Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Inslaapproblemen

Hallo mijn dochter van 8 jaar heeft sinds een half jaar moeite met inslapen.
Rond de klok van half 8 gaat ze naar bed maar als ik om half 10 naar boven gaat merk ik dat ze nog wakker is.
Overdag is ze dan duf logisch natuurlijk omdat ze veel te laat in slaap valt.
Heb al geprobeerd haar tabletten te geven van VSM maar ook dit heeft geen effect, heb haar al gevraagd of ze druk in haar hoofd is en waarom zij moeite heeft om in slaap te komen maar daar kan ze het enige op zeggen dat ze gewoon geen slaap heeft.
Voor die tijd hoefde ze maar haar hoofd op haar kussen te leggen en ze viel in slaap, dus waar dit vandaan komt ik weet het niet.
In het weekend gaat ze wel later naar bed.

Ik heb hier heel veel moeite mee en wil vragen of iemand dit herkend of adviezen heeft om dit aan te pakken.

Alvast bedankt

Clo

Clo

03-11-2009 om 09:02

In slaap vallen

Hier ook eentje van 8 die al jaren zo is. Ik laat het er maar bij. Ik zorg dat de slaapkamer een fijne plek is, ze mag rustig lezen voor het slapen gaan, ze valt dus ook met licht aan in slaap, slaap valt niet zomaar af te dwingen door het licht uit te doen. Een probleem vind ik wel wanneer ze zodanig zich verveelt dat ze telkens uit bed komt. Daar hadden wij deze oplossing voor: ze mocht twee ansichtkaarten uitzoeken in de winkel. Elke keer als ze naar beneden kwam moest ze een kaart inleveren en als ze alle kaarten had ingeleverd mocht ze niet meer naar beneden komen. De kaarten kreeg ze iedere avond opnieuw terug. Die kaarten wilde ze natuurlijk niet inleveren en ze bedacht zich toen wel twee keer voordat ze naar beneden kwam met één of ander smoesje.
Ik zou in jouw geval, omdat het pas sinds kort is dat je dochter moeilijk in slaap komt wel een oorzaak proberen te achterhalen, uitsluiten dat er iets aan de hand is. Als er niets aan de hand is, dan kun je het het beste op zijn beloop laten, als ze echt te moe is gaat ze de slaap wel weer inhalen, hetzij door meer te slapen, hetzij door dieper te slapen. Dan rest je niets anders dan het naar bed gaan zo gezellig mogelijk te maken: warme melk, een boekje, een knuffel, een kruikje. Slapen is niet alleen noodzakelijk, maar ook om van te genieten!

Guinevere

Guinevere

03-11-2009 om 09:15

Te vroeg

Het lijkt me dat haar slaapbehoefte is verminderd. Heb je al geprobeerd hoe het gaat als ze om half 9 naar boven gaat?

Tango

Tango

03-11-2009 om 09:44

Half 9

Vind ik dan wel weer laat voor een meisje van 8, maar half 8 ook wel vroeg. Bij ons gaat Tangodochter (8 1/2) jaar om 8 uur naar bed. Soms mag ze nog een kwartiertje lezen, maar dan moet echt het licht uit. Als ze echt moe is moet ze direct gaan slapen.
Verder lezen we altijd nog voor voordat ze gaat slapen, werkt ook rustgevend. Overigens is bij ons niet de 8-jarige degene die moeilijk in slaapt, maar juist de 5-jarige. Die kan soms echt nog en uur wakker liggen, w.s. ook door het geluid van de oudste als zij naar bed gaat. Hij krijgt soms als hij echt zijn slaap hard nodig heeft een melatonine-tabletje. Werkt heel goed, maar hier zijn de meningen ook weer over verdeeld of het wel verstandig is. Daarom zijn we er heel voorzichtig mee.
Ik ben overigens wel benieuwd naar die vsm-tabletjes, hoe heten deze? Misschien is dit toch iets voor Tangozoon, want ik heb wel het idee dat het melatonine-tabletje bij hem meer een placebo-effect heeft.

Clo

Clo

03-11-2009 om 10:26

Tabletjes

Misschien omdat ik niet zo voor tabletjes van welke aard dan ook ben, maar als het gaat om een placebo-effect, kan dat effect dan niet gewoon worden opgeroepen door een ritueel voor het slapen gaan, zoals voorlezen of een beker warme melk. Vroeger kreeg ik heerlijk zoete basilicumthee met honing, dat zou een huismiddel zijn tegen slapeloosheid. Voor mij als toen ook 8-jarige was het een wondermiddel, ik geloofde echt dat ik hiermee mijn eigen dromen kon maken en wist niet hoe snel ik mijn bed in moest duiken ;-).
Als ik hier dochter een druppeltje lavendelolie achter het oor smeer, dan vindt ze dat helemaal interessant en gelooft echt dat het haar in slaap helpt.
Misschien, als je toch het licht uit wilt doen voor het slapen gaan is het een idee om dit stapsgewijs te doen: als je meerdere lichtjes in de kamer hebt, om het half uurtje een lichtje uit komen doen. Boven rommelen is ook vaak rustgevend voor kinderen die de slaap niet zo snel vatten.

Linda99

Linda99

03-11-2009 om 10:56

Bij ons

Hier is het inslapen ook een terugkerend probleem. Maar bij ons is licht uit wel een goede stimulans. Sterker nog: ik moet de stekker van het lampjes eruit halen anders blijft ze lezen. Door het licht niet meer aan te kunnen doen wordt ze wel meer "gedwongen" om toch te gaan proberen om in slaap te vallen.

Hier gaat ze (8) om 20.00 naar boeven en mag tot 20.30 lezen. Werkt meestal afdoende. In periodes van stress (verjaardag of straks feestdagen) gebruiken we wel incidenteel melatonine. Werk erg goed.

isanoa

isanoa

03-11-2009 om 19:51 Topicstarter

Inslaapproblemen

Het middel van VSM is dormiplant

isanoa

isanoa

03-11-2009 om 19:57 Topicstarter

Inslaapproblemen

Bedankt voor alle reacties en ik merk dat het vaker voorkomt dat er inslaapproblemen zijn bij kinderen.
Het is nu 20.00 uur en Isa ligt in bed, ze is net door haar paps voorgelezen en ze heeft haar tabletje voor een kwartier terug ingenomen, ben benieuwd hoe laat ze inslaapt.
Wij hebben geprobeerd om verschillende bedtijden aan te houden maar hoe later ze naar bed gaat hoe later ze inslaapt, ik heb ook echt het idee dat ze in de avonden juist actiever wordt en dat het haar tegenhoudt om haar slaap te vatten.

En ik heb bij de gezond en wel winkel om melatonine gevraagd maar dat vindt men toch een vrij heftig middel en mij is dus de dormiplant van vsm geadviseerd.

Gelukkig zijn wij niet de enige ouder die kampt met dit probleem dus ik wacht af hoe het zich verder vorderd.

Alvast bedankt allemaal

Tango

Tango

03-11-2009 om 20:55

Isanoa

Bedankt voor het doorgeven van de naam van de vsm-tabletjes. Zijn het een beetje kleine tabletjes, anders vrees ik dat ik ze niet hoef te kopen, want Tangozoon is niet echt een makkelijke met tabletten innemen.
Wat betreft melatonine, ik weet ook niet of het kwaad kan of niet, met die reden gebruiken we het ook niet zo vaak, meestal 1 of hooguit twee keer per week. Melatonine is gewoon bij de drogist verkrijgbaar, het heet sleepzz. Mij werd overigens door de drogist-mevrouw geadviseerd 3(!) tabletjes per keer te geven. Doen we dus echt niet. 1 is bij Tangozoon altijd voldoende.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

04-11-2009 om 11:50

Onze dochter van 7

krijgt bij het avondeten 1 tabletje melatomine. Dan slaapt ze om half 8. We doen dit niet altijd hoor. Alleen als we merken dat ze in een verkeerd slaapritme is terecht gekomen.

Dendy

isanoa

isanoa

04-11-2009 om 14:02 Topicstarter

Heftig

Gisteravond was het echt te gek ze sliep om half 11 nog niet, wordt er een beetje moedeloos van.
Denk dat ik toch de melatonine ga proberen want ze heeft haar slaap echt hard nodig.
Zelf werk ik elke dag van half 7 tot half 11 dus het waak/ontbijt en schoolbrengritueel doet mijn man dan bel ik na mijn werk even met mijn man om even door te nemen hoe het allemaal gegaan is en vanmorgen was ze echt moe, gelukkig een halve dag maar morgen en overmorgen zijn het weer 2 volle schooldagen dus vindt het wel belangrijk dat ze fit op school is.

isanoa

isanoa

04-11-2009 om 14:03 Topicstarter

@tango

de tabletjes van vsm zijn net zo groot als een paracetamol

Guinevere

Guinevere

04-11-2009 om 18:57

Hier

Hier gebruikt zoon van 7 dagelijks 3 a 4 tabletjes melatonine (van 0,1 mg per stuk). Sinds hij dat gebruikt heeft hij geen inslaapproblemen meer. Zijn natuurlijke melatonineaanmaak begint pas om een uur of 10, dat is geen doen als je de dag erna naar school moet. Nu slaapt hij rond 21.15.
Wel heeft hij dit op voorschrift van zijn kinderarts. Wel aan te raden voor langdurig gebruik. Maar voor kortdurend gebruik zou ik het gerust eens proberen. Het kan een ritme doorbreken.

Pippin

Pippin

04-11-2009 om 19:21

Bedtijd

Ik lees dat je je dochter in het weekeinde later naar bed laat gaan. Dat doen wij ook weleens bij onze 8-jarige, maar het is funest. Het enige wat hier helpt is elke avond precies hetzelfde doen.
Als we een avond afwijken, plukken we daar dagenlang de vruchten van. Dus ik zou 1 bedtijd aanhouden. Ook in het weekeinde.

Guinevere

Guinevere

04-11-2009 om 19:38

Helderder

Met "wel aan te raden voor langdurig gebruik" bedoel ik natuurlijk dat je dit spul niet op eigen houtje langdurig moet gaan geven...

isanoa

isanoa

05-11-2009 om 06:04 Topicstarter

Update

Gister heeft Isa de hele dag buiten gespeeld met een vriendinnetje, lekker in de regen en aangezien wij buitenaf wonen kwamen ze onder de modder binnen hahaha ik heb ze gelijk in bad gegooid toen gaan eten, haar vriendinnetje naar huis gebracht dus rond de klok van 8 uur lag ze in bed en hebben samen een verhaaltje gelezen en toen werd het bedtijd, rond 9 uur ben ik gaan kijken en ze was vertrokken.
Ze heeft zelfs geen tabletje genomen, heb haar wel gezegd dat ze mocht duimen want ik kreeg een ingeving dat ze daar wat relaxer van wordt en sinds 2 jaar was ze eigenlijk van het duimen af.
Maar als dit het gaat worden dan teken ik er voor en ach ja ze hebben tegenwoordig kei mooie beugeltjes.

Maar ik ga in het weekend ook proberen om haar op tijd het bed in te krijgen.

Melatonine

Het probleem is dat je dochter niet iedere dag zo actief zal zijn. Volgens mij moet je je huisarts vragen om Melatonine en gewoon kijken hoe je dochter daarop reageert. Melatonine op homeopatische basis is veel minder sterk en heeft daardoor minder effect (is mijn ervaring).

Guinevere

Guinevere

12-11-2009 om 21:44

Yvonne

Er bestaat helemaal geen melatonine op homeopatische basis. Melatonine=melatonine.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.