Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Wiske

Wiske

17-05-2010 om 00:13

Geen examen maar entreetoets [dochter is nerveus]

Ik zag bij pubertijd een examendraadje. Zover zijn we hier nog niet, maar wel de komende week: De groep 7 entreetoets! Mijn dochter is erg nerveus. Die wil naar een gymnasium. En ze heeft zichzelf wijsgemaakt dat alles afhangt van deze toets(?). En ik moet dat uit haar hoofdje praten. Buiten dat, ze weet dat ze goed is in het maken van de gewone toetsen. Ze weet ook dat nerveus zijn in haar nadeel werkt. Dus ik heb uitgelegd dat deze toets helemaal niet belangrijk is, dat het alleen aangeeft waar nog aan gewerkt moet worden in groep 8, dat het advies van de leraar veeeeel belangrijker is (is niet helemaal waar, maar dat hoeft ze niet te weten ;-) Oftewel, ze moet net doen alsof het een gewone toets is, alleen dan een paar dagen achter elkaar.
Hoe is het met de andere 7e groepers? Nog meer van die zenuwenpeesjes?

Wiske.

Vic

Vic

17-05-2010 om 08:57

Is die deze week? Ik heb dochter er nog niet over gehoord. Zal het eens vragen vanmiddag.

Hier

Deze week de laatste. De andere 3 hebben ze voor de vakantie gehad. De eesrte dag waren ze (tweeling) zenuwachtig vantevoren maar toen ze eenmaal bezig waren was dat over. Ik heb ze wel verteld dat de entreetoets bedoeld is om te kijken waar er nog gaten in hun kennis zit, dan kunnen ze daar aan werken voor de eindtoets. Dus dat zeker een schoolkeuze er niet van af hangt. Ik heb trouwens geen idee waar ze tercht zullen komen, we hebben het er nog weinig over. Sowieso hebben we het weinig over de entreetoets. We doen alsof het heel normaal is, we eten niets speciaals, ze gaan niet vroeger naar bed (werkt averechts).
Hun grote zus vertelde nog dat de entreetoets veel meer en moeilijker was dan de eindtoets.

Anna n

Heeft de school geen andere mogelijkheden? Bij mijn tweeling zitten 3 officieel dyslectische kinderen in de klas. Ze krijgen alle 3 een gesprokenversie. Eentje heeft een vergroot blad, eentje heeft een blad zonder kleuren en eentje werkt op de pc. Dat is allemaal vantevoren uitgeprobeerd door de kinderen. Ik zou iig met school overleggen of er geen deugdelijke aparatuur is want dit werkt in het nadeel van je kind.

Balen, anna

Dat is balen, zo´n houding van school en eigenlijk ook niet meer helemaal van deze tijd. Ik kan me goed voorstellen dat je dochter erg onzeker wordt van alles en dat faalangst om de hoek komt kijken. Ik herken het wel met zoon, die is niet dyslectisch maar heeft wel wat problemen waardoor extra aandacht nodig is. Sinds hij die krijgt, begint hij langzamerhand wat op te bloeien.
Ik wil je niets opdringen en snap dat je moe bent van de hele situatie maar zou je toch niet nog 1 poging willen wagen. Of kun jezelf een mp3 speler aanleveren of koptelefoon. Je dochter kan er erg bij gebaat zijn en het kan ook goed zijn voor haar zelfvertrouwen. Bij studievaardigheden komt ook weer lezen om de hoek kijken. Vriendinnetje van dochter is zeer gebaat bij een gesproken versie, haar zelfvertrouwen is behoorlijk toegenomen dat ze niet dom is maar dat ze het wel kan, alleen lezen is lastig. Bij haar is een half jaar geleden officieel dyslexie vastgesteld. Maar goed, ik snap wel dat je wat moe bent geworden van alles en dat je zoiets hebt van ¨laat maar¨, ik wil je verder ook niets opdringen.
Jij ook succes gewenst voor je dochter!!

Ise

Ise

17-05-2010 om 12:04

Huh

Het klinkt heel dom, maar ik heb geen idee wanneer hier de entreetoets afgenomen wordt. School besteed er ook niet opvallend veel aandacht aan. Ik verwacht eigenlijk dat het deze week is. Morgen toch tussen neus en lippen door maar eens vragen aan de juf.
Zoonlief maakt zich ook geen zorgen: wil graag naar het technasium, of de school waar zijn broer op zat, óf...óf... Kortom: het kan nog alle kanten opgaan. Ikzelf wil hem het liefst op een niet al te grote school (vanwege ASS).

Ilva

Ilva

17-05-2010 om 12:33

Groep 6

Mijn zoon zit in groep 6, en zij hebben ook al een entree-toets gehad. Maar dan voor de vakantie. En ik had begrepen dat groep 7 heb toen ook gelijk had. Zoonlief was voor het begin wel enorm nerveus maar na dag 1 was het voorbij. De laaste dag hebben ze 's-middags een feest gehouden. Iedereen mocht was lekkers meenemen. En dan lekker stoom afblazen.

Dubbelop entreetoets en examen kandidaat

Hallo,

hier gaat hij dubbelop.

Oudste begint met de eindexamens en jongste de entreetoets.
In de tijd van de oudste hoorde ik hem niet over de entreetoets, maar jongste heeft het er volop over. ( of hij wil zich ook belangrijk volen met een broer die eindexamen doet)

Bastet

Bastet

18-05-2010 om 07:17

Ook hier

Oudste doet examen,jongste de entreetoetsen,maar ze heeft ze voor de meivakantie al gehad en vond ze veel te makkelijk..:)
Bastet

Jesse_1

Jesse_1

18-05-2010 om 13:30

Groep 6, en dyslexie

Zoon in groep 6 heeft ook entreetoets nu. Toevallig zei hij het omdat de gymles van vanmorgen nu verviel.
Een klasgenoot met dyslexie krijgt de vragen voorgelezen door iemand (waarschijnlijk een stagiaire uit een andere groep, mijn zoon kende haar niet - meisje van een jaar of 20).
Jesse

winacoye

winacoye

19-05-2010 om 13:35

Hier al voor de mei vakantie

Wij hebben de entreetoest al achter de rug. Onze dochter was absoluut niet zenuwachtig, die heb ik zelf een beetje moeten pushen anders maakt ze zich er veel te gemakkelijk van af. Ze vond het allemaal wel makkelijk geloof ik....... De uitslag krijgen ze volgens mij wel allemaal tegelijk. Dus nu is het wachten op alle andere scholen die de toets nog moeten maken!

Wiske

Wiske

19-05-2010 om 21:27

Reactie

Ik wist niet dat de entreetoets niet overal tegelijk was. En de kinderen gaan er dus allemaal anders mee om, grappig!
Ik denk dat er op school een beetje gepushed is om een aantal, minder serieuze, kinderen de ernst van de toets te doen inzien. Maar dat is voor mijn dochter niet nodig, integendeel. In groep zes hadden ze inderdaad een vergelijkbare toets, en daar heb ik nooit iets over gehoord totdat we de uitslag bij het rapportgesprek kregen. De leraar ging daar dus heel ander mee om. Wat mij betreft hadden ze over deze toets ook niets hoeven zeggen.
Het grappige is dat mijn dochter niet snapt dat haar vriendinnetje nerveus is, want zij snapt alles. Dat vriendinnetje is inderdaad erg goed, maar mijn dochter niet veel minder. Laten we zeggen, gemiddeld negens versus gemiddeld achten. Maar dat ziet ze zelf op het moment anders :-)
Ik hoop dat de zenuwen na morgenochtend weg zijn. We zullen het zien.
Anna, heeft je dochter gen recht op verlengde examentijd?

Wiske.

Puck

Puck

20-05-2010 om 09:15

Wiske

De meeste cito-toetsen mogen de scholen zelf bepalen wanneer ze die inplannen, behalve de cito-eindtoets in groep 8. En misschien heeft school idd wat meer gepushed, ook mogelijk als voorbereiding voor de eindtoets van volgend jaar. Want daar hangt wel degelijk meer van af dan van de entreetoetsen. De uitslagen van de eindtoets zijn niet 100% bepalend voor het vervolgonderwijs, maar ze tellen in de praktijk toch wel heel zwaar mee is mij nu gebleken (ook al heeft school altijd volgehouden dat hun oordeel doorslaggevend is, niet dus).
Ben benieuwd hoe je dochter vanmiddag thuis komt, zal vast meegevallen zijn. En wat ik hier allemaal van de kinderen van groep 8 hoor is dat ze de entreetoest groep 7 moeilijker vonden dan de eindtoets. Misschien iets om te onthouden als ze volgend jaar in de stress schiet.

Wiske

Wiske

20-05-2010 om 21:18

Viel inderdaad mee :-)

"Mam, weet je hoe makkelijk het was!"
De zenuwen zijn nu dus gelukkig helemaal weg. Er moesten wel twee mascottes mee naar school, en die moeten morgen weer mee. Dat moet kunnen. Als de uitslag van deze toets goed is, dan zullen de zenuwen volgend jaar inderdaad wel ook wel meevallen.
Overigens: In deze klas zit ook een dyslectische jongen. Hij had een grote lettervariant van de toets. Dat vonden de andere kinderen wel grappig. Hij had drie dikke boeken en zij een dunne.

Wiske

Over 2 weken

Hier begint oudste met de entreetoets op 7 juni en dan is ze klaar op 16 juni. Ze maakt zich er absoluut niet druk om.

Esther

Ilva

Ilva

21-05-2010 om 23:30

Dyslectie

Wiske heeft het over een dyslectische jongen die grote letter variant had van de toets. Maar bij dyslectie maakt de grote van de letter toch niets uit?

Wiske

Wiske

22-05-2010 om 23:27

Geen verstand van, maar...

Ik denk dat grote letters misschien overzichtelijker zijn? De regelafstand misschien ook wat groter?
Anna? Ben je er nog? Kan jij ons meer vertellen? En hoe is het met je dochter?

Wiske.

Ilva

Ilva

25-05-2010 om 20:59

Uitslag

Wij kregen vandaag de uitslag van de entreetoest groep 6 van onze zoon. Ik had wel verwacht dat hij het goed zou doen maar zo goed. Z'n eindscore was 94 percentiel.
Hebben jullie al uitslag.

Rembrand

Rembrand

25-05-2010 om 23:21

Vorige week.

Onze jongste verbaasde ons met een score van 99 percentiel. En dat terwijl hij altijd alles af zit te raffelen !
M.

Nely

Nely

26-05-2010 om 18:31

Nog bezig

hier op school zijn ze er net voor de meivakantie mee gestart.

Ilva

Ilva

27-05-2010 om 09:56

Wow 99

Jeetje Rembrand dat is hoog. Ik vond 94 al zo hoog. Had je wel zo hoog verwacht of niet. Wij hadden wel verwacht dat hij het heel goed zou doen maar zo goed nee, dat ik had ik niet verwacht. Ergers tussen 85 en 90 dacht ik.

Wiske

Wiske

27-05-2010 om 23:55

Spelling

Vandaag: spelling. En dat was de eerste toets die mijn dochter erg moeilijk vond.

Wiske

Rembrand

Rembrand

28-05-2010 om 15:09

Ilva.

Nee, ik had het niet zo hoog verwacht eigenlijk.
Wij weten wel dat hij een slim ventje is, maar zo slim ;-)
Hij is echter ook liever lui dan moe, en we vinden dat hij op school niet echt stimulans krijgt en genoeg uitdaging krijgt. Het is allemaal wel erg vrijblijvend, en hij verveelt zich eigenlijk al jaren.
Gelukkig nog maar één jaar en dan zien we weer verder.
M.

Ilva

Ilva

28-05-2010 om 16:42

Rembrand

Ja, ik ken het. Te weinig uitdaging. Die van mij zit nog in groep 6 en hij heeft gelukkig een hele goede juf die hem alle kans geeft bij spreekbeurten en werkstukken. Dat help wel. Ze zijn dit jaar ook begonnen met een plusklas (1 uur in de week!) maar dat stelt nog erg weinig voor. Het is nu nog slechts een test maar hopelijk gaan ze er volgend jaar mee verder.
Met zoonlief die in groep 4 zit wordt het nu al problematisch. Gelukkig krijgt hij sinds deze week uitdagender werk. Ik kijk wat dat betreft uit naar de middelbare school (hoewel ik het ook wel eng vind) maar daar is het niveau tenminste beter aangepast op de intellegentie van de kinderen.

Janeway

Janeway

28-05-2010 om 23:34

Klaar

Gisteren eindelijk klaar met de entreetoets. Ik vond het een langdurig verhaal zeg.. Nu is er een kind ziek geweest die moet het nog maken, ze willen wachten met versturen zodat het kind ook nog mee telt in het gemiddelde. Ik hoop maar dat de uitslag voor de vakantie binnen is, ze hebben nog een maand nu. Dochter heeft geen idee hoe ze het gemaakt kan hebben.. De ene dag ging het wel en de andere dag was het niet goed zei ze.. We wachten maar weer af

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.