Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Karina

Karina

15-10-2010 om 23:09

Oudste zus nooit leuk tegen jongere zus, waarom?

Hoi hoi,
We hebben 2 meisjes, 12 en 10 jaar. Ze konden vroeger altijd goed met elkaar opschieten en spelen maar de laaste jaren wordt de oudste van 12 steeds onaardiger tegen zusje. Ik vind dit zo naar en onvriendelijk. Altijd afkraken, uitschelden, en negatief doen. De jongste was altijd erg blij met oudste zus, ze noemde haar zelf vriendinnetje, maar dat houd nu ook een keer op, door alle negativiteit. En ze is er ook verdrietig om. Snapt niet waarom haar zus haar 'haat' wat zo lijkt het wel. De oudste is altijd kattiger geweest, en de jongte is veel zachtaardiger. Maar hoe is het zo gelopen? Er is ook veel afgunst en misschien competitie?
Of jaloezie naar de jongste? Ik weet het gewoon niet maar het doet me wel pijn dat zo te horen.
Herkent iemand dit en wat kan je eraan doen? En hoe kom je erachter waarom het zo is?
Thanks.
Karina

Hier

Hier ook dit soort dingen af en toe (tweeling) en oa ook wel eens jaloers op elkaar maar jaloezie komt altijd ergens vandaan: onzekerheid, een tekort aan aandacht of echt een tekort aan speelgoed of ruimte voor jezelf. Is het misgunnen of is het iets missen. De achterliggende reden is vaak concurrentie hier: letterlijk of figuurlijk te weinig ruimte voor (een) van henzelf.

Puberteit

Ik denk ook puberteit, misschien ook invloed van haar (sociale) omgeving (klas,club etc.) die het w.s. kinderachtig vinden om met je kleine zusje te spelen?
groeten albana

Bastet

Bastet

16-10-2010 om 11:32

Puberteit

Mijn oudste,nu 18,moest destijds ook niet veel hebben van zijn jongere broer,nu 13.Inmiddels is dat geen probleem meer,de heren gaan samen naar concerten..:)

koentje

koentje

16-10-2010 om 12:19

Kan het zijn

dat het verschil in ontwikkeling steeds kleiner wordt nu ze ouder worden en dat de oudste zich bedreigd voelt in haar oudste zijn?

Afgezien daarvan denk ik dat je moet proberen je emotie buiten spel te houden en te eisen van oudste dat zij jongste met respect benaderd. Ze hoeft haar niet aardig te vinden en mag haar mijden: maar we elven hier in een huis en je hebt maar op te brengen dat je respectvol omgaat met elkaar. Net zo min als jij accepteerd dat ze brutaal is tegen jou, mag je van haar eisen dat ze beleefd is naar zus!

Vraag je verder maar niet te veel af waarom. Acceperteer dat dit zo is. Wel jammer he??

Bastet

Bastet

16-10-2010 om 14:02

Inderdaad jammer

Het is inderdaad jammer.Ik heb een zus,zes jaar jonger,wij stonden elkaar ook naar het leven,ooit,maar het gaat prima sinds ik het huis uit ging.
En inderdaad wat Koentje schrijft,ik hou wel goed in de smiezen dat de tijdelijke aversie niet te ver gaat,er zijn hier duidelijke grenzen in huis.Middelste zoon,waar ik net over schreef,nu 13,heeft ook een periode gehad dat kleine zus(10)afzeiken erg populair was,zeker als zijn vrienden in de buurt waren,daar heb ik een stokje voor gestoken.Zijn vrienden zijn alleen welkom als er normaal gedrag vertoond wordt naar zijn zusje toe.

Pippin

Pippin

16-10-2010 om 15:22

Onderzoeken

Ik zou het zelf toch de moeite waard vinden om te onderzoeken waarom je oudste dochter zich zo opsteld. Ik zou eens een lekkere boswandeling o.i.d. met haar maken en dan eens horen: Wat is er aan de hand? Hoe komt dat volgens haar?
Laat haar maar eens praten. Misschien doet je jongste dochter wel iets, wat de oudste heel erg storend vindt. Misschien heeft de jongste haar gekwetst. Misschien heeft je oudste dochter meer tijd en aandacht van jullie nodig.
Als daar dan niets uitkomt, kun je altijd nog gaan accepteren dat het nu eenmaal zo is.
Bij ons is er lange tijd veel frictie geweest tussen twee kinderen, en nu gaat het eigenlijk prima tussen hen. De jongste ging steeds over de persoonlijke grenzen van de oudste heen. De oudste gaf niet duidelijk genoeg feedback. Die begon gelijk met 'ik haat je' en 'ik wou dat je nooit geboren was' en 'jij verpest mijn hele leven'. Daar reageerde wij dan weer boos op en de interactie die tussen oudste en ons ontstond, verborg waar het werkelijke probleem lag. Jongste heeft inmiddels geleerd om de persoonlijke ruimte van oudste te respecteren en op te passen met opmerkingen over oudste. Oudste weet nu wat te zeggen als jongste weer eens een keer veel te ver gaat. En nu zijn ze weer lief voor elkaar, leven weer met elkaar mee en zijn ze weer bij elkaar betrokken.

Tango

Tango

16-10-2010 om 21:22

Praten

Ik zou er ook voor kiezen er met de oudste over te praten. Weet ze hoe het komt dat ze zo doet tegen haar zusje? Ze is 12 dus moet ze daar toch wel iets over kunnen zeggen. Ik zou me er niet zomaar bij neerleggen, zeker als de jongste er zo verdrietig om is. Het kan zeker met puberteit te maken hebben, maar dan kan ze nog wel aardig zijn tegen haar zus. Ze hoeft heus niet alles met haar samen te doen, begrijpelijk dat ze dat niet wil. Maar nooit leuk doen tegen haar zusje dat kan echt niet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.