Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lala

Lala

26-04-2011 om 22:17

Logopedie (11 jaar)

Mijn dochter heeft een spraakgebrek(je), ze kan de L niet uitspreken. Door onvoldoende tongpuntheffing wordt die een W. Als kleuter heeft ze een paar maanden logopedie gehad, maar omdat dat veel weerstand en frustratie opleverde zijn we ermee gestopt voordat het resultaat had. Inmiddels stoort ze zich zelf af en toe aan haar uitspraak, en vind het vreselijk als ik haar erop wijs. Zou daar nu nog iets aan gedaan kunnen worden? Kan ik dan gewoon contact opnemen met de logopediste die ook de kleuters op school screent?

Rafelkap

Rafelkap

27-04-2011 om 08:38

Via de huisarts

Ik denk dat je wel een verwijzing nodig hebt van de huisarts, dus daar moet je eerst naar toe. Maar misschien dat je via die logopediste op school wel aan een collega komen die zij kan aanbevelen (of via via op school vragen).

Rai

Rai

27-04-2011 om 09:09

L uitspraak

bij ons ging dat via de logopedie van school, hoefde je niet voor naar de huisarts.

Vaak zijn die dingetjes zo opgelost, je moet als ouder alleen even weten waar je op moet letten om zo'n letter te kunnen oefenen. Met de l uitspreken werd door logopediste aangeleerd om aan het begin van het woord de tong tegen het gehemelte aan te duwen/net achter de tanden, dat zorgde al een heel eind dat die l kwam.

amk

amk

27-04-2011 om 09:14

Niet langs de huisarts

net als de fysiotherapeut hoef je per 1 juni niet meer langs de huisarts voor een doorverwijzing.

Van http://www.logopedie.nl/site/direct_naar_de_logopedist/

Vanaf 1 juni 2011 is de logopedie direct toegankelijk. U heeft dan geen verwijsbrief meer nodig van uw huisarts.
Wat er precies verandert, wordt hierna uitgelegd.

Afspreken zonder verwijsbriefPer 1 juni 2011 kunt u zelf direct een afspraak maken met een logopedist. Een verwijsbrief van uw huisarts of specialist is niet meer nodig.
Het ministerie van Volksgezond-heid heeft dit besloten om de toegang tot logopedie makkelijk te maken. Dit besluit heet Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL).
Wilt u liever eerst met uw huisarts overleggen? Dat kan. Dan kunt u uw huisarts alsnog om een verwijsbrief vragen.

ishtar

ishtar

27-04-2011 om 10:43

mijn zoon van toen 5 kon ook de l niet uitspreken, maar bij hem werd het een n. De tong wel op de goede plek maar door de neus ipv door de mond uitgesproken.
Als je dochter niet naar de logopedist wil kan ze ook zelf voor de spiegel oefenen, Of eerst een keer naar de logo voor wat tips en oefeningen, en dan zelf aan het oefenen. Het is een kwestie van gewenning, en hoe meer ze zelf oefent, hoe groter de kans dat het alsnog een automatisme wordt. (kan ze de n wel?, de tong moet nl bij de l op hetzelfde plekje komen, is misschien een beginpunt om te oefenen)

amk

amk

27-04-2011 om 19:28

Pelle

met de wachtlijsten is het zo 1 juni. :-)

Lala

Lala

27-04-2011 om 21:14

Wachtlijsten?

Hmmm zijn die er? Dat is wel vervelend, want we hoopten het nog voor het nieuwe schooljaar te kunnen doen. Ik ga morgen de schoollogopediste bellen. Misschien valt er iets te regelen onder schooltijd. Dat doen ze ook met kleuters die max 5 sessies nodig hebben.

Annet

Annet

27-04-2011 om 21:49

Fysio of maneel therapeut

Mijn dochter heeft logopedie gehad in groep 5-7.
Daarna gaf de logopediste aan dat oefenen niet meer hielp. Zij adviseerde naar een fysiotherapeute te gaan.
De fysio heeft algemeen onderzoek gedaan naar haar ontwikkeling en adviseerde een manueel therapeut. Reden: dit helpt soms/vaak na 2-3 keer, dat scheelt veel behandelingen en zo.
Manueel therapeut constateerde dat het eindje van haar tong te vast zat, waardoor ze niet in staat was goed te articuleren. De logopediste had gelijk. Oefenen hielp niet. 3 behandelingen hielpen wel.
Helaas is het effect tot nu toe tijdelijk. Na een half jaar tot een jaar moet dochter opnieuw in behandeling. Ondertussen hebben we een fysiotherapeut gevonden die gespecialiseerd is in het kaak/mond/keel gebied. Zij kan dochter ook helpen (en zit dichterbij en is goedkoper). Dochter is nu 13,5 jaar. Ze gaat elk half jaar voor 1 of 2 behandelingen naar de fysio en dan gaat het weer een hele tijd goed.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.