Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Herfst

Herfst

07-07-2010 om 08:03

Ik kom er niet uit [opvoeding]

Hallo allemaal,

Ik kom er niet uit, er zijn een paar opvoeddingen die me gewoon niet lukken en nu zoek ik naar wat inspiratie..

1) zoontje van bijna 6 heeft nog steeds moeite met hallo en tot ziens zeggen als we ergens komen. ook tegen mensen die hij goed kent. ik heb al vanalles geprobeerd om hem dit te leren maar het blijft moeilijk.

2) ontbijt is elke ochtend een probleem - hij zegt geen honger te hebben, of buikpijn (dus toch honger?). hij eet wel elke ochtend, maar altijd na een hoop gezeur. gaat dat nog een keer over?

3) hij klets de oren van mijn hoofd. het lijkt wel een radio-verslaggever in spé. elke 2 minuten wil hij wat vertellen, vragen, melden, het gaat maar door. soms is het wel grappig maar soms is het ook erg veel vind ik. hij zoekt constant het contact met mij op deze manier en ik probeer ook wel uit te leggen dat ik niet de hele dag de hele tijd met hem kan praten. soms las ik een praatpauze in maar daar heeft hij dan erg veel moeite mee. voor hem lijkt er gewoon echt een hele hoop belangrijks te melden te zijn.

4) en tegenwoordig is het vaak: ik heb geen zin, ik wil niet, grote mond, etc. is dit een fase die bij de leeftijd hoort? ik vind het zo vermoeiend om steeds streng en boos te moeten zijn. ik probeer ook met grapjes mijn punt te maken maar soms weet ik ze ook niet meer te bedenken.

pfff dit zijn zo'n beetje onze opvoed-dingen van het moment waar ik even geen raad meer mee weet. ben benieuwd naar jullie reacties, herkenning, of tips. Of uitleg want ik begrijp ook niet waar het vandaan komt soms.

alvast heel erg bedankt!
Herfst

Polly Shearman

Polly Shearman

07-07-2010 om 08:59

Hi herfst

met 1 2 en 4 heb ik geen ervaring, maar jou punt bij nr 3 daar heb ik ook last van... ahaha

Mijn zoon van bijna 4 is ook zo'n tetter, soms heb ik het idee dat ik niet kan nadenken omdat hij zo aan het praten is. In de super markt kan ik niet eens nadenken wat ik allemaal moet hebben omdat hij zo tettert.

Als we alleen thuis zijn samen, vind ik het echt heel vermoeiend. Maar als er andere zijn, tettert hij minder, en als er een vriendje van hem is, tettert hij daar tegen.
Zijn gedachte gaan duidelijk soms met hem op de loop, die radars in zijn hoofd draaien over uren en dat wil hij allemaal met mij delen.
Ik heb eigenlijk geen advies voor je bedenk ik nu...ik tel de dagen af dat hij naar school mag whaha

Ik geloof niet dat dat tetteren is af te leren door een gedragsprogramma ofzo, het is iets wat ze onbewust doen, en daardoor is het zeer moeilijk om het af te leren. Het is toch een soort impuls waaraan ze zijn overgeleverd. Misschien word het minder als ze ouder worden, en zich wat meer bewust worden?
Groet, Polly

Puck

Puck

07-07-2010 om 09:53

Herfst, adem in adem uit

Volgens mij heb jij een doodnormaal kind als ik het zo lees. Gewoon een gezellig kind van 6 en ik zou het niet echt onder problemen willen scharen.
1. Tja, het ene kind is nu eenmaal meer verlegen en terug getrokken dan het andere. Gewoon blijven volhouden en blijven zeggen dat hij even gedag moet zeggen. Zoenen hoeft daar dan ook voor goede bekenden niet bij te horen als hij dat niet wil.
2. Hier wil jongste van 8 nog steeds niet ontbijten. Ik weet dat het beter is om wel te ontbijten en wij geven ook allemaal het goede voorbeeld, maar jeetje, ik kan het er toch niet persoonlijk in gaan proppen. En aangezien ik geen zin heb in gezeur 's morgens eet ze maar niet. Dan neemt ze voor 10 uur maar een boterham oid mee naar school. Overigens gaat een appel er meestal wel in 's morgens. Misschien kun je iets anders aanbieden dan wat jullie gebruikelijk eten bij het ontbijt. En anders maar niet hoor, jij bent niet degene die trek heeft.
3. Daar kan je behoorlijk moe van worden, maar je kunt het ook als iets gezelligs zien.
4. Leeftijd, einde schooljaar, gaat vast wel weer over.

Je kind is op een leeftijd dat hij zichzelf in de grote wereld gaat ontdekken en zich gaat ontwikkelen. HEt wordt steeds meer een eigen persoonlijkheidje en uit je posting krijg ik het idee dat je het moeilijk vindt dat hij zich op bepaalde fronten anders ontwikkelt dan jij graag zou willen. Daar kun je dan vreselijk veel energie in steken om hem zo te kneden dat hij "voldoet" aan wat jij wil, maar je kan hem ook de ruimte geven om zelf zijn weg te kiezen. Als ik dat zo lees heb je een lekker joch.

Herfst

Herfst

07-07-2010 om 12:46

Dank je wel

fijn dat jullie even wilden reageren. het is ook een lekker joch hoor. maar je hebt gelijk: ik ben het soms even kwijt wat er bij hem hoort als karakter en wat er aangeleerd gedrag is en dus misschien ook afgeleerd zou moeten worden. dus waar moet ik opvoeden en hem dingen leren, en waar moet ik hem zichzelf gewoon laten ontwikkelen.

het is nu zomervakantie en ik zie wel tegen dat gezellige getetter op eerlijk gezegd. ik heb dat dus ook in de supermarkt, dat ik mezelf niet kan horen denken.

fijn jullie reacties, het is gewoon fijn om even het groter geheel te zien..

Herfst

rozenstruikje

rozenstruikje

07-07-2010 om 14:11

Punt 1 wat je noemt

heeft dochter ook, dat ze geen hallo/ tot ziens wil zeggen. Enkel tegen mij en haar vader, verder niemand. Dus ook niet haar liefste juf, de vaste leidsters van de NSO, hartsvriendinnetjes, enzovoort.
Ik heb haar nu wel zover dat ze zwaait. Ik moet haar wel altijd even vragen om te zwaaien. Ze vindt het gewoon supermoeilijk om iets te doen wat zo standaard is en dat iedereen dan kijkt omdat ze het van haar verwachten. Inmiddels weet iedereen dat ze zwaait en dat is okee.

En met het ontbijt, misschien kun je met hem afspreken dat hij vlot en zonder zeuren moet gaan ontbijten en dat hij dan nog een boekje krijgt voorgelezen/ 10 min mag spelen/ even tv kan kijken. Dat werkt hier smorgens altijd supergoed. s Avonds niet, dan is ze moe.
En de grote monden komen hier altijd als ze moe is. Misschien is jouw zoontje ook wel erg moe, het is het einde van het schooljaar.

Rozenstruikje

Maxime.M

Maxime.M

07-07-2010 om 16:41

Ontbijt

Ik reageer even op het ontbijten. Ben zelf namelijk ook een slechte ontbijter, ik heb gewoon nog geen zin in eten als ik net wakker ben. Je kunt eens iets anders proberen te ontbijten, bijvoorbeeld een beschuitje met iets erop, of een cracker, of drinkontbijt, of iets van cornflakes? En anders gewoon een boterham laten smeren en mee naar school laten nemen, zelf ontbijt ik ook graag pas rond 10 uur.
Wat betreft het babbelen, vaak kon ik bij mijn dochter,die vroeger ook zoveel babbelde wel eens vragen/zeggen, ik ben nu aan het lezen, zullen we straks weer kletsen? Soms lukte dat wel. Of ik zei dat ze nu even stil moest zijn.

Maxime

Talia

Talia

07-07-2010 om 17:36

Even meedenken

1) Dat leert hij nog wel, vooral zelf het goede voorbeeld geven en vertrouwen uitstralen dat hij het ooit gaat doen.
2) Jongste hier ontbijt ook nooit van harte. Ze is nu net 4 en we zijn vooruitgegaan van drie druiven naar een cracotte met beleg en een halve beker sinaasappelsap. Sommige mensen houden niet zo van ontbijten, maar het schijnt goed voor je lichaam te zijn om er wel wat in te stoppen 's ochtends. Ik heb dan ook van alles aangeboden (niet tegelijkertijd) om te kijken wat werkte. Altijd met de boodschap: probeer het in elk geval en zonder er een probleem van te maken als het vervolgens niet op ging.
3) Kletsen mag, maar na een tijdje meld ik vriendelijk dat ik nu klaar ben met luisteren en dan reageer ik niet meer (met moeite). Het is dan niet meer een manier om aandacht te krijgen en ik hoef niet meer op te letten. Ik zei al: met moeite, want dat getetter kan zoooooo storend zijn!
4) Ja, hoort bij de leeftijd, bij elke leeftijd ;). Ik heb geen idee hoe jij daar het beste mee om kan gaan, dat hangt ervan af hoe jullie dat soort buien meestal oplossen.

koentje

koentje

08-07-2010 om 12:00

Koekje van eigen deeg

mijn zoon heeft ook wel eens de neiging niet te groeten met als motivatie achteraf:'Gewoon , geen zin"

Ik doe het soms na. Op een onverwachts moment groet hij me, doe ik net of hij lucht is. Gaat hij uiteindelijk aan me schudden, of vraagt:'\ Mam, wat IS er?"
Zeg ik op mijn meest leizige toontje ' Vervelend he, als iemand niet groet/op je reageert...?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.