Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Iris

Iris

13-12-2010 om 12:16

Kerst eten op school....

Ieder jaar is het weer het zelfde en ik ben zo blij dat onze jongste nu in groep 8 zit.
Kerstdiner op school. de ouders (moeders dus) moeten iets klaarmaken voor de klas. Ik heb dat jaren gedaan. Ieder jaar is er heel veel eten over en mijn zoon is altijd die nacht misselijk en moet overgeven van al die vettigheid. Hij vindt er zelf ook niet veel aan.
Alle hapjes zijn koud en er is bijv. niet een magnetron om het één en ander op te warmen. Koude knakworstjes in bladerdeeg, koude poffertjes, koude gehaktballen etc.
Bovendien wordt er altijd veel te veel gemaakt en is er heel veel over.
Nu kwam de tussenschoolse opvang ook met het idee (hoe origineel) om samen een kerstlunch te doen. Dus moeten de ouders weer wat lekkers voor iedereen maken. Ik doe er niet aan mee. De kinderen zelf zitten al helemaal niet op een kerstlunch te wachten. Die willen liever snel hun brood opeten en dan buitenspelen zoals altijd tussen de middag.
Hoe gaat dat bij jullie op school? Ook zo'n hekel aan dat kerst eten op school?

amk

amk

13-12-2010 om 12:59

Nee,

het is hier goed georganiseerd. Er wordt gewoon aangegeven hoeveel dingen men wil hebben.
En er worden dingen warm gemaakt.
De vaders doen de bediening. De moeders staan gezellig aan de gluhweinbar te wachten tot we ook naar het feest mogen. Het duurt dan ook zeker tot half 10 (en dat zijn dan nog de kleuters) Het is meer een algemene feestavond.

vorig jaar was er bij onze locatie niet veel over. Misschien een paar plakjes komkommer.

De BSO doet wel aan een kerstlunch, maar goed daar eten ze dan ook altijd warm tussen de middag. Ook op de gewone schooldagen. Daar hoef ik als ouder niets aan te doen.

Zonneschijn

Zonneschijn

13-12-2010 om 13:08

Geen probleem

Ik lees deze draadjes wel vaker maar persoonlijk heb ik er niet zoveel problemen mee. Hier maken de ouders ook zelf het eten en je kan je inschrijven op een lijst die naast de klas hangt. Hier wordt verzocht om zelf voor warmhoudplaatjes te zorgen dus het koude eten valt hier mee. Voor de ouders is er een stampottenbuffet in het kleutergymzaaltje. Ik neem vaak een paar uur verlof zodat mijn dochters niet naar de BSO hoeven en zich thuis kunnen omkleden. Ik frituur (dit jaar) frikandellen en wikkel die in folie en in een plastic doosje en hoop dat ze dan wat warm blijven. Er is altijd wel wat eten over maar ik zie ouders die een pan (bijvoorbeeld) macaroni hebben gemaakt dit weer mee naar huis nemen.

Op de BSO weet ik verder niet want mijn dochter gaat naar de overblijf op school en alleen 2x in de middag naar de BSO maar goed, je bent toch niet verplicht om iets te doen? Maar goed, mijn meiden vinden dit soort dingen altijd erg leuk en daarom ik ook :-).

Leuk

Ik vind het kerstdiner juist onwijs leuk. De kinderen genieten er echt van! De kinderen hebben er ook nooit problemen mee dat iets koud is, maar voor veel dingen is er altijd wel een warmhoud-plaatje.

En dat ze nu met de lunch iets willen doen lijkt me ook prima. Maar zelf daar ook nog iets voor klaarmaken zou ik ook niet doen. Da's echt te veel van het goede.

Fiorucci

Fiorucci

13-12-2010 om 14:12

Geen probleem

Voor onze school is het kerstdiner het leukste moment in het schooljaar. Het ene jaar diner, het andere jaar lunch overigens.
Het begint rond 17.00 met vuurkorven op het plein en met de hele school kerstliedjes zingen, dan het diner, terwijl ouders ondertussen een hapje en drankje kunnen kopen op het plein bij die korven. Opbrengst is voor een goed doel.Er zijn intekenlijsten waarop ook een aantal vaste onderdelen waarop je kunt intekenen. Er zijn altijd wel wat rechauds op eten warm te houden. Ik kom al heel lang op deze school, mijn oudste is 18,maar misselijke kinderen heb ik nooit gehad.

m ik

m ik

13-12-2010 om 15:36

Ook geen probleem

Hier is het een broodmaaltijd. Er hangt een week van te voren een intekenlijst met allerlei dingen erop en de hoeveelheid ervan. Dit jaar bv. zorg ik in dochter's klas voor 10 witte bolletjes en in zoon's klas voor een kerstbrood.
Warme gerechten, zoals idd knakworstjes, sopej, wordt in overleg met juf op een bepaald tijdstip gebracht.
Kinderen komen om 17.15 uur, vanaf 18.30 is er Glühwein en kerstkransjes voor de ouders op het schoolplein, staan er vuurkorven en loopt er een kerstman.
Erg leuk en gezellig !

ijsvogeltje

ijsvogeltje

13-12-2010 om 15:50

Iris

Iris, volgens mij is het probleem zo groot als je het zelf maakt. Je neemt zelfs de moeite om er een draadje over te starten, waardoor je je zelf nog meer bevestigt in 'dat het toch echt niets is'. Tja.
Dat je zoon misselijk is: dat doet hij toch echt zelf.
En jij klaagt erover dat het eten koud is, maar als je zoon misselijk en volgevreten is na afloop, zal dat koude eten dus niet het probleem zijn. Anders kwam hij wel hongerig thuis ('alles was koud, heb daarom niets gegeten').

Chippie

Chippie

13-12-2010 om 23:19

Ik vind het wel jammer (geen intekenlijst)

Hier verzorgt school (of de oudervereniging) alles. Lijkt me juist zo leuk om samen met de kinderen iets in elkaar te flansen. Hoeveel werk is het nou eigenlijk? Een kwartiertje? En anders zijn er altijd opties als: plakjes komkommer, worteltjes, kruidenboter, etc. Drie secondes werk.

Wat een gemiep over een kind dat zichzelf heeft volge**eten.

Gezellig

Mijn zoon vindt het altijd erg gezellig. Ook het samen maken van het eten en meenemen naar school vindt hij leuk. Het eten met de hele klas `s avonds in het donker, daar verheugen ze zich op. De school is in kerstsfeer, het plein ook.
Ik zie mijn kind genieten en het is zijn kerstfeest op school, dus ik flans wat in elkaar.
Hier overigens nooit een volgevreten, spugend kind.Hoogstens moe.

Zonneschijn

Zonneschijn

14-12-2010 om 10:44

Nou

Ik lees nergens dat de zoon van Iris zich vol(vr)eet zoals een aantal hier suggeren. Ik eet vaak bij een buffet te veel dingen door elkaar en dan wordt je al gauw misselijk. De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Om nu maar meteen te stellen dat hij zich volvreet omdat hij misselijk is geweest vind ik nergens op slaan.

Tango

Tango

14-12-2010 om 11:29

Vind het wel gezellig

Dat kerstdiner op school. De kinderen kijken er ook al erg naar uit. Dit jaar kom ik er ook makkelijk van af. De kinderen van groep 5 t/m 8 gaan overdag zelf hapjes klaarmaken met ouders samen. Kon ik me niet voor aanmelden, want ik werk dan. Ik hoef dus alleen voor Tangozoon, groep 2 iets klaar te maken. W.s. pannenkoeken, die bak ik dan de avond tevoren. Zo gebeurd.
De kinderen worden hier om 17.00 u. verwacht op school, in kerstkleding. Ze gaan dan eten en tussendoor is er een soort van open podium, uit alle klassen zingen groepjes kinderen iets of doen een toneelstukje. De ouders kunnen in de aula gluhwein drinken en kerstbrood eten. Moet ik ook nog mee helpen, maar dat is altijd heel gezellig.
Vorig jaar voor het eerst een misselijk kind gehad, Tangodochter, toen groep 5 heeft toen haar bed ondergespuugd. W.s. iets verkeerd gevallen, ze had toen ook al vaker wat buikklachten. Hopelijk gaat het dit jaar weer goed.
Overigens zijn ze hier om 19.00 u. klaar. 21.30 u. las ik bij iemand, dat vind ik echt extreem laat, zeker voor kleuters. Het is hier op donderdagavond en de volgende dag gaan ze nog een halve dag naar school, spelletjes doen. Als mijn kinderen dan de vorige dag om 22.00 u. naar bed waren gegaan, zouden ze dat echt niet trekken.

Guinevere

Guinevere

14-12-2010 om 12:26

Mazzel

Ik heb mazzel dit jaar, wij mogen de knakworst verzorgen! En dan te bedenken dat ik vanmorgen pas heb ingetekend op de lijst. :-)

Tango

Tango

14-12-2010 om 12:42

Da's zeker mazzel, guinevere

Hoeft er zelfs geen bladerdeeg omheen?

Iris

Iris

14-12-2010 om 16:00

Ben ik weer

Leuk, zoveel reacties. Ik denk dat ik het zelf gewoon een beetje zat ben na 11 jaar elke keer weer dat kerstdiner. Heb niet ieder jaar meegedaan hoor. De kerstlunch van de TSO was vandaag en niet veel aan en saai, zei zoon en enkele andere kinderen.
En dan is er zaterdag nog scouting en raad eens? Of de ouders wat lekkers willen maken voor na de lampiontocht.
Mijn zoon eet zich nooit propvol, heb ik ook inderdaad niet gezegd, maar hij heeft heel snel last van zijn maag. Al mee bij specialist geweest. Een supergevoelige maag. Kan niet tegen vet eten. Na bijna iedere kinderverjaardag was het weer raak, overgeven etc. Omdat er altijd frites, chips en taart is. Nu kan hij er iets beter mee omgaan, maar je kunt je wel voorstellen dat ik niet echt op zo'n kerstdiner zit te wachten met al die vette en zoete dingen.

Guinevere

Guinevere

14-12-2010 om 16:22

Ja alleen knaks

Echt, alleen een paar blikken knakworst en wij zijn er weer vanaf voor dit jaar. Gewéldig.

Hier

ook gezellig, kinderen vinden het geweldig. Het is een diner van 18:00 tot 19:00. Ouders maken wat, en nemen weer mee wat er over was. Ik laat de kinderen meestal zelf kiezen wat ze willen. Oudste (8) wil meestal dolmadakia's en olijven. De eerste keer wilde ze inktvisringetjes, maar die moesten per se van de griek in Enschede komen, dus dat hebben we maar niet gedaan (wij wonen daar 120 km vandaan). Ze eet die dolma's en olijven meestal in haar eentje op. Jongste (4) wil nu olijven en tomaatjes, en eigenlijk ook nog augurken. Dus een mooi schaaltje, spullen er in en klaar weer.
Iris, wel lastig dat je zoon zo snel last van zijn maag heeft. Zijn er geen vetvrije dingen bij dan? Fruit, stokbrood, komkommer?

Vera*

Vera*

14-12-2010 om 19:47

Stokbrood

Dochter in groep 7 kwam zelf met het idee voor stokbrood aanzetten. Kruidenboter erbij en klaar ben ik.

Vera

Dendy Pearson

Dendy Pearson

14-12-2010 om 21:50

Heel leuk!

De kinderen hier vinden het heel leuk en spannend om in het donker naar school te gaan en dan samen te eten. Hier geef je op tijd aan wat je wilt maken/kopen en dan krijg je vanzelf een briefje wat en hoeveel er van je wordt verwacht. Ik ben niet zo'n goede kokkin, dus ik verzorg altijd de toetjes:-)
Ik vind het gemopper hierover wat zuur klinken en ik kan me voorstellen dat een kind ook negatief hierover doet als ma erover zeurt.

Dendy

Iris

Iris

15-12-2010 om 12:56

Nogmaals

Ja, natuurlijk is het leuk om 's avonds naar school te gaan en ze lopen dan een lichtjestocht.De kinderen van groep 7 en 8 krijgen dan een kleuter waarmee ze de lichtjestocht lopen en daarna gaan ze eten.
Zoon zit in groep 8 en heeft het natuurlijk ook al heel vaak meegemaakt. Hij zelf ziet op tegen het diner omdat er maar weinig dingen zijn die hij echt kan eten en hij is altijd bang dat hij weer moet overgeven en dat gebeurt dus ook steeds. Alleen stokbrood en fruit eten kan natuurlijk, maar dat vinden de klasgenoten erg raar en daar is hij ook gevoelig voor. De meeste dingen zijn gewoon vet, ik zag gisteren de lijst: gehaktballetjes, pizza's, pannenkoeken, wafels, knakworsten etc. en dan alles koud ook nog.

Henriette123

Henriette123

15-12-2010 om 13:18

Eigen eten

Maar Iris als je kind echt ziek van het eten wordt, dan geef je hem toch wat eigen eten mee?
Wij hebben dat jarenlang met 2 kinderen ivm allergie gedaan; en er nooit ook maar een nare opmerking over gehoord. Alleen maar vragen van ouders wat ze dan voor hen mee kunnen geven.Overigens zou ik dat ook naar verjaardagen doen.

Tango

Tango

15-12-2010 om 16:16

Hier nu wel stresssss

Tangozoon is ziek thuis, ik moest vanmorgen met een andere moeder inkopen doen voor de kerstviering voor ouders. Dan is het fijn dat je een thuiswerkende man hebt, dat wel. We hebben elkaar dus de hele ochtend en een deel van de middag afgewisseld thuis, want ik had eind van de ochtend ook nog een gesprek met de juf van Tangozoon. Tangoman had even daarvoor Tangodochter opgehaald en het pakketje voor het kerstdiner, wat ik zou moeten maken. Bleken het dus geen pannenkoeken te zijn, die je met gemak een avond tevoren kan bakken, maar croissants (van die danerolles). Morgen moet ik dus werken en heb ik er geen tijd voor. Heeft iemand enig idee of je dit ook de avond tevoren kan klaarmaken, dus ook bakken? Of is het dan niet meer te eten? Op de verpakking staat dus dat het niet lang vantevoren kan. Anders moet ik dus morgen mijn moeder aan het werk zetten, die komt oppassen omdat Tangozoon morgenochtend w.s. ook nog niet naar school kan. En dan maar hopen dat hij morgenavond een beetje beter is.
Pfff, wat een toestand.

Groep 8

Als je zoon in groep 8 zit kan hij zelf wel bekijken welke vette etenswaren hij beter kan laten staan, als hij weet waar hij misselijk van wordt?
Hier maakt elke ouder een kleine portie van iets wat je zelf mag kiezen.Kan je er niet voor zorgen dat er een grote schaal met tomaatjes, stukjes kaas, stokbroodjes, komkommer in sterretjes gesneden, kleine reepjes wortel, plakjes kiwi etc etc op tafel staat? Daar kan hij dan zoveel van eten als hij wil.
Hier zitten ze trouwens ook altijd erg vol van het kerst-snoep-eten. Veel cakejes en worstebroodjes.
Maar het is altijd vreselijk gezellig. De hele klas is versierd, iedereen komt in mooie kleren, de meiden met glitters en opgestoken haar. Het ziet er altijd prachtig uit en ze vinden het erg leuk.
Als je zoon geen zin heeft ,gaat ie toch gewoon niet, verzin je acute buikgriep ofzo?

Diepvriespizza

Hier altijd een groot succes, ook voor de juf(fen), vooral vanaf groep 4; de kleuters zijn een ramp, die eten veel dingen niet; behalve wat stokbroodjes en knakworst...

Al een paar jaar haal ik 2 of 3 simpele diepvriespizza's margarita en die warm ik op en snij in parten. Groot succes, altijd op! Dit keer mocht het niet ,want iemand anders had al pizza. Dochter (gr.7) teleurgesteld...
Nu had ik blokjes kaas, worst en komkommer. Die laatste was op, maar de rest was inderdaad meer dan de helft over.

Moek

Moek

27-12-2010 om 23:24

Kerstdiner, heerlijk!

De meiden tutten zich op en er worden hapjes uit alle windstreken gemaakt. Afghaans eten schijnt erg lekker te zijn.

Overigens zou ik zoon gewoon voor laten eten als hij zo´n gevoelige maag heeft. Dat overgeven na feestjes ken ik ook, maar volgens mij is dat deels de vette hap waar ze niet aan gewend zijn, en deels de opwinding. Dus nu stuur ik de dochter die daar last van heeft met volle maag en instructies over eten op pad.

buzz

buzz

28-12-2010 om 12:13

Prikkers

Hier vaste prik, prikkers.
ik koop oase (om bloemstukjes in te maken) die verpak ik in plasic, daaromheen zilverfolie, dan in een oud oud ijsbakje waar ik ook zilverfolie omheen doe.
dan dus 2 verschillende, 1 bakje prikkers met fruit, druif, aarbei, peer, appel. en 1 bakje met worst kaas en annanas.
Niet vet, niet erg ongezond, niet al te veel werk, voor de kinderen leuk om te helpen, geen gedoe met de mama van het kindje wat geen glutten mag (klinkt niet zo aardig maar zo bedoel ik het niet, erg vervelend als je kindje daar ziek van word, en je wil natuurlijk graag dat je kind gewoon mee kan doen, maar voor andere ouders, best moeilijk om daar iets mee te kunnen omdat je er gewoon niet aan gewent bent) En ze zijn tot op hede steeds op geweest.

Lijstje

bij ons geen intekenlijst en iedereen maakt waar hij/zij zin in heeft.

De juffen verzinnen een lijst van wat voor de kinderen lekker is bij het buffet. Elk gerecht komt op een papiertje in tweevoud, en die hangen in een kerstboom. Vanaf 2 weken voor de kerst kunnen ouders zelf een papiertje uit de boom pakken, en hun naam op het overgebleven papiertje schrijven. Zo kan iedereen dat kiezen wat hij wil maken, eventueel ruilen, en is er voor elk-wat-wils op het buffet.

Mensen die dichtbij school wonen maken de soep, en de warme gerechten.

het kerstdiner is van 17.00-19.00 en begint met soep (tomatensoep en groentensoep). daarna het buffet waar geen zoetigheid op staat, en als toetje een ijsje.

Ik had dit jaar mini-saucijzebroodjes voor jongste (groep 3) en wraps met kip / wraps met zalm voor de oudste (groep 6).

hier geen last van buikpijn, te veel/vet/zoet eten.

Gruffalo

Toevoeging

ik zie dat ik het niet zo duidelijk op heb geschreven.
er is een kerstboom-met-papiertjes per groep. De buffetten zijn per 2 of 3 groepen, onderling hebben de juffen de gerechten afgestemd.

Nasha 1st

Nasha 1st

28-12-2010 om 16:19

Oase?

ja, dat klinkt niet echt geweldig! Mijn moeder maakte vroeger een "egel" als traktatie. Dat was dus ook van die sateprikkers met van alles...Maar die prikte ze in een halve meloen....lijkt me toch wat beter....

Puck

Puck

30-12-2010 om 21:09

Getsie, oasis

Nee, dat lijkt me ook niet echt een goede optie. In plaats van de meloed die nasha noemt kan je ook een halve kool gebruiken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.