Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

jm

jm

16-09-2010 om 13:16

Kind van 11 jaar - ik weet het niet meer zo goed

hoe hiermee om te gaan. Is er iets om er achter te komen wat mijn kind heeft of zo iets. In het kort even.
Hij wil bijna nooit geen jas aan, moet dit elke keer tegen hem zeggen.
Zijn t-shirts kriebelen en wil bijna dus niks aan.
Vindt alles wat hij mee krijgt naar school voor het overblijven niks meer, de crackers zijn te slap, de beschuiten zijn niet lekker. Dus dit komt altijd mee terug.
Hij eet geen fruit en zelfs geen koek op school.
Hij heeft vaak zijn eigen verhaal.
Laatst zei hij als ik nou dat prikje had laten doen kon ik misschien wel goed poepen, hij heeft sinds zijn babytijd al veel last met poepen en nog altijd moet ik hem na het eten naar het toilet sturen om te poepen.
Hij bedenkt overal zijn eigen verhaal voor.
Herkent iemand dit en is er een site of iemand waar ik dit aan kan vertellen en wat er aan te doen is.
Zo zijn er nog veel meer dingen. Hij springt altijd van de hak op de tak, dan is hij hier weer mee bezig en dan daar weer. Op zijn manier weet hij alles beter.

Puck

Puck

16-09-2010 om 14:06

Wat is nu precies het probleem

een heleboel dingen die je noemt zijn volgens mij heel gewoon voor een kind van 11.
Geen jas aan naar school: nou dan maar niet lijkt mij, merkt hij zelf dat het te koud is.
T-shirts die kriebelen: sommige kinderen vinden dat idd niet fijn, probeer samen met hem te zoeken naar shirts die hij wel lekker vind zitten. Of zijn het gewoon de etiketjes en naden die niet lekker zitten.
Overblijven: tja, crackers en beschuiten zijn ook niet te pruimen tijdens een overblijf als ze al lekker een paar uur (belegd) in een trommetje zitten.
Wat betreft vaak zijn eigen verhaal hebben en dat wat je noemt over het poepen: Ik snap niet zo goed wat je bedoelt en wat het probleem daarmee is. En waarom moet hij persé na het eten poepen. Eerlijk gezegd doe ik dat ook nooit.
Volgens mij heb je helemaal niet zo'n ongewoon kind, alleen maak jij hem ongewoon door dingen vanuit jouw optiek te bekijken en dat als enige goede manierte zien. JIJ vind dingen abnormaal terwijl ze dat in mijn ogen eigenlijk helemaal niet zijn.
Om te beginnen zou ik hem eens een heel stuk losser laten en zelf dingen laten bepalen, uit je posting lijkt het erop dat jij nog alles voor hem beslist en heel erg op zijn lip zit. Een gemiddeld kind van 11 accepteert dat niet meer.
Je zegt: op zijn manier weet hij alles beter. Misschien zijn sommige dingen niet beter, maar anders, accepteer dat.

An

An

16-09-2010 om 15:11

Gelukkig/ongelukkig

De vraag of en hoe je er iets mee moet lijkt mij af te hangen van de vraag of hij ongelukkig is, of wordt als het niet gaat zoals hij bedacht had. Bij een ongelukkig kind zou ik naar de huisarts gaan en daar eens je zorgen op tafel gooien.
Groet, An

Jonge_mama

Jonge_mama

16-09-2010 om 22:35

Wil je kind geen jas aan? nou laat hem, hij komt er zelf wel achter wanneer hij zeiknat is van de regen.

Ik denk dat je je kind zelf moet laten kiezen wat hij eet op school, of in elk geval zelf een paar dingen kiezen die jij verantwoord vind waaruit hij kan kiezen.
Miss wil hij liever gewoon brood of een krentenbol of een eierkoek. Dan zal je zien dat hij wel gaat eten.

MIjn kind mag bijvoorbeeld zelf ook bepalen wat hij op brood meeneemt naar school en ook over een tussendoortje mag hij zelf kiezen uit een paar dingen: bijvoorbeeld of een liga of fruit of een sultana.

Als hij moeite heeft met poepen dan is het verstandig om hem vezelrijk voedsel te geven, bruin brood ( wil hij geen bruin brood dan heb je kidswit, je ziet wit je eet bruin) ipv witte rijst zilvervliesrijst, en zo kan je op het internet voldoende dingen vinden waar veel vezels inzitten.
Ik snap alleen niet waarom hij van jou na elke maaltijd moet poepen? Ik hoef dat ook maar 1 keer op een dag en zoms helemaal niet.
Mijn zoon moet alleen voor het eten gaan plassen omdat hij anders altijd tijdens het eten moet plassen.

en dat van de hak op de tak... ik denk dat dat gewoon de leeftijd hoort

Prakje

Prakje

17-09-2010 om 06:51

Tja...

alles wat je aangeeft kan 'gewoon' bij een 11-jarige horen. Maar door de regels heen lees ik je bezorgdheid... klopt dat?!

De punten die jij noemt komen ook veel voor bij kinderen met autisme. Heb je je daar al in verdiept?

jm

jm

17-09-2010 om 10:07

Antwoord op tja

ik heb me nog niet verdiept in autisme.
Ik kijk wel even op het internet

Puck

Puck

17-09-2010 om 10:51

En wat kun je met de andere reacties?

ccbloom

ccbloom

17-09-2010 om 16:15

Wat wil je precies?

Wil je je kind per se een labeltje geven? Kan het niet gewoon zijn dat hij de pubertijd in gaat en zijn eigen weg in gaat slaan? Pubertijd= nee doen als ouders ja zeggen........ kort gezegd.

Jonge_mama

Jonge_mama

17-09-2010 om 16:28

Autisme

ik zou het geen label noemen hoor,
Er zijn zoveel verschillende aspecten in het autisme spectrum.
Mijn kind heeft waarschijnlijk pdd-nos ( hij loopt nog onder behandelijk psycholoog)
En ik dacht eerst ook van welja plak er maar een label op, maar toen ik er wat bekender mee werd en wat handvaten kreeg over hoe ik het beste met mijn zoon om kon gaan en een aantal aanpassingen maakte in zijn dagelijkse leven (bijv. een planbord) ging het bij ons thuis ineens een stuk soepeler lopen allemaal. Zulk soort kinderen hebben vaak ook een andere gedachtegang dan "Normale kinderen"
hoe je het ook went of keert, het is zo

Klinkt als

Beste JM,

Wij zijn een paar jaar geleden door een academisch ziekenhuis gevraagd voor een groot kinderonderzoek t/m5 jaar gevraagd. Wij zitten in de controle groep. Om het half jaar een onderzoek, om de zoveel tijd een enquête. Wij hebben een enquête gehad over de dingen die jij zoal noemt en dat bleek te gaan over verstoorde sensorische integratie. Ik kan vanaf hier niet met je mee kijken en ben geen 'peut maar het is genoeg om dat eens uit te zoeken of het daarin zit. kwestie van zoeken naar een goede (kinder)fysio en noem verstoorde sensorische integratie. Die kunnen je verder verwijzen. Dit zo specialistisch en ligt daarom -onze ervaring- buiten (huis)artsen-kennis.

jm

jm

19-09-2010 om 11:22

Reactie op klinkt als

Ik heb dit op internet opgezocht. Maar ik kan hier niet zo goed uitlezen of opmaken dat mijn kind dat ook zou kunnen hebben. Ik had er nog nooit van gehoord.
Maar bedankt voor je reactie.
Misschien wil je mij hier meer overtellen dan hoor ik het wel.

Puck

Puck

19-09-2010 om 11:58

Wat mij opvalt is dat je alleen een reactie geeft op postings die je de weg wijzen naar een "aandoening" of "etiketje". De postings die het gedrag van je zoon relativeren negeer je compleet. Waarom die je dat? Wil je niet zien dat het misschien helemaal niet zo afwijkend is als je graag zou willen?

Reactie

JM, kijk eens het boek "met plezier uit de pas" in van Kranowitz. Het eerste hoofdstukje. Kan er veel over vertellen maar lang niet zo goed als dit boek, SI komt veel voor, gewoon op zich maar ook in combinatie met autisme en met adhd maar ook bij whiplash bijv. Het is helaas nog niet bekend.

ManonW

ManonW

20-09-2010 om 21:16

Misschien ook Zembla gezien afgelopen zondag, ging over ADHD en de tegenwoordige wijze van diagnostiek. Als je graag een etiketje wilt (ben het wel met je eens Puck) dan vindt iemand vast wel wat.
Ik lees alleen maar volstrekt normaal gedrag voor een 11-jarige en zou direct stoppen met het zoeken naar een etiketje.
Bij ons heeft trouwens wel inmiddels 1 van de 4 een etiketje (dyslectie) maar die vertoonde heel wat afwijkender gedrag dan jouw 11-jarige.
manon

vlinder72

vlinder72

20-09-2010 om 21:43

Ja maar, ja maar

Hoewel ik ook neig naar de mening van Puck denk ik toch wel dat JM zich echt zorgen maakt. De beschrijving van haar zoon klinkt niet echt als een heel bijzonder kind van 11 jaar maar misschien is er wel meer aan de hand. Ik kan mij niet voorstellen dat je je echt zorgen maakt omdat je zoon niet naar het toilet wil gaan na iedere maaltijd. Misschien kan JM toelichten waar zij zich zo'n zorgen overmaakt. Over het weerwoord van haar zoon of is zijn gedrag echt anders dan dat van andere 11 jarigen? Of heeft hij zelf ergens problemen mee? Zo advies geven is nogal lastig en natuurlijk kunnen wij nu allemaal wel met een ander etiketje gaan strooien maar daar heeft JM toch ook niets aan.

jm

jm

20-09-2010 om 21:59

Reactie op alles van jm

Wat ik over het algemeen moeilijk vindt of mijn kind net zo is als alle andere kinderen van 11 jaar.
Mijn zoon stuur ik bijna elke dag naar de wc omdat er vaak een week tussen zit en vaak wat poep in zijn onderbroek heeft, vandaar.
Maar hier redt ik mij wel mee.

Vandaag weer een voorbeeld.
Gisteravond vroeg ik aan hem als ik je nu een ei bak en dat tussen je brood doe voor de overblijf, ja dat is goed zegt hij dan. En vanmorgen zei ik, ik zet je broodtrommel in de koelkast (op school) en hij vond het goed. Maar weer niet zijn brood met gebakken ei opgegeten omdat het te koud was, hij heeft altijd wel iets nieuws om te bedenken.

Een tijdje geleden zijn ze begonnen met een hut te bouwen, heel goed. Maar deze is gedeeltelijk in elkaar gestort vanwege de wind. Nu heeft hij samen met een jongen weer pallets uit de schuur gepakt, zonder te vragen, om daar ook weer een hut van te maken en daar staat het dan weer.

Nu is hij weer bezig met een kist te maken want hij wil hier een autoradio in doen met boksen en een accu, hij heeft geen autoradio, maar zeurt hier wel aldoor om, maar krijgt het niet.

Morgen is er wel iets anders wat hij wil.

Ik heb ook diverse ijscostokjes, satestokjes etc gekocht, want dit hadden op ze op de nso ook, en dat willen ze hier ook gaan doen. Een hele doos vol gekocht en daar staat het weer, want hier wordt niets meegedaan.

Hebben meer kinderen van 11 jaar dit dan. Wij hebben thuis een hele grote loods (bouwbedrijf) vandaar dat ze veel spullen mogen gebruiken maar ook veel spullen niet.

Graag jullie reacties terug. Al vast bedankt.
En anders graag vermelden wat jullie 11 jarige jongens doen.

Guinevere

Guinevere

20-09-2010 om 22:09

Medisch?

Behalve dat hij problemen heeft met zijn ontlasting en eten lees ik echt geen afwijkende dingen, behalve gewone kindereigenwijsheid.
Ik heb niet de hele draad gelezen, maar ik vraag me af wat de huisarts van die verstopping vindt. Heb je al eens iets geprobeerd aan die darmwerking te doen? Veel vezels, Roosvicee Laxo of iets anders? Misschien heeft je zoon wel buikpijn als hij overdag eet?

"net zo als alle 11 jarigen"

Nee, dat is je zoon niet. Gelukkig maar, het is jouw kind en er bestaat er maar èèn van. Als ik je verhaal zo lees dan denk ik :"Wat een ondernemend creatief kind èn een doorzetter." Hij bouwt een hut ( dat is heel veel werk!), dat ding stort in elkaar, je zoon begint enthousiast weer aan een nieuwe! Nou, dat noem ik een doorzetter hoor, mag je trots op zijn.
Vandaag is hij een mooie kist aan het maken, met boxen en een accu. Ik zou zelf op de rommelmarkt voor een paar euro een radiotje kopen en in spanning het resultaat afwachten.
Misschien wil hij wat tè veel en steeds dingen die geld kosten? Misschien kan hij dan sparen voor bepaalde aankopen zodat hij leert dat spullen niet "zomaar" uit de lucht komen vallen?
Dat gebakken ei, dat herken ik. Mij laten ploeteren en dan laat zo`n ondankbaar kind het liggen. Met een goed gesprek zoon uitleggen dat we zò niet met eten omgaan en dat als hij zèlf zijn eten mag uitkiezen dat hij het dan ook opeet!Na herhaald wangedrag ligt hetzelfde ei `s avonds weer op z`n bord.... Moet kunnen bij een 11 jarige.
Jeetje, wat zou mijn 11 jarige blij zijn met zo`n mooie loods met allemaal mooie spullen. Zijn vader zou in de hoek van de loods "zoons eigen hoekje" maken en dààr de spullen neerleggen die hij mag pakken zonder toestemming, de rest, afblijven!
Ja hoor, jouw zoon klinkt als een gezonde ondernemende knul, het lijkt die van mij wel!

Puck

Puck

20-09-2010 om 22:32

Ik zal je posting stapsgewijs beantwoorden, maar ik herken er echt niets in dat niet bij een doodnormale leuke 11 jarige hoort.
"Gisteravond vroeg ik aan hem als ik je nu een ei bak en dat tussen je brood doe voor de overblijf, ja dat is goed zegt hij dan. En vanmorgen zei ik, ik zet je broodtrommel in de koelkast (op school) en hij vond het goed. Maar weer niet zijn brood met gebakken ei opgegeten omdat het te koud was, hij heeft altijd wel iets nieuws om te bedenken. "
Tja, dat is nu gewoon de wisselvalligheid van een 11-jarige. Wat hij gisteren wilde hoeft vandaag toch niet meer zo te zijn? En dan eet hij toch lekker niet? Hij heeft honger, jij niet.
"Een tijdje geleden zijn ze begonnen met een hut te bouwen, heel goed. Maar deze is gedeeltelijk in elkaar gestort vanwege de wind. Nu heeft hij samen met een jongen weer pallets uit de schuur gepakt, zonder te vragen, om daar ook weer een hut van te maken en daar staat het dan weer. "
Wat is nu precies het probleem? Dat hij het niet gevraagd heeft zou je tegen hem kunnen zeggen, maar wat bedoel je met "daar staat het dan weer". Ik vind het een prima initiatief om iets wat ze eerder hebben gebouwd en wat is kapot gegaan weer oppakken en herstellen. Lijkt me een hele goede eigenschap.
"Nu is hij weer bezig met een kist te maken want hij wil hier een autoradio in doen met boksen en een accu, hij heeft geen autoradio, maar zeurt hier wel aldoor om, maar krijgt het niet.
Morgen is er wel iets anders wat hij wil. "
Is toch juist leuk dat je zo'n creatief kind hebt dat lekker bezig gaat met knutselen en dingen verzinnen. Ik vind het heel wat beter dan een kind die de halve dag achter zijn ds of t.v. zit.
"Ik heb ook diverse ijscostokjes, satestokjes etc gekocht, want dit hadden op ze op de nso ook, en dat willen ze hier ook gaan doen. Een hele doos vol gekocht en daar staat het weer, want hier wordt niets meegedaan. " Je wilt niet weten wat er hier allemaal in huis ligt dat persé aangeschaft moest worden omdat het helemaal geweldig was en waar vervolgens nooit naar omgekeken wordt. Ik denk dat veel moeders dat herkennen.
"Hebben meer kinderen van 11 jaar dit dan. "
Ja, absoluut.

Echt werkelijk waar, ik kan me niet voorstellen dat dit echt zorgwekkend is, je hebt gewoon een heerlijk ondernemend kind die lekker zijn gang gaat.
Die poepproblemen zou ik toch nog eens met de huisarts overleggen, maar in het algemeen gaat "poepen op commando" niet zo goed.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.