Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Astrid

Astrid

20-10-2008 om 22:51

Mogen ze zelf beslissen wat ze van hun zakgeld kopen?

Momenteel hier een discussie. Dochter van bijna 8 wil van haar zakgeld een bewegende speelgoed poes kopen van € 50,=. Wij vinden dat zonde van het geld. Echt belachelijk duur. Vinden het zo wie zo een on ding en waar we nu al van weten (dochter kennende) dat ze liefde voor die poes snel bekoeld zal zijn. Dochter is echter van mening dat het haar geld is en zij mag kopen wat ze wil.

Ik heb liever dat ze door spaart voor een Ipod of een WII. Beide dingen die ze al heel lang wil en waar ze zeker wat aan heeft. Ook Playmobil o.i.d. mag ze zo kopen, maar niet die stomme poes!

Hoe doen jullie dat met jullie kinderen?

marsja

marsja

20-10-2008 om 22:57

Zelf beslissen

Zakgeld is leergeld. En het is al heel knap dat ze zoveel geld heeft voor een poes. Ik reken wel eens voor hoeveel weken er gespaard moet worden voor een pakje pokemonkaarten en hoeveel geld hij al wel niet gehad had voor zijn nintendo ds als hij niet al die kaarten had gekocht (oke, mams heeft een hekel aan pokemonkaarten en vind het zonde van het geld). Maar hij moet het zelf leren. Ik probeer het los te laten, maar het is soms wel moeilijk. En soms heb ik het gevoel dat er al iets beter nagedacht wordt bij uitgaven. Maar ze hebben zelf nog nooit spijt gehad van onzinnige aankopen.

Jesse_1

Jesse_1

20-10-2008 om 22:58

Hmmm

De enige regel die wij hebben, is dat ze er geen snoep van mogen kopen.
En ja, er worden af en toe stomme dingen gekocht. Nu zijn de jongste 2 nog wat jonger en die hebben dus niet zoveel geld (gelukkig ;-)), de oudste had altijd goed gespaard, maar die koopt dan soms zomaar wat 'onnozels'. Tja, daar leren ze van denk ik dan maar (eh... ik hoop het, ik zie nog weinig kwartjes vallen wat dat betreft).
Oudste heeft bijvoorbeeld ook een halfjaar abonnement op de Donald Duck genomen. Dat vind ik nu weer een erg leuke uitgave!
Jesse

Talia

Talia

20-10-2008 om 23:01

Hoeveel zakgeld?

Hoeveel zakgeld krijgt ze eigenlijk? Ik vind zowel een speelgoedbeest van 50 euro als een iPod of een Wii onvoorstelbaar dure dingen om zelf te kunnen kopen. Als mijn dochter van negen voor een Wii moest sparen was ze bijna 250 weken bezig!
En dat staat in relatie tot je vraag: ik vind dat een kind zijn zakgeld zelf mag besteden hoe hij/zij wil. Advies geven mag en afraden mag ook, maar uiteindelijk is zakgeld in mijn ogen een manier om te oefenen met geld uitgeven en sparen en hoe kunnen ze dat nu leren als ze moeten kopen/sparen wat de ouders vinden dat er gekocht/gespaard moet worden? Maar hoe meer geld ze hebben en krijgen, hoe groter de onzindingen zijn die ze ervoor kunnen kopen. Ik zou er ook op tegen zijn als mijn kind zo'n knuffel kocht om precies die redenen, maar ik vind het een prima les als het geld dan op is en de knuffel in een hoek ligt. Maar als ze wat minder zakgeld krijgt of moet opsparen, kan ze ook niet zulke grote dingen zomaar kopen. Dan is het wat minder zonde en blijft de financiële schade beperkt!

Groet, Talia

Cindy

Cindy

21-10-2008 om 07:17

Zelf

Onze zoon is net zes (gisteren, hoera!) en krijgt sinds vorig jaar 50 cent zakgeld per week. Hij mag zelf weten waar hij voor spaart en meestal wil hij er autootjes van kopen. Gelukkig houdt hij niet van Pokemon, dus dat scheelt weer. Als hij voor iets groters spaart, dan betalen wij een deel mee. Op die manier wordt hij beloond voor langer doorsparen, wat bij hem erg goed werkt. Hij kiest dan voor een huisje voor bij z'n trein ofzo, dus wat mij betreft prima. Als hij er iets onzinnigs (in mijn ogen dan) van zou willen kopen, is dat ook prima. Het is tenslotte zijn geld en hij mag daarmee doen wat hij wil!

Hier is het half om half

Onze oudste (bijna 12) krijgt 8 euro zakgeld per maand, de jongste (ruim 7) krijgt 5 euro zakgeld per maand. De helft gaat in hun portemonnee en is vrij te besteden de andere helft gaat in een potje waar ze niet zonder toestemming aan mogen zitten. Dit doen we ook met klusjes-/rapportengeld etc. Beide kinderen hebben regelmatig grotere doelen voor ogen maar zeker de oudste (add) heeft moeite met het behalen van zijn doel. Jongste heeft juist deze week 20 euro (ook "klusjes"geld van opa en oma) uit haar portemonnee gehaald en in de pot gedaan, ze wil graag een nintendo ds bij elkaar sparen. We laten haar waarschijnlijk sparen tot haar verjaardag (juni) en leggen dan de rest bij.
Maar ik herken je gevoel wel hoor bij de poes van 50 euro, ik zou het ook zonde van het geld vinden. En als ik eerlijk ben zou ik ook alle moeite doen om die grote aankoop tegen te houden. Zo heb ik mijn zoon door te google-en al eens op andere gedachten gekregen i.v.m. van die afstandsbestuurbare vliegtuigjes. Hele negatieve recenties laten lezen, dat werkte beter dan mijn argumenten.

Laten gebeuren

Mijn dochter (nu 10) was een paar jaar geleden helemaal gek van Winx club en de bijbehorende barbies. Haar zakgeld ging vaak op aan kleine prulletjes, hoe vaak ik ook zei dat het zonde was van haar geld. En toen... kwam er een nieuwe Winx barbie uit, die dochter natuurlijk MOEST hebben. Helaas, het geld was op. Ik heb toen al die prulletjes waar ze allang niet meer naar omkeek op een rijtje gelegd en haar voorgerekend dat als ze die allemaal niet had gekocht, er nu meer dan genoeg geld zou zijn voor de Winx heks. En dat ik niet van plan was het ding voor haar te gaan kopen. Het was een enorm drama. Gelukkig geloofde dochter (toen 7) nog in Sinterklaas en is de bewuste pop er alsnog gekomen, met een gedicht dat Sint vond dat ze wel wat zorgvuldiger met haar geld moest omgaan.
Nu gaat het nog wel eens mis, maar dan hoef ik alleen maar het woord Winxbarbie te laten vallen en er wordt beter nagedacht.

Annet

Annet

21-10-2008 om 09:08

Juist wel die poes kopen

Hier was het een furby die nieuw aangeschaft werd door dochter (toen 8 geloof ik).
Het ding was een enorme tegenvaller. Ze dacht dat je er echt mee kon praten maar na enkele dagen kende ze alle zinnetjes en mopjes uit het hoofd.
Ze heeft de Furby weer via Marktplaats verkocht (en nog best een aardige prijs gekregen).
Zeer leerzaam allemaal dus. Sinds deze miskoop denkt ze beter na, vraagt ook mijn mening of ik denk dat ze ermee gaat speleen.
Mijn advies is daarom: juist wel die poes laten kopen. Bonnetje en verpakking goed bewaren voor eventuele verkoop daarna.

*bella*

*bella*

21-10-2008 om 09:20

Mening vragen

Maar zelf zou ik niet mijn ouders om advies vragen als ze het ´altijd beter weten`. En niets is zo irritant als te horen ´zie je wel`.
Als mijn ouders (ben dan wel geen klein kind meer...) me iets zo sterk zouden gaan ontraden zou ik daar aardig recalcitrant van gaan worden. En dan waarschijnlijk helemaal geen goede keuze meer kunnen maken, want zo´n ding wordt daardoor 10 keer zo aantrekkelijk. Toegeven dat het niks is achteraf wordt ook lastig zo, dus wordt vermeden. Lastig om zo mijn eigen keuzes te leren maken, en daar is zakgeld toch voor bedoeld?
Vind ik wel tenminste. De discussie speelt hier wel, partner heeft graag meer toezicht. Ik vind dat hij dan minder zakgeld moet geven (het maakt me niet uit hoeveel) als het maar echt van hen is. En voorzichtig proberen te sturen, daar is natuurlijk niets mis mee. Maar zakgeld is mi leergeld (plus ook gewoon vrijheid, vrije besteding) als ik het zonde vind, ik ben het toch al kwijt!! En dan had ik het maar niet moeten geven, dan maar minder geven oid? Geven is afstaan.

Eens met annet

Zakgeld krijgen ze bij ons om met geld om te leren gaan. Ze mogen dus zelf bepalen waar ze het aan uitgeven (alleen geen levende huisdieren). Die speelgoedpoes zou ik ze dus idd laten kopen. Als ze op deze leeftijd eens goed kunnen blunderen met geld, hebben ze dat alvast gehad.

*bella*

*bella*

21-10-2008 om 13:59

Maar cobi

Misschien ben ik het wel met je eens, ik ben er niet zo goed uit nog. Maar dan vind ik eigenlijk wel dat je je kind dus ook niet zo´n bedrag vrij in handen moet geven. Dan zou ik minder geven. Of een gedeelte vrij, en een gedeelte dat alleen in overleg opgenomen kan worden. Of wat dan ook. Ik vind iig dat een kind een bedrag moet hebben dat vrij besteedbaar is, al is het maar een heel klein bedrag. Want ik vind wel dat mijn kind zijn geld anders moet kunnen besteden dan zoals ik het doe, of vind dat het zou moeten.

Sja

Misschien heb ik wel makkelijk praten, want mijn oudste spaart al bijna 3 jaar alleen maar consequent voor grote speelgoeddingen waar ik slechts goedkeurend mee kan instemmen: grote playmobil-dozen. Waar het buurjongetje zijn zakgeld "verdoet" aan voetbalplaatjes, spaart mijn zoon stug door voor de volgende dino. Maar als dat buurjongetje alles bij elkaar geteld wel 35 euro heeft gestoken in voetbalplaatjes, waarom zou een kind dan geen 35 euro mogen wegsmijten aan een (in mijn ogen) stom stuk speelgoed?

Cobi

Ik maak wel onderscheid tussen zakgeld en geld dat ze op hun verjaardag krijgen. Mijn kinderen kregen dit jaar van oma elk 20 euro vakantiegeld, dat ze mochten gebruiken "om eens een ijsje te kopen". Ze hebben het alledrie besteed aan een stuk speelgoed naar keuze en daarbij heb ik wel grenzen gesteld. Maar als mijn zoon graag 40 weken wil sparen voor iets (in mijn ogen) totaal onbenulligs als zo'n furbypoes, dan doet hij dat maar. Het effect is tot nu toe in elk geval, dat hij thuiskomt met zaken die mij een glimlach ontlokken. Die had ik zelf ook kunnen uitzoeken.
Als er zulke bedragen binnenkomen op een verjaardag, houd ik een vinger in de pap bij de besteding. Maar zakgeld is leergeld en het mag ook wel eens blundergeld zijn.

Astrid

Astrid

21-10-2008 om 22:07

Zakgeld

Leuk en leerzaam om al die berichten te lezen.
Dochter krijgt 1 euro zakgeld per week (broer van 10 ook, zus van 5 de helft). Een gedeelte van die € 50,= is nog van afgelopen december toen ze 7 werd (ze krijgt van 1 opa standaard € 50,=) en daarnaast heeft ze haar rapport geld opgespaard en wat geld voor klusjes (zusje van 5 ophalen een straat verder is € 1,=, gaat overigens altijd met tegenzin). Dochter is ontzettend spaarderig en erg op de centen. Het enige wat ze af en toe koopt is een zakje snoep bij de supermarkt.

Ik heb ook al zitten denken dat dit ook een leermoment kan zijn, voor straks als ze kleedgeld krijgt en met een paar laarzen van € 200,= thuis komt. Al denk ik dat ze dat niet zo snel gat doen. Als ik nu met kleding voor haar thuis kom moet ik het vaak terug brengen omdat ze vindt dat ik teveel koop en dat ze best genoeg heeft.

Misschien juist omdat dochter bijna nooit wat koopt vind ik het zonde. Ik ga hier toch nog even over nadenken want jullie mening zet me wel aan het denken.

MRI

MRI

21-10-2008 om 22:12

Gedeeltelijk zelf bepalen

Hier krijgt ze nog steeds niet veel 0,50 per week. Ja ze mag kopen wat ze wil maar waar ik nu een stop op heb gezet is dat altijd maar geld of cadeautjes weg wil geven. Ja het is gewoon een gevertje, mijn dochter maar ik wil dat ze beseft dat vriendjes haar leuk vinden om wie zij zelf is. En gelukkig doen ze dat ook.

Laatst had ze twee euro gekregen van mijn moeder voor haar zwemdiploma en die heeft ze op straat geplakt om de touristen te foppen. Ik zei nog: zou je dan niet 0.50 cent doen? "nee want daar bukken ze niet voor en de lol is het me waard". Ja, dat vond ik wel een valide redenering. En reken maar dat ze lol hebben gehad.

MariaRosa

MRI

MRI

21-10-2008 om 23:50

Maar wat ik me nu wel ineens bedenk

Is dat ik het wel toelaat dat ze wel geld opzij zet voor 'arme kindertjes' ergens anders op de wereld.
Dit doet ze uit zichzelf hoewel ze wel mijn voorbeeld volgt, ze weet dat ik ook maandelijks een bedrag ergens aan geef. Eens piekeren of dat dan wel kan.
lastig toch opvoeden

MR

Jade

Jade

22-10-2008 om 11:24

He?? astrid?

Geld geven om het zusje op te halen?? *proest*.....dat moet toch geen klusje zijn?? Soms is niet alles te koop....

"Dochter is ontzettend spaarderig en erg op de centen."

Mijn dochter kan ook erg goed sparen. Ze heeft eens ruim 100 euro in de beurs gehad (verjaardagsgeld, zakgeld etc) en dat verteld in een kringgesprek. Ze werd niet eens geloofd door de juf, die vond het een fantasierijk verhaal. Wij hebben haar heel duidelijk uitgelegd dat dus niet zo was;-))

Voor grote dingen, die ze graag wil hebben, moet ze sparen (evenals haar broer, die krijgt zoveel euro in de maand, zij krijgt 2 euro in de week zakgeld). Als het iets is waar mijn tenen van krullen het zij zo. Ik probeer het wel te sturen, soms geeft ze toe dat het iets onzinnigs is;-)

"Misschien juist omdat dochter bijna nooit wat koopt vind ik het zonde."

Misschien zou ik het dan wel toestaan, juist omdat ze bijna nooit wat koopt. Ik heb meer moeite met het onzinnige geMacDonalds van mijn zoon dan dat mijn dochter eens iets onzinnigs koopt, juist omdat ze zo goed kan sparen.

Maylise

Maylise

22-10-2008 om 11:46

Lastig

Mijn jongste zoontje van 9 krijgt ook zakgeld. Ik zie het ook niet zo zeer als leergeld. De belangrijkste reden dat ik het geef is om gezeur tegen te gaan. Als ze dan vragen of ze iets mogen hebben kan ik altijd naar het zakgeld verwijzen, dat ze het daar maar van moeten kopen. Mijn zoontje kan niet echt sparen. Hij koopt allerlei (in mijn ogen) onzin dingen zoals kleine prulletjes en pokemon plaatjes. Ik weet niet wat ik er van zou vinden als hij een heel bedrag in een keer uit zou geven aan iets onzinnigs. Maar eigelijk komt het natuurlijk op hetzelfde neer, 50 euro per jaar aan kleine dingen die ook weer zoek raken of 50 euro aan een grote prul.
Verder kan je soms vergissen in wat je kinderen leuk vinden. Zo heeft mijn dochter van nu 12 die wel goed kan sparen een keer een hele dure pop gekocht. Ik vond dat onzin maar ze heeft wel veel met die pop gespeelt dus op zich was dat het geld wel waard. Dus het kan best zijn dat je dochter alsnog veel met die knuffel gaat spelen.
Wat ik denk ik zou doen in dit geval is in principe ermee accoord gaan dat dochter die knuffelpoes koopt maar wel pas over twee weken of zo. Dan heeft ze echt tijd om serieus te bedenken of ze dat wil. Mocht ze het dan alnsog willen gewoon laten kopen en dan maar zien of het inderdaad een succes is.

Maylise

ps: en zoals Pelle al aangaf inderdaad even op marktplaats kijken of de poes daar niet veel goedkoper te krijgen is.

rosa

rosa

23-10-2008 om 08:53

Die poes

Die (of een vergelijkbare) poes had dochter hier ook ooit bij elkaar gespaard en gekocht (ondanks mijn bezwaren). Er is misschien twee dagen mee gespeeld en nu staat hij stil te staan op haar kamer. Mag niet weg, dat niet (maar van haar mag helemaal nooit iets weg).
Zonde van het geld vind ik, maar ja.
Als ze de Bart Smit-leeftijd ontgroeid zijn gaat dat weer over. Hoewel ik me nu afvraag of dat tweeëndertigste paar oorbellen echt onmisbaar is...

Rosa

Jolijt

Jolijt

23-10-2008 om 13:28

Verlanglijstje

Hier mogen ze het in mijn ogen waardeloze speelgoed vragen voor verjaardagen (niet aan ouders/grootouders) of voor sinterklaas. De ouwe man brengt nog wel eens een hartenwens die ik de week ervoor nog verfoeide...
Inmiddels roepen ze zelf al bij de reclames (pratende poezen, springende paarden, dansende barbies..)" dat werkt toch niet.." Mission accomplished.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.