Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Sinilind

Sinilind

20-04-2010 om 20:58

Kind moe maar valt niet in slaap, argh!

Dag
Juf zegt al een poosje dat sinizoon (8 jaar) een moe indruk maakt: hangt veel, ligt met zijn hoofd op zijn tafel etc. Het klopt dat hij meestal tussen 20.30 en 21 uur in bed ligt, te laat, maar het heeft vooral te maken met zijn vader die zo laat thuis komt (meestal rnd 19.30). Ik probeer hem de laatste dagen eerder naar bed te brengen (rond 19.45 zijn we bven, om 20 uur uiterlijk ligt hij in bed en hij mag tot 20.15 een evrhaaltje luisteren of ik lees voor). Maar.........al die dagen dat we het proberen, slaapt hij niet eerder in dan 21.30, 21.45. Ik probeer vol te houden in de hoop zijn innerlijke klok te "resetten" maar het resultaat is op het ogenblik dat hij nog vermoeider is dan gewoonlijk, terwijl hij eerder in bed ligt. Ik weet het ook niet echt meer. Hij voelt zich niet alleen, ik heb mijn werkkamertje naast zijn kamer en ben meestal aan het werk nadat hij naar bed gaat. We hebben ook "slaapthee" geprobeerd (camille met iets van valeriaan) nou niets....
Ik begin er een beetje moe van te worden, zelf...
Sini

Terpi

Terpi

20-04-2010 om 21:11

Mijn dochter...

had het ook, en ging ook nog elke keer naar beneden om te vertellen dat ze niet kon slapen ;) Om horendol van te worden. Ik zeg maar 1 woord.... Melatonine!
Eerlijk, wat een genot, en in eerste instantie dacht ik nog dat het placebo effect was maar nu is me wel duidelijk dat het spul werkt. Als we namelijk beiden de pilletjes vergeten valt ze merkbaar moeilijker in slaap.

Niny

Niny

20-04-2010 om 21:44

Zo maar een idee

Sini, zou het kunnen dat hij het zo gezellig vindt dat jij naast hem zit te werken dat hij zichzelf (onbewust) wakker houdt? Ik heb een zoon van 9, zijn kamer is naast mijn werkkamer en ik zit meestal ook 's avonds te werken. Hij vindt dat heel gezellig en vaak roept hij als hij net in bed ligt nog van alles naar me. Daar reageer ik dan heel lauw of helemaal niet op (anders blijft hij aan de gang en valt hij helemaal niet in slaap). Het beste kan ik zijn kamerdeur dichtdoen.

Sterkte in elk geval, het lijkt me heel vervelend om je kind alsmaar vermoeider te zien worden.

Niny

Tango

Tango

20-04-2010 om 21:51

Zomertijd?

Zou dat ermee te maken kunnen hebben. Hier is dat nl. wel het geval bij Tangozoon. Hij slaapt ook weer erg moeilijk in, ligt zeker een uur wakker, soms nog langer. Hier is melatonine ook het tovermiddel. 1 tabletje en hij slaapt een stuk sneller in. Vanavond was ik het vergeten te geven en toen vroeg hij na een tijdje naar een pilletje waar hij van gaat gapen. Toen ik het gegeven had was hij in een kwartier vertrokken.

Puck

Puck

21-04-2010 om 08:54

Loslaten?

Hier werkt het vroeger naar bed gaan en het op het hart drukken om toch echt te gaan slapen vaak averechts. Juist door de druk van ik MOET gaan slapen maar het LUKT niet en wat dan raken onze kinderen vaak nog moeilijker in slaap. Het lijkt me typisch iets voor jouw zoon om daar ook gevoelig voor te zijn. Is heteen optie om eens een tijdje te proberen om totaal geen issue te maken van het slapen en er helemaal geen aandacht aan te besteden en het niet erg te vinden als hij pas laat slaapt? Dan is de druk weg van "o jee, van mamma moet ik nu gaan slapen en die vindt het niet leuk als dat niet lukt".

Leestip

Dochter van 8 heeft heel lang inslaapproblemen gehad en geen idee hoe het precies komt*, maar het is nu weg! Er is dus hoop ;-)

Een goede boekentip is deze: Relax Kids van M. Viegas. Het zijn sprookjes die er helemaal op gericht zijn een kind te ontspannen. En bij ons werkte het best goed.

Maar de keren dat niets leek te helpen was ik blij met melatonine. Hebben we niet heel vaak hoeven gebruiken maar was heel handig om de spiraal te doorbreken (slapen lukt toch niet!).

*= grote kans dat het feit dat ze nu beter in d'r vel zit door een schoolwisseling er mee te maken heeft.

Bellefleur

Bellefleur

21-04-2010 om 09:27

Laten gaan

Ik heb ook een kind dat moeilijk in slaap komt. Juist in periodes waarin ze het goed kan gebruiken. Ze piekert, maakt zich zorgen om de wereld, het universum en daar buiten bij wijze van spreken. Ik werd er boos van, omdat ik wist dat ze de dag er na mopperig en ongelukkig zou zijn. Op een gegeven moment ben ik gestopt met zeggen dat het nu écht tijd was om in slaap te vallen. Dat is namelijk zinloos. Ik heb haar gezegd dat ze maar lekker moest gaan lezen, tot ze slaperig werd. En in het weekend blijft ze niet langer op, en ik vertel haar hoe fijn het wel niet is, dat ze kan slapen tot ze vanzelf wakker wordt. Ze gaat dan heerlijk ontspannen slapen, en haalt de slaap van door de week een beetje in. Verder ken je waarschijnlijk alle tips wel: praten over de dag, wat was leuk, wat was niet leuk, een droomverhaaltje vertellen, halverwege ophouden en zelf verder fantaseren enz. enz.

ayla

ayla

21-04-2010 om 11:08

Hier ook

dochter van bijna 6 is ook zo'n late slaper, we leggen haar standaard tussen half acht en acht in bed maar ze slaapt pas na negenen, vaak pas tegen half tien. Ik heb niet echt het idee dat ze zich drukt maakt over dingen, behalve dan misschien dat ze geen zin heeft om naar de jazz dance te gaan de dag erna. Ik heb wel het idee datz e moe s, ze gaapt en wrijft in hara ogen maar valt gewoon niet in slaap. Ik wil het nog even aankijken maar als het niet beter wordt ga ik ook maar eens denken over melatonine

kien

kien

21-04-2010 om 11:40

Lezen of een 'opdracht'

Mijn dochters mogen altijd nog een half uurtje lezen voordat ze gaan slapen. Voor de oudste is dat genoeg, die valt daarna bijna meteen in slaap. De jongste (8) ligt daarna meestal toch nog een tijdje wakker. Meestal is dat geen probleem, soms komt ze eruit om te zeggen dat ze echt niet kan slapen. Wat dan helpt is als ik haar een 'opdracht' geef, iets waar ze bij na moet denken. Bv. wat is de volgorde van de kinderen in je klas, of oefen de tafels van 6 en van 7, of bedenk welke weg je moet fietsen om naar oma te gaan en hoeveel stoplichten kom je dan tegen. Van die dingen waar je vanzelf slaperig van wordt als je er over na gaat denken. Hier is dat eigenlijk altijd genoeg om snel in slaap te vallen. Als ik zelf een hoogst enkele keer niet kan slapen doe ik het overigens ook. Het voorkomt dat je gaat liggen piekeren over dingen waar je (op dat moment) toch niets aan kan doen.
Succes!

Kien

soepstengel

soepstengel

21-04-2010 om 18:57

Steeds dezelfde cd

wil ook nog wel helpen. Hij kan dan in zijn hoofd meepraten en daar worden ze slaperig van. Als er steeds een andere cd is dan zal hij blijven luisteren. Doet zoon hier ook hoor.

Puck

Puck

21-04-2010 om 21:51

Sini, loslaten

Sini, je zoon is nu moe en slaapt laat. Maar als je het hele druk leggen op MOETEN slapen nu loslaat wil het niet zeggen dat hij nog minder slaapt. Hij hoeft er dus zeker niet nog meer moe van te worden en slaaptekort van te krijgen. Zoals het nu gaat werkt het niet dus je zult iets anders moeten verzinnen. En loslaten is één methode die voor sommige kinderen goed kan werken.

Al slaap je niet...

Al slaap je niet, je rust toch uit (als je in je bed ligt). Dat is een gedachte die hier heel veel rust geeft, zoveel rust dat ze uiteindelijk echt in slaap vallen.

Puck

Puck

22-04-2010 om 08:53

Sini

Ik snap ook wel wat jij bedoelt en als andere methodes beter bij jullie passen zou ik dat zeker eerst proberen. Ik wilde alleen aangeven dat je niet gelijk de deur dicht moet gooien voor loslaten. Minna en Pelle vullen mooi aan wat ook mijn gedachten erachter zijn en je kunt het altijd in je achterhoofd houden. Ook ik vind het best moeilijk om oudste (die ook soms pas erg laat slaapt omdat het niet lukt en hij het graag wil). Ik zal die ontspanningsoefeningen waar Pelle het over heeft eens gaan opzoeken, misschien is dat hier ook wel een optie. Of nog makkelijker: Pelle, kun jij met je "was dat nou zo moeilijk-zoekmachine"aangeven waar ik dat draadje kan vinden?

Ontspannen (oefening)

Ik weet niet wat voor oefeningen er in het archief staan, maar wat bij mijn dochter goed werkt is het volgende:

Ga naast je kind zitten (die in bed ligt, op de rug, ogen dicht)
Vertel: adem langzaam in, en uit (eventueel met uitleg "maak een bolle buik als je inademt")
Blijf rustig vertellen over het in en uitademen
Vertel: denk aan je linkerbeen, en laat je linkerbeen helemaal rustig worden
Op die manier kun je het hele lichaam af gaan, zo veel stukjes lijf als je wilt, vergeet vooral het hoofd niet.
Loop dan rustig de kamer uit terwijl je weer vertelt "adem rustig in, en uit"

Dit is een yoga-oefening die wordt gebruikt voor complete ontspanning ;-) Belangrijk is wel dat je geen haast hebt en er alle tijd voor neemt.

Lou

Lou

22-04-2010 om 09:36

Yoga-oefening

Ik gebruik ongeveer dezelfde oefening als Picasso. Het duurt wel even, maar succes gegarandeerd. Ik begin bij de voeten en zeg dan bijvoorbeeld: "Voel je voeten. Niet denken aan je voeten, maar voelen. Voel hoe ze liggen. Je voeten hebben veel gedaan vandaag. Nu hoeven ze niets meer. Laat ze maar fijn liggen zoals ze willen. Voel maar dat je voeten rustig worden, en zacht en warm." En dan alle lichaamsdelen tot aan het gezicht, dat is vrij moeilijk om in één keer in z'n geheel te ontspannen dus dan benoem je voorhoofd, ogen, wangen, kaak. En tot slot de binnenkant van het hoofd: ook je gedachten en plannen mogen nu uitrusten.

Maak er maar een mooi verhaal van. Tijdens het verhaal mag mijn dochter niet praten, en niet woelen. Als ze wil bewegen mag dat wel, maar dan heel langzaam, zodat ze de rust vasthoudt.

groet,

Lou

Pippin

Pippin

22-04-2010 om 09:40

Nog een yoga aanvulling

Ik vertel dochter altijd dat ze eerst zo lekker mogelijk in bed moet gaan liggen. Knuffel bij de hand, kussen lekker onder het hoofd, lekker ingestopt. En dan begin ik met de tenen, etc. net als mijn voorgangers.
Dochter kan het nu zelf!

Tja

je kan hem toch eerder naar bed doen, om 20.00 er in en dan kan je man misschien nog voorlezen oid. En verder maar laten gaan, ik zou er vooral geen drama van maken.

Dan slaap je niet, doe je alsof je slaapt, laat je je lijf lekker uitrusten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.