Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Nergens toe te motiveren

Waarschijnlijk is dit best een bekend probleem, maar ik wil het toch nog een keer voorleggen.
Mijn oudste zoontje van 10 (groep 8) is nergens toe te motiveren. Spelen doet hij niet, buiten spelen niet, sporten vindt hij niets aan etc.
Het enige wat meneer leuk vindt zijn pasieve spelletjes zoals de pc, de wii en zijn gameboy. wanneer ik hem verbiedt een van deze dingen te doen, gaat meneer zitten mokken op de bank en vervelend lopen doen. Meestal met het gevolg dat hij ook zijn broertje gaat pesten en dat hij eindigd op zijn kamer, waar hij dan maar op bed gaat liggen lezen. Mijn zoontje heeft een slanke bouw van zich zelf, is altijd te dus geweest, maar de laatste maanden krijgt hij zwembandjes enzo. Ik wil dus echt dat hij wat actiever wordt, zoals hij nu leeft lijkt me niet bepaald gezond!

Linda99

Linda99

07-10-2009 om 13:30

Sport

Hij zit dus op geen enkele sport? Zou ik toch proberen te veranderen.......Al is het maar zwemmen, zijn ook leuke vormen van waar ie op kan (survival zwemmen bijvoorbeeld).

Ilva

Ilva

07-10-2009 om 13:36

10 jaar groep 8

Hij is 10 en zit in groep 8. Heeft hij een klas overgeslagen? Misschien heeft hij meer uitdaging nodig. Misschien eens naar een museum gaan. Mijn oudste 9 jaar groep 6 gaat op 1 zondag in de maand naar de museum Jeugd universiteit van 1 van de 4 musea in Leiden. Dit vind hij zo geweldig dat hij ook boeken aan het lezen is over de onderwerpen die behandeld worden. Hij praat er graag over en ontmoet daar ook kinderen met dezelfde interesses. Gewoon even iets heel anders. Zoek wat dingen waarvan je misschien denkt dat hij er nog te jong voor is maar wat wel leuk is. Dingen zoeken die uit het vaste partroon gaan. Succes

essie73

essie73

07-10-2009 om 13:47 Topicstarter

Idd

Jaimy heeft idd een klas overgeslagen. Het museum idee vindt ik wel erg leuk, maar ons jongste zoontje is net 6, dus hun intresses liggen flink uit elkaar.
We hebben hem wel opgegeven voor de sportpas, dit houdt in dat hij 5 lessen lang een sport uit kan proberen. We hebben 5 soorten opgegeven, dus ik hoop echt dat hier wat tussen zit voor hem. Zijn zwemdiploma's heeft hij al, hij wilde in eerste instantie wel door met zwemmen, maar is daar weer van terug gekomen. We laten hem wel regelmatig vrij zwemmen, maar dat wil hij alleen met een vreindje of neefje, en die zijn niet altijd beschikbaar uiteraard
Zou het zin hebben om hem te verplichten aan een sport te gaan doen?

Linda99

Linda99

07-10-2009 om 15:42

Essie

Nee, verplichten gaat vast niet werken. Maar praat er samen over, dat het goed is om te sporten (noem zo veel mogelijk voordelen) en dat het leuk is.

Bij ons ging het gelukkig makkelijk, wij hebben dochter verteld dat we het goed voor haar zouden vinden als ze op een sport ging en ze mocht zelf kiezen welke. Ze hockeyt nu dus al anderhalf jaar met veel plezier.

Uitdaging op andere gebieden zoals musea lijkt me ook een goed plan. Lijkt erop dat ie echt een beetje "geactiveerd" moet worden.

Misschien is een bezoek aan een Ontdekhoek een idee? Is ook voor de jongste leuk.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

07-10-2009 om 16:16

Computertijd?

Mag hij onbeperkt computeren of heb je daarover vaste afspraken? Hier heeft het geholpen door heel duidelijk een maximale computertijd af te spreken. Bijvoorbeeld een uur per middag. Dat 'dwingt' een kind ook om zich op andere dingen te richten. Want hij is blijkbaar wel degelijk enthousiast voor iets, namelijk computeren. En waarom zou hij wat anders gaan doen als hij juist dát zo leuk vindt en het ook mag?
Verplicht laten sporten lijkt mij geen goed idee, maar ik zou het wel stimuleren. Inderdaad 'verplicht' laten kennis maken met een aantal verenigingen ofzo. Of misschien iets met muziek? Er zijn ook kinderen die dat veel leuker vinden dan sport.

Maxime.M

Maxime.M

07-10-2009 om 19:34

Computer tijd

Hoi,

Ik zou inderdaad de computertijd beperken. En ik denk dat het hem daarna moeite kost om wat anders te bedenken, misschien duurt het wel een paar weken voordat hij er aan gewend is. Hier helpt het wel om weer eens wat 'vergeten' dingen tevoorschijn te halen. Lego bijvoorbeeld of playmobiel. Laatst had ik het, voordat zoon uit school kwam uitgestrooid op het vloerkleed voor de bank (salontafel aan de kant) omdat ik het wilde sorteren. Zoon kwam thuis en ging fanatiek meehelpen en heeft er uiteindelijk de hele middag mee gespeeld.
Leg ook gewoon uit waarom hij nu niet meer onbeperkt op de computer mag, en dat je wilt dat hij ook wat beweging krijgt.

Maxime

Verdienen

Laat hem de computer- /wii- /tv- tijd verdienen middels actievere bezigheden.

Emilie

Emilie

11-10-2009 om 10:02

Snel actie ondernemen ...

Klinkt niet goed zoals je het beschrijft. Beperk de tijd waarop hij mag computeren, wii-en etc. tot een uur per dag. TV kijken pas toestaan vanaf bijvoorbeel 5 uur 'm-middags. Ondertussen moet je je zoon wel alternatieven aanbieden, zet hem in ieder geval op bv. een teamsport of scouting ef i.d., stimuleer het afspraken maken met vriendjes etc, ga spelletjes met hem doen. Zorg dat hij weer gaat zien dat er zo veel meer en zo veel leukers is dan die pc en computeren.

Emilie

Emilie

11-10-2009 om 10:08

Reactie op mossel

Volgens mij is het laten verdienen van computertijd niet slim. Zo blijkft nl alles draaien om het cumputeren terwijl je eenkind weer wil laten zien dat er zo veel meer is. Ik blijf er bij: volgens mij is het beperkt toestaan van cumputertijd een oplossing.

Bij ons thuis werken met met kaartjes. Mijn zoons van 7 en 10 krijgen elk op zondag 3,5 uur tijd in de vorm van kaartjes/bonnetjes opgedeeld in elk een kwartier. Klinkt missschien vreselijk, maar het systeem werkt bij ons heel goed. Als ze willen ds-en bijvoorbeeld dan leveren ze bij mij een bonnetje in en dan houden ze zelf de tijd bij en ik met zeggen, dat werkt best goed. Kinderen weten waar ze aan toe zijn, ik heb geen stress meer om er steeds op toe te zien dat ze niet de hele dat achter dat diong zitten.

Guinevere

Guinevere

11-10-2009 om 11:20

Hier

Mijn zoon is wel een stuk jonger dan de jouwe, maar ik wil toch even reageren. Hier hebben we vooralsnog namelijk geen computerproblemen. Er mag alleen 's avonds op dat apparaat worden gespeeld, behalve in het weekend dan. Dus besteedt onze zoon de middagen aan andere bezigheden, bijvoorbeeld spelen met vriendjes of iets anders. Om 5 uur mag de tv pas aan. Daar komt geen gechagrijn aan te pas, want dit zijn gewoon de regels en die zijn bekend en geaccepteerd.
En over de Wii: je kunt daar ook actievere spellen bij aanschaffen, die hij samen met iemand anders kan spelen. Wel een 2e afstandbediening erbij kopen, dan kan het echt een gezellige bezigheid worden. Geldt trouwens ook voor de andere spelcomputers, daar heb je ook minder solistische spellen voor.

Oliebol

Oliebol

11-10-2009 om 11:31

Verplichten

Nou ik verplicht mijn zoon hier (10) wel tot een sport hoor(nou ja scouting is dat in zijn geval nu). Net als school en nog een woensdagmiddagclub. Anders gaat hij gewoon naar de klok zitten kijken tot het weer tv of computertijd is. Daar heeft hij geen problemen mee. Hij mag van mij ook op een andere sport als hij wil (maar hij wil niks en geloof me, we hebben al heel wat geprobeerd!). Maar 1 sport is hier zeker wel een verplichting want anders gebeurt er gewoon niks.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.