Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Fine

Fine

26-12-2008 om 11:24

Neefje gaat over het randje

Mijn dochter is net 7 jaar en speelt al jaren met haar neef van 12. Hij is een lieve, rustige jongen maar gisteren voelde ik dat er iets niet in de haak was. Ze waren boven prinsesje aan het spelen maar toen ik boven kwam lagen ze met z'n tweeen onder het dekbed en was het licht uit. Dochter en neef mee naar beneden en neef ging naar huis. Ik heb er op dat moment niets van gezegd omdat ik overrompeld was en niet wist wat ik moest zeggen/doen. Later vroeg ik wat er gebeurd was en mijn dochter zei dat ze op mijn neef lag en hij voelde aan haar billen en zij aaide zijn billen. Toen ik haar naar beneden haalde wilde ze niet naar beneden maar wilde ze nog 'spelen' en het spel afmaken. Omdat ik voelde dat er iets niet klopte moest ze mee maar wat betekent dit voor een volgende keer? Natuurlijk ben ik in het vervolg op mijn hoede maar hoe kan ik haar beschermen? Boos worden heeft geen zin want ik denk dat ze het dan stiekem gaat doen omdat ze het een leuk en spannend 'spel' vond. Ik ben hier niet gerust op, zeker niet omdat ze haar neef vaak ziet en ik ook niet als een bitbull wil zijn en constant wantrouwend wil zijn. Wat zeg ik tegen mijn dochter om haar te beschermen tegen grotere jongens (neef, maar ook broers van vriendinnetjes)?

Ellen Wouters

Ellen Wouters

26-12-2008 om 12:25

Neef aanspreken

Je hoeft er geen drama van te maken, maar ik vind dat je wel die neef moet aanspreken. Spelletjes onder de dekens en met billen aanraken wil je niet hebben, het mag niet, klaar.
En zeg ook tegen je dochter dat je hem dat gezegd hebt. Je kunt niet van een 7-jarige verwachten dat ze weerbaar en assertief genoeg is om een grotere jongen van zich af te houden. Wat je ook tegen haar zegt en hoe ze ook knikt en het begrijpt, zij is 7, grotere jongens zoals haar neef zijn véél groter, sterker en overtuigender en je kan niet van haar verwachten dat ze daar altijd maar tegenop kan. Daar heeft ze een volwassene bij nodig. Houd ze dus in de gaten.

Groet, Ellen

Drama van maken

hoi,
ik zou er wel drama van maken tegenover neef. is hij nou belazerd? zelfde leeftijd kan ik nog inkomen,maar dit totaal niet.
niet boos worden op dochter, uiteraard,maar wel uitleggen dat dit echt niet kan.

kijk uit hoor. mijn zoon is helaas ook door oudere neef misbruikt, het is gebeurd voor je het weet

Meer zoals ellen

Ik zou meer hetzelfde reageren als Ellen. Je neef is twaalf en dan zou ik rustig vertellen dat dit soort spelletjes echt niet kunnen.
En idd, een 7 jarige is nog te jong om assertief te zijn, dus met je dochter zou ik op een ander niveau praten. Dat haar lichaam van haar is en dat anderen daar niet zo maar aan mogen komen. Je dochter zag het als spelletje en ik zou vertellen dat je dit soort spelletjes niet goed vindt. Persoonlijk zou ik het niet zwaarder maken, maar ik zie de situatie niet als misbruik. Misschien ben ik daar te naïef in? Ik heb een dergelijke situatie meegemaakt met mijn zoon en een buurmeisje. Mijn zoon was 7 en het buurmeisje 11. Ik heb de kinderen onderbroken in hun "spelletje". Betrapt zullen we maar zeggen. Ik heb ze mee naar de woonkamer genomen en verteld dat ik dit soort spelletjes niet goed keur. Toch in een wat ontspannen sfeer. Ik heb ze niet gestraft of afgekeurd. Het buurmeisje kwam nog dagelijks spelen en dit soort spelletjes kwamen niet meer voor. Een kind van 11/12 is ook nog kind. Als ik het buurmeisje had verboden om nog bij ons te spelen had zoon er niets van begrepen en dat zou juist sporen bij hem hebben nagelaten. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe groot het leeftijdsverschil is en de leeftijd van de "dader(es)." Als zoon 12 was geweest en buurmeisje 18 was het een ander verhaal. Ook speelt natuurlijk mee hoe ver de kinderen in hun "spelletje" gingen.

Absoluut schokkend

Een jongen van twaalf weet normaal gesproken heel goed dat dit soort spelletjes niet kunnen! Ik ken jouw neef niet, maar is hij nog zo onschuldig als je denkt?
Ik zou hem en zijn ouders er absoluut op aanspreken en hem niet meer alleen met je dochter laten spelen. Hij snapt heus wel waarom. En aan je dochter kan je uitleggen dat de neef nu toch wat te groot voor haar wordt en spelletjes doet die bedoeld zijn voor oudere kinderen.

Fine

Fine

27-12-2008 om 17:02

Moeder gesproken

Ik heb de moeder gesproken en zij vond het ook schokkend en gaat met haar zoon praten. Toch ben ik er niet helemaal blij mee want ik heb met mijn dochter gesproken maar ik wilde er geen drama van maken. Wel gezegd dat hij met dat soort spelletjes met leeftijdsgenootjes moet doen. Natuurlijk probeer ik ze niet alleen te laten maar dat is moeilijk omdat we elkaar vaak zien en de kinderen vaak met z'n allen spelen bij oma. Soms echter zijn mijn dochter en hij alleen en ze spelen al 7 jaar mooi samen dus het is moeilijk om te zeggen dat ze nu niet meer samen tv mogen kijken op oma's bed bijv. Soms ben ik er ook niet bij en past bijv oma op haar en komt neef langs. Neef is echt een lieve en zachtaardige jongen die haar niet zal willen beschadigen maar je weet het nooit zoals Anotoffer ook zegt. Ik wil haar ook niet bang maken alleen dat ze op haar hoede is. Niet alleen voor mijn neef maar ook voor broertjes van vriendinnetjes of broertjes van mijn vriendinnen. Daar komt bij dat mijn dochter ook veel nadoet van tv, dus ik laat haar al zo weinig mogelijk kijken naar bijv huis van Anubis. Ze is net 7 maar is bijv gefascineerd door roken. In haar omgeving rookt niemand maar ze heeft zelf sigaretten nagemaakt die nog echt lijken ook en daarmee zit ze op haar kamer of op de bank stiekem te roken. Ik zeg zeker niet dat ze het uitlokt maar ze is wel erg nieuwsgierig.

Nieuwsgierig

Hoi,
juist dat nieuwsgierige maakt het extra gevaarlijk..sommige mensen pakken die signalen verkeerd op.
mijn zoontje was jonger,maar ook hij was erg nieuwsgierig en neef kon dat niet weerstaan.
Ik vind dat je erg moet uitkijken. als je dochter het spelletje te leuk vindt en ze gaan te ver, kan je vervelende situaties krijgen.

Jade

Jade

28-12-2008 om 12:52

Fine,

"Soms echter zijn mijn dochter en hij alleen en ze spelen al 7 jaar mooi samen dus het is moeilijk om te zeggen dat ze nu niet meer samen tv mogen kijken op oma's bed bijv. Soms ben ik er ook niet bij en past bijv oma op haar en komt neef langs"

Dan zul je oma op de hoogte moeten brengen en er voor zorgen dat neef en jouw dochter dus niet meer alleen kunnen zijn. Jouw dochter heeft al aangegeven dat het spelletje afgemaakt moet worden......zij weet dus totaal niet wat er is gebeurd (gelukkig maar!).

Het is helemaal niet moeilijk om te zeggen dat ze niet meer samen op de kamer (of where-ever) kunnen zijn, omdat neef spelletjes met haar wil doen wat absoluut NIET kan. Jouw dochter zal teleurgesteld zijn, ze hebben altijd mooi samen gespeeld. Maar DAT kan dus niet meer........

koentje

koentje

28-12-2008 om 15:40

Fine,

Fijn dat jouw zus het verhaal serieus genomen heeft en er met haar zoon over praat.
Naar aanleiding van het verslag van dat gesprek vind ik het pas nodig te zeggen dat jouw dochter en hij wel of niet meer samen mogen spelen zonder toezicht. Ik denk, zeker gezien het karakter van de jongen, dat je niet direct moet overdrijven; anders zit je meteen in 'eens een dief, altijd een dief'
Dat is misschien ook niet nodig?

Serieus genomen

Fijn dat de moeder je verhaal serieus heeft genomen en jullie er samen goed over kunnen praten. Als je neef een lieve volgzame jongen is dan neemt hij een goed gesprek met zijn moeder vast wel serieus op.
Maar hoe reageerde je dochter op het bericht dat ze dit soort spelletjes niet meer met neef mag spelen? Ze is pas 7 en als ze erg nieuwsgierig is naar "grote mensen dingen"lijkt me dat best moeilijk. Ze komt inderdaad in aanraking met meer oudere jongens dan neef. En verbieden om alleen met ze te zijn lijkt me lastig. Wat als je dochter bij vriendinnetjes speelt met oudere broers? Ik vind dat je dat gevaar goed inschat.
Eerlijk gezegd heb ik daar geen ervaring mee. Mijn zoon was en is nog echt zo`n onschuldig kinderlijk mannetje. Tegen die tijd dat hij nieuwsgierig wordt dan past het wel bij zijn leeftijd zullen we maar zeggen. Hoe kan je je 7 jarige dochter daar nu goed voor beschermen? Ik hoop dat je hierover nog goede tips krijgt. Een gesprek over haar lichaam en dat anderen daar af moeten blijven heb je al achter de rug. Heb je het idee dat ze dat begrijpt en inziet?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.