Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Marli

Marli

24-04-2010 om 22:17

Nog een is-dit-knap-vraag!

Ik heb hier al vaak gelezen over kinderen die al heel jong kunnen lezen. Mijn dochter van 5,5 kan dat nog niet echt, maar ze kan wel goed rekenen. En omdat ik daar eigenlijk nooit iets over hoor, en ook geen idee heb hoe ver haar klasgenootjes daarmee zijn, was ik toch wel benieuwd hoe knap dat eigenlijk is.
Ze heeft het zichzelf aangeleerd, zonder hulp van ons, ze vindt het echt leuk blijkbaar. Ze maakt sommetjes tot ongeveer vijftig, bijvoorbeeld 24 plus 23. Ze is begonnen met vermenigvuldigen, 3 keer 7 is 21 hoorde ik haar laatst uitrekenen. En ze is bezig met 'in rijtjes tellen', dus bv. 3,6,9,12 enz.
Het enige wat ik weet is dat ze voorloopt, want volgens mij worden er in groep 3 sommetjes gemaakt tot twintig? En ze gaat pas na de zomervakantie naar groep 3. Maar of het echt heel knap is, geen idee. Ik ben wel benieuwd of er meer van die slimme rekenkinderen zijn, altijd leuk om te horen.

100%mama

100%mama

25-04-2010 om 09:06

Ieder kind is knap toch?

alleen ieder op zijn eigen manier :)

Hier ook geen "taal wonder", daarin tegen net zoals jouw dochter (zoon ook 5,5) een "reken wonder". Vanaf het moment dat hij in de klas kwam is hij "geobsedeerd" door cijfers. Kent de tafel van 1 t/m 5 en kan aftrekken en op tellen tot 50. Of het knap is, hij ligt voor het gemiddelde, maar ik zeg altijd....een gemiddelde krijg je door plusjes en minnetjes :) Ik hoop dat hij ook gaat lezen, hahahaha!

Mee eens!

Die van mij (4) kon met 3 al losfietsen en zwemt de sterren van de hemel!

letters en cijfers daarin tegen interesseren hem geen bal...

Ieder zo zijn eigen uitblink ding!

liefs lisa

Guinevere

Guinevere

25-04-2010 om 22:46

Jawel

Ik vind het knap!

Marli

Marli

26-04-2010 om 10:55

Tuurlijk

Natuurlijk is ieder kind knap! Ieder kind heeft zijn sterke punten, en opgroeien is geen wedstrijdje... Ik dacht dat ik dat niet hoefde uit te leggen, dat spreekt toch voor zich? Ik was gewoon benieuwd hoe het met de rekenwondertjes zat hier op ouders online. Over (vroeg) leren lezen hoor je heel veel, over rekenen bijna nooit iets. Vandaar dat ik er nieuwsgierig naar ben. Dus ik hoor graag nog meer verhalen over cijfergekken!

Mamvantwee

Mamvantwee

26-04-2010 om 12:02

Knap ja en herkenbaar

Tja, ik wilde eerst niet reageren, ik ben ook vanzelfsprekend trots op mijn kinderen. Ik vind het ook erg knap wat je dochter doet, Marli.

En ik herken het ook: mijn dochter van net 6 rekent ook erg graag. Het lijkt wel een vorm van ontspanning voor haar, als ze erg moet is, wil ze graag hoofdrekenen. Momenteel is ze dol op rekenen met negatieve getallen, maar ook logische getallenreeksen zijn hot. In haar klas op school gaan ze echt niet zover, ze zit pas in groep 2.

Zoon is 4,5 en begint zijn zus al aardig na te doen. Hij rekent nog niet onder nul, maar telt wel op tot 20 en kent de tafel van 10. Hij kan ook tellen tot 1000...duurt láááng!

Ik geniet ervan en realiseer me dat dit misschien 'erg knap' is, maar dat mijn wondertjes weer niet erg fysiek onderlegd zijn. Ieder zijn talenten.

groet, Mamvantwee

Massi Nissa

Massi Nissa

26-04-2010 om 18:00

Nog knapper

Ik vind eerlijk gezegd goed en vroeg kunnen rekenen nog knapper dan vroeg lezen. Ik heb namelijk een enorme wiskundedeuk, vandaar de bewondering voor kleine en grote mensen die raad weten met getallen.
Groetjes
Massi

Mathilde

Mathilde

27-04-2010 om 16:11

Heel knap!

Mijn dochter zit in groep 3 en scoort in de middenmoot met rekenen. Tot tien gaan sommen haar redelijk goed af, met wat nadenken lukt het ook om eenvoudige sommen in de hogere getallen te doen (24 plus 3 of zo, de tientallen kent ze wel). Maar het gaat alleen om optellen en aftrekken. Vermenigvuldigen en delen komt blijkbaar pas in groep 4, dan leren ze op school ook de tafels. Dus jouw kind is echt heel goed in rekenen Marli!

Nog zo één

Hier ook rekenwondertje van ruim 5,5 jaar. optellen, aftrekken, keersommen, onder de 0 enz. Fijn om te horen dat er meer zo zijn, op school zijn ze er nl behoorlijk van van slag. Hij leest ook al. Kind is een vroege leerling en ik wil hem niet als 11-jarige op de middelbare school hebben.
Ben dus benieuwd hoe ze hem de komende 6 jaar willen bezighouden...

judiths mama

judiths mama

05-05-2010 om 16:42

Hier ook, of toch niet...??!

we zaten van de week lekker frietjes te eten. Jongste (5) is bezig met spellen, dus ze zegt m-a-j-o-n-ai-se, terwijl ze naar de betreffende pot kijkt. Ik dacht dat ze het voorlas van het etiket en viel bijna van mijn stoel. 'Rustig maar', zegt manlief tegen mij, 'we hebben geen wonderkind, er staat yofresh'.

Maar toch

Dan heeft jouw kind dus het woordbeeld van het woord majonaise in het hoofd. Dat vind ik niet misselijk voor een vijfjarige, en het lijkt me eigenlijk veel moeilijker dan het oplezen van een etiket.

Groeten,

Temet

Mamvantwee

Mamvantwee

06-05-2010 om 09:38

Het went wel

Dat is raar, want ik ben natuurlijk trots op mijn kinderen (en dat is iedereen terecht op zijn kinderen, dat verdienen ze gewoon), maar het went. Mijn kinderen zijn blijkbaar snel met lezen en rekenen (en schrijven en nog wel meer), maar ik vind het niet meer dan normaal. Ik weet niet beter, we groeien met ze mee, nietwaar?

Dochter is dus 6, zit in groep 2. Ze leest boekjes E2 met gemak, en ook al stukjes van de ondertiteling op tv, is niet bang voor lange samengestelde woorden (komkommersalade).
Ze rekent inmiddels op niveau van groep 4, sommen als 3 x 10 + 13 of met negatieve getallen -3 + 5 = 2 en -2 - 2 = -4.

Door alle reacties om ons heen ga ik nu weer eens met haar juf praten, want volgens hen (en mijzelf ook wel intussen) moeten we hier wel iets mee, als ze straks naar groep 3 gaat...

groet, Mamvantwee

judiths mama

judiths mama

06-05-2010 om 14:18

Temet

Leuk dat je dat zegt, van dat woordbeeld, zo had ik er nog niet over nagedacht.
Ik vind het zowiezo wel grappig om te horen hoe ze met taal omgaan. De oudste kon bijvoorbeeld wel op een gegeven moment kat opschrijven: k a t. Maar ze kon het niet teruglezen, wel alle letters onderling, maar niet er een woord van maken.
De jongste is nu bezig met spellen. Wil je een koekje? J-A. Of onderaan de trap, op vol volume: M-A-MA! naar boven schreeuwen. Heerlijk.

picobello

picobello

11-05-2010 om 14:18

Rekenwonder

1 en 2 is 9 en dat komt uit de tafel van 10.
Snap iemand dit?

van een 3 jarige die "meedoet" met het huiswerk van haar grote zussen.

Marli

Marli

11-05-2010 om 18:56

Ha ha

Ja, dat lijkt mij een wiskundige in de dop : )
ik snap het niet, maar dat zegt helemaal niets...

lukke

lukke

12-05-2010 om 21:34

Knap

Die van mij is al ver met lezen (bijna vijf), maar zelfs 2 + 2 moet ze nog op haar vingers tellen, dus ja, ik vind het heel knap.

Ik ben juf

En het is inderdaad erg knap dat ze UIT ZICHZELF zo goed kan rekenen. Ik lees dat uit jouw verhaal, grappig hoor! Mijn tip: als kinderen uit zichzelf iets ontwikkelen en interesse tonen is het heel goed, maar als ouders kinderen willen stimuleren vroeger te beginnen met lezen/rekenen dan ben je verkeerd bezig.
Ze leren alles vanzelf, en het is ook voor een kind moeilijk om beter te zijn dan andere kinderen. Net als kinderen die achterlopen.

Marli

Marli

18-05-2010 om 20:34

Reactie

Hmm, ik had eerlijk gezegd meer reacties verwacht in de trant van 'o ja dat kon mijn kind ook toen hij 4 was' enzo. Zoals dat bij de draadjes over vroeg kunnen lezen vaak gaat. Maar er zijn wel meer van die rekenwondertjes dus, en soms nog veel knapper ook, leuk.
De juf van mijn dochter heeft het overigens wel in de gaten hoor. Ze zijn op school begonnen met doortoetsen om te kijken op welk niveau ze ongeveer zit. Ik vind dat ze daar vlot bij zijn, in groep 2.
Ik hoop niet dat ze er problemen door gaat krijgen straks in groep 3. Tot nu toe heeft ze het zo naar haar zin op school, ik heb ook niet het idee dat ze nou zo vreselijk voorloopt. Het scheelt misschien dat ze nog niet zo goed kan lezen, ze is net een beetje begonnen met korte woordjes.
Maar ik ga het natuurlijk goed in de gaten houden.
dank voor al jullie reacties!

Yep, voorsprong, maar

er zijn altijd kinderen die het nog bonter maken: mijn oudste kon tot 1000 tellen en begrijpen met 2,5 , en hij rekende in groep 1 alle tafels, deed in groep 2 368 plus 386 uit het hoofd en kon toen breuken maken. Er waren meer kinderen die aardig konden rekenen zoals jouw dochter in groep 2, die zijn uiteindelijk allemaal versneld omdat taal ook heel hard ging. Mijn zoon is trouwens is nu net 8 en kan uit het hoofd binair rekenen en procentueel kansberekenen. Rekenen is zijn lievelingsvak. (1 keer versneld daarin, maar met taal loopt hij 3 jaar voor)

Het uit het hoofd kunnen optellen van getallen met 2 cijfers (en over het decimaal heen) is groep 4 stof, niet groep 3.

Marli

Marli

19-05-2010 om 18:52

Denkster

Wow denkster, dat klinkt echt ongelooflijk knap. Jouw zoon heeft echt een bijzonder talent!

Marli

Marli

19-05-2010 om 19:04

Ellen

Bedankt voor de boekentip Ellen, ik zal er achteraan gaan. Het is inderdaad nuttig om te weten wat ze precies in welk jaar moeten leren.
Ik ben nog een beetje huiverig om mijn dochter te beschouwen als een kind dat zo ver voorloopt dat ze er misschien op school problemen mee kan krijgen. Maar het is natuurlijk beter daar enigszins op voorbereid te zijn, dan de kop in het zand te steken.
De juf van mijn dochter is erg goed vind ik. Mijn dochter laat haar rekenvaardigheden niet echt zien in de klas, maar de juf had het toch in de gaten. Welke toetsen ze gaan gebruiken zou ik eigenlijk niet weten, ik vermoed de gewone kleutercito's voor het doortoetsen? Daarnaast wordt het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid gebruikt. Het is allemaal nog maar net in gang gezet, dus ik kan je er nog niet veel over vertellen (en uitslagen zijn er uiteraard ook nog niet).
Ik wil graag extra informatie van je, heel aardig dat je dat aanbiedt! Ik ben alleen niet zo handig met het aanmaken van emailadressen in hotmail o.i.d., heb jij misschien een adres waarop ik jou kan mailen?
groet, Marli

Marli

Marli

20-05-2010 om 15:32

Ellen

dank, ik heb je gemaild.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.