Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ayla

ayla

10-03-2011 om 08:56

Nieuwe dingen

Afgelopen dagen was hier carnaval, groot drama voor bijna kleuter zoon. Anders dan anders, muziek, niet de normale kleren. Hij moest er echt helemaal niets van hebben en was blij toen hij met oma mee kon. Alles wat hetzelfde is is goed, alles wat nieuw is of anders is niet goed. Nieuwe kleren, nieuwe schoenen, alles kost tranen, het minimaal 2 weken voordat hij eraan gewend is. Nieuwe school, nieuwe klas, ik heb hem al 5 keer krijsend achter gelaten bij de juf op schoot. Volgens een vriendin is dit een jongensding en groeien ze daar vanzelf overheen. Ik herken het in ieder geval absoluut niet van mijn oudste. Is het inderdaad een jongensding en gaat het nog ooit over?

Guinevere

Guinevere

10-03-2011 om 10:47

Kleine troost

Hier precies zo'n snuitertje, Ayla. Je kunt oordoppen indoen want hij schreeuwt alles bij elkaar als het hem niet zint. Vooral nieuwigheden, daar moet ie niks van hebben. En sowieso niet als zaken anders lopen dan hij in zijn hoofd had. Ik heb net een 2 maanden durende "staking" achter de rug omdat het gymprogramma was omgegooid. Andere liedjes enzo. En ook het geschreeuw op school was niet om aan te horen, de school stond te schudden op zijn grondvesten. Carnaval: de optocht heeft hij van achter het raam bekeken, dat was al een vooruitgang tov vorig jaar. En het kindercarnaval heeft hij op het laatste nippertje toch maar geweigerd.
Allemaal een kwestie van leren om door de zure appel heen te bijten. Voor onze zoon heb ik al een "programmaatje" bedacht want ik vind het wel tijd dat hij iets flexibeler wordt. Voor ons betekent dat ook vaker onze poot stijf houden, bijvoorbeeld bij nieuwe groente. Eén hapje proeven en dán mag je pas iets anders. Als we dit niet doen leert hij namelijk nooit iets anders eten dan brood en fruit. Verder ga ik zoveel mogelijk dingen een beetje anders doen dan anders, gewoon in het dagelijkse programma. Een keer naar een ander speeltuintje, naar een andere winkel, vaker mee naar een restaurant.
Ik denk niet dat het een jongensding is. Ik heb nog een oudere zoon en die staat altijd vooraan te juichen als er iets verandert.

Limi

Limi

10-03-2011 om 12:39

Ook een beetje

Maar ik heb nooit gedacht dat het een jongensding was. Ik neem nog steeds aan dat hij gewoon op mij lijkt, maar dan iets erger :-)

Nieuwe truien die geen effen longsleeve zijn krijg ik met geen mogelijkheid bij hem aan. Er wordt niet gehuild, maar hij weigert gewoon. Nieuwe schoenen en nieuwe jas hebben ook moeite gekost.
Onbekend eten weigert hij ook.
Naar groep 1 was een paar keer huilen.
Voor het eerst met anderen weg zonder ons zag hij ook niet zitten vantevoren. (Toen was hij ook al 4.)
En carnaval snap ik zelf ook niks van, dus ik vond het helemaal niet gek dat hij absoluut niet verkleed wilde en dat hij het allemaal maar vervelend vond.

Hij laat dingen niet zomaar over zich heen komen. Als er iets onbekends is aangekondigd stelt hij daar veel vragen over (met hele lange tussenpozen van soms uren of dagen).

Rafelkap

Rafelkap

11-03-2011 om 17:18

Gevoel van veiligheid en controle

Nee, ik denk niet dat het een jongensding is, wel dat het vast een keer overgaat. Het zal wel te maken hebben met een gevoel van veiligheid en controle, die zoek is als er dingen veranderen.
Mijn oudste (net 6) heeft totaal geen moeite met veranderingen als andere kleding/schoenen/uitjes. School was wel even wennen, zoveel indrukken dat het in het begin heel vermoeiend was.
Laat je zoon gewoon maar wennen zonder druk, de meeste kinderen zijn niet meteen superman maar leren stapje voor stapje.

liora

liora

11-03-2011 om 18:28

Geen herkenning

Mijn zoon was altijd blij met nieuwe kleren en schoenen, en heeft ook niet gehuild bij veranderingen.

Irene

Irene

11-03-2011 om 20:22

Observator

Hier moet zoon van net 4 alles eerst eens rustig kunnen bekijken, van een veilige afstand, voordat hij zich waar dan ook in mengt. Geen probleem. Zo heeft hij gister een speciale gymles (want in een sporthal) doorgebracht op schoot van de juf. Volgende keer doet hij misschien wel mee (of niet). En na 3 weken school heeft hij vandaag voor het eerst in de pauze even met een klasgenoot gespeeld! (in plaats van aan de hand van de juf rondgekeken). Als beloning mocht hij van de juf een sticker uitzoeken die hij (dat dan weer wel) op zijn voorhoofd wilde en die daar de hele dag gezeten heeft... (we hadden hem natuurlijk ook nooit "Anders" moeten noemen)
Geef je kind gewoon de tijd. Hier gaat zoon voorlopig alleen ochtenden naar school en dan niet eens elke dag. Met carnaval heb ik hem bijvoorbeeld meteen weer mee naar huis genomen, want dat trok hij echt niet.

Valkyre

Valkyre

13-03-2011 om 21:22

Hier ook

Zoon (bijna 4) is echt een kat-uit-de-boom-kijk type. Heeft-ie van mijn man. Tja, gewoon rustig de kat uit de boom laten kijken.

Sinterklaas is vooral leuk met familie, meer drukte hoeft hij niet. Op de creche wilde hij ook pas na een jaar in de peutergroep eens op de andere groep op bezoek. Hij doet uiteindelijk alles - maar het kost wat tijd. Ach.

Met eten hebben we ook de regel dat hij eerst een hapje van het nieuwe moet eten (meestal groente, of iets waar een onbekend sausje op zit) en dan mag hij iets wat hij lekker vindt (vis, kip, stukje naan/Turks brood, kroepoek).

Met kleren hebben we ook weleens dat probleem. Het gaat een stuk beter sinds hij zelf wat dingen mag uitzoeken (op schoot achter de laptop bij H&M in de uitverkoop...). Zijn lentejas wilde hij pas aan toen ik zei: het is nu ECHT te warm voor je winterjas, ik ga 'm nu wassen. En dat terwijl hij de nieuwe jas zelf had uitgezocht... Nou ja, er zijn ergere dingen, denk ik dan maar.

dani

dani

27-03-2011 om 21:33

Eroverheen groeien

Ik herken het wel een beetje. Zoon had het bij bepaalde dingen (nieuwe schoenen, zomer/winterjas aan begin seizoen, school juist weer niet, nieuwe speeltuintjes of wijziging in activiteiten ook geen punt) Hij had het van zijn 3e tot zijn 5e, denk ik. Nu is dat (met kleding enzo) over.

Hoewel eten van "vreemde dingen" (zeg maar alles wat langer dan een week geleden gegeten is) nog wel een ramp is.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.