Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Kind kletst de hele dag!

Onze tweede, een dochter van bijna 9, is erg gezellig en vertelt leuke verhalen maar wel, zeg maar 5 kwartier in een uur. Alle piepkleine details worden erbij verteld, ze is zo een hele tijd aan het vertellen en verwacht ook nog een reactie. Logisch natuurlijk. Nou is dat eigenlijk ook mijn vraag. Aan de ene kant vind ik het belangrijk dat ze leert dat ze haar verhaal bij me kwijt kan en die ruimte wil ik haar ook beslist geven. Aan de andere kant komt ze zo lastig to the point en kost het haar zoveel tijd om me iets te vertellen, dat ik daar een beetje ongeduldig en ongedurig van word. En daarbij komen haar broer en zusje soms lastig aan de beurt vanwege de lengte van haar verhalen.
Herkennen jullie dat en hoe doen jullie dat? Laatst las ik es van een ouder die zei tegen z'n kind: graag eerst de kern van je verhaal vertellen. Is dat wat of ook een beetje niet rekening houdend met hoe zij is? Nou, ja, graag jullie advies.
Judith

groene specht

groene specht

10-03-2010 om 16:37

Limiteren

Oudste Specht (8) kan ook erg op dreef zijn, terwijl wij niet altijd kunnen luisteren - want bezig, lezend, hoofd vol met iets anders. Dat zeggen we dan ook. "Even kort, specht" of "nu mag je even stil zijn, je hoeft niet de hele tijd aan het woord te zijn".
Ik vind het wel belangrijk dat ze goed bedenkt waarom ze iets aan ons vertelt en beseft dat ze tijd van iemand vraagt en zich in principe opdringt. Soms komt dat niet uit. Ik vind het ook lichtelijk onfatsoenlijk om steeds zo'n beslag op iemand te doen, ik had van die kletstantes die allerlei zeer detaillistische oninteressante verhalen konden ophangen en ook verder een beetje egocentrisch waren. Eindeloos bellen met ons mam. Op verjaardagen hele verhalen. Waarom moesten wij weten hoe en waar het hondje van de buurvrouw was geopereerd en meer van zulks. Dat is een beetje een schrikbeeld.

dona

dona

14-03-2010 om 21:12

Even stil, een ander is aan de beurt

Hier ook zo'n 9 jarige kletskous. Ik raak wel een de weg kwijt al hij in al die details gaat verzanden.
Als het me te gek wordt en ik vind dat zusje nu wel eens haar verhaal kwijt mag dan zeg ik tegenwoordig gewoon dat hij nu even zijn mond dicht moet houden en zusje aan de beurt is. Anders zou het bij ons aan tafel een heel eenzijdig gesprek worden.

T&T

T&T

15-03-2010 om 10:11

Het praatstokje!

Daar moet ik ineens weer aan denken: het praatstokje!
Die tip hebben wij ooit eens gekregen van een hulpverlener, en al gebruiken wij er een kaartje voor, het werkt wel! (zeker 's avonds aan tafel)
Degene die het "praatstokje" heeft is aan de beurt om te vertellen, de rest houd zijn mond, totdat het stokje wordt doorgegeven.
groetjes, Tess

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.