Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Mamvantwee

Mamvantwee

17-10-2008 om 13:09

Nagelbijten

Mijn dochter van 4,5 bijt sinds kort op haar vingernagels en peutert ook aan haar teennagels. Ik kon gisteren zelfs nergens meer iets afknippen (tijdens de tweewekelijkse knipbeurt). Het ziet er al niet mooi meer uit.

Wat kan ik doen om dit te stoppen? Ik beet vroeger ook op mijn nagels en ik weet niet meer wat mijn moeder allemaal probeerde. Wel dat het pas laat 'vanzelf' overging. Moet wel zeggen dat ik nog een fanatiek friemelaar ben en zachte nagels, zodat er altijd wel wat te pulken is. Dus helaas heeft mijn dochter een 'goed voorbeeld' aan mij...

Maar toch, tips zijn welkom. Liever in de vorm van psychologische adviezen dan smeersels etc.

Alvast dank!

Belonen?

Mijn dochter bijt ook nagels. Zowel van haar tenen (vind ik wel knap, ik ben niet meer zo lenig :p) als van haar vingers.
Ik heb gezegd dat als ik voor de 1e keer weer haar vingernagels moet knippen ze een klein cadeautje krijgt.

sandra75

sandra75

17-10-2008 om 14:35

Manvantwee

Onze jongste zoon van zes heeft dat ook een poosje gedaan,nagelknippen was bij hem niet meer nodig want hij 'at' ze er zelf wel af.
Wat hier echt heeft geholpen (en sta er nog versteld van DAT het heeft geholpen:-)) is zeggen dat er heeeeeeel veel vieze kleine beestjes onder je nagels terechtkomen en dat je die dan in je buik krijgt en dat dat niet goed is. Het koppie dat ie toen trok,whaha om te gillen maar goed,we zijn natuurlijk serieus gebleven. En als er nu een stukje nagel loszit dan komt hij om het knippertje vragen! Misschien het proberen waard???

Mamvantwee

Mamvantwee

17-10-2008 om 15:28

En werkt dat? ([email protected])

[email protected], heb je al een kadootje kunnen geven, of zie je al resultaat? Ik merk wel dat mijn dochter reageert op mijn 'niet op je nagels bijten', maar ik weer ook dat dat gaat wennen zodat ze op een gegeven moment mij helemaal niet meer hoort....helaas.

En Sandra: waarschuwen voor beestjes kan ik ook nog proberen, wie weet werkt dat ook in combinatie met een kadootje bij niet-bijten.

Overigens [email protected], helemaal off-topic: als het moet kan ik ook nog aan mijn tenen kluiven...deed ik als kind ook!

sandra75

sandra75

17-10-2008 om 15:45

Jakkie...teennagels..

ook die beet zoon er gewoon af *gruwel*

Belonen

Mijn oudste zoon beet ook nagels en die hebben we eraf gekregen door hem een pakje pokemon kaarten te beloven als hij ermee stopte. Dat werkte echt! Hij heeft het misschien nog 2 keer gedaan maar is er toen echt mee gestopt en zelfs nu hij het cadeautje al lang en breed binnen heeft bijt hij nog niet. Ik moet gelukkig gewoon weer knippen...
Teennagels heeft hij nooit gedaan overigens, vies idee!

Hier ook :-(

zowel van zijn vingers als van zijn tenen :-(
Toch ook maar eens vertellen over de beestjes, eens kijken of dat werkt.....

gula

Maxime

Maxime

17-10-2008 om 20:32

Ideetjes

Hoi,

Voor een meisje zou je een nagellakje kunnen kopen (blanke lak of zachtroze) en een vijltje, zodat ze ziet dat je ook op een andere manier je nagels kort kan houden. Zelf beet ik namelijk alleen nagels als er haakjes aan zaten, dat voelde vervelend en daardoor ging ik bijten. Toen ik dus een vijl ging gebruiken had ik geen neiging meer tot nagelbijten. Bij mijn zoontje trouwens wel gewoon byte x gebruikt, na een week was ie er vanaf.

Maxime

Mamvantwee

Helaas heeft het nog niet gewerkt :( Een tijdje terug was het bijna zover dat ze geknipt moesten worden. Toen opeens een situatie die veel stress voor haar meebracht en ... weg waren de hele kleine randjes. Ik had echter al wel een klein cadeautje in huis (haarelastiekjes met vlindertjes), omdat ik dacht ze snel nodig te hebben. Ze heeft ze evengoed gehad toen. Beetje en - en : omdat ze er bijna was, maar door de stress ze het toch niet volhield. Stress waar ze zelf niets aan kon doen, maar door een ander werd toegebracht zeg maar.
Ik zag trouwens net dat haar teennagels wél aan een knipbeurt toe zijn. Da's in ieder geval iets!
Knap trouwens dat jij het nog kan : teennagels bijten!

Maxime

Van dat nagelvijltje vind ik wel een goed idee! Ik zal er eentje halen voor mijn dochter. Wie weet werkt het inderdaad.
Bedoel je met de nagellak-tip dat ze niet zal bijten, omdat ze de nagellak niet wil beschadigen? Hier werkt dat helaas niet. Hebben we inderdaad weleens geprobeerd, maar ik heb maar snel een fles nagellakremover gehaald :P

Mamvantwee

Mamvantwee

18-10-2008 om 08:20

Ok, campagne is gestart

Gisteren toen ik mijn dochter had opgehaald van de bso, heb ik direct de afspraak gemaakt dat ze een stickervel mag uitzoeken in de winkel als we haar nagels weer moeten knippen omdat ze te lang zijn, en expliciet erbij gezegd dat ze dus niet meer mag nagelbijten, ook niet aan haar tenen. Ik heb de tip van Sandra er ook maar aan toegevoegd en gezegd dat er viezigheid en kleine beestjes onder je nagels zitten (laten we maar zeggen dat dat ook de waarheid is als we het over bacteriën hebben, al zitten die natuurlijk ook op je broccoli...). Vooralsnog doen de 'beestjes' haar niet verblikken of verblozen, maar het vooruitzicht op een kadootje valt goed. Nu maar afwachten of het blijft goed gaan. Trouwens, 'wat je afspreekt, moet je ook doen' is zo'n beetje haar lijfspreuk (doe ik toch iets goed in de opvoeding, denk ik trots), dus dar helpt ook!

Bedankt voor de tips!

sandra75

sandra75

19-10-2008 om 10:33

Mamvantwee

Grappig dat de beestjes haar niet doen verblikken haha.Toen ik dat namelijk aan zoonlief vertelde zag je hem gruwelen en keek aandachtig naar zijn nagels *lol*

Ans

Ans

20-10-2008 om 14:48

Belonen is moeilijk

Ik heb ook zo'n nagelbijter in huis, vreselijk. Hij kan al geen sinaasappels meer eten omdat dat pijn doet. Ik heb de beestjesvariant gehad en gezegd dat hij wormpjes kan krijgen maar hij gaat door, ook belonen heb ik geprobeerd maar dat interesseert hem ook niet. Hoe belonen jullie, wanneer krijgt een kind een sticker? Als hij 1 dag niet bijt? Hoe kontroleer je dat? Nagels groeien immers zo langzaam.

Mamvantwee

Mamvantwee

21-10-2008 om 10:49

Het is nog afwachten

Tot nu toe gaat het wel goed, dat wil zeggen: dochter weet dat ze een kadootje mag uitzoeken als we haar nagels weer moeten knippen (en zoontje van bijna drie, bijt niet, is helemaal blij want hij mag "natuurlijk" ook een kadootje, vindt hij...). Maar ze moet er wel zo nu en dan aan herinnerd worden. En gisteren zei ze dat ze geen stickervel hoefde, en wilde alweer gaan bijten...! Dreigementen over vieze beestjes hebben totaal geen effect. Dus ik twijfel ook wel of we het gaan redden tot de echte knipbeurt.

Misschien dat ik vanavond met haar afspreek dat we dit weekend een kadootje gaan kopen als ze tot dan niet op haar nagels bijt - de termijn dus wat overzichtelijk en haalbaar maken.

En hoe ik dat controleer? Tja, in eerste instantie op basis van vertrouwen (je ziet inderdaad nog niet zoveel na een weekje). Wij leren onze kinderen dat liegen altijd veel erger is dan je broer/zus een duw geven of speelgoed harhandig afpakken, etc. Dus ook al zie ik aan haar hele houding dat ze zit te jokken, dan zeg ik dat ik haar geloof omdat we altijd de waarheid vertellen. Meestal komt ze dan heel snel terug op haar leugentje, en vertelt ze alsnog de waarheid, waarna ik altijd een milde 'straf' uitdeel ('Ik vind het heel fijn dat je de waarheid hebt verteld, ook al mag je niet xxx etc.')

Mamvantwee

Mamvantwee

24-10-2008 om 09:38

Nagellak

Gisteren verzuchtte mijn dochter dat ze het steeds vergeet, dat ze niet zou nagelbijten. Het kadootje in het verschiet is te abstract (en dan snap ik wel, ligt ook wat ver weg in de toekomst), en de waarde daarvan verwatert al omdat broertje ook al een kadootje wil terwijl hij geen nagelbijter is (nog niet). Dus...

Toen heb ik haar 's middags na school een flesje nagellak laten uitzoeken bij de drogist. Goedkoopste merk, zij wilde knalrood, maar ik vind dat voor een kleuter niet kunnen. En nu twijfel ik daaraan: die mooie, lichtglimmende nagellak die ze nu heeft (en die broertje en mama nu dus ook op hun nagels hebben :)) valt niet zo op. had ik toch haar keuze voor knalrood moeten toestaan? Afwachten of dit gaat werken. Ze is wel gemotiveerd, maar als ze een dwarse bui heeft, kan dan zo weer omslaan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.