Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Even annoniem

Even annoniem

07-05-2011 om 21:23

Pestende zoon

Mijn zoon is 9 en ik merk dat hij de laatste tijd echt andere kinderen pest door hele rare opmerkingen te maken en schelden. Zo scheld hij kinderen uit voor dikzak met dikke kop en zo feliciteerde hij een klasgenoot met haar gebroken arm. Heb geprobeerd er met hem over te praten, dan roept hij gelijk dat hij spijt heeft en begint dan ook te huilen.

Ik snap niet waarom hij het doet, wat erachter zit, maar blij ben ik er allerminst mee. Weet niet goed wat ik er nu mee moet. Ben nu ook vooral geschrokken dat hij het doet en boos, is ook geen goede insteek naar zoon voor een goed gesprek.

Wat nu? Iemand tips?

Even mee denken

hoe gaan die gesprekken dan die je met hem voert ?

Het lijkt wel alsof hij even niet weet hoe je met mensen moet omgaan, ik zou naast dat je het afkeurt ook voorbeelden aandragen wat je kan zeggen tegen een ander (interesse tonen, vraag stellen om gesprek aan te zwengelen, troosten) "wat is er gebeurt, ben je gevallen, wanneer was dat, ik vind het vervelend voor je".

En daarnaast zou ik ook vragen van wie hij dit geleert heeft, zegt iemand anders dit ook tegen hem ?

Puck

Puck

09-05-2011 om 12:41

Onzekerheid?

Waarom is boos zijn geen goede insteek voor een goed gesprek? Of wordt jij ook niet boos als ze iets anders doen wat jij niet goed vindt?
Ik vind dat je best kunt laten blijken dat je heel erg boos bent (en ook verdrietig/teleurgesteld in hem) en dat je dit soort gedrag niet tolereert. Je kunt dan ook uitleggen waarom dit gedrag niet kan.
Daarbij is het ook goed om uit te zoeken waarom hij zo doet? Manda geeft daar al mogelijkheden voor.
Het kan ook voortkomen uit eigen onzekerheid. Of wordt hij misschien zelf gepest en wil zo laten zien dat hij er ook bij hoort. Of wil hij stoer doen?
Je zegt dat als je erover probeert te praten dat hij dan gaat huilen. Tja, wat is daar het probleem van? Stop jij dan met het gesprek, ga je hem troosten of ga je gewoon door met het gesprek? Alleen zeggen dat hij spijt heeft is natuurlijk niet voldoende, overleg eens met hem hoe het komt dat hij dingen zegt waarvan hij later spijt heeft en hoe hij zou kunnen voorkomen dat hij voortaan zulke vervelende dingen zegt.

May

May

09-05-2011 om 19:58

Kanjertraining..

Is niet alleen voor kinderen die gepest worden, maar ook voor pesters. Kinderen leren er veel over de verschillende 'rollen'. Hoe het voelt om gepest te worden of om te pesten..

Inderdaad

Dochter heeft ooit een sociale vaardigheidstraining (sova, of kanjertraining) gedaan en daar zaten kinderen die gepest werden maar ook kinderen die voor overlast zorgden. Het gaat er daar om dat ze leren hoe je met verschillende situaties om moet gaan. Je zou je eens in de materie kunnen verdiepen om te kijken of je er zelf mee aan de slag kan gaan. Volgens mij zijn er ook werkboeken hierover.

koentje

koentje

10-05-2011 om 11:03

Pesten

gebeurt vaak met als doel je machtiger te voelen. Is er iets met hem waardoor hij minder controle heeft over zijn leven?

Word je zoon zelf ook gepest?

Of is hij in het verleden zelf gepest?

Dat kan ook nog een invalshoek zijn.

even annoniem

even annoniem

19-05-2011 om 22:24

Reactie

Sorry dat mijn reactie zo lang uit bleef.

Inmiddels weet ik dat zoon zich meet aan een 2 andere jongens uit zijn klas. Die jongens voeren de boventoom in alles in de klas. Zeggen wat ze willen etc. Dat leek mijn zoon ook wel wat. Dat wilde hij ook wel, hij wilde graag in de gratie komen bij die jongens, net zo zijn. Zoon wordt door die jongens ook wel aangespoord om dingen te zeggen, te schelden. Zoon kan hier moeilijk mee omgaan, durft geen nee te zeggen, maar voelt zidh ook wel stoer om het te zeggen.

Ik heb met zoon op het pestweb op internet rond geneusd en samen gelezen hoe een gepest kind zich voelt. Daar schrok zoon enorm van, hij had er domweg niet bij nagedacht hoe het voor de ander is als hij scheld.
Zoon was er echt van onder de indruk.

Ook gesprek met juf gehad. Zoon zei tegen de juf dat hij graag stoer wilde zijn. Juf heeft aangegeven dat ze het stoer vind om de dingen niet te zeggen en dat ze het stoer vind als die jongens van alles zeggen zoon het tegen haar komt zeggen als hij het zelf niet tegen ze durft te zeggen.

Tot nu lijkt het allemaal wel weer op zijn pootjes terecht te komen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.