Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Roos

Roos

02-10-2008 om 13:25

Mijn dochter is te zwaar

Ik ben net bij de schoolarts geweest en heb te horen gekregen dat onze dochter van 6 te zwaar is. Ik zag natuurlijk altijd al wel dat ze wat stevig was, maar nu kan ik het dus kennelijk niet meer af doen als puppyvet... Goed, daar gaan we wat aan doen. Ik ken alle dieet adviezen wel, maar vraag me toch af hoe dat in de praktijk werkt? Zo extreem snoept ze niet, dus ga je bezuinigen op het brood? Minder avondeten? Vertel je het haar waarom het is?
Dochter heeft ook van deze arts te horen gekregen dat ze wat te dik is en minder moet eten. Wat bij haar na afloop gelijk resulteerde in een huilbui omdat ze dacht dat ze nooit meer mocht eten... Ben ik wat minder blij mee, ze zit prima in haar vel, en heeft nog nooit een gedachte besteed aan te dik zijn of niet. Niet bij anderen en niet bij zichzelf. Dat had ik eigenlijk zo willen houden, maar ja.
Iemand tips uit de praktijk?
Ze is trouwens 1.26 en weegt 27 kg.

Guinevere

Guinevere

02-10-2008 om 14:00

Geen ervaring maar...

...maar ik zou haar zeker niet minder laten eten. Lijkt me niet goed om haar te laten hongeren. Wel enigszins bezuinigen op vette sauzen en vet boterhambeleg zou ik zeggen. En 's avonds liever een kipfiletje dan een gehaktbal bijvoorbeeld.

Mamba

Mamba

02-10-2008 om 14:24

Drinken

Wat en hoe vaak drinkt ze?

Mamba

Mamba

02-10-2008 om 14:24

O en

wat geef je mee als pauzehap?

Helemaal niet te zwaar!

http://www.ouders.nl/pdf/groeicurve_m_1-21jr1.pdf

http://www.gezondebasis.nl/pages/module.asp?MID=421&DID=15

Niet druk om maken dus! Fijne arts:-((( Ze is 6 jaar! En hoort zich niet druk te maken om haar gewicht.

Die arts zou de wind van voren moeten krijgen, een kind van 6 jaar zeggen dat ze te dik is. Schandalig..

dre

dre

02-10-2008 om 14:53

Zelfde gehad!

Hoi Roos,

Ik heb bij beide dochters dezelfde opmerking gehad! De eerste keer trok ik het me nog aan, de tweede keer heb ik de arts minzaam toegelachen.
Ik maakte me bij mijn oudste dochter zorgen om haar lengte, maar dat was schijnbaar volledig onbelangrijk en werd dus genegeerd. Vervolgens kreeg ik wel de opmerking dat ze wat aan de dikke kant was! Afijn, ik zal je het hele verhaal besparen, maar je hebt redelijk veel kinderen die met 6 jaar nog wat puppyvet hebben en dat lijn je er echt niet af (mocht je het uberhaupt willen!). Thuisgekomen heb ik opgeschreven wat ze dagelijks at en vervolgens besloten dat de arts zeurde. Inmiddels zijn we drie jaar verder, is al het puppyvet verdwenen en is ze superslank.
Dus toen de arts dit voorjaar bij het bezoek van mijn jongste dochter hetzelfde verhaal op ging hangen, heb ik minzaam gelachen en de ervaring bij de oudste dochter verteld. Volgens mij hebben ze van hogerhand de opdracht gekregen hier aandacht aan te besteden omdat de politiek dat ook doet.
Kortom, als je dochter normaal eet, niet teveel snoept en lekker beweegt is er niets aan de hand en komt alles goed! :)
groetjes,
Andrea

Puck2

Puck2

02-10-2008 om 16:14

Mee eens piedjee en roos

Roos, als je geen typfouten hebt gemaakt bij gewicht en lengte dan kom je op een bmi van 17. Op de site van het voedingsbureau kun je zien dat dat helemaal niet te zwaar is voor kinderen. Vul hier maar eens de gegevens van je dochter in: http://www.gezondebasis.nl/pages/module.asp?MID=421&DID=15
Wil je toch wat aan het gewicht doen dan is een bezoek aan de dietiste handig. Voor kinderen is dat volgens mij gratis. De meeste dietisten zullen je dan vertellen dat je niet minder moet gaan eten als kind in de groei. Wanneer je kind op hetzelfde gewicht blijft is dat prima. Doordat het in de lengte blijft groeien komen lengte en gewicht dan steeds beter in verhouding. MAar eerlijk gezegd vind ik het wel wat overtrokken van de schoolarts.

Roos

Roos

02-10-2008 om 16:50

Praktijk

Heb de links nagekeken en zie dat het inderdaad wel meevalt. Dagmenu is 's ochtends 1 boterham, s middags 2, liefst met worstbeleg. Daar zou ik ook wat meer op vet/mager beleg kunnen letten. 's avonds gewoon met de pot mee, 1 keer per week patat.Na het eten meestal een ijsje (wicky ijsje) of vla en yoghurt.
Ze drinkt veel karnemelk en melk, daar zou ik iets op kunnen minderen.
Voor de pauze op school krijgt ze de ene keer fruit, de andere keer een koek. Ze is gek op alle soorten fruit, en ook op snoepjes. Na school krijgt ze iets te snoepen, zoiets als een schatkistje oid of een koekje. Op woensdag vaak 2 keer.
Qua bewegen; 2 keer per week zwemles, 1 streetdance, en ook tijdens haar spel is ze erg beweeglijk, ze speelt veel buiten.
Ik vraag me vooral af hoe andere ouders het doen. Wat als je kind om nog een boterham vraagt of een tweede keer opscheppen? Leg je uit dat ze te zwaar is of niet? Ik heb eigenlijk helemaal geen zin om haar nu al op te zadelen met problemen rond haar gewicht. Naar een dietist gaan vind ik nog een beetje overdreven, maakt het gelijk zo zwaar in mijn ogen.
Roos

Maar roos

Ze zit nog in het groene gebied! Waarom zóu je in vredesnaam gaan minderen?

Annet

Annet

02-10-2008 om 17:38

Er is niets mis met opletten

BMI zegt ook niet alles. Roos noemt zelf haar kind aan de stevige kant.
Er is niets mis mee om op beleg te letten. Het aantal boterhammen en hoeveelheid avondeten zou ik niet beperken. Verder kan het helpen om op het soort drinken en koek te letten. Niet teveel zuivel en limonade. Kijk eens op de pakken hoeveel calorieën erin zitten. Een iets andere keus kan al veel helpen. Aanmaaklimo flink verdunnen is ook slim.

Als je toch wilt opletten

Waarom dan niet gewoon 1 snoepje ipv een heel schatkistje? En waarom op woensdag 2? Dat zijn dingen waar naar mijn idee zonder pijn goed op te minderen valt.

Marmar

Marmar

02-10-2008 om 18:44

Wisselt ze al?

Als al die tanden los en scheef gaan zitten hebben de meeste kinderen moeite met o.a. korstjes en in appels bijten. Eten is dan opeens geen hobby meer maar een pijngevoelig iets. Volgens mij verliezen veel kinderen in de beginfase (die voortanden) hun puppy-vet ongemerkt.
Misschien zit jouw dochter daar net/netniet in?

Mari

Mari

02-10-2008 om 19:01

Kleine aanpassingen

Mijn dochter is ook aan de stevige kant en werd door de kinderarts naar een dietist verwezen. Ook meer omdat er aan beide kanten van de familie diabetes is en gezien de erfelijke belasting is letten op haar gewicht wel belangrijk.
Dochter at echt niet veel, maar toch hadden we veel aan de tips van de dietiste. Ze hoefde uiteraard niet te verminderen, maar wel veranderen. Dus meer mager eten. Kijk eens naar het broodbeleg, doe dan 1 keer per week chocopasta of hagelslag en verder als zoet beleg is (halva)jam, honing of appelstroop beter. In het begin vond ze het vreselijk, maar nu is ze er aan gewent dat ze maar af en toe chocopasta mag. Hartige broodbeleg: kipfilet ipv. worst, of rookvlees, sandwich spread. Wat ik erg handig vond was dat ik van de dietist een lijst kreeg met wat goed, matig en slecht was.
Verder ben ik gaan opletten met drinken. Ik dacht altijd dat kinderen geen light producten mochten hebben, maar volgens de dietist was dat niet zo. Ze mogen niet heel veel light producten, maar wel wat. bv. aanmaak limo zonder suiker werd aangeraden. Wat betreft mee naar school, ipv. de gebruikelijke koeken krijgt ze een rijstewafel, soms een sultana of ontbijtkoek. Het snoep hebben we ook aangepast, ik koop nu losse snoep niet verpakkingen waar er meerdere inzitten. Hier krijgen ze dan 1 snoepje per dag en 1 koekje na school en dan geen chocolade koekjes maar een speculaasje oid.
Als je goed kijkt zijn er best veel aanpassingen die gemaakt kunnen worden zonder dat het kind het idee krijgt dat ze iets moeten laten staan, of dat ze geen lekkere dingen meer mogen.
Oh ja, en als ze vraagt om nog een keer opscheppen dan zeg ik gewoon dat ze al genoeg heeft gehad, heel simpel. Want honger heeft ze dan niet meer, alleen lekkere honger :)

Roos

Als ik je menu zie voor je dochter kan ik er echt niets vreemds in vinden. En dat klopt ook, want je dochter is helemaal niet te dik. Heel Nederland is bezig met gewicht en te dik zijn. Op zich prima maar deze arts brengt het echt niet goed! Als het om mijn kind ging zou ik gewoon boos zijn. Wat een opemerking tegen zo`n klein meisje. Kinderen hebben fases waarin ze best veel eten en schieten dan de lucht in en fases waarin ze minder eten. Althans hier wel. Ik heb geen limiet aan het aantal sneden brood b.v. en al helemaal niet op warm eten. Mijn zoon is ook geen snoepert maar op woensdag middag heb ik ook altijd iets extra`s in huis. Ik schrik niet van een doosje schatkistje. Daar zitten maar een paar snoepjes in, het is geen zak chips die je dochter leeg eet! Sorry, maar ik zou de opmerkingen van de arts even aan de kant gooien en de komende jaren eens rustig kijken wat er met lengte/gewicht met je dochter gebeurt. En al helemaal brood en warm eten niet minderen.

Roos

Roos

03-10-2008 om 00:56

Laten zakken

Ik laat het inderdaad maar even zakken. Had de opmerking niet verwacht vanmorgen, tot nu toe zat ze op de middelste lijn met haar gewicht, dus nooit iets aan de hand. Ik zal met wat kleine dingen een beetje op gaan letten. Qua beleg maakt het haar bijvoorbeeld niet zoveel uit, zolang het maar worst is. Dus daarbij kan ik wel de minder vette soorten gaan gebruiken.
Ik ga het er voorlopig ook maar niet met haar over hebben. Ik hoop dat ze nog een poosje net zo blij blijft met zichzelf als nu.
Bedankt voor het meedenken.
Roos

bertje1

bertje1

03-10-2008 om 09:58

Dietist

hoi; ga toch naar een dietist. die weet het het beste.
een goede.

Grote larie

Met lijnen gaan beginnen als een kind nog in de groei is, en vooral als het nog in het groene gebied zit.
Voor mij lijkt dit op "hoe introduceren we het jojo-effect zo jong en zo effectief mogelijk en hoe kweken we een ongezonde fixatie op gewicht". Ik zou dit richting de schoolarts toch nog aan de orde stellen. Bij mijn eigen kinderen zie ik golfbewegingen, ze groeien een tijdje in de breedte om vervolgens weer een eind de hoogte in te schieten. Rustig afwachten, bmi in de gaten houden en er vooral tegenover je dochter geen issue van maken.

Ben je gek!

Ga asjeblieft niet in op zo'n onzin opmerking! Zoals je hierboven al hebt gelezen word er regelmatig de grootst mogelijke onzin verkocht door consultatiebureau/school artsen. Mijn oudste zoon woog juist te licht op die leeftijd. Maar hij had toen nét weer even een groeispurt gehad.

Gr. Poezie.

bertje1

bertje1

05-10-2008 om 10:09

Voorkomen beter dan..

de dietist is heus niet iemand die met het vingertje wijst: dit mag je niet (althans..de meesten niet tegenwoordig hoop ik). Je kunt gewoon wat tips krijgen en zorgen voor een gezonde voeding (met de extraatjes). Uiteraard zijn er groeispurten etc. hou het wel in de gaten.

mijk

mijk

05-10-2008 om 17:28

Precies

je voorkomt eetproblemen en stoornissen bij kinderen met een normaal gewicht door ze niet aan te praten dat ze een probleem hebben. Waarom zou je met een kind met een normaal BMI naar een diëtist gaan?

Yessi

Yessi

05-10-2008 om 19:59

Eens met bertje

Ik zou het idee van een dieetist niet te snel van tafel vegen. Bedenk je dat die er elke dag mee bezig is, en dus wel degelijk meer weet dan de algemene adviezen die je overal al krijgt. Dieten wil nl niet altijd zeggen minder eten! Maar eerder anders eten, en hoe anders? daar kun je nog eens verrassende tips in krijgen. Misschien is een gesprekje al genoeg, gewoon om even op gang geholpen te worden. groetjes Yessi.

Volledig eens met pelle

Als een kind met dit BMI al naar de diëtist moet, waar zijn we dan in vredesnaam mee bezig? Gewoon zelf een beetje opletten, het kan zijn dat ze aan het begin van een groeispurt staat, het kan zijn dat ... en dan nóg. Ze zit in het groene gebied. Waarom zou je met een gezond BMI naar de diëtist gaan? Ik begrijp de redenering van Bertje totaal niet. Preventief kun je al prima uit de voeten met de tips die hier gegeven zijn. Alsjeblieft, laat dat kind nog niet zo bezig zijn met haar gewicht.

Roos

Roos

06-10-2008 om 12:04

Nee

Nee, ik ga nog niet naar een dietist. Op zich weet ik genoeg over voeding, en is er genoeg aan tips te vinden voorlopig. Uiteraard hou ik het wel in de gaten.
Mijn belangrijkste argumenten om niet te gaan zijn haar normale bmi en vooral het feit dat ze nog zo lekker in haar vel zit en zichzelf prachtig vindt. Heerlijk vind ik dat en dat wil graag zolang mogelijk zo houden.
Roos

bobsmams

bobsmams

07-10-2008 om 15:48

Nee joh

je dochter valt wel mee hoor.
Ik heb een nichtje van 7 en een half jaar, die is 140 en weegt 40kg. Maar moet er wel bij zeggen dat ze weinig beweegt.

En maak je vooral niet druk wat andere zeggen, als jij en je dochter er maar happy bij voelen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.