Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Bulletje (nick)

Bulletje (nick)

23-08-2011 om 09:28

Hoe doorbreek ik negatief gedrag

Onze zoon is 7 en zit al enkele weken in een modus waarin hij om niets extreem boos en hevig verongelijkt gaat doen. En dat meerdere keren op een dag. En dan heel extreem: stampvoetend, extreem boos kijken, schreeuwen, gooien met spullen, knalrood worden. Zijn hoofd ploft bijna uit elkaar! Ik word er helemaal gek van. Hij is inmiddels al twee-drie weken schor van al zijn gekrijs. Op elk duwtje van zijn broer reageert hij met een enorme scene alsof hij zwaargewond is. Als ik zeg (van te voren aangekondigd) dat de tv nu uit gaat krijg ik eenzelfde reactie. Het enige wat hij deze vakantie hoeft te doen is 1 x per dag oefenen voor muziek (broer moet iedere dag lezen en tafels oefenen en om de boel gelijk te trekken en omdat het goed is om te leren dat je soms ook dingen moet hebben we deze regel ingesteld). Maar een scenes dat dat geeft.

Negeren helpt niet, boos worden helpt niet, positief belonen helpt ook niet. 's Avonds in bed probeer ik er met hem over te praten (of gewoon alleen over de leuke dingen die dag) maar hij weert dat af. Ik stuur hem nu regelmatig naar boven/de gang op maar dit werkt ook niet (kan ik tenminste afkoelen).

En soms, draait hij in één keer om. Een externe prikkel waardoor hij helemaal opfleurt (bv een Donald Duck op de mat).

Dit gedrag is niet nieuw voor ons (wel dat het zo extreem is). Hij is HB heeft klas overgeslagen en vind alles nog steeds te gemakkelijk in de klas. We dachten dat het hier mee te maken had. Maar hij heeft nu al een tijdje vakantie. Probleem is wel dat hij zich aan de ene kant heel goed kan vermaken (buiten spelen) en aan de andere kant dus niet (binnen is het Donald Duck, kwartiertje Lego en computer (max half uur). We hebben hier van alles in de speelgoedkast staan, ze hebben een grote tuin met groot speelhuis, ze hebben een 'banjer'veldje met een zelfgebouwde hut en een voetbalveldje. Er is voldoende om je mee te vermaken.

Met vriendjes om zich heen gaat het beter, vriendjes naar huis en wij hebben een boos mannetje. Bij anderen gaat het goed, op BSO (1 dag per week) gaat het goed. Tuurlijk is het handiger om je af te reageren op je ouders dan op de BSO juffrouw, maar wat moet ik hiermee? Herkenbaar? Tips?

ayla

ayla

23-08-2011 om 09:56

Bulletje

Hier een meisje dat af en toe ook van die boze buien heeft. Ik plan dan meestal wat rust in voor haar, dochter kan erg boos reageren als haar hoofd erg vol zit, dan moet niemand bij haar in de buurt komen want ze is in staat tikken uit te delen. Vaak helpt het op zo’n moment ook om even een dag alleen wat met haar te doen, ik ben ook vrij rustig en als ze dan alleen met mij is dan kan ze even opladen. Samen even naar het zwembad, even naar de stad, ijsje eten etc. Dat zijn vaak ook de momenten dat ze gaat praten. Gedwongen praten heeft helemaal geen zin, dan reageert ze alleen maar ontzettend dwars en houdt nog steviger haar lippen op elkaar.

Verveling?

Je kunt 'm niet de hele dag vermaken natuurlijk, maar misschien kan je meer uitdaging bieden? Projectje starten met dinoboeken bij de bieb halen, dino's kleien, tijdlijn maken en als afsluiting naar Naturalis? Of iets met een ander onderwerp? Mijn dochter heeft dat soort dingen echt nodig, anders raakt ze ontzettend met zichzelf in de knoop (heel herkenbaar voor mij:-).
Loes

Bulletje

Bulletje

23-08-2011 om 12:24

Loes

Mijn jongste heeft helemaal geen interesse in dino's, informatieve boeken, schaken, proefjes, etc. Er ligt hier genoeg, maar daar heeft hij echt geen zin in. En al helemaal niet aan schoolse mama-projecten. Daar maak ik me ook wel eens zorgen om: ik denk dat het goed is dat hij zijn hersens laat kraken, maar hij taalt er niet naar. De oudste is dol op Klokhuis, informatieve boeken, doet graag proefjes, schildert en kleit leuke kunstwerken, wil van alles leren (wc schoonmaken, koken, solderen, etc).

De jongste is alleen geinteresseerd in timmeren (kan en mag hij ook), Donald Duck (stapels), af en toe Lego (er ligt genoeg) en 'domme' spelletjes op computer/Nintendo (max half uur per dag).

Sascha2

Sascha2

23-08-2011 om 15:27

Jep

Herkenning ten top. Mijn oudste zoon is ruim zes jaar en vertoont hetzelfde gedrag. Ineens heel boos worden, verongelijkt de trap op denderen, met deuren slaan, extreem hardop lachen, schreeuwen en grote monden als repliek geven. Hij heeft dit gedrag niet eerder vertoond en ik heb wijselijk gedacht dat het een fase is. Maar ja, deze fase duurt al acht weken en ik ben het onderhand meer dan beu. Geen tips van mijn kant, maar wel gedeelde smart.

Mariska

Mariska

25-08-2011 om 21:37

Emoties

Mijn ervaring met mijn kinderen rond die leeftijd was dat ze emoties ineens anders gingen ervaren - heftiger. Soms als een soort van tsunami's. Wat jij beschrijft Sacha, lijkt daar erg op ;) Hoewel ws een fase, is het vlgs mij wel een belangrijke fase. Want hoe leren ze die emoties voor zichzelf hanteerbaar te maken? Ik merkte dat mijn kinderen mijn hulp daar bij nodig hadden. Hier werkte het goed om begrip te tonen en vooral door te benoemen wat er aan de hand was wat maakt dat je kind zo van de rel raakt. Vaak zagen ze zelf het verband niet. Terwijl ik zelf dacht; dat is toch overduidelijk? (mss een raar voorbeeld maar dit schiet me nu te binnen; ineens heel verdrietig worden en niet weten waardoor - er stond muziek op van marco borsato - dit benoemen - ohja daardoor!). Ik zie het dus niet als negatief gedrag maar eigenlijk meer als met emoties overhoop liggen. Als je zelf rustig blijft dan laat je zien hoe je zelf met emoties om gaat. Volgens mij is dat ook erg belangrijk. Als je merkt dat het minder wordt, dan is dat mi een teken dat je kind zijn emoties beter onder controle heeft.

Nou

Ik moest wel lachen om je reactie. Dan heb je inderdaad niks aan mijn tips;-) hoe dan ook succes!
Loes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.