Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

donderkopje

donderkopje

18-06-2012 om 23:06

Mannetje van 7 opeens opstandig

Mijn zoon van 7 is sinds een paar weken naar ons toe erg opstandig, druk en onrustig, snel van slag, boos, negatief, grote mond en ontevreden. Mijn man en ik kijken elkaar vaak zuchtend aan en herkennen dit totaal niet van hem.

Is dit einde jaarsmoeheid na een schooljaar groep 3 hard werken? Of een 7-years -itch?

Er zijn geen gekke dingen gebeurt, wel komt ie met bepaald vak op school lastig mee en dat vindt hij wel heel naar, maar hij gaat er wel zingend heen en zingend terug.
We gaan hem nu een half uurtje eerder in bed leggen, kijken of dat uitmaakt want hij moet nog 6 weken naar school.....

Herkent iemand het?

Miekemieke

Miekemieke

19-06-2012 om 08:35

Mannetje?

Eigenlijk viel mij de topictitel op. Het woord mannetje wordt hier in de omgeving alleen gebruikt voor peuter en kleuterjongens. Kan het zijn dat jullie misschien onbewust hem een beetje klein houden en dat hij daardoor opstandig wordt? Zomaar een gedachte hoor want met de info die je geeft valt er natuurlijk niets zinnigs over te zeggen.

Puck

Puck

19-06-2012 om 09:11

Haha miekemieke (ot)

Kan misschien wat jij zegt, maar ik noem mijn wederhelft van bijna 2 meter en mijn puberzoon ook nog steeds wel liefkozend "mijn mannetje". Kennelijk woon ik in een andere omgeving san jij ;-)

T&T

T&T

19-06-2012 om 09:16

Manneke...

Haha, ik noem mijn zoon van 9 ook nog altijd het "manneke" alhoewel het al een hele kerel wordt ;) nou ja, type gespierde haring.
Nou is 7 jaar/ groep 3 ook wel een jaar dat er heel veel verandert voor een kind, en mijn idee is dat de "manneke's" daar de grenzen bij opzoeken... dus aan jou om die grenzen aan te geven! hij vraagt erom!
Of je hem klein houdt kan ik niet uit het bericht opmaken (en zeker niet uit een woord ;)) maar het is wel iets om jezelf af te vragen natuurlijk. Waarin zou je hem meer eigen verantwoording kunnen geven? zodat hij zich groot en serieus genomen voelt? van daaruit kun je hem dan ook aanspreken op "wangedrag" kijk dat is niet wat grote jongens doen...
Zoek het niet te ver. Hier was een hele stap naar wat meer zelfstandigheid zelf je boterhammen smeren, en zelf je broodtrommel in de schooltas doen...
Maar ja, hier gelukkig nog maar twee weken school, pffff... ook een beetje eindejaars blues bij de kids ;)
groetjes, Tess

donderkopje

donderkopje

19-06-2012 om 09:43

Mijn zoon

Mannetje is liefkozend bedoeld en wordt ook in mijn omgeving soms gebruikt voor volwassenen! Zoals je ziet gebruik ik in de eerste zin het woord "mijn zoon" en niet "zoontje" dus daarmee is de hele suggestie dat ik hem wellicht te klein zie, in ieder geval door woordkeus van de baan.

Ik wil hem graag meer verantwoordelijkheid geven, maar meneer (jawel;-) heeft momenteel nergens zin in en wil niks. Niet zelf boterham smeren, niet zelf veters strikken, alles moet 3 keer gevraagd worden en alles is moeiiljk en vervelend.....

Ik zal eens met hem gaan praten, wellicht dat dat wat opheldering geeft inderdaad....

Eindejaarsmoeheid?

Hier zie ik het verschijnsel in de laatste weken van vrijwel ieder schooljaar. Er gebeurt zoveel, de vakantie nadert, er gaat teveel om in die koppies. Dat zijn van die overleefweken, daar moet je als ouders gewoon even doorheen, is mijn ervaring.

lisbeth

lisbeth

19-06-2012 om 10:32

Idd

die van mij zijn gisteren een dagje thuis geweest, even bijkomen. ze zijn gewoon moe en klaar met school voor dit jaar. Je moet er even doorheen.

lisbeth

lisbeth

19-06-2012 om 11:15

Aftelkalender

ik heb al drie weken een aftelkalender op oudste haar kamer hangen, iedere dag streept ze een dag weg, weer wat dochter bij de vakantie. Wij moeten nog 8 schooldagen

Rafelkap

Rafelkap

19-06-2012 om 12:05

Niet

Mijn 'mannetje' van zeven is absoluut niet toe aan vakantie. Wel heeft hij ook soms een opstandiger periode, wat minder (speel-)afspraakjes en rust doen hem dan goed.

Rafelkap

Bij ons is het niet eens alleen "toe aan vakantie", maar zijn het vooral ook al die extra dingen aan het eind van het school jaar, die ze zo moe en toch wat overprikkeld maken: schoolreis, sportdagen, uitvoeringen, kijklessen bij sport&speldingetjes, één heeft zijn musical, het EK enz. Er komt best veel bij elkaar in die laatste weken, als je het bij elkaar gaat tellen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

19-06-2012 om 22:34

Druk

Ik vind de laatste weken van het schooljaar ook een tijd van overleven. Ook mijndochter van 9 is niet helemaal haarzelf. Wij zijn ook allemaal toe aan vakantie n laten het opvoeden wat vieren. De 2e week van de vakantie zijn we allemaal weer in onze normale doen.
Even uitzitten dus.

Dendy

Sascha2

Sascha2

20-06-2012 om 00:07

Huhm

Herkenning ten top. Mijn zoon van zeven is de laatste tijd ook zo veranderd. Inderdaad: nergens zin in, wil niets zelf doen, grote mond, eigenwijs, uitvergrote emoties. Maar hij heeft dit al sinds januari. Kennelijk is hij al maanden toe aan vakantie ;)

Mama 5

Mama 5

20-06-2012 om 10:39

Leeftijd?

Is het niet gewoon de leeftijd? Mijn drie oudsten hadden alle drie zo rond hun zevende een periode waarin de doelpalen verlegd werden.
Andere vrienden, kritischer, geen 'klein kind' meer, bewuster van kleding. Op school zag ik ineens groepjes ontstaan en werd het onderlinge gepest ineens veel gemener en serieus. Het ging ineens over het gewicht van iemand, de afkomst, of het feit of iemand goed kon leren.
Ook kregen mijn kinderen rond die leeftijd behoefte aan autonomie. Zakgeld, zelf bepalen welke kleren je draagt, geen kinderachtige rugzak meer, zelf bepalen naar welke sport je gaat. Zelf betalen in de winkel. Dat soort dingen.
Voor mij als ouder was dat dan even wennen, oeps, dit kleintje begint ook groot te worden. Maar je levert wat in en je krijgt er wat anders voor terug. Want je ziet ook dat ze een eigen mening gaan vormen, dat ze uit zichzelf wat voor een ander willen doen (soms, als het zo uitkomt), dat ze gevoel voor humor beginnen te krijgen. Mooi is dat.

ody

ody

24-06-2012 om 09:57

Hier ook toe aan vakantie

We merken het elk jaar aan het eind van het schooljaar. Door alle veranderingen en de vaste structuren die wegvallen wordhet hem soms wel eens teveel en dat uit zich dan in gemopper en ongewenst gedrag. Laat het maar even, zolang het binnen de grenzen blijft natuurlijk, en in de vakantie valt alles weer op zijn plek. Zal wel weer een volgende stap zijn inde ontwikkeling. Succes en alvast goede vakantie

Verstuurd met de Ouders Online iPad app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.