Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Kinderfeestje 8 jaar - vragen over speurtocht

Ben ik weer met mijn jaarlijkse kinderfeestjes-stress. Wordt wel ieder jaar minder hoor, en geldt vnl verjaardag van oudste (middelste wil tot nu toe nl. kopie van feestje oudste - LOL!).
Maar mijn vraag nu: ik doe dit jaar en speurtocht, voor het eerst (eerdere jaren waren spelletjes in en rond het huis). Mijn plan is: speurtocht naar het bos (da's een kwartier/20 min lopen schat ik zo), en daar ren-je-rot (ja weet ik, heb ik vorig jaar al gedaan, maar zoon stáát erop en het was idd een groot succes), evt. wat voetballen en evt. iets van boompje verwisselen of zo. Moet ik wel nog uitgooglen hoe dat laatste in zijn werk gaat. Terug naar huis en frietjes eten - klaar. Zoiets, zou dat oké zijn?
En dan mijn concrete vraag: ik heb deze speurtocht uitgezocht, maar heb geen enkele ervaring met speurtochten. Zelf een maken is geen optie. Bij deze staat 5-8 jaar, en ik vraag me af oftie niet nét te kinderachtig is? Of luistert dat niet zo nauw? Heb geen idee wat ik me moet voorstellen bij de "doe-opdrachten" waar ze het over hebben. 't Gaat om kinderen uit groep 4, allemaal net 8 of moeten het nog worden.
http://www.knalfuif.nl/voetbalspeurtocht.html

Anneque

Anneque

17-05-2011 om 14:04 Topicstarter

Pelle

"Waarom kun je wel ren-je-rotvragen bedenken en geen speurtocht maken met 6-10 ballonnen en een paar opdrachtjes denk ik dan ;)"
Maar dan moet ik dus allebéí....ik ben volgens mij gewoon niet zo goed in dit soort dingen, word er ieg erg gestrest van en dacht het me iets makkelijekr te maken met zo'n prefab speurtocht. Zou hij niet te kinderachtig zijn, denk je? Heb wel andere voetbalspeurtochten gezien, ook wat duurdere, dat mag ook best, maar daarvan vond ik het verhaal niet leuk en ook te strak, het zag eruit of ik er totáál niet van kon afwijken, of iets bijverzinnen of zo. Die ballonnen: ik zou echt stómverbaasd zijn als die gestolen worden. Gebeurt dat echt wel eens? Hier niet denk ik dan ;-) (klein dorp).
Oja, doe je zo'n speurtocht met 1 groep? Hoef ik ze niet op te splitsen?

Ah joh!

Een speurtocht hoeft toch geen 'verhaal' te hebben?? Als je maar op zoek bent naar een schat is het al gauw prachtig! Misschien thuis met spelletjes alvast wat aanwijzingen verdienen? of een heuse schatkaart in elkaar puzzelen? En dan qua opdrachten onderweg....da's toch niet zo ingewikkeld om zelf te verzinnen? Zeker niet als je al weet dat het thema 'voetbal' moet zijn. Ik kan me eerlijk gezegd niet zoveel voorstellen bij een prefab-speurtocht...je moet hem zelf uitzetten, de plek van de schat bedenken, en hem dan ook nog eens zelf begraven en noem maar op. Om nou alleen voor een paar spelletjessuggesties en een wazig verhaal over een zoekgeraakte wereldcup of zo 20 euro uit te geven?

Hmm. Kweet eigenlijk niet of je wel wat aan deze posting hebt. Maar echt, je komt al een heel eind met een ballonnen-opdracht/parcourtje dat leidt naar een half begraven fles met daarin een door sterke thee vergeelde schatkaart met wat verbrande randjes ergens in het bos (en dan echt de fles stukslaan! Jahaa! Gevaarlijk!) En dan met die schatkaart op zoek naar de echte (voetbal)schat. Komt helemaal goed....

Ingrid

Anneque

Anneque

17-05-2011 om 16:00 Topicstarter

Betere speurtocht

Nee, ik wil er best meer voor betalen hoor. Ik heb ook veel leukere sites gezien, maar die hadden geen voetbalthema, en dat is een absolute must, zeker nu ik dat al beloofd heb ;-)
Ik heb idd ff gemaild.
Ingrid, je enthousiasme is (bijna ;-)) aanstekelijk, maar echt, hoveel kwaliteiten ik ook heb, ik raak een soort van verlamd als het om die vermaledijde kinderfeestjes gaat. Ik ben a-creatief en erg onhandig en zie me gewoon geen opdrachtjes + schatkaart in elkaar flansen. Zal er toch nog es over denken, die ren-je-rot ging heel goed vorig jaar. Maar wát voor opdrachtjes doe je dan?? Houd de bal 10x omhoog of zo??

Nou.

idd iets met bal hooghouden. Een eier-race, maar dan met een voetbal op een grote soeplepel of zo. Iets met quizvragen (in ren je rotvorm?). Een slalomparcourtje met bal aan de voet (paar pionnen mee) Een of ander tik of verstopspelletje met de voetbal. Penalty schieten met als doel gewoon het gat tussen 2 bomen. Overkoppen, zo lang mogelijk. Een volle fles water omverschieten op 10 meter afstand. Blikgooien met een voetbal. Nou ja, ga maar door. Ik heb niet eens verstand van voetbal, er is vast nog veel meer te verzinnen.

En dan laat je ze bv met elke gedane opdracht een stuk schatkaart verdienen. Die ze dan aan het eind in elkaar kunnen puzzelen, en die de weg wijst naar de voetbalschat (kleine voetbalkadootjes vooer iedereen moet niet zo moeilijk zijn toch. En dan vooral ECHT begraven! En nee, in een dorp zoals die van ons worden zulke dingen NOOOIT gejat, al zou ik het niet 3 weken van te voren begraven. het is ook wel fijn als de grond nog eenbeetje rul is. Als het kleine kadootjes zijn begraaf je ze IN een doorgeknipte hele goedkope plastic voetbal! leuk!

Ik krijg er bijna zin in!

Ingrid (en voor de quizvragen: foto's van bekende voetballers herkennen, kleuren van clubtenues noemen, de buitenspelregel uitleggen..hahahaha..hoe oud waren ze ook al weer?)

Lol pelle...

we zijn het aardig eens vandaag!

Ingrid

Henriette123

Henriette123

17-05-2011 om 18:10

Ideeen

Als je een schatkaart maken te moeilijk vind kun je ook een grote afbeelding van een voetbal, in stukken knippen. Op elk vlak van de voetbal schrijf je een of meerdere letters van de schatplaats; puzzelen mag pas als de bal compleet is. Als het mooi weer is voetbalwedstrijd met natte sponzen, of natte foambal Als "schat"voor iedeeen een kleine zachte voetbal waarmee ze ook binnen kunnen voetballen. Geen voetbalspel maar wel leuk, met een plastic hockey of midgetgolfstick een parcours afleggen. Eerst op snelheid, dan met hindernissen.

Anneque

Anneque

18-05-2011 om 09:26 Topicstarter

Oké, oké ;-)

Jullie zijn erg inspirerend moet ik zeggen, wie weet zou het zelfs mij nog lukken met al jullie tips. Ik ga het serieus overwegen, zo'n schatkaart heb ik gegoogled, is idd niet zo moeilijk. Tis meer dat ik het zelf niet goed verzinnen kan. Ik ga kijken of ik het zelf kan doen en kom vast nog terug met 100 vragen ;-)
Erg bedankt voor jullie input!

Anneque.....

We slepen je erdoorheen!!!

Ingrid

Puck

Puck

18-05-2011 om 19:16

Anneque

Tuurlijk gaat het je lukken. En achteraf heb je hetzelfde gevoel als na een halve marathon: doodop maar erg voldaan.

Anneque

Anneque

19-05-2011 om 12:41 Topicstarter

Yep:

"Bij de voetbalspelletjes doen ze voornamelijk opdrachten met de bal. In 1 van de opdrachten (flesvoetbal) vormen ze twee teams, en zal 1 van de teams winnen, maar bij alle andere opdrachten gaat het niet om een winnaar, maar moet ieder kind gewoon meedoen zoals bijvoorbeeld de bal hooghouden., en als alle opdrachten zijn voltooid, zijn ze allemaal winnaar, en worden ze dan ook allemaal beloond met een medaille, maar die moeten ze wel eerst zelf zien te vinden!"
Hmm, ben er nog niet helemaal uit. Als ik het zelf zou doen, dan gaat het dus ongeveer als volgt?
Ik hang ballonnen/crèpepapier op de route, en bij iedere ballon zit dan een opdracht? En als ze die goed hebben/klaar mee zijn, krijgen ze een stuk vd schatkaart (dat geef ik ze dan gewoon of zo?). En als ze alle stukken hebben, kunnen ze gaan zoeken in het bos. En daar vinden ze dan de schat (ik heb sleutelhangertjes met een voetbal eraan). Zoiets? Moet ik nog ff kijken hoe dat moet op de route, _in_ het bos kun je natuurlijk vanalles doen, maar onderweg is er niet echt een veldje om penalty's te nemen of zo. Pffff.

Anneque

Anneque

19-05-2011 om 12:42 Topicstarter

O, en puck

Je hebt gelijk, maar ik loop toch véél liever een halve marathon ;-)

Anneque....

die stukken schatkaart.....die stop je natuurlijk in enveloooen, en dan laat je ze na ieder voltooid spel (een winnaar is idd niet nodig) eentje trekken. Weer een stukje extra spanning...

Enne...die briefjes met de opdrachten, die rol je mooi klein op, en die stop je IN de ballonnen. Hang je die ballonnen net een beetje te hoog in de boom, en dan moeten ze met een bamboestok met een punaise of scherpe spijker eraan (die jij natuurlijk onderweg draagt om ongelukken te voorkomen) eerst de ballon kapotprikken om er achter te komen wat ze moeten doen.

Succes verzekerd!

Ingrid (bijna een decennium aan kinderfeestjeservaring)

PS...wat het ook erg goed doet is mijn beroemde gepatenteerde stickerkaart-om-de-nek. Men nemen een A5 kartonnetje, verdeel die in evenveel vakjes als er spel;letjes gedaan worden, en maak er een lintje aan zodat ze om de nek van elke feestganger kunnen. Koop een paar vellen stickers bij de action (voetbalstickers?) en ieder voltooid spel levert een sticker op. Geloof het of niet, maar dit simpele opzetje geeft je hele feest een DOEL en tot minimaal een jaar of 9 vinden alle kindern het werkelijk fantastich om steeds een sticker te mogen uitzoeken.. Op deze manier zou je ook aan het eind van de opdrachten (dus als alle stickwerkaarten vol zijn) ieder kind bij vertonen van zijn volle kaart een envelop met een stuk schatkaart kunnen laten kiezen. Kunnen ze daar ter plekke de schatkaart in elkaar puzzelen en met als vertrekpunt de plek waar ze dan zijn op zoek gaan naar de schat.

Bij slecht weer kun je met deze benadering ook alle spelletjes in en om het huis doen, en de schatkaart vanaf je eigen voordeur laten vertrkeen riching wherever je de schat begraven hebt.

Ik heb het trouwens ook wel eens andersom gedaan...een hele speurtocht richting bos, en dan daar een schatkaart die via een omweg terug ging naar onze eigen achtertuin...hahaha! Met als schat naast de kleine kadootjes ook nog een lollige (in jouw geval voetbal?) DVD met korte filmpjes die ze dan ter plekke konden gaan kijken terwijl ik de frieten ging bakken...

Ingrid

Ingrid en pelle

Mag ik jullie even hartelijk bedanken voor zoveel gratis kinderfeestjesspeurtocht-met-thema-tips!!!

Ik ga lekker alles copy/pasten en bewaren voor zoons kinderfeestje over een paar maanden.

Anneque, jij ook veel succes! Het moét wel lukken met zoveel goede tips.

Chris

Anneque

Anneque

24-05-2011 om 13:47 Topicstarter

Update

Nou, ik ben eruit hoor. Ik ga het zelf doen (sprak ze beslist). Het wordt een speurtocht naar het bos via ballonnen. In de ballonnen zit een opdracht. Uiteindelijk hangt er in het bos een heel grote ballon boven de plek waar de schatkaart (zelf maken, jaja) in een fles begraven ligt. Met die schatkaart nog ff zoeken in het bos, daar liggen dan de voetbalsleutelhangers begraven. Dan nog evt. ren je rot, boompje verwisselen, voetballen. Naar huis, frietjes. Oja, en vóór die speurtocht natuurlijk cakejes eten en cadeautjes uitpakken.
Heb nog 2 boeken in de bieb gereserveerd voor evt. extra opdrachten/spelletjes. En één tip wilde ik jullie niet onthouden: http://nl.scoutwiki.org/Categorie:Spellen. Giga hoeveelheid spellen en spelletjes, mooi gerangschikt naar duur en leeftijd. Wie weet kom ik nog langs om om (renjerot-)vragen te bedelen, en anders zien jullie me over 3 weken wel met een verslagje :-)

Applaus!

Het klinkt als een strak plan. Zeker weten dat het leuk wordt. Wedden dat je achteraf heeel tevreden over jezelf bent? En dat de voorpret reuze lollig is?

Ingrid

Puck

Puck

24-05-2011 om 22:01

Helemaal met ingrid eens

Go Anneque, go. Het wordt vast geweldig.

Anneque

Anneque

25-05-2011 om 09:49 Topicstarter

Ballonnen

Ik kan het me werkelijk niet voorstellen - hier dan. Wie zouden die weg moeten halen? Alle kinderen/hangpubers die dat lollig vinden zitten toch op school? Maar voor jouw gemoedsrust zal ik óók her en der wat crèpepapier bevestigen ;-) Kan het niet meer misgaan.
Toch nog een vraag: als ik voor het hele gebeuren 4½ uur uittrek, is dat dan genoeg? Het bos is op ong. 1,3 km van ons huis.
Heb de renjerot al half klaar :-)

soepstengel

soepstengel

25-05-2011 om 12:34

Hier waren de ballonnen en de schat weg

door andere basisschoolkinderen, helaas. Ik zou dus een extra draadje onder de ballon knopen met de mededeling dat als de ballon weg het draadje staat vor een snoepje of zo, dan bouw je wat zekerheid in. Want ik kan je uit ervaring vertellen dat je dan met je mond vol tanden staat te balen. ( ik heb toen nog snel thuis een schat gehaald( had oude munten/kettingen enz er in gedaan, nu was ie wat kleiner)
Ik vind het welheel goed dat je nu voor jezelf de speurtocht maakt, wordt vast erg leuk!( en geeft veel meer voldoening als het klaar is:))

Ach,

Kweeniet. in 'ons' bosje hier zou ik het wel aandurven. En anders huur je 2 grote buurkinderen in om een half uur voor vertrek op pad te gaan met de ballonnen. (wel even uitleggen wat de route is!) Of je laat je man het doen een kwartiertje voordat jij met de kinderen vertrekt(en die kom je dan quasi per ongeluk tegen in het bos...). Die schat kun je natuurlijk rustig wat eerder begraven als het om een mooi afgelegen bosplekje gaat...

De succesvolste speurtochten voor jongste zijn hier met een half uurtje voorsprong uitgezet door haar grote broers. Extra leuk, omdat wij als ouders ook geen idee hadden waar we zouden eindigen....

Ingrid

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.