Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Nimbus2012

Nimbus2012

08-04-2012 om 23:15

Mishandeling? wat kan ik het beste doen

Even onder een andere nick ivm herkenbaarheid.
Dochter kwam gisteren aan met het verhaal dat haar vriendin (12) door haar vader mishandeld wordt. Vriendin heeft dit aan dochter en aan nog een meisje verteld. Het is een keer of 10 gebeurd, alleen als de moeder niet thuis was en de vader migraine had. Ze zou ook een keer van de trap zijn geduwd.
Meisje wil niet dat dochter het aan iemand vertelt; ze is erg bang dat haar ouders gaan scheiden als het uitkomt.
Nou wonen wij hier nog maar een half jaar. Ik heb de betreffende ouders nog nooit ontmoet. Wat ik wel heb gemerkt, is dat het meisje vaak dingen vertelt die niet of gedeeltelijk waar zijn. De tennisselectie, waar ze in zit blijkt daar niets van te weten; ze gaat 3 weken naar Hawaii in de meivakantie (ze gaat naar Turkije). Ze woont in een huis van 3 miljoen euro.. Ik verander wat dingen, maar het is van deze strekking, ook kleinere dingen.
De ene andere moeder die het verhaal ook kent, gaat niks doen. Ze heeft hele nare ervaringen doordat ze zelf onlangs door eigen dochter onterecht (zegt ze, weet ik natuurlijk niet) is beschuldigd van mishandeling. Dat zou door medicatie zijn veroorzaakt (kan dat?) en de vriendin van dochter gebruikt dezelfde medicatie.
Ik tast dus een beetje in het duister. Ik heb eigenlijk al wel besloten wat ik ga doen maar ik wil het graag bij jullie toetsen. Wat zouden jullie doen?
(Mijn dochter is wel een paar keer bij vriendin thuis geweest. Zij vond dat de vader om een kleinigheid erg boos werd en merkte dat vriendin bang voor hem was. Verder deed hij niet onaardig. Hij lag vaak wel de hele middag op de bank.
Ik vraag me dan ook af, hoe het kan dat je alleen agressief bent als de moeder niet thuis is..)

12 jaar

Het meest direct lijkt me dat je een gesprek aangaat met deze vriendin van je dochter. En biedt aan dat ze mag komen logeren en vraag de moeder haar op te halen. En ga het gesprek dan aan. Iets in die richting zou ik proberen. Je weet niet hoe het precies in elkaar steekt maar het klinkt alsof het meisje meer vertrouwen heeft in haar moeder dan in haar vader. En ik zou daar dan denk ik de verantwoordelijkheid leggen en mijn hulp aanbieden. Tja, en ik zou je ook beslist afraden om er AMK's en dat soort op af te sturen. zo'n circus maakt de zaak er niet echt makkelijker op. Dat zijn over het algemeen geen mensen die zaken op kunnen lossen met een verstandig gesprek. Meer kans dat er alleen maar meer uit de lucht gegrepen verhalen bijkomen en de verwarring toeneemt. Ook zullen ouders dat je niet in dank afnemen als blijkt dat je te maken hebt met een kind met een lastig karakter, misschien wel net als haar vader.

Maylise

Maylise

08-04-2012 om 23:46

Inderdaad

Ik zou ook niet zeker gelijk dit gaan melden bij de autoriteiten. Of het waar is of niet de zaak wordt daar waarschijnlijk niet beter van. Ik zou inderdaad in eerste instantie met het meisje zelf een gesprek aangaan en eventueel daarna met de moeder. Ik zou in elk geval niet dit melden. Althans voorlopig niet.

liora

liora

09-04-2012 om 07:48

Dochter

Ik zou je dochter vertellen dat ze aan haar vriendin kan uitleggen wat zij kan doen. Bijv met haar moeder praten, kindertelefoon bellen. Dat soort dingen.

esje

esje

09-04-2012 om 08:55

Nimbus

Ik proef uit je verhaal vooral twijfel over de geloofwaardigheid. Een kind dat op een negatieve manier aandacht trekt (afgezien van dit mishandeling verhaal, dat best wel zou kunnen kloppen), door niet de waarheid te vertellen ed. heeft ook hulp nodig. Het KAN een schreeuw zijn om gehoord te worden.
Ik zou contact opnemen met de huisarts van het betreffende kind en mijn overdenkingen uitspreken, ook omdat je het woord medicatie laat vallen.
Het AMK is een stevige maatregel.....Ik heb eens een brief mogen lezen waarin het AMK een gezin zuiverde van blaam ( niet in die bewoording hoor..). Een geval waarin het erg duidelijk was dat deze aangifte een smerige streek was. Ik heb gezien wat dit deed met ouders EN oudere kinderen.

esje.

Meisjes van 12

Hoe goed ken je het meisje? Ik weet niet hoor, maar met 2 meiden (van 18 en 14) heb ik gemerkt dat meisjes van rond die leeftijd ook wel eens iéts teveel hun fantasie gebruiken en de werkelijkheid aan dikken of enigzins anders en interessanter maken dan het is. Voorbeeldje: vriendin van jongste, waarvan de moeder full-time werkt, ouders al jaren gescheiden en moeder in de overgang waardoor ze enorm last heeft van migraine-aanvallen, verteld ook doodleuk aan dochter dat haar moeder 'altijd' op bed ligt of 'altijd' op het werk is en dat als moeder vrij heeft ze in het cafe zit. Met deze moeder heb ik goed contact. Wij kennen elkaar al sinds de kinderen geboren waren (zelfde geboortemaand) en vertrouwen elkaar. Dus tijdens een gewoon gesprek laat ik vallen dat haar dochter dat zegt....Grote verbazing bij moeder, want ze werkt altijd de dagen dat de kinderen bij vader zijn (4 dagen van de ene week en de andere week 2 dagen). Dat betekent dat ze best veel tijd in haar kinderen steekt. Niet genoeg blijkbaar in ogen van puberella.....En ja ze heeft nu eenmaal die migraine aanvallen...1 keer per maand, ten tijde van haar eisprong. En dat cafe is van haar ex-zwager en de nieuwe vrouw van haar exman werkt daar. Dus regelmatig gaat ze daar koffiedrinken op haar vrije dagen, ook voor het contact met exfamilie (contact is goed). Moeder moet om de verhalen van dochter wel lachen en zal dochter er op aan spreken....O,ja en pas geleden vertelde ze hier doodleuk dat ze niks te eten hadden en of ze hier mocht eten. Want zij en zus moesten elke dag gebakken ei eten. De werkelijkheid was dat er een 'gezonde' ovenschotel in de oven stond, maar dat de dames daar geen zin in hadden. Moeder (die was werken) was daar boos om en liet ze de volgende dag hetzelfde eten, dus aten ze wéér gebakken ei. En ze eten ook van de voedselbank volgens haar, ja van de buren, die bij de voedselbank zijn en die regelmatig dingen véél te véél hebben (3 pakken macaroni ofzo) en dat dan dus weggeven.
Voor deze periode dat ze zo'n negatief beeld geeft haar moeder heeft deze puber een periode een heel slecht beeld gegeven van de vrouw van haar vader. Die ik overigens ook ken als een vriendelijk iemand, die hard werkt. Wel wat ouderwetse ideeën,maar een aardig iemand. Het punt is, puberelle liegt niet, maar draait het zo dat je een heel verkeerd beeld krijgt. Haar moeder hééft tenslotte migraine en werkt best veel.....maar door de context en de manier waarop ze het verteld denk je dat ze nevver nooit tijd heeft voor haar kinderen.
En de werkelijkheid ligt toch enigzins anders.
Misschien is die vader wel ziek, zodat hij veel moet liggen? En kan hij dan die meiden niet om zich heen verdragen en snauwt ze dan enigzins af? Misschien heeft hij zijn dochter wel in d'r nekvel gepakt omdat ze haar kamer maar niet opruimt na eindeloos vragen en d'r de trap opgeduwt om dat te gaan doen?
Probeer het meisje beter te leren kennen, nodig d'r uit, ga erbij zitten met een kopje thee, praat met haar. En ga eens langs bij die ouders, desnoods met een smoes
(je dochter ophalen b.v.) en neem de boel eens zelf in ogenschouw. En als je het niet vetrouwd zou ik met de moeder proberen te praten, desnoods met school. Daar is ook een vertrouwenspersoon, waar je evt. je zorgen kan uiten.
groeten albana

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

09-04-2012 om 13:33

Hier ook zo'n kind

Kind heeft MCDD en verzint veel en blijft vervolgens hangen in zijn fantasie. Soms grappig, soms niet. Sinds hij medicatie heeft gaat het beter al word ik soms overvallen door felicitaties met de aankoop van een huis in een dorp verderop of krijg ik meewarige blikken omdat we zouden gaan scheiden.
Ga het gesprek aan, dat verduidelijkt veel.
Rosa van der Zanden

Nimbus 2012

Nimbus 2012

09-04-2012 om 22:24

Ok, tot zover duidelijk

Bedankt voor jullie reacties! Ik krijg er vooral van mee: niet jeugdzorg inschakelen, praten met het meisje, langs gaan bij de ouders. Meisjes van die leeftijd kunnen overdreven dramatisch doen, zeker in combinatie met een stoornis.
Praten met de vriendin ga ik doen, ze komt hier vaak genoeg. Met de moeder praten vind ik moeilijk; ik heb haar nog nooit gezien en we wonen zo dicht bij elkaar dat brengen of halen redelijk belachelijk is.
Zelf had ik gedacht de leerkracht hierover aan te spreken. Ik heb erg veel vertrouwen in hem en hij heeft dit meisje nu al bijna 2 jaar in de klas. Ik zou daarbij ook mijn twijfels uitspreken natuurlijk.
Of vinden jullie dat ook te ingrijpend?
Blijft mijn gevoel dat er toch iets niet helemaal in de haak is en mijn ervaring van jaren geleden met een stagiare die allemaal rare sterke verhalen vertelde wat achteraf een schreeuw om aandacht bleek; ze werd thuis vreselijk mishandeld. Aan de andere kant was dat een heel ander gezin en een heel ander kind..

Ja dat kan

Als je met het meisje gepraat hebt en je twijfels blijven, lijkt me dat een goed alternatief. Maar ik zou ook graag willen weten dan wát doe leraar ermee doet....De leraar kan ook AMK bellen namelijk. En dat je aangeeft aan leraar wat jij graag zou willen dat hij doet. Ik denk dat je ook je ervaring moet vertellen...omdat dat toch ook een beetje invloed heeft op hoe je er nu over denkt. Net zo als dat de ervaring van meisjes van 12 die toch wel 's eens overdrijven mijn reacties beïnvloed.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.