Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Niet mee naar binnen bij angsttandarts?

Hallo allemaal,
mijn dochter van net 4 is onder behandeling bij een angsttandarts. Ze was niet bang,maar toen ze 3 was moest er een kies getrokken worden en dat was toch beter daar omdat ze dan een drankje kreeg.

Vorige keer op controle wilden ze niet dat ik mee naar binnen ging, beleid vanaf 4 jaar. maar omdat ik mijn dochter niet voorbereid had eistte ik toch mee te kunnen.

Nu moeten we morgen weer voor een behandeling: sealen van een kiesje. duidelijk uitgelegd dat ik niet mee naar binnen mocht. Al een paar keer over gehad,prima.
Nu is het morgen zover en huilt ze alleen nog maar: ze wil niet alleen, ze durft niet.

Wat vinden jullie? toch doorzetten? of proberen toch zover te komen dat ik mee naar binnen mag? volgens die tandarts is het beter voor de kindjes als ze alleen gaan

Werkelijk belachelijk!

ik kan niet bedenken waarom dat is....
en zal er zeker op staan gewoon mee naar binnen te mogen.

annemir

annemir

16-11-2010 om 19:31 Topicstarter

Beleid

volgens hen beleid. kinderen zouden beter te behandelen zijn. ik snap het wel een beetje,maar als een kind echt niet wil?
ik voorzie grote problemen morgen

Hier gaan de ouders wel mee naar binnen

.. onze eigen tandarts heeft helaas ook al zo onvoorspelbaar gehandeld dat we zijn uitgeweken naar de kindertandarts.

Maar in zijn algemeenheid zou ik blindelings de aanwijzingen van de angsttandarts volgen. Die mensen weten waar ze mee bezig zijn. Hier ging zoon ook weer alleen mee voor röntgen en dergelijke. Ze hebben echt verstand van die zaken en weten hoe ze vicieuze cirkels moeten doorbreken.

annemir

annemir

16-11-2010 om 19:44 Topicstarter

Ja daarom

hoi,
ja daarom heb ik ook tegen haar gezegd dat we het gaan doen en dat was de hele week ook goed.
tot nu. ik voorzie morgen dat ze erg gaat huilen. ze zei vanmiddag al: het hoeft niet he mam, we gaan niet.
tuurlijk ga ik en zal ik proberen op haar in te praten dat het toch doorgaat.maar als ze blijft huilen,zal het ze niet lukken.

ik vraag me af of het dan zoveel beter is? ze is 4 en nog zo klein....

sidneysheldon

sidneysheldon

16-11-2010 om 20:35

Annemir

mijn kinderen zitten ook bij een kindertandarts en hier mag je als ouder altijd mee behalve als ze voorzien dat het problemen met zich meebrengt als de ouder erbij blijft (omdat het kind dan juist niet zou willen en bij de ouder wilt blijven). tot nu toe is dit nog niet voorgevallen en ben ik erbij gebleven. Toen mij dit werd verteld heb ik gelijk aangegeven dat dit niet goed aanvoelt. Dit begrepen ze wel. Ik vind dus dat de tandarts begrip zou moeten hebben voor de angsten van het kind en de moeder erbij zou moeten laten. Vaak pakken ze het ook heel leuk aan met de kids. HIer noemden ze het sealen van de kiezen een glijbaan op de kiezen maken. Overleg anders even met de tandarts dat je dochter zo van streek is, ik zelf zou haar niet alleen laten gaan.

annemir

annemir

16-11-2010 om 20:47 Topicstarter

Oke

hoi,
ze hebben 3 weken geleden alles laten zien. ze noemden het een jasje en het frame een kapstokje. ze vond het prima. zei ook stoer dat ze alleen ging. tot vandaag dus.

Ik gaf vorige keer al aan dat ik het niet fijn vond,maar ja, zeiden ze, dat is nou eenmaal hun beleid.

ik denk dat ik probeer mijn dochter zover te krijgen dat ze gaat. alleen met praten zeg maar. als ze op het moment zelf dan toch niet durft, ga ik mee. willen ze het niet,ga ik gewoon weer weg.

Ik moet op mijn gevoel afgaan en haar beschermen. ik ben bang dat ze het anders alleen maar enger gaat vinden

ijsvogeltje

ijsvogeltje

16-11-2010 om 22:49

Geen idee, maar

... ik neig er naar om te vertrouwen op de tandarts. Je schrijft immers dat het een speciale angst-tandarts is. Daar staat dus waarschijnlijk ieder half uur een huilend kind in de wachtkamer. Als je kindje fluitend naar binnen zou gaan, hoef je niet naar een speciale tandarts. En ik ga er vanuit dat de tandarts door schade en schande wijs is geworden en heeft ervaren dat ouders (die vaak nog nerveuzer zijn dan het kind zelf) beter even buiten kunnen blijven. Hij/zij heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van bange kinderen en daar 'beleid' op gemaakt. Ik zou als ouder van die ervaring willen profiteren en dus doen wat volgens hem/haar het beste is.

Tijgeroog

Tijgeroog

17-11-2010 om 09:55

Waarom?

Waarom ga je eigenlijk nog naar de angsttandarts, zeker als je het eigenlijk niet eens bent met het beleid. Je schrijft dat ze daar geweest is ivm het trekken van een kies, maar dan kan ze nu toch ook weer gewoon mee naar jullie eigen tandarts?

Verder sluit ik me aan bij de vorige posters. De tandarts heeft hier ervaring mee, weet wat ie doet en waarschijnlijk is die over het algemeen de beste aanpak. Als de ouders zich er steeds mee bemoeien (je schrijft zelf al dat je haar moet beschermen) kan dat heel averechts op de aanpak van de tandarts werken.

In dit geval zou ik tegenover je dochter voet bij stuk houden, hoe moeilijk dat ook is. Als je nu toegeeft, je hebt immers al die tijd gezegd dat je niet mee zou gaan, wordt het de volgende keer nog veel moeilijker om haar alleen te laten gaan. Als je besluit om naar huis te gaan is dat effect nog groter: ze weet dan dat huilen werkt.

annemir

annemir

17-11-2010 om 10:48 Topicstarter

Ze is binnen

Ik snap jullie wel hoor en ik snap het beleid. Maar ik vind het zo zielig. Ze zat als een zielig kindje op schoot en toen ze naar binnen moest ging ze huilen. Idd voet bij stuk gehouden en ze ging!
Waarom we hier nog zijn? Dat wilde deze tandarts omdat ze bang overkwam bij het poetsen. En dichter wilde het zelfook. Totdat ze alleen moest.

Ik vind haar knap! Ze is nu binnen maar hoe zal ze zich voelen? Niet begrijpend dat ze alleen moet ze is nog zo klein
(null)

annemir

annemir

17-11-2010 om 10:53 Topicstarter

Vreselijk

Dit is vreselijk ze huilt en roept om haar moeder.
Bah

(null)

Hier ook

mijn zoontje gaat ook naar een speciale kindertandarts en daar is het beleid ook dat de kinderen alleen mee naar binnen gaan. Eerlijk gezegd vind ik dat ook altijd moeilijk, vooral omdat ik weet dat mijn zoontje nogal onzeker is en stilletjes 'over zich heen kan laten lopen'.
We moeten elke drie maanden op controle (lekker; uur heen, vijf minuten wachten, twee minuten binnen, uur terug) dus hij is inmiddels wel gewend. En eigenlijk gaat het altijd goed, hij loopt rustig mee en komt vrolijk babbelend weer mee naar buiten. De tandarts of de assistent komt mij dan nog even vertellen over wat ze gezien heeft en wat het beleid is en that's it.
Nu moet ik wel zeggen dat er nooit iets spannends gebeurd (voor zo ver ik weet dan); controle en er wordt regelmatig een bepaald goedje over een paar kiezen gesmeerd.
Overigens heb ik wel duidelijk gemaakt dat ik er bij wil zijn als er iets moet gebeuren in de zin van vullen/verdoving, dat soort ongein en/of als mijn zoontje om mijn man of mij vraagt. Ze hebben beloofd dat te zullen doen.
Misschien kun je dat soort afspraken ook maken; dat als je dochter om jou vraagt, dat je er dan bij gehaald gaat worden?

Te laat

oh gat... dat huilen en roepen zou mij ook door merg en been gaan. Arme meid, arme jij. Maar als het nu 'goed' gaat durft ze misschien de volgende keer wel beter alleen...

Janna3

Janna3

17-11-2010 om 12:58

Vind het wel raar

Volgens mij is het doodnormaal dat kinderen van deze leeftijd door hun ouders worden begeleid bij dergelijke ingrepen, dat is in een ziekenhuis toch ook het geval?. Ik snap wel dat sommige ouders een stressverhogende uitwerking op hun kinderen hebben, maar in die gevallen zou de tandarts apart kunnen besluiten het kind alleen te behandelen. Wij hebben net de kiezen van onze kleuter laten sealen en ik was daar gewoon bij. Net zo prettig ook. Onze tandarts is geen speciale angsttandarts maar staat er wel om bekend dat hij heel goed met kinderen omgaat.

Hoe gaat het nu?

ben benieuwd hoe het nu gaat met Annemir en dochter?
En hoe je er op terug ziet dat ze toch alleen gegaan is terwijl je er een ander gevoel bj had?
(als je het tenminste wilt vertellen....)

annemir

annemir

17-11-2010 om 13:54 Topicstarter

En nu

Hallo,
wat lief dat jullie gereageerd hebben!
we zijn alweer een tijdje thuis. Hoe het ging?
Ik werd binnen geroepen toen ze nog op de bank lag met traantjes. tandarts zei dat het supergoed ging, ze had wel gehuild maar dat mag ook.
dochter was zichtbaar verdrietig maar verder eigenlijk niets. het was over. ze mocht een cadeautje uitzoeken, ze kreeg complimentjes over hoe groot ze was.
We liepen weg en ze zei dat ze het niet zo erg vond, wel eng,maar daarna niet meer.

tandarts zei ook dat ze blij is dat ze doorgezet had,omdat het anders later onmogelijk zou zijn. en nu denk ik dat ze idd gelijk heeft.
Over drie maanden weer terug voro controle. dochter zegt dat ze dat wel wil,maar verder niets.

Het ging dus goed, beter dan ik gehoopt had,maar wat doet dat pijn als je je kindje zo hoort huilen en je gevoel zegt je dat je erbij wilt zijn.

overigens zei assistente dat het zo gaat bij alle kindertandartsen.

Zelfde tandarts?

Gelukkig is alles 'goed' gegaan. Al kan ik me voorstellen dat je er een dubbel gevoel aan over hebt gehouden. Een huilend kind bij de tandarts is nooit prettig en daarom ga je juist naar een kindertandarts.
Heb zo'n gevoel dat we dezelfde tandarts hebben. Ergens op de Veluwe?

annemir

annemir

17-11-2010 om 15:46 Topicstarter

Nee

Hoi
Nee deze tandarts is in Haarlem noord. Aardige meiden absoluut
(null)

sidneysheldon

sidneysheldon

17-11-2010 om 20:37

Niet bij alle kindertandartsen zo

wij zitten bij Bambodino in Rotterdam en daar mag je dus gewoon mee naar binnen met je kind, behalve als de aanwezigheid van de ouder hetgeen ze moeten doen bemoeilijkt, ik heb dit zelf nog niet meegemaakt.
eerlijk gezegd lijkt het me vreselijk als je je kind hoort huilen en zelf zit je op de gang.

Irene

Irene

18-11-2010 om 13:39

Nooit

Nooit nooit nooit laat ik meer een kind van mij alleen als het iets moet ondergaan wat vervelend is of waar het bang voor is. Ik heb het bij mijn zoontje van toen 2 en een half gehad in een buitenlands ziekenhuis, waar ik niet bij hem mocht blijven terwijl er bloed en een infuus werd geprikt. Dat lukte allemaal niet goed en ik heb hem 3 kwartier horen huilen en gillen terwijl ik op de gang stond en jaren ouder werd... Daarna ben ik niet meer van zijn zijde geweken en ik heb er nog altijd spijt dat ik mij toen weg heb laten sturen. Een kind moet op zijn ouders kunnen vertrouwen, moet weten dat je er bent voor ze, altijd. Dus nee, ik vind het niet goed klinken dat je er niet bij mag zijn.

Nasha 1st

Nasha 1st

18-11-2010 om 21:17

Sorry hoor

maar wij zijn met oudste ook bij een kindertandarts (toevallig ook Bambodino in rotterdam ;-)) En wij mogen gewoon mee naar binnen hoor!

annemir

annemir

19-11-2010 om 13:59 Topicstarter

Voel ook zo

Hou
Ik voelde het ook zo. Ik laat ze nooit alleen. Maar ik heb me laten ompraten door 3 speciale angsttandartsen die echt wel weten wat ze doen.
En achteraf ben ik er blij om. Het viel haar mee en als ik erbij zou zijn zou ze veel harder huilen dat ze het niet wilde.

(null)

Talia

Talia

19-11-2010 om 18:36

Verschil kindertandarts/angsttandarts

In mijn ervaring is een "gewone" kindertandarts" iets heel anders dan een angsttandarts. Die laatsten zijn er speciaal voor opgeleid om angstige patienten (groot en klein) te behandelen. De argumentatie van de tandarts van onze oudste dochter was destijds dat het in het belang van het slagen van de behandeling is als hij zich alleen op het kind richt en niet op de ouder. Vaak vraagt het kind steun of hulp aan de ouder en dat kan niet, want de behandeling moet toch. Dus voelt een kind zich dan in de steek gelaten "mama stond erbij en deed niets". De andere reden (die gold voor mij, maar hoeft natuurlijk niet voor Annemir te gelden) is dat als een ouder zelf nerveus of gespannen is bij de tandarts, zij dat over kan brengen op het kind. Door mama in de wachtkamer te laten, ben je daarvan af.

annemir

annemir

19-11-2010 om 20:19 Topicstarter

Precies talia

hoi,
precies talia, dat eerste zeiden ze ook. het tweede heb ik geen last van.
ik, hekel aan tandarts, hou me altijd goed en met een pokerface bij de kinderen.
De jongens zijn gek op de tandarts. Jongste heeft dus kies laten trekken toen ze 3 was en nu vindt ze het niet zo geslaagd meer.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.