Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Astrid

Astrid

02-07-2010 om 21:27

Meidengroep bepaalt kleedgedrag (gr. 6)

Dochter van 9 (net klaar met groep 6) vindt op dit moment al haar kleding stom. Ze werd altijd door iedereen geprezen om haar leuke kleding en haar eigen stijltje. Van dat eigen stijltje is op dit moment niks meer over. Alles is stom en ze wil aan wat de rest van de klas ook aan heeft. En dat betekent geen Hema, Bengh of Didi meer, maar gewoon H&M en C&A. Liefst met veel glitter en een tikkeltje ordinair.

Ik heb het idee dat de groepsdruk enorm hoog ligt in haar klas. Ze is nu al bezig met haar outfit voor na de zomervakantie. Ze heeft net 1 dag zomer vakantie. Voor de na de zomer vakantie wil ze indruk maken. Daarnaast is ze nu nog steeds boos dat ze met het afgelopen kerst diner geen blote glitterjurk met spagettibandjes droeg. Die moet er dit jaar dus wel komen en ze wil 'm deze zomer al kopen.

Dochter is een jaar versneld (heeft groep 4 en 5 in 1 jaar gedaan). Ze is dus later bij deze groep gekomen (8 meisjes). Ze kende ze wel van de kleuters (combi klassen), maar blijkbaar zijn de dames daarna een hecht groepje geworden waar zij weer aansluiting bij moest zoeken. Ze ligt op dit moment goed in de groep.

Ik dacht dat dit pas veel later ging spelen. Met een jaar of 12-14. Misschien ben ik wel naief, maar ik ze vind ze nog zo jong voor dit gedrag. Verder ben ik altijd erg voor individueel kleedgedrag en dat je vooral dingen moet doen die je zelf leuk vindt. En niet wat de groep leuk vindt. Maar goed, misschien komt dat later weer.

Is dit kleedgedrag nou normaal voor gr. 6/ 7 leerlingen? Ben wel benieuwd.

Aaf

Aaf

03-07-2010 om 08:29

Grappig

ze is nog wel wat jong maar hier zie ik het ook gebeuren. Niet zo extreem als bij je dochter maar mijn dochter wil ook niet uit de toon vallen. En ik herken het nog van mijzelf; ik kreeg kleren van m'n nichtje op die leeftijd. M'n nichtje vertelde dan wat "in" was en ik volgde haar blind. Het is met mij toch nog wel goed gekomen met m'n eigen smaak. Ik kan mij bij je dochter wel voorstellen dat ze zo haar best doet. ze moet haar plekje bevechten en bij meiden gaat dat op deze manier.
Ik moest wel lachen om het feit dat ze altijd geprezen werd om haar leuke kleding en haar eigen stijltje....bedoel je niet dat jij geprezen werd om haar kledingstijl? ze trok waarschijnlijk aan wat jij wilde. Ik zou met je dochter meegaan. en haar begrenzen waar jij dat nodig vind. Ordinair mag ze er van mij niet bij lopen. Haar regelmatig vertellen dat ze haar eigen mening hebben mag, het leuk is om met de mode mee te doen maar dat je ook je eigen smaak hebt.

Lou

Lou

03-07-2010 om 12:07

Duidelijkheid

Ik herken het ook al wel een beetje bij mijn dochter van 9, die na de zomer naar groep 6 gaat. Nu heeft ze altijd al in H&M-kleren gelopen maar het wordt inderdaad belangrijker wat de andere meisjes dragen. Ik zou zeggen, ga inderdaad een beetje met haar mee, zo erg is het allemaal niet en het hoort bij de leeftijd. Maar je kunt wel duidelijke grenzen aangeven. Mijn dochter wilde bijvoorbeeld naar CoolCat. Ik zei: goed, maar je mag geen blotebuikenshirts en geen Engelse opdrukken. Toen bleef er niet veel over in de CoolCat :-)

Maar ik moet zeggen dat mijn dochter zelf ook een beetje het midden zoekt tussen meedoen met de rest en het juist leuk vinden om iets heel anders willen aantrekken. Dus dat gaat (nu nog) allemaal in goed overleg. Het is een ontwikkeling, die moet je een beetje sturen maar niet direct de kop indrukken, vind ik.

Leeftijd

volgens mij heeft het met de leeftijd te maken, ik herken het ook bij dochter die naar groep 6 gaat. zij liep tot voor kort het liefst in wijde rokjes, wijde jurkjes en het maakte haar helemaal niet uit dat de rest van de klas in skinny jeans liep. ze was er heel duidelijk in: dit vind ik mooi dus dit trek ik aan.

maar nu merk ik aan haar dat ze de wijdere kleding toch laat liggen, en heel bewust gaat kiezen wat ze aan wil....en dat is veelal hetzelfde als de andere meiden in haar klas. Prima hoor, zij moet er mee lopen dus als zij hetzelfde aan wil als de rest dan is dat ook goed.

ik denk dat je wel met je dochter er over kunt praten dat ze haar eigen kledingkeuze moet maken (ipv de groep volgen) maar daarna zou ik haar vrij laten in haar keuze. Zij moet er de hele dag in lopen op school, en zij moet haar plek vinden/houden in de groep. Stel je grenzen (zoals geen blote buik bij Lou) en daarbinnen heeft ze de vrijheid om haar eigen keuze de maken.... of ze nu groep-volger is of een eigen kleding stijl wil hebben.

gruffalo

Vic

Vic

03-07-2010 om 14:22

Ik weet niet beter

Mijn oudste heeft al vanaf de peutertijd uitgesproken voorkeuren qua kleding. Ik had al snel besloten daar geen discussies over aan te gaan, afgezien van te warm/te koud (dus niet zonder maillot in november). Dat terwijl ze toch best een aparte kledingstijl heeft. Inmiddels is ze 11 en maak ik me niet meer druk over te warm of te koud (daar heeft ze dan zelf wel last van). Ik let wel op of haar rokjes niet te kort zijn en ze mag ook geen korte hemdjes aan naar school (blote buiken en decollete). Mijn jongste (5) is wat minder bezig met haar kleding en trekt nog aan wat ik voor haar uitkies.

Kan zomaar weer anders zijn

altijd als de druk wat hoger ligt wil dochter andere kleding aan dan normaal. Ik vind alles prima zolang ik geen hele nieuwe garderobes hoeft te kopen.

Tango

Tango

03-07-2010 om 15:37

Hier helemaal niet

Tangodochter is ook 9 en gaat na de vakantie ook naar groep 6. Ze draagt tot nu toe nog steeds wat ze zelf leuk vindt en dat kan de ene dag een rokje zijn en de andere dag een broek of jurk. Strakke spijkerbroeken vindt ze helemaal niets, dus verwacht ik niet dat ze die snel gaat aantrekken. Ze wordt wel iets kritischer en trekt niet meer zomaar alles aan wat ik koop, maar het valt me tot nu toe erg mee. Misschien scheelt het wel dat ze het afgelopen jaar in een 3/4/5 combinatie zat en hierin dus in groep 5, veel jongere kinderen dus. Volgend schooljaar zit ze in een 5/6/7 met dus ook oudere kinderen, ik ben benieuwd of het dan anders is.

Hier

Hier 2 dochters. Beide hebben op een gegeven moment de overstap gemaakt van roze kleren met rouches etc en meisjesjurkjes en -rokjes toen ze in groep 4/5 zaten. Oudste is altijd heel gevoelig geweest voor kleding en zij bepaalt vanaf groep 7 wat ze zelf wil dragen. Dat houdt in geen h en m en c & a want "mam, daar loopt iedereen in" En daar moet ik haar wel wat gelijk in geven want zelfs als je in Europa op pad bent, herken je vaak een kledingstuk van h en m.
Dochter 2 maakt het een stuk minder uit maar nu in groep 7 merk je wel dat ze graag bepaald soort kleding wil die hip zijn in de klas: nu zijn dat die korte broekjes en een hemdje. Maar er wordt verder niet over gesproken wie wel of juist niet de goede kleding heeft. Dat was bij oudste wel anders. Werd er tegen haar gezegd dat een kledingstuk niet mooi was, dan werd dat niet meer gedragen.

Astrid

Astrid

03-07-2010 om 20:33

Apart met de hema

Leuk dat jullie dochters het zelfde hebben. Veel herkenning.

Ja, met de Hema kan je er ook apart bij lopen. Het is maar hoe je het combineert. Dochter was altijd van aparte opvallende combinaties. Niks geen standaard combinaties. Die combinaties maakte ze zelf, daar is ze erg goed in.
Bij de Cool Cat zijn we ook al geweest. Jeetje, wat een erge winkel. Uiteindelijk heeft ze een stoer spijkerrokje gekocht en wat bolero vestjes, maar het liefst was het een blote buiken truitje met glitter opdruk of schreeuwende print geworden.

Ach, ik moet er waarschijnlijk gewoon aan wennen.

Machteld

Machteld

03-07-2010 om 20:51

Zolang het nog h&m is...

is het (hangt natuurlijk van je budget af)nog te betalen
Hier meer Vingino, GAP, Replay Bennetton of Lacoste.....
Waar ik woon dan he, in de klas valt het wel mee, het verschilt per school, maar het is wel waar jongeren in deze omgeving in lopen.(3x raden)
Moet zeggen dat een broek van bennetton echt langer meegaat dan van de Hema, en in de uitverkoop vallen merken soms erg mee.
Het zal nog wel erger worden vrees ik.Voorlopig maakt het mijn kinderen zelf niets uit.

Lou

Lou

03-07-2010 om 21:23

Astrid

Haha, dochter en ik zijn in de CoolCat op dezelfde aankopen uitgekomen: spijkerrokje en vestje. En oja, nog een korte legging. Ze was er toch erg blij mee!

En ja, het went wel maar je geeft nu toch ook zelf je grenzen aan. Joh, straks wil ze ineens in jouw t-shirts lopen!

Maxime.M

Maxime.M

03-07-2010 om 21:51

Ook die leeftijd

Hoi,

Mijn dochter had dat juist op die leeftijd, in groep 8 was het weer over. Daarvoor...hoe ordinairder hoe mooier ze het vond. (veel coolcat hier yek) nu heeft ze een hele leuke en normale kledingstijl, dus ik denk dat dat wel weer goedkomt. Ik ben trouwens niet in alles meegegaan, alleen maar betaalbare dingen gekocht en niet te bloot of té ordi.

Maxime

Moek

Moek

03-07-2010 om 22:42

Bemoedigend!

Fijn dat het weer goed kan komen. Hier een vorkeur voor de ordinairste "kleding" van de Cool Cat. Iets dat je lichaam nauwelijks bedekt noem ik geen kleding meer, maar goed. Ik heb zlf een behoorlijk conservatieve kleidngstijl, waarmee ik zelf uit de pas loop. Stiekem vind ik het dan ook wel weer mooi dat zij ook zo eigenwijs is.

Maar ik stel wel grenzen, ja. Ik heb haar uitgelegd dat ik niet wil dat ze erbij loopt als een...eh....in iets dat niet bij haar leeftijd past. Gelukkig hielp ze me: "je bedoelt dat ik 10 ben en er niet uit moet zien alsof ik al sex wil?" Eh, ja...dat bedoelde ik dus.

appeltjeQ

appeltjeQ

03-07-2010 om 23:58

Hakken

Hier valt het qua kleding nog wel mee (10 jaar, gaat naar groep 8), ik kan op de gok kleding voor haar kopen en ze vindt (bijna) alles mooi en doet aan wat ik voor haar klaarleg... maar waarom die obsessie voor schoenen met hoge hakken? Die mag ze van mij dus niet ("die zijn slecht voor je rug en je kunt er niet mee rennen"). Nog even een paar jaar uitstellen wat mij betreft. Aan meelopen in de klas doet ze niet, een keer heeft ze haar bewondering uitgesproken voor de outfit van een klasgenote met een strak truitje met een zilveren gevlochten riem laag over de buik, maar op mijn vraag of ze zo'n riem ook wilde heeft ze toch nee gezegd, anders lopen we er hetzelfde bij en dat is niet leuk. Goed bedacht toch? Maar de froezeltjes en roezeltjes zijn uit de tijd, het is toch wat meer stoere hippe kleding, eerder sportief dan meisjesachtig. Ik weet wel dat het per klas heel erg kan verschillen, een klas lager dan mijn dochter mocht je niet meedoen als je geen gaatjes in je oren had... Bemoedig je kind om hier niet haar oren (met of zonder gaatjes ha ha) naar te laten hangen!

Volgens mij typisch groep 6/7

Mijn dochter is ook versneld van groep 5 naar groep 6. Ik ben verbaasd hoe totaal anders de meisjes daar zijn.

Het begon al bij het kinderfeestje van mijn dochter toen een van de meisjes bang was dat het water bij het snoephappen zwart zou worden door haar mascara. Nadat ze haar snoepje uit het water had gevist was haar reactie: "Ik zie er nu zeker niet uit!!!"

Mijn dochter heeft het totaal niet naar haar zin momenteel. "Alle meisjes willen cool zijn en alle jongens stoer". Laatst liep er tijdens de avondvierdaagse plotseling een meisje op me af die een paar rare hiphop danspasjes bwegingen het gesprek ging doen (handen naar voren steken en V-tekens in de lucht maken). Ik dacht eerst dat ze oorplugjes inhad, maar nee, ze bewoog gewoon zo zonder bijpassende geluiden.

Het schijnt in groep 8 weer beter te worden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.