. de overige gezondheid (vitaminen, loze of "verborgen" calorieën) en wat ik zelf heel belangrijk vindt: smaakontwikkeling of smaakopvoeding (verschillende, gedifferentieerde, ongewone en "goede" smaken leren kennen, en niet alles afdekken met een deken van zoetigheid.)

Voor de tanden is het vooral belangrijk om het aantal eet-/drinkmomenten per dag te beperken. Liever alles in één keer dan verspreid over de dag dus. En na het eten/drinken even wat water drinken is ook goed, dan blijven de stoffen niet zo veel in de mond "hangen". (Een soort spoelen dus.)

Voorkeur voor zoet is deels aangewend/aangeleerd. Als je weinig zoet geeft, dan krijgen je kinderen ook minder behoefte aan zoet. Als je bijv. nooit suiker in de thee geeft, dan zullen de kinderen meestal later ook geen suiker in de thee drinken omdat ze het niet gewend zijn. Idem voor de hoeveelheid suiker in koek en snoep: als je "weinig-zoete" koek/snoep gewend bent, dan vind je die hele zoete "gewone" koek/snoep niet meer lekker...

angel3

angel3

31-07-2011 om 10:41

Wisse l nik

volgens het voedingscentrum is koolzuur een zwak zuur en niet schadelijk voor de tanden, niet schadelijker dan appelsap bijvoorbeeld.
Vandaar dat ik ineen dacht...mmmm dan maakt het eigenlijk niks uit wat je ze geeft als je al besloten had dat ze bijv appelsap of ice tea mochten. Ik zeg nl vaak in een restaurant bijv: je mag appelsap oid maar geen prik.... Dat is dus eigenlijk zinloos (nogmaals cola even buiten beschouwing). Dat van die smaakontw ben ik helemaal met je eens daarom drinken ze hier op gewone dagen ranje, water, thee of melk.
Op verjaardagen, vakantie of uitjes vaak appelsap of fristi. En ik ben gevoelsmatig dus erg anti frisdrank maar vroeg me af of dat op argumenten gebasserd kan worden of niet.....waarschijnlijk niet.

koentje

koentje

31-07-2011 om 11:06

Bij ons is de regel

alleen in de avond, namiddag is frisdrank geoorloofd. Cola eenmaal daags hooguit en alleen tussen 16 en 18 uur i.v.m. slapen.
Ik vind het ook eigenlijk verwennerij en een slechte gewoonte creeerend, om maar onbeperkt frisdrank te drinken. Ik merk dat mijn -overwegend jongere- collega's nooit geleerd hebben om koffie en thee te drinken en het heel normaal vinden om, ook op het werk, de hele dag door cola of sinas of zo te drinken. Het is ook nogal een dure gewoonte!
Maar ja, zeker als er suiker in de thee en/of koffie gaat is dat eigenlijk een andere discussie.

Vic

Vic

31-07-2011 om 12:14

Ben een beetje terughoudend daarmee

Mijn 6-jarige krijgt nog helemaal nooit koolzuurhoudende dranken. Ik kan me nog herinneren dat ik jaren geleden eens gevraagd heb of het normaal was dat 8-jarigen cola dronken (die van mij kreeg dat nooit). Dat werd toen een hele discussie waarin de conclusie eigenlijk was dat het, qua suiker, niets uitmaakte of je 7-Up of aangelengde Diksap dronk. Dat was een openbaring ;-) Inmiddels mag mijn 12-jarige nog steeds alleen in het weekend cola of sinas. Op vakantie mag ze drinken wat ze wil. Jongste is nog in de veronderstelling dat ze te jong is voor prik (vindt het ook niet lekker), en kan heel verbaasd reageren als ze een kleuter cola ziet drinken. Dat is wel grappig, ze heeft het ook met kauwgom, dan vraagt ze bijna geschokt aan zo'n kind 'mag jij al kauwgom?!'
Ze zijn hier ook niet zo dol op water. Dat drinken ze alleen als ik vind dat ze wel genoeg limo of milk&fruit hebben gedronken, en alleen nog maar water mogen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

31-07-2011 om 20:10

Hier

is het drinken van prik een feestje voor dochter van bijna 9. Omdat ze het niet dagelijks krijgt is het nog bijzonder. Normaal drinkt ze aanmaak of water. Melk lust ze wel, maar heb ik vrijwel nooit in huis.
Ik denk dat het allemaal weinig uitmaakt. Het enige wat hier in huis niet wordt gedronken zijn dranken met zoetstoffen. Dat vind ik bagger voor kinderen. En het is verbazingwekkend in hoeveel dranken voor kinderen het zit verstopt.

Dendy

100%mama

100%mama

01-08-2011 om 12:19

Ice tea

is absoluut slechter voor je glazuur dan cola. De zuurgraad is vele malen hoger en wordt gemaskerd door een bom aan suikers om het zoet te maken.....

Hier overdag wicky, siroop of water. Ligt eraan hoeveel dorst er is, want bij veel dorst gaan we over op enkel water (wat zoon overigens lekker vind). In de avond word er hier enkel water gedronken en in het weekend 1 glaasje cola per dag. Idd hier is het glaasje cola een feestje!

Onze tandarts

heeft gezegd dat fruitsap (jus d'orange) in de ochtend niet goed is voor de tanden vanwege het zuur dat het glazuur aantast, zeker als je dan nog eens binnen het halfuur je tanden poest. Haar oplossing daarvoor is: 1/ gebruik een rietje en 2/ eerst mond spoelen met water vooraleer je begint te poetsen.

Wat cola ed. betreft: dochter lust geen 'bubbels' maar wel bv. ice tea zonder prik. Zoon drinkt maar matig koolzuurhoudende drank (1 glas per dag). Dat moet kunnen vind ik (hij is 10).

Verder wordt hier gewoon melk gedronken, thee zonder suiker, fruitthees.

Tango

Tango

02-08-2011 om 10:27

Grappig, vic

Mijn zoon lijkt qua drinken echt op jouw dochter, lust ook geen prik en vind het ook erg raar als een jonger kind dan hij cola o.i.d. drinkt. Ook hij is in de veronderstelling dat hij het nog niet mag, inderdaad hetzelfde als bij kauwgom. Mijn oudste at volgens mij op die leeftijd echt al wel kauwgom, maar hij taalt er niet naar.
Hier mag Tangodochter, 10, best af en toe cola of iets anders met koolzuur, maar vaak vraagt ze er niet naar. Ze heeft een tijdje graag cola light gedronken, daarna ijsthee en nu is het af en toe sinas. Meestal krijgt ze dit dan als we bijv. in een restaurant eten en heel soms thuis. Ze drinkt het liefste water. Soms limonade of sap. Tangozoon drinkt vooral limonade en chocomel en alleen maar water als hij erg veel dorst heeft.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.