Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ingrijpen bij speelafspraakjes

Hier komt het geregeld voor dat als zoon (7 jr) een vriendje meeheeft, hij op gegeven moment zijn eigen plan trekt. Dan heeft hij geen zin meer en gaat buiten spelen, terwijl vriendje nog boven met de lego speelt. Of hij gaat een boek lezen, terwijl vriendje nog met de bal buiten staat.

Niet alle vriendjes maken daar overigens een probleem van, en trekken fijn ook hun eigen plan. Maar soms zijn er vriendjes die dan wat beteuterd zijn of zich gewoon gaan vervelen. Ik probeer zoon dan beetje te sturen, zo van, ga eens samen spelen, het is jouw bezoek. Maar dat werkt niet altijd.

Grijpen jullie in op zo'n moment of laat je ze lekker?

Oh ja, en zijn jullie d'r altijd bij? Nu kinderen beiden een eigen kamer met speelgoed hebben, gaan ze vaak met vriendjes boven spelen, maar eerder was dat beneden. Ik zit dan gewoon in zelfde ruimte een beetje te computeren. Maar heb soms het gevoel dat mijn aanwezigheid remmend werkt. Maar ja, kan ze toch niet helemaal aan hun lot overlaten en boven op studeerkamer gaan zitten?

Ben benieuwd hoe dat bij jullie gaat?

Groet, Linda

Soms

wat sturen en soms tot de conclusie komen dat ze dingen moeten ondervinden. Als een vriendje geen aandacht krijgt dan komt hij er ook vanzelf achter dat dat vriendje niet zo snel meer terug komt, daar zou ik wel even een keertje met hem over spreken. En dan volgende keer als er weer iemand mee komt duidelijk maken dat jouw zoon wel leuk gaat spelen anders is het ongezellig, dus dat moet hij dan beloven en als hij dat niet kan dan gaat het afspraakje even niet door. SOms zijn ze na school ook helemaal niet in de mood om nog te spelen, dan hangen ze maar wat langs elkaar heen.

Sommige combinaties zijn ook niet altijd goed heb ik gemerkt, meisje x is bijvoorbeeld een kind wat veel energie kost waardoor ik de afspraakjes ben gaan minimaliseren. Meisje Y is juist weer te makkelijk en dan loopt mijn dochter over haar heen.

veel komt wel goed als je het gewoon dus laat gebeuren, laat het hem maar ondervinden.

liora

liora

06-10-2011 om 18:35

Wel

Ik heb wel als regel dat ze iets moeten doen wat ze beiden leuk vinden. En zoon mag niet buiten gaan spelen in z'n eentje als hier een vriendje is.
Verder laat ik ze gerust hun gang gaan. Er wordt veel op zoons kamer gespeeld maar ook wel in de woonkamer waar ik dan bij voorkeur niet ben!

Liora

amk

amk

06-10-2011 om 19:03

Soms

maar meestal moet ik ze eerst uit haar kamer vissen om wat te drinken cq te lunchen maar verder zie en hoor ik ze nauwelijks.
Dat zijn de beste afspraakjes. Kan ik lekker een boek lezen.
En soms vergt het wat meer aandacht en dan los ik dat op door bv een spelletje te gaan doen, of een ingewikkelde knutsel voor te stellen. Koekjes bakken doet het dan ook wel goed.

Niet voor niets afspreken...

Ik grijp bijna nooit in maar ik grijp wel in als het er op lijkt dat ze echt voor niets hebben afgesproken. Zo heeft dochter een vriendje dat hier vooral voor de Playstation kwam. Dochter wilde dan boven spelen en vriendje zat op de PS. Ik heb ze beiden gezegd dat afspreken prima is maar dat ze dan wel samen iets moeten doen en dat het niet de bedoeling is dat er alleen maar gegamed wordt.
En zoon wil nog wel eens afspreken als hij eigenlijk te moe is en gaat dan onderuit gezakt een Donald Duck zitten lezen of wil de TV aan gaan zetten, ook dat vind ik niet acceptabel.
Er moet wel iets samen gedaan worden, vind ik. Als ik merk dat het met een bepaald vriendje of vriendinnetje telkens niet lekker loopt moedig ik zoon of dochter aan om in het vervolg met een ander af te spreken.

Evanlyn

Evanlyn

06-10-2011 om 23:27

Als het maar leuk is

Als ze het allebei leuk vinden om naast elkaar een stapel Donald Duckjes weg te werken is dat prima. Maar als het vriendje er meer van had verwacht, wijs ik mijn zoon op zijn plichten als gastheer.

Overigens merk ik dat dit probleem met de jaren steeds minder wordt. Als ze jong zijn, willen ze afspreken om het afspreken. Later spreken ze al meteen af dat ze iets bepaalds gaan doen, bijvoorbeeld met de cavia spelen. Arm beest, zijn mening wordt niet gevraagd...

Herkenbaar evanlyn

indd ze spreken af om af te spreken en dan komen ze er thuis achter dat ze liever niet willen spelen met dat andere kind. Innd, als ik de dames nu op haal hebben ze al allerlei ideeen wat ze willen gaan doen, ook de cavia's lastig vallen indd ;-)

Serwe

Serwe

07-10-2011 om 11:59

Ingrijpen

Ik grijp in als mijn eigen kind niet samen wil spelen met het gastkind. Gastkind heeft hij/zij tenslotte zelf uitgenodigd dus dan ga je ook samen spelen. Echter mijn zoon heeft ook een vriendje die vaak hier komt spelen en dan gaan ze allebei de hele middag zitten lezen. Geen probleem zolang dat is wat ze allebei leuk vinden. Het grappige is dat dit vriendje hier graag komt en mijn zoon ook graag daar heen gaat en naar wat ik heb begrepen zitten ze daar ook bijna alleen maar te lezen :)

Dus als beide partijen tevreden zijn is het prima maar als mijn eigen kind echt niet met gastkind wil spelen dan grijp ik wel in. Meestal stel ik dan voor om even samen een spelletje te spelen of dat ze me helpen in de keuken met iets. En als het echt niet gaat wil even een boodschap doen of naar de speeltuin ook altijd wel helpen.

Snuggle's

Snuggle's

07-10-2011 om 23:04

Wel ingrijpen

Als er hier vriendjes of vriendinnetjes komen spelen dan vind ik het niet goed als de een boven zit en de ander beneden of buiten. Ze zullen dan samen iets moeten verzinnen wat ze allebei leuk vinden om te doen.
Verder grijp ik zo weinig mogelijk in, en ga ik ook niet erbij zitten als ze op hun eigen kamer spelen.

Snuggle's

Tirza G.

Tirza G.

08-10-2011 om 11:17

Samen spelen

moet je leren. Gasten vermaken ook. Wat dat aangaat is het wel eens vreemd dat we kinderen álles bewust aanleren, van drinken inschenken tot aan veters strikken, maar dat dit soort dingen maar gewoon spontaan vanzelf moet gaan. En dan nog gewoon goed gaan ook, in één keer. Ik zou het echt benaderen als een leerproces en het dus ook in kleine stapjes aanpakken. Niet meteen een hele woensdagmiddag, maar eerst eens een uurtje.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.