Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

"kan ik niet"

Mijn dochter (6) denkt dat ze veel minder kan dan ze kan. Bijvoorbeeld met lezen. Einde groep 2 is ze getest en bleek dat ze bijna een jaar voor liep met lezen. Geen verrassing, want ik hoorde hoor in de winkel al woorden lezen, of met dierenkwartet thuis. Maar ze is er nu wel van overtuigd dat ze alleen de drie woorden kan lezen die ze nu, na een week groep 3, heeft geleerd. De rest kan ze niet.
En zo met veel meer, van sokken aantrekken tot een boterham smeren, alles wat ze naar eigen smaak niet snel en foutloos kan, zonder het spannend te vinden (dingen met zwemles bijvoorbeeld) is het direct "kan ik niet". Juffen gebruiken al standaard 'je kan veel meer dan je denkt'.
De enige oorzaak die ik kan verzinnen is dat ze ook lang veel niet kon wat leeftijdsgenootjes al lang konden, want ze liep motorisch flink achter. Maar belangrijker vind ik: hoe komen we er weer vanaf. Want het remt haar echt om dingen te proberen.
Loes

Tango

Tango

22-08-2011 om 22:24

Lastig he

Tangozoon hier heeft dat ook. Wat we bij hem doen is veel stimuleren het toch te proberen en als hij het dan doet flink prijzen natuurlijk. Ook belangrijk is zeggen dat fouten maken best mag, daar leer je van. Zeiden ze op school ook tegen hem en dat hielp wel iets. Tangozoon is wat betreft motoriek ook wat achter, met name fijne motoriek, maar grove motoriek ook wel.

Loes3

Loes3

22-08-2011 om 23:11 Topicstarter

Fouten maken

We hebben al een paar een gesprek gehad over fouten maken. Ze wil dan graag weten hoe het op ons werk gaat bv met fouten maken en is dan heel nieuwsgierig. Dat helpt wel wat inderdaad!
Loes

amk

amk

22-08-2011 om 23:15

Van proberen

ga je het leren. Is hier net zo'n slogan als kijken doe je met je oogjes niet met je....

En veel dingen toch gewoon samen doen.

Vera*

Vera*

23-08-2011 om 08:47

Alles wat je kunt/geleerd hebt is niet moeilijk (meer).

Vera

guera

guera

23-08-2011 om 09:56

Ook wel herkenbaar

wij proberen niet teveel het resultaat te prijzen maar eerder de inspanning. En ik geef vaak voorbeelden over mezlef al dan niet een beetje verzonnen. Zo langs neus en lip dus niet nadat zoon heeft gezegd dat ie iets niet kan, maar eerder zo tijdens het eten als je een praatje maakt over hoe je dag was. Dan zeg ik: nou mama was het op haar werk en ik moest iets doen van mijn baas en ik dacht: oei ik denk niet dat ik dat kan. Ik heb het maar wel geprobeerd en het lukte toch.
Of voorbeelden geven van dingen die ze nu kunnen waarvan ze eerder dachten dat ze het niet konden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.