Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ineens slecht doorslapen

Dochter van 4j 4 mnd heeft de eerste 3 jaren slecht geslapen. De vreugde was dus groot toen ze dat eenmaal wel ging doen. Maar de laatste twee weken is het weer mis. Eigenlijk elke nacht komt ze er uit en wil dan pertinent niet verder slapen in d'r eigen bed. Van 1 keer weet ik zeker dat ze een nare droom had dus begrijp ik het. Maar de andere keren? Ik snap er niks van.

Herkent iemand dit op deze leeftijd? Is het een fase? Onze oudste is/was een heerlijke slaper dus slecht vergelijkingsmateriaal ;-)

Tips om haar wel in d'r eigen bed te laten slapen zijn ook welkom. Even bij d'r blijven doe ik al maar dat werkt maar kort. Daarbij is dat om 3.00 's nachts niet echt ideaal......

Schot voor de boeg

Ik kan er mijlenver naastzitten natuurlijk maar ik gok erop dat de extra aandacht die dochter kreeg na de nare droom naar meer smaakte. Ze is al ruim 4, dus ik neem aan dat je goed met haar kunt praten. Ik zou geloof ik proberen uit te leggen dat het echt de bedoeling is dat ze in haar eigen bed blijft (zelf zou ik zeggen dat ik anders ook slecht slaap en daardoor erg chagrijnig word, wat ook zo is dus dat kan ik zeer overtuigend brengen ;-) ). En dat als ze netjes in haar bed blijft er iets leuks volgt, dan wel iets minder leuks als ze het niet doet (minder tv ofzo, weet ik veel).

Mijn zoon heeft ook wel eens van die buien dat hij vaker om een wissewasje ons roept. Ik leg hem dan altijd redelijk streng uit dat dat echt niet de bedoeling is, en mijn kind is gelukkig vrij gezeglijk uitgevallen dus dat werkt wel. Ik meen het ook echt: ik kan bijzonder slecht tegen slaapgebrek, dus bij ons in bed, of lang bij hem zitten 's nachts - ik begin er niet aan. Echte noodgevallen daargelaten uiteraard.

Sterkte ermee

Temet

Picasso

Picasso

10-05-2010 om 12:53 Topicstarter

Temet

Thanks voor je reactie.
Qua weten dat ze extra aandacht krijgt na een nare droom, nee dat is het niet. De ellende was er voor namelijk al begonnen ;-)

Het lastige is ook dat het een temperamentvol kind is en als ze iets niet wil -in d'r eigen bed- zul je het horen ook. Niet echt handig 's nachts. Maar goed, ze weet zo wel wat ze kan bereiken.....

Ik blijf inderdaad uitleggen wat de bedoeling is met dat slapen. En vanmorgen vertelde ze ook dat ze vanavond lief in bed gaat blijven. Tja, tot ze dus midden in de nacht wakker wordt.

Ik zal anders ook de klamboe weer eens ophangen. Ze heeft als ze wakker wordt 's nachts een grote behoefte naar geborgenheid en de klamboe heeft daar al eerder een beetje bij geholpen.

Mamvantwee

Mamvantwee

10-05-2010 om 13:09

Tja

Dit soort vragen lokken natuurlijk veel goedbedoelde, maar niet te generaliseren antwoorden op. De mijne is er ook zo een.

Murw geworden door 3 jaar gehuil en gekrijs de hele nacht (en dag) lang, hebben wij intussen totaal geen boodschap meer aan gezeur en gejengel 's nachts. Natuurlijk troost ik even bij een nachtmerrie, of een spontane val uit het bed, maar als er geen reden (meer) is, duik ik in mijn bed en laat hen in hin sop gaarkoken.

Nu komen die van ons ook niet meer zo snel hun bed uit, en ze weten inmiddels dat zeuren geen zin heeft 's nachts. Dus het is meestal snel over.

Wat niet wegneemt dat je toch een onderbreking van je nachtrust hebt, en daar kan ik ook heel slecht tegen. Dus de volgende dag kan ik het niet laten om de preek nog eens dunnetjes te herhalen.

groet, Mamvantwee

rozenstruikje

rozenstruikje

10-05-2010 om 18:09

Stickerkaart

Ik heb ook deze periode gehad, weet alleen niet meer hoe oud dochter precies was. Ik heb toen een stickerkaart gemaakt. Voor elke nacht die ze doorsliep/ na terugbrengen en 1 kusje ofzo weer lekker ging slapen kreeg ze een sticker. En dan na 10 stickers iets leuks doen samen. Natuurlijk vooraf uitgebreid met haar besproken en uitgelegd, stickers laten uitkiezen, kaart in leuke vorm geknipt en dergelijke. Volgende kaart dan bijvoorbeeld 15 stickers laten verdienen. En ook heel veel complimentjes als het goed gaat.

Rozenstruikje

Picasso

Picasso

10-05-2010 om 23:19 Topicstarter

Mamvantwee en rozenstruikje

Mamvan2: Goedbedoelde opmerkingen zijn juist fijn. Herkenning, andere visies of gewoon een luisterend/lezend oor zijn erg prettig om te lezen ;-)

Laten jengelen 's nachts is hier trouwens geen optie. Dan is het hele gezin wakker en daar wordt niemand vrolijk van.

Rozenstruikje: er hangt al tijden een stickerlijst op d'r kast die we inderdaad maar weer hebben ingezet vandaag. Ben benieuwd.

Ze is in elk geval wel beter gaan slapen dan anders. Normaal komt ze er nog 1 of 2 keer uit maar nu niet. Klamboe hangt en duidelijke afspraken gemaakt. Wie weet ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.