Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

isamik

isamik

17-10-2008 om 23:55

Obsessie, passie

Ik zie veel kinderen die nu dit, dan dat, om de zoveel tijd een andere hobbie/passie hebben. Knikkertijd, lego-mania, skatetijd etc. En ik zie mijn eigen kind met een eindeloze passie voor één onderwerp. Altijd sterren en ruimte. In ieder spel komen die sterren weer voorbij, ze praat en vraagt doorlopend over sterren. Een bezoek aan de bieb is alleen maar sterren. Wie herkent dit? Wiens kind heeft ook 1 passie of moet ik het een obsessie noemen. En is er iemand die iets zinnigs kan zeggen over het hoe en waarom van passies/obsessies.

koentje

koentje

18-10-2008 om 00:17

Obsessie

Ik denk dat je pas van een obsessie kan spreken als het onderwerp het kind echt belemmert in zijn omgang met anderen. Kan het nergens anders over praten, is het een dwangmatig gebeuren.

Als jouw kind gewoon een grote belangstelling heeft voor de ruimte/sterren dan is dat toch op zich een leuke wetenschap?
Laat ik het anders zeggen, heb je er een probleem mee?

Ja, mijn zoon heeft een passie/obsessie/pre-occupatie (mooi woord he) met het gemotoriseerde verkeer. (hij heeft ADHD en licht autistische trekjes)Begonnen toen die klein was met standaard wel of niet op fiets of brommer; vervolgens geobsedeerd door 1 of 2 uitlaten , toen kentekens, antennes en momenteel heeft hij de 'tic'om tekens uit het raam naar buiten te kijken of iemand wel of niet remt bij de drempel; de remlichten dus. Ik wordt er wel eens moe van en soms is het erg grappig.

Mari

Mari

18-10-2008 om 11:28

Accepteren

Mijn dochter heeft een passie/obsessie/hobby of wat je het ook wil noemen. Ze weet alles over dinosaurussen en dan ook echt alles. Het is begonnen toen ze met 4 jaar haar eerste dino kreeg en nooit meer over gegaan. In het begin dacht ik dat het een fase was, maar nu is ze 11 en ze wil ook paleontoloog worden. Ik heb het maar geaccepteerd alleen ga ik er niet meer in mee. Van mij (en andere familie) krijgt ze geen dinos meer (ze heeft al over de 100!) of boeken of iets wat met het onderwerp te maken heeft.Af en toe maakt ze uitstapjes naar andere verwante onderwerpen, dat moedig ik wel aan zodat haar interesse wat breder wordt.
Het leuke is dat ze er op school niet mee wordt gepest. De jongens hebben ontzag voor haar kennis en de meisjes accepteren haar vreemde passie. Zou ze wel gepest worden dan zou ik wel stappen ondernemen om te zorgen dat ze haar passie thuis laat.

Bastet

Bastet

18-10-2008 om 12:44

Mari

Zou ze wel gepest worden dan zou ik wel stappen ondernemen om te zorgen dat ze haar passie thuis laat.
Maar waarom?Ik zou juist stappen ondernemen tegen het pesten,via de leerkracht,en haar bijv. een spreekbeurt laten houden.Het kan toch niet zo zijn dat je je hobby moet verzwijgen?
Groetjes,Bastet

Jade

Jade

18-10-2008 om 13:20

? mari,

dat snap ik niet: als je dochter gepest zou worden vanwege haar hobby dan moet ze haar passie thuislaten?? Dat is wel heel erg de omgekeerde wereld. Aan de pesters moet wat gedaan worden, daar hoeft jouw dochter toch niet de dupe van te worden??

En wat is er mis met haar passie?? Ik snap aan de ene kant wel dat je graag wilt dat ze wat bredere interesses heeft, maar ik zie het probleem niet helemaal. Ik bedoel dit niet negatief hoor, maar ik probeer te begrijpen waarom een kind afgeremd moet worden als het kind een passie heeft voor iets (behalve als ze in haar ontwikkeling geremd zou worden, maar dat haal ik niet uit jouw posting)

Mari

Mari

18-10-2008 om 15:54

Verkeerd verwoord

Na terug lezen blijkt dat ik me niet goed verwoord heb. Want dochter word niet gepest en ook nooit in het verleden. En natuurlijk bij pesten moet school de pesters aanpakken. Hier gaat school juist heel leuk om met haar aparte interesse (want dat is het wel voor een 11 jarige meisje). Vorig jaar hadden de kleuters op de andere lokatie een themamaand over dinos. Dochter was uitgenodigd om een praatje te houden voor de 3 kleuterklassen. Heel goed voor haar sociale vaardigheden (ze heeft Asperger) en de kleuters vonden haar helemaal geweldig.
Maar wat ik eigenlijk bedoelde is dat zij soms erg opdringerig kan zijn als zij op dreef is over dinos. Ze heeft niet door wanneer een ander het niet meer leuk vind. Ze schiet er te ver in door. En daarmee bedoel ik dat ze dat beter thuis kan doen. Natuurlijk mag ze op de juiste gelegenheden wel over haar passie hebben.
En ik vind er helemaal niets mis mee dat zij zo dino gek is. Ik ben er juist trots op dat zij zo veel weet. Ik verbied niets, laat haar lekker haar gang gaan, maar ga er niet meer in mee. Wil ze dinos kopen, dan mag ze dat zelf doen van haar zakgeld. Ze had gespaard voor dino playmobil, dat moedig ik juist wel aan. Maar ik vind het wel belangrijk om haar interesses wat te verbreden, daarom van mij andere kados (wel van haar verlanglijstje).
En ik zie ook wel het positieve kant, want ze wil heel graag paleontoloog worden en ze weet dat ze dan eerst heel hard zal moeten werken op school en later universiteit. Werkt bijzonder motiverend.
Hopelijk nu wat duidelijker.

Bastet

Bastet

18-10-2008 om 18:12

Mari

Ja,duidelijk..:)) Mijn zoon(groep 8) mag na de vakantie in groep 3 een verhaal vertellen en zijn slangen laten zien.Ook in zijn eigen klas is er belangstelling voor zijn hobby,inderdaad een echte passie, voor dieren.Hij weet nog niet wat hij wil doen later,maar dieren zullen daarin een rol spelen.Het liefste zou hij reptielenverzorger willen worden.
Groetjes,Bastet (die nooit gedacht had dat ze nog eens slangen zou houden)

Jade

Jade

18-10-2008 om 18:46

Mari,

zo duidelijk als wat.....bedankt voor je uitleg:-)

isamik

isamik

18-10-2008 om 22:48

Pre-occupatie

Mooi woord, mwah, weet niet. Ik vind passie het mooiste geloof ik en ik heb er ook geen problemen mee. Wel gillen de andere kinderen zo nu dan: nee, geen sterren!! Ik ben vooral benieuwd. Waarom hebben sommige kinderen dat zo sterk? En soms ben ik 't onderwerp gewoon beu. Ik herken 't ook van m'n broer en een beetje van mezelf. Asperger, pdd-nos speelt hier niet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.