Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

H.M

H.M

23-11-2009 om 10:27

Help!!! slaapprobleem bij 4-jarige, dus altijd moe...

Wie heeft een suggestie voor het volgende probleem...
Mijn dochtertje van 4 jaar slaapt van vermoeidheid gelijk in als ze ' s avonds naar bed wordt gebracht. Daarna wordt ze iedere nacht minstens 1 keer wakker en kan vervolgens niet meer in slaap komen!
Ze gaat om ongeveer 19.15 uur slapen en is altijd bek af. Meestal krijgt ze na 17.30 geen hap meer door haar mond naar binnen. Doordat ze 's nachts meestal een tijd wakker is is ze de hele dag moe.
Ze gaat soms eerst spelen in bed, daarna meestal huilen, of komt ze naar ons toe. Als ze gaat huilen moeten we redelijk snel reageren anders wordt onze andere dochter wakker en komt ook uit bed door het lawaai. We geven haar soms een dvd te kijken, in de hoop dat ze vervolgens weer in slaap valt. Met wat geluk lukt dit ook, alleen willen we hier geen gewoonte van maken, want dan wil ze het altijd. (Ze hangt erg aan dingen die ze gewend is.)
We proberen er 's nachts meestal geen aandacht aan te schenken dat ze huilt. Als ze erg hard huilt dan moeten we er wel naar toe. Dan geven we duidelijk aan dat als ze niet kan slapen het niet de oplossing is om maar te gaan huilen! Dan mag ze van ons haar lampje aan doen en met haar beestjes knuffelen, totdat ze weer moe wordt. Als ze per ongeluk weer in slaap valt, is ze daarna helemaal brak en kan bijna niet wakker worden.
Ze is altijd al een lastige slaper geweest. Maar het is nu meer van belang om het te proberen op te lossen. Ze gaat nu naar school en 2 dagen BSO, en ze is bijna altijd moe. En krijgt dan als er ook maar iets tegenzit overdag gelijk een huilbui, die bijna niet te stoppen is.
Wie heeft hier ervaring mee en heeft een bruikbare tip???
Alvast bedankt voor een reactie, groetjes H.M

*bella*

*bella*

23-11-2009 om 10:43

Dingen die ze gewend is

Je schrijft dat ze hangt aan dingen die ze gewend is. Misschien dat ze ook snel een ritme oppakt, dus dat het wakker worden ´s nachts snel een gewoonte wordt? In dat geval is het wel van belang dat je ingrijpt, hoe langer de gewoonte hoe vaster en hoe moeilijker te doorbreken.
Heb helaas niet echt tips voor je. Heb hier kinderen die sowieso altijd al wakker werden, en zelf ben ik nogal panisch daarin, bang dat ze iid niet zouden slapen ´s nachts (en dat heb vooral ík hard nodig!) Dus de focus heeft hier altijd al gelegen op zo snel mogelijk weer slapen, zou zelf dus nooit adviseren lampje aan te doen oid. Hier heb ik altijd voor de makkelijkste weg gekozen, kinderen mogen bij ons in bed kruipen en dan wel gelijk weer slapen, maar dat deden ze altijd ook wel. Het ging pas ´mis` toen ik zoon met een jaar of 6, 7 ging proberen een andere kant uit te duwen, (ze kwamen steeds vaker en met 2 kinderen erbij is het bed krap) toen ging hij bijv lezen ´s nachts en lag hij wel een poos wakker steeds. Gelukkig is dat ook wel weer goed gekomen en nu, met 8 jaar, komt hij zelf al zeker een jaar niet meer denk ik. Ik vermoed zelf dat ik dus gewoon even had moeten wachten, met dochter van 6 doe ik dus niets, ze mag gewoon nog komen en ze zal vanzelf wel een keer niet meer komen of gaan doorslapen. Zoon is nu nog maar een heel enkele keer wakker ´s nachts en leest dan wat oid maar het is geen patroon meer nu.
Of een poosje bij haar gaan slapen, ik zou zelf de focus leggen op haar te leren dat zodra ze wakker wordt ze weer verder kan gaan slapen. (dus sowieso minimum aan prikkels) Je kunt ook melatonine krijgen om dóór te slapen, misschien is dat iets om met een arts te bespreken.

Rafelkap

Rafelkap

23-11-2009 om 13:59

Saai

als mijn zoontje wakker wordt en naar ons toeloopt (en niet bang of ziek is) brengen we hem meteen weer terug naar z'n bed en gaan er even naast liggen op een matrasje. Zonder veel woorden (alleen: ssst het is nog nacht, nog even slapen).
Als zij lekker mag spelen 's nachts of dvd kijken is het het wel waard om wakker te worden (en jullie wakker te maken). Verwijten maken (vooral 's nachts) werkt ook niet. Ik zou het zo saai mogelijk houden, om haar te leren als ze wakker is (en er niets 'is') gewoon weer verder te gaan slapen. Het is ook druk dat 1e jaar naar school!

Hoe is het met haar gezondheid gesteld? Onze zoon had op die leeftijd bloedarmoede, was zeer vermoeid en sliep ook erg slecht.

Groetjes Akka

Kadonaj

Kadonaj

24-11-2009 om 10:37

Duidelijke afspraken maken...

Mijn motto is altijd: je kunt een kind niet dwingen om te slapen, maar wel om in bed te blijven.

De oudste slaapt al slecht vanaf 11 maanden. (toen ook al geen middagdutje meer!) Na al die 'geweldige' supernannytips die niet werkten, de afspraak gemaakt dat hij best wakker mag zijn maar dan in zijn bed moet blijven en dan maar met 1 of 2 autootjes speelt of een boekje leest.

de avond is van papa en mama en daar hoort geen wakker kind bij...

dat heeft hij geaccepteerd, duurde wel even hoor, maar hij blijft in bed tegenwoordig. Tenzij hij ziek is...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.