Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ananas-sapje

Ananas-sapje

26-09-2011 om 21:35

Kinderfeestje dilemma

Mijn dochter wordt komende november 8 jaar. Haar allerbeste vriendinnetje wordt een paar dagen later ook 8. Al jaren vieren zij hun kinderfeestjes dus samen. Zo zijn we ook al druk met het feestje van dit jaar. Echter heeft vriendinnetje sinds kort ook dikke vriendschap gesloten met een ander klasgenootje. Vriendinnetje wil (uiteraard) dat dat meisje ook mee gaat met het feestje (we gaan dus naar een soort dierentuintje toe). Probleem is alleen dat dat klasgenootje het vriendinnetje heel erg claimt en desnoods ook tussen haar en anderen in gaat staan om te zorgen dat zij samen zijn. Mijn dochter voorziet nu dus al dat ze min of meer buitengesloten zal gaan worden door dit klasgenootje en dat zij niet samen met haar beste vriendinnetje op een leuke manier hun feest kunnen vieren/geven. Ze is zeg maar in die situatie het 5e wiel aan de wagen.

Uiteraard gaan er ook nog meer kinderen mee, maar mijn dochter is er nu dus al verdrietig om dat zij niet samen met haar beste vriendinnetje volop kan genieten van het feit dat hun samen dat feestje gaan geven. En ik krijg er gewoon buikpijn van als ik zie hoe ze daar nu al over kan piekeren en hoe ze daar nu al verdrietig over kan zijn. Zo erg dat ik stiekum hoop dat het bewuste klasgenootje gewoon niet meekan omdat het ziek is ofzo.

Zouden jullie nou als ouders in dit geval je op de een of andere manier hierin gaan mengen, of gaan sturen of gaan bemoeien? Voel me zo machteloos aan de kant staan... en zou zo graag mijn eigen grietje willen helpen om van dat verdrietige gevoel af te komen..

Anna

Anna

26-09-2011 om 22:10

Vervelend hoor...

Ananas-sapje, ik weet niet of ik je goed advies kan geven, maar wil in elk geval laten weten dat ik je probleem erg goed begrijp en met goed kan voorstellen dat jij het er (behalve je dochter) ook moeilijk mee hebt.
Ik zou denk ik sowieso wel met je dochter bespreken dat dingen zo kunnen lopen. Dat vriendschappen soms kunnen veranderen (bijv. door een andere vriendinnetje van haar beste vriendinnetje) en dat dat heel naar voor dochterlief is, maar dat dat soort dingen gebeuren. Dat zij ook vast (ooit) andere vriendinnetjes gaat krijgen..

En verder, ik weet niet of ze al een leeftijd heeft (mijn dochter is een paar jaar ouder), waarop ze haar probleem /verdriet (of angst/verdriet die ze bij voorbaat al heeft) al met haar beste vriendinnetje kan/wil bespreken. Ze zou kunnen zeggen dat ze gemerkt heeft dat dat andere vriendinnetje beste vriendin soms afschermt van dochterlief (bijv. door er tussenin te gaan staan) en dat dochterlief dat vervelend vindt en vreest dat dat ook op hun gezamenlijke verjaardagspartijtje gaat gebeuren. Misschien als ze het haar beste vriendinnetje vertelt, dat die dat nog helemaal niet door heeft gehad. Door het te bespreken (en beste vriendin te zeggen dat ze het niet leuk vindt en te vragen of ze er op wil letten dat dat zeker op het partijtje niet gebeurt) zou beste vriendin daar rekening mee kunnen houden. De reaktie van beste vriendin zou al heel fijn voor dochterlief kunnen zijn. (Ik ga er maar even vanuit dat dochterlief en beste vriendin nog steeds beste vriendinnetjes zijn).

Als dochterlief dat nog niet durft of kan, tja, misschien dan toch met de moeder van beste vriendin bespreken zodat die het met beste vriendin kan bespreken (eerst met dochterlief bespreken zou ik zeggen)? Het is wel heel verdrietig als ze op haar eigen verjaardagsfeestje zo verdrietig is.

NB. Ik zou vooral niets negatiefs zeggen over de vriendschap tussen beste vriendinntje en andere vriendinnetje, dat moeten ze vooral zelf weten. Maar echt fysiek tussen beste vriendin en dochterlief in gaan staan, dat is natuurlijk echt niet leuk gedrag. Overigens, misschien geheel onbewust door dat andere vriendinnetje...

Sterkte ermee.

Twee feestjes

Ik zou stoppen met het gezamenlijke feestje. Gewoon twee feestjes. Met ieder vrije keuze aan vrienden en vriendinnetjes.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Twee feestjes

Ik zou stoppen met het gezamenlijke feestje. Gewoon twee feestjes. Met ieder vrije keuze aan vrienden en vriendinnetjes.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ananas-sapje

Ananas-sapje

26-09-2011 om 23:34

Reactie

@Anna: gelukkig snapt ze zelf ook heel goed dat mensen gewoon met meerdere bevriend kunnen zijn en dat is (normaal gesproken) ook helemaal het probleem niet. Alleen voorziet ze nu dus op hun feestje dat Vriendinnetje + klasgenootje alle aandacht naar zich toe trekken en zij naar achteren geschoven gaat worden. En ergens zie ik dat dus ook wel gebeuren. Gesprek aangaan met de betreffende moeder, mjah, wil ook niet dat vriendinnetje 'gedwongen' wordt om zich zo te gedragen dat het binnen het straatje past. Het is tenslotte ook háár feestje. Geloof da tmijn dochter inmiddels wel op het irritatiepunt beland is dat ze er binnenkort wel iets over zal gaan zeggen. Waarschijnlijk komt het dan wel net op het verkeerde moment (tijdens een onbenullige ruzie over iets heel anders "ja maar jij....!" ) maar ze zal het er wel uit gooien. De meiden zijn ook nog steeds de dikste vriendinnen, alleen is klasgenootje erg overheersend aanwezig naar vriendinnetje toe en delft mijn dochter dan het onderspit.

@Sahara: ja dat had ik me voor volgend jaar ook al bedacht. Het organiseren voor dit jaar is echter al in zo'n vergevorderd stadium (kosten en reserveringen enz.) dat dat voor nu niet meer haalbaar is.

Clo

Clo

27-09-2011 om 09:07

Sturen

Op het moment dat jij een feestje geeft, ben jij één van de verantwoordelijke volwassenen. Jij mag dus best op het moment dat jij zaken mis ziet gaan ingrijpen en bijsturen. Op een vriendelijke manier - het is tenslotte feest - en zo wordt het derde vriendinnetje zich ook bewust van haar gedrag en zal zich, in ieder geval voor de duur van het feestje, wellicht wat anders gedragen.

Evanlyn

Evanlyn

27-09-2011 om 11:48

Naar huis sturen

Een gast die zich misdraagt kun je best naar huis sturen.

Ik had ooit een meisje dat steeds klaagde: dat was saai, dat was kinderachtig. Toen ze de hele groep mee begon te krijgen, bood ik haar vriendelijk aan haar even naar huis te brengen als ze het hier zo vervelend vond. Ik heb geen last meer van haar gehad.

sidneysheldon

sidneysheldon

27-09-2011 om 20:37

Corrigeren

je kunt gerust dat meisje corrigeren als zij vriendinnetje teveel claimt.
lastig, ik snap het wel, mijn dochter zit in soortgelijke situatie maar maakt zich er minder druk om. Ik erger me veel meer aan het claimgedrag van het nieuwe vriendinnetje als zij.

dus of 2 feestjes, of inderdaad corrigeren indien nodig.
succes!

Ananas-sapje

Ananas-sapje

29-09-2011 om 22:03

En inderdaad, dochter is er over begonnen!

Tussen neus en lippen door heeft dochter aan vriendinnetje verteld dat ze zich buitengesloten voelt als klasgenootje er bij is. Vriendinnetje was zich totaal van geen kwaad bewust en heeft dat dus absoluut niet in de gaten gehad! Ze hebben nu samen afgesproken dat als mijn dochter weer dat gevoel krijgt, ze het tegen vriendinnetje zegt. Zodat ze zich er samen van bewust zijn en ze gewoon lekker vriendinnetjes zijn! :)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.