Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Fysiotherapie voor schrijfmotoriek

Heeft hier iemand ervaring met fysiotherapie voor verbetering van de schrijfmotoriek?
Mijn zoon (7 jaar, groep 4) gaat daar binnenkort mee beginnen maar ik ben gewoon benieuwd hoe ze dat aanpakken en hoe jullie ervaringen daarmee zijn.

ayla

ayla

25-08-2011 om 11:52

Toevallig

Gisteren met beide kinderen bij een therapeute geweest, oudste grove en fijne motoriek en jongste alleen fijne motoriek. Ze krijgen beide behandelingen op school. Ik lees dus graag mee want wat ze precies gaan doen weet ik ook niet.

judiths mama

judiths mama

25-08-2011 om 14:13

Onze ervaring

Mijn oudste dochter heeft agfelopen schooljaar (groep 4), fysio gehad voor het schrijven.

De eerste keren deden ze wat standaard testen; binnen de lijntjes kleuren, een rondje tekenen, tussen twee lijnen een lijn trekken enz. Daarna gingen ze bekijken waar het probleem zat en hebben ze daar aan gewerkt. Bijvoorbeeld allemaal 'l' en op een rijtje, of allemaal 'o' s.

Wel redelijk spelenderwijs allemaal, soms een opdrachtje mee voor thuis. En als ze het even helemaal zat was mocht ze handstanden gaan doen, of op de loopband rennen (was in een grote praktijk).
Jammer genoeg heb ik nu, na de vakantie, het idee dat er heel veel is weggezakt. Dan maakt ze bijvoorbeeld bij de 't' (schrijfletter) weer een hele lange haal naar beneden, terwijl die óp de lijn hoort te eindigen.
Dochter vond het in ieder geval wel leuk om naar toe te gaan, ook niet onbelangrijk.

Karmijn

Karmijn

25-08-2011 om 14:28

Grappig

Wat anders dan bij ons, Judits mama. Onze zoon kreeg cesartherapie, maar hij heeft daar nauwelijks geschreven. 'Dat doet hij op school al,' zei de therapeute.
De cesartherapie was gericht op zijn evenwicht, op kruisbewegingen (van links naar rechts en omgekeerd) en op een goede zithouding en pengreep.
Zoon ging veel ballen vangen, touwtje springen, op de trampoline, op een grote yogabal, op een evenwichts balk, dat soort dingen. Aan tafel maakte hij daar grote tekeningen met grote bewegingen en motoriek spelletjes als vetersrijgen en dergelijke. Ze ging elke keer van grote bewegingen, naar kleine bewegingen.
Het heeft goed geholpen, maar inmiddels is zoon zes jaar ouder en schrijft hij leesbaar, maar erg lelijk. Hij kan het wel, maar het lukt hem niet om het te doen. Dat heeft hij met meer zaken.

Vera*

Vera*

25-08-2011 om 15:58

Karmijn

Schrijven kost dochter veel inspanning, ze moet nog steeds nadenken hoe en wat ze doet. Ze kán heel netjes schrijven maar dat is erg vermoeiend en ze kan het dus alleen als ze goed uitgerust is.
Onze kinderen moeten overal al zovéél energie insteken dat je je prioriteiten moet stellen.
Hier moeten ze de werkstukken met de HAND schrijven (groep 7 en 8). Ik heb met heel veel moeite gedaan gekregen dat dochter de kladversie mag typen zodat ze ook (taalstoornis) haar zinnen gemakkelijker kan aanpassen zonder dat het een grote kras- en kliederboel wordt.

Vera

Tango

Tango

25-08-2011 om 22:58

Hier ook

Tangozoon, inmiddels bijna 7 heeft sinds zijn 5e jaar fysiotherapie. Aanvankelijk ook voor de grove motoriek, nu alleen nog voor de fijne motoriek. Voor de fijne motoriek deed de fysiotherapeute tekenoefeningen, zoals daken op huizen tekenen, raampjes erin maken, steeds kleinere rondjes tekenen. Verder ook inderdaad de kruisbewegingen maken door bijv. met je linkerelleboog je rechterknie te raken. Dit heeft te maken met de samenwerking van de hersenhelften en schijnt erg belangrijk te zijn voor schrijven e.d.
We zijn nu een tijdje gestopt om Tangozoon eerst te laten wennen in groep 3. Ik denk echter dat we wel weer verder moeten want als ik zie hoeveel moeite het hem kost om die schrijfletters van school op papier te zetten.....We hebben nog wel een aardige weg te gaan, denk ik.
Tangozoon ging overigens altijd graag naar fysio. Aan het eind van het half uur mocht hij zich ook altijd even uitleven in bijv. een soort touwladder of met ballen gooien e.d.

Bennikki

Bennikki

25-08-2011 om 23:36

Ook cesar

Zoon van 7 heeft nu een jaar Cesartherapie. Fijne motoriek is met sprongen vooruit gegaan, van 16 procent (kinderen die minder scoren) naar 70 procent. Maak me gek maar ik heb zo'n gevoel dat dat wellicht ook zonder de therapie wel was verbeterd.. Maar schrijven gaat nu slechter dan een jaar geleden (volgens de test). Zoon schrijft nu volkomen verkrampt, volgens de therapaute maakt hij een goede kans zo RSI te krijgen.
Ik was er altijd heel erg voor het heft in eigen handen nemen, op tijd hulp te regelen, de school te volgen in haar zorg, maar ik begin daar een beetje op terug te komen. Zoon is niet onhandig, kan bijvoorbeeld prima met kleine kraaltjes werken, maar er is nu zo'n nadruk op dat schrijven gelegd dat hij het gevoel heeft dat hij 'niet goed is op school'. Pff hoorde ook laatst een konderfysiotherapeute klagen dat kinderen steeds jonger naar haar werden verwezen terwijl veel problemen zich later vanzelf oplossen.
Buiten dat vond zoon de grondoefeningen van de therapie helemaal leuk en de andere oefeningen vre-se-lijk.
Ik hoop dat het bij jou beter uitpakt!

Vic

Vic

26-08-2011 om 13:37

Nodig?

Ik ken redelijk wat kinderen die fysiotherapie hebben ivm het schrijven, en soms vraag ik me wel eens af of dat allemaal wel nodig is. Vroeger (zeg maar 10-20) jaar geleden was er helemaal niemand die dat kreeg, en die kinderen zijn allemaal groot geworden. Natuurlijk zijn er veel mensen met een slecht handschrift, maar dat is toch helemaal niet meer belangrijk als je volwassen bent? Mijn jongste heeft ook moeite met schrijven. Nogal logisch, want ze zit net in groep 3, én ze is linkshandig. Ik zie allemaal wel hoe dat verder gaat, sowieso ken ik geen enkele linkshandige volwassene die leesbaar schrijft. Jammer dan, ze redden zich er prima mee.

Vera*

Vera*

26-08-2011 om 13:59

Vic

Ik kan heel netjes schrijven hoor, als linkshandige.

Vera

Jeda

Jeda

26-08-2011 om 15:31

Tja

Ik vraag me ook af of dit allemaal nodig. Eigenlijk vraag ik het me niet af maar denk ik ook echt dat het niet nodig is is maar ja, die therapeuten moeten ook allemaal geld verdienen dus die zullen proberen dit zo lang mogelijk te rekken voor je kinderen. Uitzonderingen daargelaten.

Tango

Tango

26-08-2011 om 16:55

Linkshandig

Ik kan ook netjes linkshandig schrijven hoor. En wat betreft de noodzaak, bij Tangozoon lijkt het echt wel nodig te zijn. Hij blijft wat betreft fijne motoriek beduidend achter bij zijn leeftijdsgenootjes en zelfs bij zijn klasgenoten die soms wel een jaar jonger zijn. Natuurlijk was het vroeger allemaal anders, maar Tangoman (ook linkshandig) die ook een heel onduidelijk handschrift heeft, roept regelmatig dat hij zou willen dat hij vroeger fysio gehad had. Hij heeft jaren geklaag over zijn handschrift aan moeten horen, ook niet leuk natuurlijk.

Vic

Vic

26-08-2011 om 17:02

Tja

Ik weet natuurlijk niet hoe ernstig het bij jullie kinderen is, maar ik kan zelf bijv. ook niet binnen de lijntjes kleuren. Mijn jongste vindt schrijven ook heel lastig, ze zal er dus misschien iets meer op moeten oefenen dan een ander kind. Met ministeck o.i.d. vindt ze ook lastig, dat doen we dus ook wel eens. Je hebt niet overal een therapeut voor nodig. Veel kun je ook zelf oefenen, en soms is het helemaal niet erg als je er nooit het beste in wordt.
(En ineens valt het kwartje m.b.t. de kralenplanken die jongste in groep 2 almaar moest doen).

Fiorucci

Fiorucci

26-08-2011 om 17:27

Vic

Slecht schrijven hoeft geen ramp te zijn. Maar als je, om leesbaar te schrijven, zoveel moeite moet doen dat je verkrampt raakt, kan dat zorgen voor allerlei klachten, varierend van hoofdpijn tot schouderklachten.
Mijn drie kinderen zullen nooit schoonschrijvers worden, maar ze kunnen nu wel soepel schrijven zonder allerlei klachten. En dat was de insteek van de kinderfysio.

Vic

Vic

26-08-2011 om 18:14

Fio

Dat geloof ik best, maar dat is natuurlijk helemaal niet van toepassing op 4- en 5-jarige kleuters. En die worden ook behandeld door de fysio.

Fiorucci

Fiorucci

27-08-2011 om 07:57

Vic

Onze fysio liet de leerkracht van groep 3 goed opletten, hoe het ging,zeker als het een familiekwaaltje was. Dat was wel een goed moment, gaandeweg groep 3. Ze heeft wel kleuters in behandeling, kwa motoriek, maar dan natuurlijk niet voor het schrijven.

Tango

Tango

27-08-2011 om 13:56

Schrijven

Hoeft natuurlijk nog niet geoefend te worden als het om een kleuter gaat. Maar Tangozoon tekende ook nog nauwelijks en kon bij lange na niet binnen lijntjes kleuren. Bij hem had dit te maken met verkeerde beweging. Bij kleine dingetjes kleuren zit de beweging in je vingers, bij hem zat het in zijn pols of in zijn hele arm. Dan is het toch wel handig als je dit bij de fysio leert.
Bij het letters schrijven zien we dat hij de letter wel goed wil opschrijven, maar er op papier iets heel anders uit komt. Natuurlijk heel frustrerend voor hem, dus dan is het toch goed als hij daar een beetje hulp bij krijgt? We kijken het even aan hoor, tot na de herfstvakantie en gaan dan weer eens contact opnemen met de fysio als dat nodig blijkt.

ayla

ayla

28-08-2011 om 08:24

Hier

bij oudste zien we dat ze verkrampt, ze krijgt pijn en duwt de pen zo ongeveer in de tafel, schrijven kost haar veel energie, ze kan netjes schrijven maar wel maar kort.

De jongste zijn motoriek is in principe prima, hij moet alleen even op weg geholpen worden, ik verwacht dat hij vrij snel klaar is met de therapie.

Jeda

Jeda

28-08-2011 om 09:50

Hulp

Ongetwijfeld zijn er uitzondering maar als je motoriek goed is waarom dan al in zo'n vroeg statium hulp? Waarom niet een tijdje op zijn beloop laten en zien hoe het gaat?

100%mama

100%mama

30-08-2011 om 08:57

Buurjongetje

gaat naar ergotherapie en voor zover ik weet zijn ze daar super tevreden over. Ook zoeken ze bijvoorbeeld naar de juiste pen/potloot en geven dat dan ook weer door aan school.

jasset

jasset

30-08-2011 om 13:18 Topicstarter

Ergo

Daar zegt 100% mama zoiets! Er bestaat natuurlijk ook nog ergo. Wat moet het nu worden, ergo of logo?

Fiorucci

Fiorucci

30-08-2011 om 15:35

Jasset

In ieder geval geen logo..:)
Ik vind fysio prettig omdat ze kijken naar het totaalplaatje, niet alleen naar het schrijven op zich.

jasset

jasset

05-09-2011 om 19:11 Topicstarter

Haha

Ik lees nu pas dat ik logo had geschreven. Nee, dat is wat ver gezocht.
Ben er inmiddels achter dat fijne motoriek thuishoort bij Ergo, dus dat gaat het worden...

Fiorucci

Fiorucci

06-09-2011 om 12:39

Jasset

Nou nee, hoor, een kinderfysio kan daar ook prima mee aan de slag, het is geen exclusief terrein van de ergo.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.