Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

herfst

herfst

30-03-2012 om 22:25

Logeren bij vriendjes

Wat is jullie ervaring met kinderen die bij vriendjes willen logeren? We hebben al wat mislukte pogingen over en weer gehad. Blijkbaar was het te vroeg - maar wanneer proberen we het weer en hoe doorbreken van de heimee?
Hoe gaat het met de andere ouders? Wat spreek je af?

Bedankt!!
Herfst

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Niet

Ik ben niet zo van het logeren bij vriendjes/vriendinnetjes. Maar da's persoonlijk. De heimwee doorbreken hebben we met de oudste gedaan met logeren bij oma. Dus als je logeerpartijtjes bij/met vriendjes wil dan is het misschien een idee om te 'oefenen' bij familie.

Ook niet

Ik ben niet zo dol op logeren. Tenminste bij vriendjes dan. Onze kinderen logeren wel bij opa en oma. En af en toe komen onze neefjes logeren of gaan onze oudste twee daar logeren.

Maar logeerpartijen met vriendjes daar heb ik geen zin in. Het is al druk genoeg in huis met onze eigen vier kinderen.

Overdag mag iedereen komen spelen. Maar 's avonds gaan ze mooi maar weer naar huis.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

30-03-2012 om 23:03

Vanaf een jaar of 8

Mijn oudste heeft vanaf een jaar of 8 bij vriendinnetjes gelogeerd (en zij bij ons). Niet vaak, ik schat zo'n 4 keer per jaar en eigenlijk alleen in de vakanties. Het is niet mijn hobby ;-) Jongste (7)logeert vooralsnog alleen bij familie. Ik heb verder geen ervaring met heimwee of kinderen die 's avonds weer naar huis willen. De logeetjes hadden hier al regelmatig gespeeld dus ze weten hoe het er hier aan toe gaat.

...op eigen verzoek. Heen en weer. Soms omdat de ouders weggingen.
Ik zie het probleem niet zo.
Wasmand met beddegoed, tandenborstel en pyama en gaan. Mijn andere kind wilde pas bij 6, die had geen dik vriendje. Ook goed.

Lentezon!

Lentezon!

31-03-2012 om 08:21

Ik zou

idd eerst oefenen bij familie. Gaat dat goed, dan de overstap bij vriendje(s) maken. Hier logeert oudste regelmatig bij vriendinnetjes en andersom logeren die meiden hier ook. Geen probleem. Jongste is 6 en heeft laatst voor de 2e keer bij opa en oma gelogeerd. Daarvoor ging het niet goed. Geen enkel probleem. Mijn man haalde haar gewoon weer op. Hier zijn nog nooit meiden blijven slapen die last van heinwee kreeg. Vorig jaar bij een slaapfeestje was er 1 meisje die er last van heeft maar ja, die meiden hadden amper geslapen :-) Ging ook helemaal goed.

Clowntje

Clowntje

31-03-2012 om 09:25

Hier 6 jaar

Logeren bij opa oma al veel eerder maar nu in groep 3 wordt er graag gelogeerd. Alleen op vrijdag, dat weten ze nu.
Speelafspraken op vrijdag worden nu eigenlijk standaard afgesloten met de vraag: "Mag xje blijven slapen? Of mag ik bij xje slapen?
En dan afhankelijk van het programma (zijn we thuis of is er oppas) van die avond (en soms rest van het weekend) mag het wel of niet.
Geeft niet zoveel extra werk, bed erbij en eten moet dan gewoon wat we van plan waren.

Ik vind het altijd wel gezellig (nu nog, wordt denk ik wel anders als ze alle 3 een logee willen....)

toja

toja

31-03-2012 om 10:10

Dochter

Voor het eerst bij vriendinnetje in Zeeland (wij wonen in noord-Holland). Zij was toen 7 en beste vriendin was verhuisd. Dat ging eigenlijk heel goed, al vond ik het wel heel spannend! Bij vriendinnetjes in de buurt vind ik het niet nodig. Voor zoon is het namelijk best heftig om iemand in ons huis te hebben (autisme), wil zelf ook niet logeren. Dochter vindt het heerlijk.
Zoon heeft er geen behoefte
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Willen logeren en heimwee

In mijn beleving passen die niet zo goed bij elkaar.
Op het moment dat onze kinderen zelf ergens wilden logeren, hadden ze ook geen last van heimwee (meer). Toen ze kleiner waren wilden ze niet uit logeren. Ik begrijp van jou herfst dat je kind wel wil logeren, maar als puntje bij paaltje komt het niet lukt vanwege heimwee?
In dat geval zou ik het ook eerst maar even laten voor wat het is. En op het moment dat je wilt uitproberen dan eerst maar eens lekker veilig bij oma als die mogelijkheid er is.
Een hele lange zaterdag is misschien ook mooi zat. Het moment waarop de kinderen echt twee volle dagen en een gebroken nacht bij elkaar tot het eind toe leuk vonden, waren ze toch zeker wel een jaar of 10.
Ik lees niet (of erover heen) hoe oud jouw kind is.
Ik zou denken, liever 4 uur leuk spelen dan anderhalve dag ellende.

Emmawee

Emmawee

31-03-2012 om 11:06

Wiens behoefte is het?

Stoffer begon er zelf niet over, maar hij kreeg een vriendje die vaak logeerde. De ouders van dat vriendje vinden het ook erg gezellig om kinderen te logeren te hebben. Nou, prima dan. Wij zaten er over het algemeen zelf niet zo op te wachten, maar als we het dan toch deden ging het eigenlijk altijd prima.
Blik vindt een speelafspraakje eigenlijk nooit lang genoeg en wil altijd wel blijven eten en logeren. Hij geniet er echt enorm van en dat is ook altijd wederzijds.
Ik zie inmiddels enorm de voordelen ervan, een avondje zonder kinderen is op deze manier een stuk makkelijker te regelen. Ik nodig nu ook makkelijker andere kinderen uit om te blijven slapen, maar ik zou er nooit druk op uitoefenen. Heimwee doorbreken? Neuh. Dan is het blijkbaar niet echt de behoefte van het kind.
Groeten, Maw.

Jetske

Jetske

31-03-2012 om 11:29

Afhankelijk van het kind

Mijn zoon is 10 en logeert al vanaf een jaar of 5/6 overal en heeft regelmatig vriendjes te logeren. Nu is het eigenlijk bijna vaste prik in het weekend. Hij vindt het enorm leuk en heeft vriendjes graag thuis of is graag bij een ander. Ik vind het zelf geen enkel probleem; iedereen is welkom en in een rustig weekend heeft hij er soms zelfs 2 hier te slapen. Wel op de zaterdagavond; zaterdagochtend moet hij vaak vroeg voetballen en dan is de vrijdagavond niet zo geschikt omdat ze toch wat later op bed liggen.

Dochter van 7 heeft wat vaker last van heimwee, maar heeft een vriendinnetje waar ze wel vaak logeert omdat ze daar bijna 'thuis' is. Vriendinnetje komt ook vaak hier logeren en soms ook andere vriendinnetjes.

Het komt dus vaak voor dat we hier ipv 2 met 4, 5 of 6 kinderen aan het zondagontbijt zitten. Heel gezellig!

Jetske

Merel

Merel

31-03-2012 om 11:29

Wilden nooit

Hier wilden mijn kinderen het nooit graag. Dus eigenlijk logeerden ze alleen bij opa en oma als het nodig was (wij een keer weg waren). Soms kwamen er vriendjes of vriendinnetjes logeren die een adresje nodig hadden, maar mijn kinderen gaven al gauw aan dat ze het niet zo leuk vonden, die logees. Die kinderen wilden dan de halve nacht kletsen of zelfs spannende dingen gaan doen. (zoon werd een keer 's nachts wakker gemaakt door de logee omdat ze dan snoep konden gaan 'stelen' uit de kast beneden) Nee, daar was hij niet blij mee, om daarvoor wakker gemaakt te worden.
Nu zijn ze inmiddels 13 en 16 en hoeft uit logeren niet meer (en ook niet bij ons) ze blijven gewoon alleen thuis als we een feestje hebben en wij komen 's nachts thuis.

Verschilt per kind

De een (bijna 9 jaar) gaat nooit logeren, die vindt het al moeilijk om bij een ander kind thuis te spelen. Een nachtje bij oma vindt hij wel leuk. De ander (ook bijna 9 jaar) logeert graag bij vriendjes. Ik weet niet meer precies hoe oud hij was toen hij voor het eerst bij een vriendje overnachtte, ik denk een jaar of 6. Hij heeft nooit heimwee gehad.

skik

herfst

herfst

31-03-2012 om 13:02

Inderdaad

Klopt inderdaad - hij wil heel graag zelf maar op het moment dat het licht uitgaat slaat de heimwee toe. Hij wilde logeren bij goed vriendje toen hij 5 was, dat ging een paar x goed, daarna met 6 ging het mis eigenlijk en ontstond de heimwee. Nu is hij ruim 7 en wil het weer proberen en ik wens hem zo graag het logeerplezier toe.
Zijn kleinere broertje wil nu ook gaan logeren maar is nog net geen 4, we hebben gezegd te wachten totdat hij naar school gaat maar grote broer ziet aankomen dat zijn kleinere broertje het dadelijk wel durft en hij niet.

Ik merk ook dat andere ouders er soms nog niet aan toe zijn, vooral als het hun oudste is.
Toch kennen we elkaar wel goed genoeg verder en wordt er goed over en weer gespeeld.

Van mij hoeft het niet maar mag het wel, ik gun ze graag het plezier. Maar ik zou het graag op de goede manier in goede banen leiden en tot nu toe is het gewoon wat met horten en stoten verlopen, daarom benieuwd naar hoe dat bij jullie gaat :-)

Bij familie logeren gaat wel goed trouwens maar dat komt er niet vaak van door de afstand

En vorige vakantie sloeg de heimwee trouwens zelfs toe op vakantie terwijl we met 4en in zelfde tent sliepen... "ik wil naar huihuisss"

Herfst

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Jesse_1

Jesse_1

31-03-2012 om 16:24

Hier ook niet

Kinderen hier hebben nog nooit bij een vriendje gelogeerd, of andersom. Wel vaak bij Opa&Oma of familie.
Zelf zit ik er ook niet op te wachten, ik ben erg op mijn privacy en rust gesteld. Neefje of nichtje die komt logeren vind ik mooi zat.

apple

apple

31-03-2012 om 19:14

Gezellig

ik vind dat ook heel gezellig. Ik moet er wel bij zeggen dat ik het toen ze wat jonger waren(6 ofzo) maar mondjesmaar toestond omdat ik op het gedoe eromheen niet zo zat te wachten. Luchtbed, matras, alles uit de kast. Nu is de jongste 12 en de oudste 16 en vind ik het altijd goed. Ze regelen het voortaan zelf, spullen worden zelf klaargelegd (opruimen doe ik wel mee). Slapen max 6 kinderen hier, komt wel eens voor na een avondje stappen van oudste. Gezellig. Jongste heeft altijd maar 1 loge tegelijk.

fryskdumke

fryskdumke

31-03-2012 om 20:06

Vanaf 4 jaar

logeert dochter bij vriendinnetjes en andersom.
Op dit moment ( groep 2) wel alleen nog in de vakanties. Straks wellicht ook in het weekend.
Blijven eten vind ik ook prima, wel is het eten wat de pot schaft.

Hanne.

Hanne.

31-03-2012 om 20:28

Vanaf een jaar of 4

Logeren omdat het moet (wij weg) betekent meestal naar opa en oma gaan. Met alle kinderen tegelijkertijd en nog nooit heimwee gehad.

Logeren voor het leuk gebeurt hier vanaf een jaar of 4. Dan kwamen ze zelf vragen of ze bij opa en oma mochten logeren. Alleen, zonder broer/zus er bij. Middelste heeft het met ruim 3 ook een keer geprobeerd, maar dat was niet echt een succes.

Maar vanaf dat ze 4 is logeert ze regelmatig bij vriendinnetjes. Gaat 3x goed en de 4e keer moet ik haar komen ophalen omdat ze ineens heimwee heeft. Heimwee treedt hier trouwens allen rond bedtijd op. Nooit midden in de nacht.

Jongste vindt het daarentegen helemaal niet leuk als middelste aan het logeren is. Heeft vanavond een giga peuter drama geschopt omdat grote zus niet thuis was...

Willen logeren en heimwee gaat wel samen

Hier oudste die graag logeerde en dat uit zichzelf deed, gewoon omdat ze het ergens anders ook gezellig vond en over en weer dus hier was het ook gezellig.
Nooit ook maar een seconde heimwee. Omdat het 'moest' is nooit voorgekomen, wij hebben goede buren met kinderen in dezelfde leeftijd, daar zijn we mee gezegend wat dat betreft.
Jongste is een ander verhaal. Die wilde dat wél graag, maar het 'lukte' nooit. Waarom ze het wilde is mij een compleet raadsel, omdat het haar leuk 'leek' en bij nader inzien toch niet zo leuk om het idee van zonder ons te moeten gaan slapen? Omdat haar zus dat deed en zij ook zo wou zijn? Er was geen enkel 'moeten' bij nooit. En toch wilde ze het proberen.....vanaf een jaar of 3,4 denk ik. Toen ze 'hartsvriendin' van de opvang een paar keer te logeren had gehad volgens mij. En omdat neefje wel eens bij ons logeerde. Poging 1 bij neefje strandde al vroeg in de avond.....Huilen en ze kon niet meer ophouden. Die poging maakte dat ik logeren bij 'hartsvriendin' nog maar even uitstelde (waarvoor zowel vriendin als ouders alle begrip hadden). Nog maar een paar maand later moest en zou ze toch daar logeren. Ik heb gesteld dat áls ze bij buurmeisje zou blijven kunnen logeren ze ook verder weg zou mogen logeren.
Zelfs dat lukte niet. Ze wilde dolgraag...en het ging allemaal prima tot het avondeten (tot die tijd bleef ze wel vaker bij buurmeisje) en dan werd ze stil, apatisch bijna...Tot ze ergens rond douche-tijd/bed-tijd in ontroostbaar verdriet uitbarstte.Ik geloof dat we met de buren samen wel zo'n 5 pogingen hebben gedaan. Allemaal uitlopend op 'niks' of buurmeisje die uiteindelijk hier sliep. Van ons hoefde het écht niet. Al dat gedoe, als ze niet zelf zo enorm graag gewild had, zelfs liever niet. En al dat verdriet.Het heeft wel zo'n 1,5 jaar geduurd met pogingen die wat langer duurden en pogingen die al voor het avondeten stranden. En al wel 5 adressen had ze op haar 'logeerverlanglijstje' staan en het lukte maar niet. We hebben nog een 'rustperiode' ingelast,ook dat hielp niet. En toen opeens lukte het wel.Zomaar, terwijl ze vorige maand nog steeds zo reageerde. Op eigen initatief net als de vorige keren...en net toen wij dachten hoe kan het, de buren hebben nog niks laten weten? Stond buurman voor de deur om het te 'vieren'. Daarna werd het logeren bij neefje 'geprobeerd'(verder weg dus enger). Dat lukte al de 2de keer!
En toen diende zich een probleem aan....schoonmoeder lag opeens op sterven (was totaal onverwachts, ongeluk gehad) en had expiliciet naar mij gevraagd. Schoonmoeder woont zover weg dat je dat niet in 1 dag red. En nog doordeweek ook. En buren waren skieën en hadden hun ouders in huis om op te passen. Oudste was geen probleem, die kon zo naar mijn vriendin, waarvan de jongste ook dochters vriendin is. Maar jongste....? Toen had ze net met succes 2 keer bij broer gelogeerd. En die opa en oma konden we toch ook niet opzadelen met jongste als ze misschien heimwee zou krijgen? We hebben dus broer gebeld...en die haalde haar op. Ik zag het met bange vermoedens aan, en broer beloofde dat hij desnoods met de kinderen (dan beide) in ons huis zou gaan logeren als het 'moest' en dan evt. nog kon afwisselen met onze ouders. 5 dagen was ik weg. En jongste heeft geen centje heimwee gehad, ja korte beetjes dat ze moest huilen omdat ze ons mistte of verdrietig was om haar oma of zulke dingen. Maar écht hiemwee, ontroostbaar niet.
Dus na 5 dagen kwam ze weer thuis, oudste ook en we zijn zelfs nog met z'n 3-en retour gegaan voor de begravenis.
Daarna was het 'over'. Ook met andere logeerpartijtje. Als ze maar niet lang duren. Wat 'lang' is kan verschillen in beleving waar ze is.
Jongste was nog lang ook in tranen als ze b.v. op schoolreisje ging en in de bus zat en echt afscheid moest nemen ook al was maar voor 1 dagje. En ook op vakanties heeft ze het na 2 weken wel 'gehad' dan wil ze naar 'huis' en praat en meerdere keren de laatste week over, eigenlijk is dát (thuis) het enige dat haar de laatste week van een vakantie nog bezighoud. Je kan haar wel afleiden door leuke dingen te doen, maar ergens in haar achterhoofd blijft dat 'gevoel naar thuis' maar de hele tijd meespelen. Als je zegt : "gut wat een lekker weer.." zegt ze "zou het thuis ook zo mooi weer zijn?" en zo gaat dat dan zo'n laatste week.
Maar als je haar zou voorstellen dan maar niet op vakantie te gaan zou ze denken dat je gek bent geworden.
Heimwee is gewoon een heel raar iets. Dat je niet kan in en uitschakelen al naar gelang je graag iets wilt of niet. Je kan dus heel goed wel graag iets willen en dat lukt niet omdat die heimwee in de weg zit....
Gelukkig is het hier nu 'beheersbaar'. Maar ik snap best dat het bij sommigen echt een probleempje kan worden.
groeten albana

Tango

Tango

01-04-2012 om 21:44

Ben ook niet zo'n voorstander

Ik ben ook niet zo'n voorstander van logeren en ook erg gesteld op mijn privacy. Hier dus niet geregeld logees, uitgezonderd ons weekend/vakantie-pleegkind dan natuurlijk.
Vannacht wel een logeetje gehad voor Tangodochter. Omdat ze vandaag jarig is mocht ze een vriendinnetjes te logeren hebben. Ook omdat we verder vandaag nog niet veel aan haar verjaardag hebben gedaan. Het familiefeest is pas a.s. vrijdag. Het scheelt dan wel dat dit meiden van 10/11 zijn die zelf gaan douchen, tandenpoetsen e.d. Wel met zoveel kabaal dat Tangozoon er niet van kon slapen, da's dan weer minder. Ze sliepen redelijk op tijd maar waren wel weer supervroeg wakker.
Hier dus meer uitzondering dan regel, dat logeren. Tangozoon vraagt er soms ook wel om, maar zolang hij niets afspreekt, ga ik er niet op aandringen. Bij opa/oma logeren doen ze allebei wel regelmatig, in vakanties. Vinden wij dan wel weer lekker, even een paar dagen voor onszelf.

Syl

Syl

02-04-2012 om 09:19

Heimwee

Vanaf een jaar of 7 wordt hier over en weer bij vriendjes gelogeerd (en vriendjes bij ons). Wat wij doen is de logé's hun eigen dekbed met overtrek en kussen meenemen. Dat scheelt een hoop gedoe op het logeeradres. En we beperken het meestal tot 1 nachtje. Dat is te overzien. Maar goed, dat is je probleem niet, geloof ik, het gaat meer om de heimwee? Daarvoor is niet echt een leeftijd aan te geven dat het 'over' is, het ene kind heeft er nou eenmaal meer last dan de ander. Die van mij heeft er geen last van, dus dat is eigenlijk geen goed vergelijkingsmateriaal.
Wat ik in jouw geval zou doen is oefenen met iemand die heel dichtbij woont, bij wijze van spreken de buren idd, of bij een vriendje van school. Ook moeten beide kinderen er reuze zin in hebben en elkaar goed liggen. Want heimwee lijkt me reuze lastig en wel iets waar hij overheen moet zien te komen tegen de tijd dat hij een jaar of 11/12 is. (Bij elke school is dat natuurlijk anders maar bij ons gaat groep 8 een week op schoolkamp en dan wil je dat je kind geen heimwee krijgt.)
Hoe gaat het trouwens met de heimwee op vakantie, als je niet thuis slaapt? Heeft 'ie er dan ook last van? Als dat zo is, dan zou ik dat dus eerst gaan oefenen.

Maylise

Maylise

02-04-2012 om 12:03

Logeren

Ik vind logeren over en weer prima. Alleen als de volgende dag een vrije dag is ivm korter slapen behalve in noodgevallen (ouders hebben een oppas nodig) dan mag het uiteraard ook op een schooldag. Overigens alleen als de kinderen zelf willen en er ook aan toe zijn. Nog niet kunnen of willen logeren is heel normaal als je 4 of 5 bent en dat is echt geen probleem. Eerst inderdaad op een vertrouwd adres proberen en dan later ook bij vriendjes.

mirreke

mirreke

02-04-2012 om 15:04

Hier ook geen probleem

Ik heb wel eens dat alle vier de kinderen een logee hebben, of meerdere voor 1 kind.
Bij mij ook als criterium, de dag erop moet vrij zijn, en het moet goed gaan, anders duurt het weer een poosje. Zo had jongste afgelopen weekeind een logeervriendje, en hebben ze die nacht bijzonder weinig geslapen. Dan duurt het weer even. Andere zoon was afgelopen nacht weg, dochter was ook n nacht weg in het weekeinde. Volgende week geloof ik in het weekeinde weer 2 kinderen bij ons.
Ik vind het juist gezellig en ook fijn voor de kinderen.
Eigenlijk ben ik ook heel erg op mijn privacy gesteld, maar mijn kinderen zijn anders. Ik ben erin meegegroeid, kan het nu bijzonder goed hebben.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.