Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Marijke67

Marijke67

28-05-2010 om 13:24

Naar school en alle nieuwe dingen

Hallo, onze dochter van net 4 gaat nu naar school. De eerste vier jaar is ze 3 dagen per week naar een kdv gegaan en daar ging alles prima. En nu school, met overblijven, naschoolse opvang, heel veel indrukken enz. Mijn werkgever is blij dat ik wat meer uren kan gaan werken, maar ik vraag me af of dat verstandig is en of ik de eerste weken niet meer thuis moet blijven voor haar. Ze ging altijd maandag, dinsdag en woensdag de hele dag naar het kdv, en nu 'moet' ze maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overblijven en dan ook nog eens 3 dagen naar een nieuwe naschoolse opvang. Helaas hebben we het inkomen te hard nodig om te zeggen ik blijf thuis.
Wat is wijsheid: haar de eerste maand (tot de zomervakantie) wat vaker thuis houden of gewoon doorzetten en kijken hoe het gaat ? Toen ze zei dat haar mama niet bij de poort stond op school en alle andere mama's wel brak mijn hart !
Hoe is het bij jullie gegaan ?
Marijke67

Marijke

Hier zat zoon 4 dagen op het kdv en nadien 4 dagen op de BSO. Ik geloof dat hij alleen in de eerst week minder naar de BSO is geweest. Ivm continurooster hier geen overblijf.

Ik heb maar meteen doorgepakt, om te voorkomen dat hij het idee zou krijgen dat de BSO een keuze was. Want uiteindelijk heeft hij niets te kiezen, dus heb ik het maar meteen als een voldongen feit gepresenteerd. \

Dat alle andere moeders wel bij de poort staan lijkt me trouwens niet, (ze kunnen geen BSO draaiende houden met alleen jouw dochter) maar dat lijkt voor jouw dochter natuurlijk wel zo.

Sterkte ermee

Temet

Mamvantwee

Mamvantwee

28-05-2010 om 13:54

Wennen en doorzetten

Onze kinderen gingen ook van 3 dagen kdv naar school met 4 dagen overblijven en 3 dagen bso. Zonder wenperiode, of half-half. De oudste, dochter, was uiteraard de eerste die dat meemaakte. Ik herken jouw gevoel, en ik herken de reactie van je dochter: dat was bij ons ook zo.

Wij hebben geen wenperiode gehouden. Het was meteen met 4 jaar alles erop en eraan. De eerste paar weken waren lastig: soms huilbuien en een verscheurd ouderhart. Maar dat gaat echt over hoor! Probeer je dochter wel te laten voelen dat jij begrijpt dat het veel en nieuw en eng is. En als het kan, kun je de in het begin middagen bij de bso kort houden, dus niet pas om 6 uur ophalen maar al om half 5.

In het begin zullen er wel kleine groepjes uit haar klas overblijven, maar dat worden er vast snel meer. Inmiddels zit driekwart van de klas van mijn kinderen bij de overblijf. En de bso willen ze niet meer missen: op de thuisdagen vragen ze er zelfs om. Kortom: wennen en doorzetten, het komt goed.

groet, Mamvantwee

Pittig

Meteen fulltime naar school met alles erop en eraan is pittig, voor elk kind. Dus mocht je er voor kunnen en willen kiezen om rustig te beginnen is dat voor je kind fijn.

Mijn jongste was ook een boel gewend maar toch was de eerste periode pittig met plasongelukjes, erg moe na school dus snel huilen en niet naar de overblijf willen. Toch doorgezet omdat het niet anders kon en uiteraard kwam het goed ;-)

De oudste kon destijds rustig aan wennen (ik was met zwangerschapsverlof) en dat scheelde echt.

Hanne.

Hanne.

28-05-2010 om 21:43

Liever dagje thuis

Mijn oudste ging ook 3 dagen naar het KDV en is na het 'wennen' (maar dat was voor hij 4 was) meteen hele dagen naar school gegaan. Incl overblijven, incl BSO.

Ik had het idee dat ik beter het combipakket aan kon bieden. School is het hele pakket incl overblijven en BSO. Gevoelsmatig dacht ik dat als ik die twee dingen in het begin niet zou doen het zou lijken alsof het facultatief is.

Wel heb ik 'm in het begin af en toe een dagje thuis gehouden. Maar eerlijk gezegd denk ik dat dat max 3 keer geweest is. Ben ik gelukkig wel zo flexibel dat ik dat redelijk last minute met mijn baas kan regelen.

Massi Nissa

Massi Nissa

29-05-2010 om 08:02

Ik voorzie ook een moe kind

Onze dochter gaat vanaf eind november naar school, met twee dagen BSO. Een keer zal ze worden opgehaald door een vriendin van ons en man en ik hebben ook elk een dag vrij om haar op te halen. Het lijkt mij best een druk programma voor zo'n kleuter, dus ik heb ook al bedacht dat ik haar een dag of middag thuis zal houden (op mijn vrije dag) als ze erg moe is. In de praktijk valt het misschien wel mee.
Groetjes
Massi

liora

liora

29-05-2010 om 13:18

Hier

Hoi,

Hier ging het vanaf het begin goed. Alleen de eerste twee weken ging zoon nog niet naar de bso, daarna drie middagen. Overblijf vanaf het begin gedaan.

Het moeheidsprobleem viel mee, het resulteerde erin dat hij lekker vroeg naar bed ging, ook in het weekend.

Liora

buzz

buzz

30-05-2010 om 08:21

Tja

wat is weisheid, eigenlijk denk ik dat je het zelf wel weet als je hard brak!
Het lijkt me dat dat meer werken wel even tot na de vakantie kan wachten.
Ik kan me nouwelijkt voostellen, dat die 10 weken in geld ineens zo dringent nodig is dat het niet even kan wachten.
Van 3 dagen alles ineens fulltime, ik kan me niet voorstellen dat dat fijn voeld als kind, allemaal vreemd allemaal wennen.
Het scheelt natuurlijk per kind, maar ik vind het wat veel.

vlinder72

vlinder72

30-05-2010 om 15:58

In een keer

mijn kinderen zijn vanaf het moment dat zij naar school gingen gelijk hele dagen gegaan met overblijven. Gelijk eraan laten wennen. Eventueel met bijvoorbeeld een dag minder BSO maar niet nu naar huis laten gaan en daarna wel naar de BSO. Dan krijg je pas echt drama's. En leg het je kind gewoon uit. Jij werkt op die dagen en daarom mag zij naar de BSO. Let op dat je het woord MAG gebruikt en het niet gaat hebben over "moeten" en "het is nou eenmaal niet anders". De BSO en overblijven is niet iets negatiefs. Sommige andere papa's of mama's werken niet of werken andere dagen/uren. Er zijn ook mama's die altijd 's avonds/'s nachts werken of in het weekend. En jij bent juist wel weer thuis in het weekend.

buzz

buzz

30-05-2010 om 18:27

Nou vlinder

Ik kan je met zekerheid zeggen dat dat lang niet bij alle kinderen werkt op die manier.
Mijn zoon had echt tijd nodig om aan school alleen al te wennen, als we dat op die manier hadden gedaan hadden we hem op een hoopje bijelkaar kunnen vegen. En niet alleen volgens mij, maar ook volgens zijn juffen en andere.

En waarom MAG zeggen als het moet? Als er andere opties zijn dan MAG het maar als er geen andere opties zijn dan moet het. Er is toch geen keus voor het kind?
Als ik het hier thuis over MAG heb, dan hoeft het niet persee, dat is wat mijn zoon me zelf zelfs verteld. Hij neemt alles erg letterlijk. Dus ik zou met dat verhaal niet weg komen, en dan heeft hij nog gelijk ook.

Moe en bso

Omdat mijn zoon nog regelmatig 's middags sliep was ik bang dat hij een hele dag school + BSO misschien niet zou redden. Ik heb toen aan de BSO-leidsters gevraagd of ze daar een bank hadden waar hij in voorkomende gevallen een tukje op kon doen en die hadden ze inderdaad. Het is overigens maar een keer of 2,3 voorgekomen dat hij op de BSO daadwerkelijk in slaap viel, meestal is het toch te interessant allemaal, maar het is prettig te weten dat het kan.
Zoon heeft overigens ook wel eens op school zelf geslapen: een keer op een mat in de gymzaal (wegens gebroken arm kon hij toch niet goed meedoen) en een keer op de bank in de boekenhoek. En echt, hij gaat bijtijds naar bed!

groeten,

Temet

lukke

lukke

30-05-2010 om 22:02

Even wennen

Hoi Marijke,

Ons kind ging altijd drie dagen naar de creche. Toen ze naar school ging (is bij haar alleen op woensdagmiddag vrij) hebben we haar direct alle dagen laten overblijven, maar haar niet naar de BSO gedaan. Daar hebben we een tijdje (ik geloof een maand) mee gewacht en hert daarna opgebouwd. Sindsdien gaat ze probleemloos vier lange dagen naar de school en heeft ze alleen de woensdagmiddag vrij (en dan gaat ze ook nog naar de muziekschool). In de vakantie gaat ze vier dagen naar de BSO.

Volgens mij is het voor veel kinderen geen enkel probleem om zo'n programma te draaien. Er zijn genoeg landen waar dat heel normaal is. Die van mij valt ook echt niet in haar bordje in slaap ofzo. En 's middags als we haar ophalen op de BSO wil ze altijd eerst nog een knutseldingetje afmaken of iets anders doen waardoor we een tijd zitten te wachten.

Dus ik zou zeggen: even gas terug, wel heel duidelijk aangeven wanneer ze weer naar de BSO mag en in de avonden/weekenden lekker rustig aan, dan komt het vast goed!

Hanne.

Hanne.

31-05-2010 om 16:04

Hier ook niet 'mag'

ik snap ook niet waarom je tegen een kind zou zeggen dat het naar de BSO mag. Het is geen keuze toch.

Nu klinkt moeten ook niet zo prettig (ik 'moet' ook wel naar m'n werk, maar als ik maar hard genoeg moeten zeg vind ik het vanzelf niet zo leuk.)

Maar volgens mij hoef je beide termen niet te gebruiken. Hier 'gaan' de kinderen naar de BSO. Ik 'ga' naar m'n werk, de baby 'gaat' naar het KDV en de oudere kinderen 'gaan' naar de BSO. Gewoon een vanzelfsprekendheid.

Renata

Renata

31-05-2010 om 16:57

Kan het niet anders of wel?

Hoi Marijke,

Ik vind het allemaal erg zwaar voor je kind, maar ik begrijp dat jullie het inkomen nodig hebben. Er is maar 1 keer een begin en als je nu wat ruimte ziet in je werkuren en financien om (iets meer) thuis te blijven, dan zou ik dat doen tot de zomervakantie. Daarna zijn we weer een paar maanden verder en ook weer in kracht en energie en kan je kind het beter aan.

Doorzetten, wat sommigen zeggen, ben ik dus niet voor. Maar alleen als het dus financieel echt niet anders kan. Dan moet het gewoon.

Elx

Elx

07-06-2010 om 23:33

Normale werktijden houden

Ik ben t met Renata eens. Houd jouw werktijden tot vakantie gewoon t zelfde. De dagen dat je niet werkt, kan je dan gezellig bij t hek staan. Heeft je kind (en jij ook) nog de puf om goed te luisteren hoe schooldag was. T is een hele omschakeling van het vertrouwde kdv, naar school en bso met allemaal nieuwe mensen en indrukken om hen heen. Laat je kind, als t kan deze overgang wat geleidelijker maken. Na de vakantie kan dan wel t nwe "rooster" beginnen, als jullie daar klaar voor zijn. Die extra centen die je met fulltime werken verdiend, moeten toch ook weer aan bso gegeven worden. Wat is je winst? Succes met deze beslissing.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kim

Kim

10-06-2010 om 15:36

Ook volle dagen, nu minder

Hier is mijn zoon ook gelijk 3 volle dagen gegaan. Voorschoolse, school, tussenschoolse, school, naschoolse. Na een tijdje bleek dit toch behoorlijk druk te zijn voor mijn mannetje. Ik heb toen na heel veel geregel voor elkaar gekregen dat ik 's ochtends later kon gaan beginnen. Ik kan hem nu zelf wegbrengen (en daarna als een gek naar mijn werk), het is de rust wel waard. Ik werk nu 4 dagen van 7 uur en dat bevalt me prima.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.