Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Mama_Lynn

Mama_Lynn

29-03-2012 om 11:06

Nogmaals broekplassen

Ik heb eerder al wel eens gepost over dit onderwerp, maar toch nog maar eens. Dochter wordt dus over een maand 5. Is volledig zindelijk geweest tussen 2.5 en 3.5. Daarna een geleidelijke terugval, met als dieptepunt 3 natte broeken overdag, waaronder ook op school. 's nachts draagt ze een luierbroekje, omdat ze altijd nat is, maar dat is dus niet het issue hier, het gaat over overdag.
Van alles gedaan: belongingssystemen, boos worden, praten, negeren. Het leek een tijdje beter te gaan, het gaat ook wel iets beter, want op school blijft ze droog. het maximale wat ze gehaald heeft is 3, 4 volledig droge dagen achter elkaar. Helaas gaat het nu weer dagelijks mis, meestal aan het eind van de dag, na school. Bijkomend probleem is dat ze ongelofelijk boos wordt als we haar naar de wc sturen, ook al hebben we haar uitgelegd dat dit nodig is en lijkt ze dit op dat moment te begrijpen. Standaard antwoord is: 'ik moet geen plas'. soms is ze nog wel te bewegen als ze 'op haar handen mag lopen naar de wc' (dat vindt ze leuk), maar ze vraagt er soms standaard om, en daar heb ik niet altijd zin in. Of, als we haar toch sturen of optillen en daarheen brengen, dan wordt het gekrijs, met soms gelijk een natte broek als gevolg. laat ik het gaan, dan plast ze vaak na korte of langere tijd even goed in haar broek.

Ik vind het best vervelend, want het stinkt (ze zegt het ook niet, maar blijft er mee rondlopen), ik wil niet dat ze er met buurtkinderen/ vriendinnetjes last van krijg (die haar daarmee plagen) en het levert gewoon ook echt een hoeveelheid extra was op (onderbroeken + legging/ maillot enz.) (lang leve de zomer die in aantocht is...). Ik ben op een gegeven moment door de (al dan niet bijpassende) leggings en maillots heen.

Iemand nog zinvolle tips? Wanneer komt dit goed? Kan ik nog iets doen om haar te helpen hier bij of moeten we het uitzitten en afwachten?

Groetjes, Lynn

Laura

Laura

29-03-2012 om 11:38

Huisarts/fysio

Ben je al eens bij de huisarts geweest? Hier een zoon van 6 die eigenlijk sinds een jaar echt goed zindelijk is. Hij had (en heeft soms nog) ook poepproblemen. Door de obstipatie ging hij ook in z'n broek plassen. Hij is door de kinderarts onderzocht en gebruikt Forlax. Verder heeft hij veel baat gehad bij fysiotherapie om te leren wat nu precies aandrang is en hoe hij zijn spieren kan ontspannen om goed te kunnen plassen en poepen.

Groetjes van Laura

amk

amk

29-03-2012 om 11:48

Idd huisarts / fysio

vriendinnetje van mijn dochter heeft hier ook een probleem mee en is nu onder behandeling van fysio en kinderarts en blijkt een spierprobleem te hebben waardoor ze gewoon niet volledig zindelijk kan zijn.

Al haar vriendinnetjes weten dit en ze wordt er niet mee gepest. Ze helpen haar gewoon als er een schone onderbroek nodig is. Desnoods pakken ze er 1 van hunzelf. (En vind ik de andere ergens tussen het speelgoed, dat is dan weer iets minder)

Kortom laat eerst uitzoeken of er niet iets lichamelijks is.

Mama_Lynn

Mama_Lynn

29-03-2012 om 12:05

Huisarts

Ik heb in mei vorig jaar en rond de zomer twee keer urine weggebracht om te checken op blaasontsteking. Dit was niet het geval. Toen ik in het najaar nog een keer bij de huisarts was voor iets anders (mezelf) heb ik het nog even aangekaart. Huisarts vond het nog binnen de grens van het normale, tot een jaar of 6 zou dit voor kunnen komen. Maar ik hoor het om me heen dus helemaal niet, en ik vind het zo sneu voor haar zelf. Ik weet gewoon ook echt niet of ze er iets aan kan doen of niet, dus of het een 'gedrags'probleemje is of dat ze het echt niet kan. Maar misschien toch eens langsgaan. Ze hebben een plaspoli in het ziekenhuis in de buurt, vanaf 5 jaar. Is het gek om daar toch al een doorverwijzing naar te vragen?

Lynn

Mama_Lynn

Mama_Lynn

29-03-2012 om 12:07

En nog

Poepproblemen zijn er eigenlijk niet. Ze heeft een enkel keertje een bruine streep in haar onderbroek, maar dat komt meer omdat ze dan te vroeg van de wc afkomt :)

Bedankt voor de input in elk geval allebei!

Lynn

Hanne.

Hanne.

29-03-2012 om 13:15

Herkenbaar

Ik herken het van mijn oudste. Die ging in de kleutertijd standaard met een set reservekleding in z'n tas naar school. Uiteindelijk is het vanzelf goedgekomen, hoewel (groep 4) nu ook nog wel eens te laat is.

Hier was het probleem niet willen gaan zitten, en (nogsteeds) heel laat aanvoelen. Wat nog wel eens wilde helpen is zeggen dat er een 'stiekeme plas' was. Die kan je als kind niet voelen maar hij is er wel. Dan kon ik'm wel zover krijgen dat hij ging.

Je voorkomt daar mee de ik moet wel/niet plassen discussie.

Kinderfysio

Wat een vervelend probleem voor jou en je dochter. Ik weet niet of het je bekend is, maar er zijn bepaalde kinderfysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in zindelijkheidsproblemen. Ik zou daarvoor een verwijzing vragen, omdat die jullie wellicht goed kan adviseren. Zelf loopt zoon nu ook bij een kinderfysio omdat hij (bijna 9 maar verstandelijk gehandicapt) nog steeds niet zindelijk is.Met haar tips zijn we op de goede weg,al is er nog een lange weg te gaan.

Ik ook

Ik heb dat vroeger ook gehad.

mijn ouders hebben het toen laten rusten en mij overdag weer een luier omgedaan. Op een gegeven moment had ik daar kennelijk genoeg van (volgens mij moeder) en toen ging het stukken beter. Ik heb tot mijn 7 jaar vaak natte broeken gehad. en daarna tot mijn 12 jaar in bed geplast.

Gelukkig hebben mijn kinderen dit niet overgenomen.

tien

tien

30-03-2012 om 21:03

Ik ook

Ik heb tot mijn 10e in bed geplast, behalve als ze me s nachts lieten plassen.
Op de kleuterschool en ook later nog wel kreeg ik vaak oude maillots van daar aan omdat ik ongelukjes had (waarom kreeg ik geen extra kleding mee..? Of ben ik dat vergeten).
Ben wel onderzocht maar wat het precies was, is nooit ontdekt. Ik denk dat het deels psychisch was. Moet nu nog wel vaak plassen en dat is wel fysiek.

Het is vervelend, maar ja. Ik zou proberen mijn dochter toch wat te steunen. Ik herinner me dat ik een keer billenkoek kreeg toen ik zei dat ik een ongelukje had gehad. Zal mijn moeders stress geweest zijn, maar dat was niet zo leuk.
Verder was ze wel betrokken hoor. Het lijkt me erg frustrerend als moeder.

Succes!

Mama_Lynn

Mama_Lynn

02-04-2012 om 08:35

Reactie

Bedankt voor alle reacties. Het gaat dus niet zozeer om 's nachts in bedplassen, daar heeft ze een luierbroekje voor, is geen punt. Wel het dagelijks (en van het weekend zelfs weer bijna twee keer).
Wat voor mij het meest frustrerend is, is niet het ongelukje an sich, maar het feit dat ze zich niet laat sturen en dat daardoor die broek nat wordt.
Van het weekend een flinke aanvaring gehad, waarbij ik dat nog een keer heel duidelijk uitgelegd heb, en ook dat ik haar gewoon heel graag wil helpen en dat dit niet gaat als ze zich niet laat sturen. Dat ze beter een keer voor niks op de wc kan zitten, dan dat ze niet gaat en het in haar broek doet. Dat maakte in zoverre indruk dat het gisteren de rest van de dag heel goed ging met het sturen. Uitgebreid gecomplimenteerd natuurlijk dat ik dit heel fijn vind zo, en daar glimt ze dan toch wel weer van. Ik hoop dat het blijft hangen.
Verder ga ik van de week eens bellen met de plaspoli of ze hier iets mee kunnen, om te informeren, voordat ik bij de huisarts om een verwijzing ga lobby'en. voor hetzelfde geld hebben ze ook nog wel tips. Het is gewoon heel lastig in te schatten of het gedrag is, of niet, en dochter maakt het ons niet heel makkelijk om dat duidelijk te krijgen, het is een pittige dame.

Bedankt in elk geval.

Groetjes, Lynn

Anneke

Anneke

02-04-2012 om 13:48

Broek poeper

Hier heb ik een broek poeper van 4 1/2. Hij was zindelijk tot 3 -4 mnd terug. Ineens weer elke dag poep broeken.. Wij zijn bezig met stikkerkaarten en 'het schema'. Dat schema is de baas en ik help hem herinneren wanneer hij nr de wc moet. Zo krijg ik geen strijd over wel/niet nr de wc gaan. T gaat al best goed, maar de oorzaak is er nog. Ik denk dat school veel impact op m heeft en hij is nogal druk waardoor hij t echt " vergeet". Ik probeer er niet te veel aandacht ( negatief) aan te geven en zo weinig mogelijk gedoe er omheen te creeen. hij is nog klein en ik denk dat ie er weer over heen groeit. Maar succes, het is voor de ouders wel een vervelende toestand...!!

Carolien

Carolien

03-04-2012 om 10:43

Tip van kinderarts

Mijn dochter heeft dit ook een tijd gehad, kreeg uiteindelijk de volgende tip van de kinderarts:

Maak een schemaatje met 7 plasmomenten op een dag (na opstaan, tijdens koffiedrinken, voor/na de lunch etc). Op die momenten moet ze gaan plassen. Hang een lijstje met al die tijden op de wc deur, als ze geweest is mag ze een sticker plakken/afstempelen.

Heb ik het zo duidelijk omschreven?
Bij mijn dochter hielp het erg goed, na een tijdje ging ze gewoon vanzelf weer op tijd en plaste ze niet meer in haar broek.

Succes, hoop dat je er iets aan hebt,

Carolien

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.