Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Anne

Anne

26-10-2011 om 09:52

Hoe wijst mijn lieve meid iemand af?

Mijn dochter van 8 is een tamelijk verlegen, ontzettend lief en zacht meisje. Ze heeft een vriendinnengroepje van 5 meisjes van wie 1 echt hartsvriendin is. Ook in haar klas zit een meisje dat onaardig is. Mijn dochter soms knijpt, haar tekening bekrast, gewoon lelijk doet. Maar ze zoekt ook toenadering en vraagt mijn dochter te spelen. Ze heeft dat 1x ook echt gedaan. Ik ben haar met een smoes eerder gaan halen,had het gevoel dat ik haar moest redden. Natuurlijk bespreek ik dat met haar en probeer ik haar weerbaarder te maken. Maar het gevoel dat bij haar overheerst is dat zij anderen niet verdrietig wil maken. En daarom niet / nooit tegengas geeft. das best een probleem vind ik. Nu is dat meisje in haar klas opnieuw aanhoudend ah vragen of ze komt spelen maar mijn dochter wil niet. En voelt aan dat het bewuste meisje heel lelijk kan gaan doen als ze op de voor haar verkeerde manier wordt afgewezen. Weten jullie een goede manier??

Nee

ik had dat 'onaardige' meisje wat duidelijk jaloers is gewoon een keertje mee genomen om lekker te laten spelen bij jullie, de kans is dan groot dat dat meisje als een blad aan de boom verandert.

koentje

koentje

26-10-2011 om 11:34

Laat haar

inderdaad bij jullie spelen Misschien voelt jouw dochter zich dan ook veiliger, als jij het in de gaten kan houden.
En oordeel niet te snel over het meisje. Waarschijnlijk zoekt ze aandacht van je dochter en weet ze dat alleen op een sociaal nogal onhandige manier te doen.
En persoonlijk denk ik dat jij moet oppassen dat je je dochter niet overbeschermd. Zij moet haar eigen weg leren vinden in het omgaan met anderen!

Ja koentje

ze is 8 jaar en dit soort kwesties moeten kinderen ook zelf oplossen, het pleaserige gedrag van Anne's dochter is hier ook niet van toepassing want tot nu toe heeft ze zelf de boot af gehouden.

Merel

Merel

26-10-2011 om 14:04

Lastig

Het is wel lastig als je dit als ouder ziet van je eigen kind. Ik deed dat vroeger ook, dat pleasen ten koste van mezelf, heb het alleen pas op mijn 30e afgeleerd, achteraf gezien vraag ik me af waarom ik dit niet eerder heb afgeleerd, of is het wel af te leren als je het zelf niet goed ziet, of kan benoemen? Ik had er wel last van, maar het was er zo ingebakken dat de mening van een ander over mij belangrijker was dan wat ik zelf wilde. Ik zag niet dat de oplossing bij mezelf lag.

Dus als je je dochter op een of andere manier zou kunnen helpen dit eerder in te zien dan haar 30e (bijvoorbeeld) lijkt me dat al een hele winst voor haar.

Rollenspel

Probeer eens een rollenspel met haar te doen. Al oefenend kun je er qchter komen hoe ze het zelf het beste kan aanpakken. Mijn dochter deed ook rollenspellen bij haar weerbaarheidstraining.

Trouwens

op het moment dat een kind knijpt en echt gedrag vertoont wat niet kan dan zou ik daar met de docent over hebben.

Ik vind dit maar een vaag verhaal, "moest redden" met een smoes.

Ik zou gewoon adviseren te zeggen "ik vind dat jij niet altijd heel leuk en aardig doet tegen mij en daarom wil ik niet met je spelen". Maar ik zou dus wel aansturen op een keer spelen, eens kijken hoe dat kind is bij mij thuis.

En mijn dochter is trouwens ook een pleaser, sust ruzies, doet dingen toch omdat ze het zo zielig vindt voor die of die terwijl ze zelf dan weer aan het kortste eind trekt. Ik ben afgelopen jaar bezig geweest met "je eigen gevoel serieus nemen en uitspreken en dan daar naar proberen te handelen".

maar het is niet zwartwit, mijn dochter kan ook heel druk en aandacht eisend zijn op het zuigende af druk doen, dus dat vraagt ook weer energie en geduld van andere kinderen.

ja het is pleaserige is niet iets wat wereldschokkend is, iedereen is anders, niemand is alleen maar pleaserig etc.

zet dit alles eens in een bredere context zou ik zeggen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.