Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Hoe gaan jullie om met een ander kind dat jouw kind bemoedert

Vriendin en dochter waren gister hier. Zoon en die dochter kunnen het niet bijster goed vinden dus we ontmoeten elkaar al veel minder.

Mijn probleem met die dochter is dat ze de hele tijd op zoon let en komt klikken. X doet dit, X doet dat. En dan doet X iets als een mat verplaatsen oid, niets gevaarlijks of echt stouts.

De eerste paar keer zeg ik maar dat ze zich geen zorgen hoeft te maken en gewoon op zichzelf moet letten. Dit komt vrijwel elke keer voor dus het is geen nieuws voor haar dat ik niet de hele tijd X doet dit, Y doet dat wil horen.

Dan tijdens de lunch staat zoon - tijdens het eten van zo'n vies kinderkaasje - op en zegt dochter op hele bazige toon "X, heb je je kaas op? Nee". Met andere woorden: blijf zitten. Toen kon ik niet op mijn tong bijten en heb haar verteld dat ze zijn moeder niet is en hem niet hoeft te vertellen wat hij wel en niet kan doen, dat ik dat wel doe.

Mijn vriendin doet in dit alles niets, behalve bij het laatste incident zei ze dat het gewoon een observatie was. Nou de toon die haar dochter aansloeg was precies die als van een volwassene die een kind de les leest.

Ik vind het eigenlijk vooral zielig voor zoon want hij heeft 3 mensen die hem met argusogen in de gaten houden, en dat maakt zijn gedrag dan soms niet makkelijker.

Ze kunnen trouwens bij vlagen ook heel lief spelen, maar het lijken echt broer en zus die elkaar niets gunnen.

Maar goed, hoe doe ik dit de volgende keer beter? Moet ik haar opmerkingen gewoon negeren? Erbij blijven dat ik vind dat ze geen opmerkingen over X hoeft te maken? Maar niet meer afspreken met hun?

Guinevere

Guinevere

29-01-2011 om 11:51

Hier in 1 huis

Hier wordt jongste ook bemoederd, maar dan door zijn eigen broer. Bevaderd dan eigenlijk. Wat ik ook zeg, oudste stopt niet met de heropvoeding van zijn kleine broer. Af en toe word ik er stapelgek van.
Ik denk niet dat jij dus bij machte bent om het gedrag van dit meisje (hoe oud?) volledig te veranderen. Ik zou zeker de afspraken met je vriendin niet laten storen door deze kwestie. Jullie zijn vriendinnen, de kinderen moeten zich maar aanpassen, ook al kunnen ze samen misschien niet goed door één deur. Als jullie goede vriendinnen zijn, kun je het er met je vriendin wellicht nog eens over hebben.
Verder denk ik dat het meisje er geen kwade bedoelingen mee heeft. Sommige kinderen zijn nu eenmaal betuttelender dan anderen richting de kleintjes. Arme jongste hier heeft er ook mee te kampen. Af en toe lijkt hij wel een pop. Gelukkig krijgt hij op dit vlak steeds meer haar op zijn tanden.

Annet

Annet

29-01-2011 om 19:03

Zinnetje voor je zoon

Ik heb mijn zoon geleerd om te zeggen: ik heb al een moeder, één is genoeg.
Dit werkt verbazend goed. OK, het is naar zijn grote zus. Maar hij gebruikt het soms ook naar haar vriendinnen.
Zelf gebruik ik het naar zoon zelf als hij commentaar loopt te leveren op vriendjes die hier komen spelen.

Hanne.

Hanne.

30-01-2011 om 07:42

Vergelijkbaar

Mijn oudste )6) wil nogwel eens moederen over de jongste (1). Ik roep meestal iets in de richting van 'wie was hier ook alweer de moeder'.

Maar ik ga denk ik de jongste proberen dit zinnetje zo snel als ze kan praten aan te leren.

Poppy

Poppy

30-01-2011 om 08:41 Topicstarter

Maar

bij ons gaat het dus om een vriendinnetje van zoon (was misschien niet helemaal duidelijk), die net zo oud als zoon is. Bij je eigen oudste/jongere kind vind ik het toch net iets anders.

Ik hoorde zoon later die dag nog wel een paar keer "jij bent mijn moeder niet" tegen haar zeggen, maar dat vond ik eigenlijk ook niet zo aardig klinken.

Klinkt juist goed

Ze is toch ook zijn moeder niet? Volgens mij moeten ze het inderdaad zelf uitvechten/kibbelen..

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

30-01-2011 om 15:25

Bazig

Je zult altijd kinderen houden die erg bazig zijn, en anderen die dat juist fijn vinden of niet.

Ik denk dat je ze het inderdaad maar zelf moeten laten uitzoeken. Mijn oudste negeert zijn bazige vriendinnetje gewoon, terwijl de jongste braafjes alle commando's uitvoert. Tot hij geen zin meer heeft, en dan kan ze op haar kop gaan staan :-)

In mijn ervaring helpt het voor geen meter als je je ermee bemoeit. En bij het klikken zou ik gewoon zeggen dat je niet steeds gestoord wilt worden. Daar zou ik een punthoofd van krijgen!

Petal

ik weet dat de omgangsvormen wat netter zijn waar jij woont... maar ik ben bang dat je zoon toch voor zijn 18de wel genoopt zal zijn om een volledig confronterende ik-boodschap af te geven?
En ik vind deze eigenlijk nog behoorlijk netjes, en in ieder geval accuraat. Ze is zijn moeder niet, en hij wil niet dat ze zich gedraagt alsof ze dat wel is.
Ik zou er dus maar aan wennen dat je zoon soms "niet zo aardig" klinkt. Of ben ik nu een botte kaaskop?

Poppy

Poppy

31-01-2011 om 07:34 Topicstarter

Bazig

Bazig heb ik geen problemen mee, dat mag zoon zelf uitzoeken. Maar dan bedoel ik een kind dat het spel domineert of zegt hoe iets moet.

Dit meisje probeert zoon op te voeden en heeft altijd commentaar op hem/zijn gedrag. Vind haar een beetje schijnheilig want zelf is ze (ook) geen engeltje.

Maar goed, negeren maar en zoon leren dat hij niet naar haar hoeft te luisteren en desnoods tegen haar zegt dat ze niet zijn moeder is. En bij dat klikken blijf ik ook maar gewoon zeggen dat ik dat niet hoef te horen.

Hier verwacht ik trouwens nummer 2 met bijna 5 jaar leeftijdsverschil dus ben benieuwd of zoon gaat vaderen :-)

Poppy

Poppy

31-01-2011 om 07:37 Topicstarter

Rodebeuk

Nee eigenlijk heb je gelijk. Ik vond het niet zo leuk klinken omdat hij het letterlijk van mij heeft overgenomen en het klonk zo papagaai-achtig. Maar hij is net 4 dus als ik hem met zo'n zinnetje kan helpen dan is dat mooi natuurlijk.

Ben benieuwd hoe een volgende keer gaat, als ik ooit weer zin heb om ze uit te nodigen!

Petal

Waarschijnlijk papagaait dit meisje ook haar moeder na.

Ik las in je bericht dat je je ergert aan het meisje omdat zij ook dingen fout doet, lijkt me logisch, ze is ook 4! Ik denk dat je ergernis meer bij moeder zit dat zij er niets aan doet?

Dus behalve je zoontje weerbaarder maken misschien ook een gesprek met moeder dat zij haar dochter misschien wat meer aanspreekt ipv jij?

Nou ja, het is maar een interpretatie van mij. Maar ik reageer op dat je je ergert aan het meisje. Het meisje kan er ook niets aan doen, zij is een product van haar opvoeding!

Hanne

"Maar ik ga denk ik de jongste proberen dit zinnetje zo snel als ze kan praten aan te leren"

Dat hoeft niet hoor, op een dag hoor je dat ineens totaal onverwacht ('wie wasse ook weer moedel?'oid). Wij horen hier tenminste voortdurend echo's van onszelf uit onze peuter komen (zij levert trouwens commentaar op grote broer 'moet wel d'inke, X!')

Groeten,

Temet

Bazig

Je kunt je zoon inderdaad een beetje helpen door hem erop te wijzen dat hij zich niet alles hoeft te laten welgevallen van vriendinnetje. Maar misschien moet je het in deze fase een beetje laten voor wat het is, zeker als je het idee krijgt dat je zoon er verder niet zo erg mee zit (behalve het klikken dan, daar zou ik me ook scheel aan ergeren).

Hier heeft oudste zoon (6) ook een even oud, vrij bazig vriendinnetje waar hij vanaf zijn tweede al intensief mee speelt. Ik heb vaak genoeg tot tien moeten tellen als hij weer eens baby of hondje moest zijn of als ze hem terechtwees. Maar inmiddels meldt hij het wel als hij iets niet wil en is een stuk mondiger geworden. Het komt echt wel een keer...

Chris

Hanne.

Hanne.

31-01-2011 om 14:28

Helaas (temet)

Helaas leerde nr 2 het niet automatisch, dus ik ga het nr 3 toch maar wel actief aanleren!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.