Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

milou

milou

23-01-2012 om 19:33

Hoe laat gaan jullie 6 jarigen naar bed

Hier een meisje van 6 die van ons (doordeweeks) om 19 uur naar bed moet, anders is ze om 7 uur , half 8 's ochtends niet wakker te krijgen en/of heel chagrijnig. Ze heeft snel wallen en is snel boos als ze te weinig slaap krijgt, wat ons doet vermoeden dat die 19 uur dus echt wel nodig is.

Zelf beweert ze dan nog niet te kunnen slapen. Ze blijft wel in bed liggen, soms een beetje lezen of aan popje friemelen, maar ze ligt inderdaad nog best en tijd wakker.

Ik twijfel een beetje of het slim is om haar iets later erin te doen zodat ze misschien iets eerder slaapt (en minder hekel aan het naar bed gaan krijgt)?!

Annet

Annet

23-01-2012 om 19:56

Ik zou kijken hoe laat ze echt gaat slapen

en hoe lang ze nodig heeft om in slaap te komen.
Sommige kinderen moeten eerst een half uur in bed liggen (lezen, fiemelen, etc) voordat ze in slaap kunnen vallen. Langer dan een half uur is gemiddeld wel lang.
Andere kinderen hebben dit niet nodig en vallen vrij snel in slaap.
Probeer het eens uit, hoe laat valt ze nu in slaap en wat gebeurt er als ze een half uur later naar bed gaat. Als het moment van in slaap vallen hetzelfde blijft, zou ik haar later naar bed doen.

Sassie

Sassie

23-01-2012 om 20:15

Hier ook hoor.

Zoontje van 6 jaar die om 19:00uur in bed ligt omdat hij, net zoals jij aangeeft, s'ochtends rond 7uur niet meer zijn bed uit te krijgen is. Zoontje ligt dan ook altijd nog een tijdje te spelen (met een lego autootje) of te lezen.

Wat ik doe: Ik bereid hem al voor. Een uur van tevoren geen heftige dingen laten doen zoals computerspelletjes van Mario ofzo of bepaalde films laten kijken (dat windt mijn zoon behoorlijk op en stuitert hij nog een uur na in bed). Zo rond 18:45 uur geef ik aan dat hij naar bed moet en dat hij naar boven moet om zijn pyjama aan te trekken en zijn tanden te poetsen. Daarna lees ik nog een boekje voor en daarna is het slapen.
Soms ligt hij na een uur nog wakker, maar blijft wel in bed.

Ik zal hem nooit later in bed doen. Ik denk niet dat hij daardoor eerder slaapt, maat de boel juist oprekt waardoor hij niet meer te pruimen is s'ochtends.

Wat ik ook wel eens doe is hem voor het slapen gaan even in een laagje warm water zetten in bad of even een warme douche laten nemen.

Wat in ieder geval voor mijn zoon het beste werkt is zeker een uur voor het naar bed gaan geen prikkels meer laten ervaren of dit in ieder geval tot een minimum beperken en het vaste bedritueel aanhouden. Kinderen zijn heel gevoelig voor vaste rituelen/structuren. Pyjama aan, tanden poetsen, even naar de wc. mama haalt nog even wat te drinken, boekje voorlezen en dan slapen.

dc

dc

23-01-2012 om 21:29

Hier wel later

Onze 5 jarige kwam steeds weer naar beneden omdat hij niet kan slapen, tot 21u 's avonds! En vaak probeert hij het echt best wel lang. En de volgende dag is hij gewoon weer om 6u vrolijk wakker.

We hebben nu besloten om te proberen hem een tijdje pas om 8.30u naar bed te laten gaan. Maar vanaf 7u mag hij geen scherm meer. Dus wel lezen, puzzelen, of spelen, maar niets met een scherm. En het lijkt goed te gaan. Hij is nog steeds niet moe na een week, en gaat nu gewoon slapen als hij naar bed gaat! Maar ik moet eerlijk zeggen, dat hij nooit veel slaap nodig heeft gehad. Net als zijn vader en opa blijkbaar.

Half negen

Acht uur naar boven, half negen klaar met tandenpoetsen / voorlezen enzovoort en dan slaapt ze meestal binnen het half uur.
's Ochtends komt ze prima uit bed, in het weekend blijft ze graag een uurtje langer liggen, maar dan gaat ze er ook vaak later in. Eerder op bed doen is echt geen optie, als ze dan bv om 2 uur wakker wordt omdat ze moet plassen is ze 'uitgeslapen' en de rest van de nacht wakker.

Loes

Jennifer

Jennifer

24-01-2012 om 14:47

Ook half negen

Mijn dochter van 6 gaat ook meestal om half 9 naar bed. Het komt wel eens voor dat ze eerder moe is, dan vraagt ze zelf of ik haar naar bed wil brengen. Ze gaat altijd meteen slapen, komt er nooit uit.
' s Ochtends is ze meestal om 7 uur wakker, soms half 8.
En ze heeft overdag volop energie :-)

amk

amk

24-01-2012 om 15:22

Half 8 naar bed, 8 uur licht uit

Na 5 uur wordt hier geen tv meer gekeken. Soms wel even de computer aan omdat de leesbladen gelezen moeten worden en ik heb geen printer.

We zijn om 7 uur meestal net klaar met eten of nog met het toetje. Dan wordt er nog even gerommeld. Ik was dan af. Om kwart over 7 ga ik melden dat er een pyama aan moet.
Om half 8 is het tandenpoetsen, even kletsen, voorlezen, boek uitzoeken en dan ga ik weg. Om 8 uur meld ik dat het licht uit moet en om kwart over 8 slaapt ze meestal.

Ik moet haar om kwart over 7 / half 8 vaak wakker maken, maar eerder naar bed heeft als resultaat dat ze dubbel die tijd eerder wakker is. En dat voegt mij dan weer niet. Eerder naar bed is vaak ook niet mogelijk omdat we pas om 6 uur thuis zijn en dan moet er nog gekookt en gegeten worden.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

24-01-2012 om 22:07

Uur of acht

Hij gaat dan nog even luisteren naar een luisterboekje. De laatste tijd slaapt hij meestal wel tussen half negen en negen uur, maar hij is ook tijden lang tot half elf wakker gebleven. Rond een uur of zeven 's ochtends is hij weer wakker.
Zeven uur lijkt me wel erg vroeg, dan slaat de verveling wel toe als je niet kunt slapen.

Half 8 erin, meteen weg..

Zoonlief ligt bijna iedere avond er om half 8 in, en is dan meteen vertrokken. HIj wordt dan standaard de volgende ochtend rond 7 uur uitzichzelf wakker.
Ik heb hem -toen hij wat kringen onder zn ogen had- ook wel eens een aantal dagen om 7 uur erin gelegd, sliep ie ook meteen in, maar werd hij wel ook een uur of half uur eerder wakker.
Leg ik m er later in, wordt ie ook moeilijker wakker.

Dus dit tijdstip werkt voor ons prima!

attigirb

attigirb

29-01-2012 om 08:52

Half 8

Mijn zoon ook half 8 er in 5 min later slaapt hij en s'morgens om half 8 maak ik hem weer wakker. In het weekend mag hij wat later naar bed maar dan vraagd hij meestal om 20 uur of hij naar bed mag en dan is hij ook om half 8 wakker. Hij geeft het zelf aan waneer hij moe is en naar bed wil. (is ook wel eens anders geweest moet ik eerlijk toegeven). Hij is ook 6 jaar nu.

milou

milou

01-02-2012 om 21:58

Verveling

Dank. Het is inderdaad wat vroeg, 7 uur. De laatste tijd doet ze ook moeilijk over naar bed gaan omdat ze zegt nog niet in slaap te kunnen komen. Aan de andere kant is ze wel moe, vaak al voor het eten. En als ze in het weekend om 8 uur gaat slaapt ze wel iets langer de volgende dag, maar dan is ze hartstikke chagrijnig... Lastig!

Kinderwekker

Lastig hè, die vraag. Mijn dochter (4) stond veel te vroeg op. Over mijn zoektocht naar het antwoord 'doe ik mijn kind niet te vroeg in bed?' heb ik een column geschreven: http://bizzyboard.wordpress.com/2012/01/23/early-bird/
Het gaat nu een stuk beter en daar heb ook ik baat bij!

caropiet

caropiet

13-02-2012 om 15:07

Bedtijd verschoven

Mijn zoon is eind november 6 geworden. Hij en zijn zusje (4) gaan al sinds jaar en dag rond kwart over zeven naar bed en dan zijn we tegen 8 uur klaar met alle rituelen.

Sinds hij kan lezen, afgelopen zomervakantie, leest hij ook graag in bed. Als we hem zijn gang laten gaan, valt hij pas om 22 uur in slaap. We deden tot voorkort om 20:15 het licht uit, maar dan klaagde hij om 21.00 nog dat hij niet kon slapen.

We hebben daarom kort geleden zijn bedtijd verschoven en dat pakt erg goed uit. Hij mag nu tot 20.40 lezen, en is daarna binnen 10 minuten in dromenland.

Doordat hij dus later mag gaan slapen, slaapt hij eerder in!

We moeten hem overigens doordeweeks altijd wakker maken om 7 uur. In het weekend wordt hij uit zichzelf om half acht wakker.

dc

dc

14-02-2012 om 13:15

Caropiet

Wij hebben precies hetzelfde gedaan, met hetzelfde resultaat! En het gaat na een maand nu nog steeds goed.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.