Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ditra

Ditra

25-01-2012 om 09:07

Huiswerk maken met dochter gaat moeizaam

Dochter zit in groep 7 en is een gemiddelde leerling. Rekenen doet ze bovengemiddeld maar een aantal onderdelen van taal is ondergemiddeld. Ze heeft veel moeite met spelling en technisch lezen. Ze krijgt daarom van school extra spellingwerk mee. Meestal als er een toets aan zit te komen zodat ze thuis extra kan oefenen. Daarnaast is het de bedoeling dat topo thuis wordt geleerd. Af en toe voorafgaand aan een toets engels, aardrijkskunde en geschiedenis krijgt ze papieren mee om te leren (dit laatste geldt voor iedereen) Dat thuis leren gaat heel moeizaam. Ze kan goed stampen dus dat is het probleem niet maar ze heeft er gewoon geen zin in en haar hele lichaam verzet zich er tegen lijkt het wel. Ze hangt aan tafel, zucht, kreunt en steunt (en dat is nog zacht uitgedrukt) Een en al drama. Ik begeleid haar hierbij (man doet topo) en probeer het zoveel mogelijk te negeren maar het irriteert me wel. Soms ben ik het zo zat en dan word ik boos. Kortom we zitten een beetje in een negatief spiraal en ik weet het even niet te doorbreken.

Nog even ter informatie. We hadden eerder al de volgende afspraken gemaakt. Op de maandagen en vrijdagen wordt er niks aan school gedaan. Op dinsdag, woensdag en donderdag wel en dan gaat het om hooguit 20 min. en op zaterdag en zondag ook zo'n 20 min. Nu moet ik wel zeggen dat ze de afgelopen week veel toetsen heeft gehad dus veel moest leren thuis en nu heeft ze ook nog een boekbespreking. Ik probeer haar ook zoveel mogelijk te begrijpen en zeg ook dat het niet leuk is maar pfffff haar hele houding is zo moeizaam dat het me zoveel moeite kost om positief te blijven. Ik stel wel een beloning in het verschiet dat als ze goed meedoet ze wat later op mag blijven etc. Dat vindt ze ook een goed idee maar als het zover is dan gooit ze de kont in de krib. Gisteravond was weer zo'n drama moment en toen mocht ze geen Glee kijken. Ik was haar gedrag even zat.

Een lang verhaal geworden maar ik kan wel wat tips gebruiken. Ik heb vanochtend gezegd dat we vanmiddag als ze uit school komt we om de tafel gaan en nieuwe afspraken gaan maken en dat ze mag zeggen hoe zij het graag wil. Heeft iemand nog tips hoe ik dit moet aanpakken. Pfffff, ik weet het even niet meer en ik geef eerlijk toe dat het me moeite kost om haar positief te benaderen met steeds maar weer die negatieve houding van haar. Het is moeilijk te omschrijven maar ze doet zo extreem dramatisch.

Guinevere

Guinevere

25-01-2012 om 10:00

Tijdstip?

Wat ik me afvraag: op welk moment moet ze haar huiswerk maken? Is het een idee om dat zo snel mogelijk na school af te ronden, voordat ze iets anders mag gaan doen? Dan is het effect voor haar sterker te merken: ik mag pas .... als ik dit af heb. Als ze in de middag aan haar huiswerk zit en dan evt. 's avonds niet langer mag opblijven, daar zit zoveel tijd tussen dat het verband tussen de inspanning en de beloning niet zo sterk zichtbaar is.
Hier heb ik ook een mopperende zoon (gr. 6) met af en toe extra werk. De weerstand neemt wel enigzins af aangezien ik hem heb ingewreven dat ik hem niet slecht spellend op het VO ga afleveren, en dat als hij nu niet meewerkt, dat hij dan mogelijk niet naar het VO van zijn keuze kan. Verder heb ik hem ook beloofd hem net zo lang lastig te blijven vallen met kennis en vaardigheden, totdat hij meer weet dan ik. Dus de verwachtingen zijn duidelijk. :-)

Na het eten

hier werkte het goed om direct huiswerk te maken na het eten. Tafel afruimen en beginnen. Ik heb niet met straffen en belonen gewerkt maar gewoon mijn hulp aangeboden en samen gedaan (alsof ik alle tijd heb). We doen het nu al jaren zo en op dit moment is het meestal alleen nog mijn dochter/2HAVO die met mij aan de tafel in de keuken werkt. Zodra ze dan alleen wat kunnen doorwerken kan ik de keuken opruimen. Dan blijf ik op gehoorsafstand voor als ze me nodig heeft. Routine is alles bij mijn kinderen maar mogelijk dat dat ook helpt bij meer gemiddelde of flexibeler kinderen.

Ditra

Ditra

25-01-2012 om 14:36

Reactie

Guinevere en Annej bedankt voor jullie reactie.

Guinevere, weet je zoon nu al naar welke VO hij wilt? Daar is mijn dochter nog helemaal niet mee bezig. Het is bij haar ook ondanks de moeite met spelling ook een motiveringsprobleem.

Annej hier werkt een beloning wel goed want zo blijft ze gemotiveerd.

Ik heb zeker wat aan jullie reacties gehad en heb net een goed en gelukkig gezellig gesprek met dochter gehad. We hebben een paar afspraken gemaakt, opgeschreven en heel officeel ondertekend :-). We gaan ons strakker aan het tijdstip houden die we plannen, wordt 18:30 uur. Een kookwekker erbij voor de tijd en we gaan niet meer dan 2 vakken tegelijk doen. Verder blijven de maandagen en de vrijdagen huiswerkvrij. Als beloning mag ze 1x per week om 20:30 uur nog een tv programma kijken en als we het 4 weken goed volhouden dus zonder zeuren, zuchten e.d. dan mag ze een nieuw ontwerpboek kopen. We zullen zien hoe het gaat maar ik ben wel weer vol vertrouwen. Tips blijven welkom.

Annet

Annet

25-01-2012 om 14:42

Tip voor spellen

Ze kan eens kijken naar de volgende sites:
www.beetjespellen.nl
www.beterspellen.nl (laagste niveau kiezen).
Mijn zoon vindt dit een leuke manier om te oefenen en is hier snel mee vooruit gegaan.
Je krijgt per mail elke werkdag 4 vragen binnen (multiple choice). Hij maakt ze meestal in het weekend. Je hoeft ze dus niet de dag zelf te maken.

Ditra

Ditra

25-01-2012 om 15:26

Annet

Bedankt voor de tips. Ik moet nu even wat anders doen maar ga vanavond de sites bekijken. Klinkt goed i.i.g.!

Fransien

Fransien

25-01-2012 om 15:38

Bijles

Mijn bijleskinderen doen hun huiswerk meestal na het eten, ik heb hun ouders gevraagd om dan een lekkere pot thee op tafel te zetten, een paar koekjes, en er zelf ook bij te gaan zitten met eigen huiswerk of leeswerk of wat er ook maar aan rustigs te doen is.
Nou zijn mijn bijleskinderen zelf ook behoorlijk gemotiveerd, dat scheelt, maar ze merken ook echt dat ze vooruit gaan en dat het op school makkelijker wordt. Misschien kun je dat eens bespreken met je dochter, wat vindt zij moeilijk en waar kun je gericht op oefenen?

Laminaat

Laminaat

26-01-2012 om 09:53

Juist 's ochtends

Mijn kinderen doen hun vaste taken 's ochtends. 20 minuten pianospelen en 10 tot 20 minuten "huiswerk". Hierdoor zijn ze na school geheel vrij voor alles wat ze maar willen, want sport en pianoles zijn in de vroege avond en in het weekend. Voor ons is dit ideaal.
's Ochtends zijn ze goed uitgerust, fit en al in de stemming voor een schooldag; na school staat hun hoofd niet naar nog meer vaste plichten. Dan zijn ze blij dat ze alles al gedaan hebben.
En voor mij is het ook erg fijn dat de ochtenden zo rustig en georganiseerd zijn. We hoeven toch pas om zeven uur op te staan en krijgen met gemak alles op tijd voor elkaar.
Groetjes,
Laminaat

Ditra

Ditra

26-01-2012 om 10:04

Reactie

De ochtend is hier geen optie. DOchter moet echt bijkomen als ze uit bed komt. Eerst lekker op de bank zitten liggen met ontbijtje er bij.

Wij zitten ook altijd bij het huiswerk maken. Op zich gaat het over het algemeen ook redelijk goed maar geien de drukte van afgelopen weken met de cito's en daarnaast nog veel reguliere toetsen was het allemaal even te veel. We hebben gisteren goede afspraken gemaakt en we gaan ook strakker plannen en dit geldt ook voor ons als ouders. Op zich gaat het heel goed op school alleen spelling is minder. Ze fleurt wel op van goede cijfers maar ze vindt het moeilijk om gemotiveerd te blijven bij dingen die haar ook niet zoveel kunnen boeien zeg maar. Maar we zitten weer op het zelfde level en gisteravond heel gezellig samen gewerkt aan het boekbespreking. Dank voor de reacties!

Zonnebloempje

Zonnebloempje

27-01-2012 om 11:22

Joyeux

Helemaal mee eens. Hier schiet het er ook wel eens bij in en dat is zo jammer. Zo vlak na vakanties loopt het allemaal wel maar zo tegen het einde aan komt hier wel eens de klad er in en dan moet ik mezelf en mijn man echt echt weer even toespreken:-). We hebben nu ook een duidelijk tijdstip. Half zeven. Dus ook vlak na het eten en voor Spangas aan :-). Dit geeft ook wel rust want voorheen was het op erg verschillende tijdstippen en dat geeft toch wel onrust. We hebben nu 2x een kookwekker ingesteld om een aantal minuten en dat werkt ook erg goed. HEt is overigens een digitale dus geen tikker :-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.