Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lelijke woorden

Mijn dochter van vijf is de afgelopen weken erg in de weer met alles en iedereen lelijk, stom en dik te noemen: stomme mama, dikke mama, stomme opa, lelijke oma, stomme papa en ga zo maar door. Het lijkt ook met de dag erger te worden. Met afscheid nemen bij opa en oma is het: dag stomme opa en oma. Ik zeg er regelmatig wat van en leg dan uit dat je daar geen vrienden mee maakt en draai het dan om; hoe zou zij het vinden om steeds zo genoemd te worden? Maar dat komt niet aan, lijkt wel of alleen straffen nog gaat helpen. Belonen als ze een dag geen lelijke woorden heeft gebruikt vind ik omgekeerde wereld.
Iemand nog tips?

Irene

Irene

14-03-2012 om 20:04

Maak het vervelend

Als dat hier voorkomt, zeg ik dat ik dat niet wil hebben en dan moet het kind van mij sorry zeggen. Dat wil het kind meestal niet, en dan gaat kind naar de gang. Na een poosje ga ik erheen en geef het de kans om sorry te zeggen. Als het dat (nog) niet doet gaat het weer naar de gang. Als het dan nog geen sorry zegt dan zeg ik -met kind aan de hand erbij- namens het kind sorry en geef nogmaals aan dat ik het niet meer wil hebben. Dan laat ik het rusten.
Bij de eerstvolgende keer dezelfde riedel weer. Kind ontdekt zo al snel dat het noemen van dit soort woorden erg vervelend voor hem/haar zelf is en zo dooft het vanzelf uit. (wel stug en consequent vol blijven houden!).

guera

guera

14-03-2012 om 21:19

Vervelend is aandacht

Ze krijgt hier blijkbaar heel veel aandacht mee. Negeren zou ik doen. En eventueel op vast moment op de dag 10 min lang rare woorden roepen. En verder niet. Dan is de lol er gauw af. Dag stomme oma ....beantwoordt oma met dag allerliefste x je. Ik zou er geen woorden aan vuil maken. Puur uitproberen van je dochter. Gaat gauw over als er geen aandacht mee te halen valt...is n fase ...

Irene

Irene

15-03-2012 om 08:28

Guera: negeren

Ja ik bedoelde ook als negeren niet helpt. Want soms helpt dat dus niet. Ik ging er eigenlijk vanzelf vanuit dat dat al een poos geprobeerd was. Maar zo niet dan is negeren inderdaad het beste.
Hier werkt negeren prima bij de 3 jongens. Bij mijn dochter echter niet, dat is echt een geval apart ;o)

Chris35

Chris35

15-03-2012 om 15:16 Topicstarter

Negeren en/of straffen

als ik het negeer, hoor ik de hele dag "dikke", "stomme", en "lelijke" en daar heb ik dus geen zin in, want bij anderen doet ze het ook.
Vanmorgen nogmaals uitgelegd dat het echt geen leuke woorden zijn en dat ze ze niet meer (zo vaak) mag zeggen. Ik heb haar op het hart gedrukt dat ze vanmiddag bij opa en oma alleen maar lieve woordjes mag gebruiken (helaas is neefje van net 5 er dan ook en die flapt er ook nogal eens wat uit, dus of ze het dan volhoudt....)

mirreke

mirreke

16-03-2012 om 13:28

Dat heet een fase

en fases gaan ook weer voorbij. Hoe meer jij het benadrukt, door te straffen, telkens weer hetzelfde uit te leggen, op de gang laten staan enzovoorts, hoe langer de fase duurt en hoe vervelender het wordt.
Probeer het te negeren, of praat een keer goed met haar en zeg dat je het bv. aan tafel niet wil hebben.
Echt het gaat ook voorbij:
Behalve de fase van de lelijke woorden heb je bijvoorbeeld ook nog de fase van de vieze woorden: poep, pies en plas (en dan krom liggen onder de tafel). Het boeren, dat kan ook heel leuk zijn, enzovoorts...
Straffen en sorry laten zeggen... ik zou mijn tijd wel anders besteden...

Boekjes over pesten, plagen met lelijke woorden?

Hier was het woordje: "dood" een tijdje erg hot! Hele tijd, te pas en te onpas zeggen dat iemand dood moet gaan, dat hij zelf bijna dood gaat enz enz.
Ik heb toen 2 a 3 boekjes opgehaald over dood gaan (heel simpel hoor van nijntje enz) en toen was snapte hij was "dood" eigenlijk betekende en had het er niet meer over.
Hij begreep dat het woordje dood, helemaal niet leuk was en eigenlijk best verdrietig woord was (hij is 5,5)
Misschien dus boekjes halen, voorlezen over plagen, pesten en waar specifiek zulke woorden in komen?? Inbeelden en inleven in een ander is nog zo moeilijk, dus misschien via die manier laten zien dat het echt niet leuk is, als je zulke dingen zegt.
En negeren. Werkt ook erg goed!

Irene

Irene

16-03-2012 om 16:37

Nogmaals

Negeren werkt meestal het beste, maar dus niet in alle gevallen. Er zijn ook kinderen waarbij dat weinig tot geen effect heeft. En als het "slachtoffer" van het gedrag een ander kind is, dan vindt ik negeren ook niet de beste oplossing. Een volwassene kan prima zijn schouders ophalen als hij steeds maar stom, dik of wat dan ook genoemd wordt, maar als het een kleuter betreft heb je wel een ander verhaal.

Chris35

Chris35

16-03-2012 om 21:09 Topicstarter

Mirreke en irene

Mirreke, ik besteed mijn tijd ook liever anders, en poep en pies en kakkie, dat kan ik wel negeren of wat grappigs van maken, maar ik vind stom, dik en lelijk scheldwoorden en die tolereer ik niet.

Irene, negeren lukt soms en ik heb het er gisteren met haar over gehad. Ze moest lieve woordjes tegen opa en oma zeggen. Nou, dat was ze ff vergeten maar ze had ook geen lelijke woorden gebruikt. En vandaag ook amper, kan het me niet herinneren, dus kennelijk heeft praten en toespreken wel effect gehad. Althans, so far so good ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.