Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ankamamma

Ankamamma

13-11-2011 om 09:46

Plotseling een erge tik (zenuwtrek ogen)

Vorige week tijdens het afzwem feestje (c diploma) viel mij op dat zoontje van net 7 met zijn ogen heel raar draaide. Het is een soort van plotseling dichtknijpen van de ogen en het wegdraaien naar boven toe. Ook trok hij soms zijn schouders op en nek naar achteren. Ik dacht ach gossie hij heeft het misschien heel koud. Nu een week later zag ik op vrijdag middag na school dat hij weer zo draaide met zijn ogen. Het is echt heel opvallend... Dus niet zo maar ietsje teveel knipperen maar echt plotseling dichtknijpen en wegdraaien van ogen. En dit de hele tijd met af en toe een pauze! Nu vraag ik mij af of dit door stress komt. Het Sinterklaasgebeuren en we zijn sinds een maand verhuisd dus nieuwe school. Ik maak me echt zorgen want, omdat het zo opvallend is, zal hij opmerkingen van anderen krijgen. Wie herkend dit en gaat het vanzelf weer over? Moet ik naar de huisarts hiermee, of vestig ik dan juist de aandacht erop en wordt het dan erger? Is het onschuldig of kan hij ook ziek (zenuwaandoening ofzo) zijn? Het is echt helemaal nieuw voor mij dus ik weet niet wat ik ermee moet. Vandaar mijn vraag naar herkenning....

Ankamamma

Ankamamma

13-11-2011 om 09:49

Oja.....

De tik met zijn ogen is sinds vrijdag ook niet meer weggegaan!!!! Behalve als hij slaapt natuurlijk...

Fiorucci

Fiorucci

13-11-2011 om 10:02

Nou...

Ik vraag me af of dit alleen een tic zou zijn en ik zou hierover de huisarts bellen.

Marja

Marja

13-11-2011 om 11:01

Ik zou

toch maar naar de huisarts gaan. Sterker nog ik zou er maandagochtend om acht uur zitten.

Ef

Ef

13-11-2011 om 12:08

Zenuwtic

Mijn broer had vroeger ook zo'n soort tic. Kneep dan een aantal keren snel achterelkaar zijn ogen stijf dicht. Vooral als hij zich druk over iets maakte of gespannen was. Het is in de loop van de jaren grotendeels verdwenen, heel af en toe steekt het de kop nog eens op als hij nerveus is. (ik zag het hem op zijn bruiloft weer doen) Bij hem is het een soort spanning reguleren denk ik.
Een jongen vroeger uit mijn klas had heel veel last van tics. Bij hem bleek het later wel een serieuze aandoening, dus ik zou wel naar de huisarts gaan.

Anne Carin

Anne Carin

13-11-2011 om 12:14

Ankamama

Misschien kun je eerst eens je huisarts bellen en het voorleggen, zodat je kind niet direct mee hoeft? Ik denk dat ik dat zou doen. Dan kun je daarna nog beslissen wat je er verder mee doet. Het lijkt mij trouwens dat het ook best een zenuwticje van spanning kan zijn hoor, er zijn veel spannende dingen gaande, afzwemmen, verhuisd, sint.
Sterkte ermee!

Ander geluid

als het zo'n maniertje is, zo'n dingetje om te doen als je nerveus bent, zeg maar, dan zou ik er gewoon helemaal geen aandacht aan besteden, dan gaat het vanzelf wel weer over.

Ik heb ook allerlei dingetjes, als ik er op ga zitten letten dan wordt het erger, dus ik probeer mezelf gewoon maar lekker te laten gaan en dan wordt het wel weer anders als ik weer ontspannen ben en weer in een rustigere periode kom.

Fiorucci

Fiorucci

13-11-2011 om 14:17

Manda

Eens, maar bij het wegdraaien van ogen zou ik toch een huisarts consulteren, al is het maar voor de zekerheid.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

13-11-2011 om 21:30

Nou

Ik zou er in eerste instantie naar kind toe geen aandacht aan schenken, maar ik denk dat ik allang de huisarts erover had gebeld. Wegdraaien van ogen en dat dan vaker vind ik eng klinken hoor.

Dendy

Tic

In principe altijd even contact zoeken met je huisarts. Dat kan zeker geen kwaad. Maar ik denk, als ik je verhaal zo lees, dat het een zenuwtic is. Daar hebben meer kinderen last van. Het enige dat helpt is: negeren. Dan haal je de aandacht ervan weg en na een tijd (dat kan best even duren) zul je zien dat de tic weggaat. Mijn zoon had het heel erg toen hij in een nieuwe klas kwam. Puur een manier van omgaan met spanning.

Succes.
Juulia

Ankamamma

Ankamamma

15-11-2011 om 18:51

Bedankt

Nu ik bij de huisarts ben geweest met zoon ben ik weer een beetje gerust gesteld :-) Omdat hij tijdens het wegdraaien met zijn ogen wel aanspreekbaar is denkt ze niet aan een (lichte) epilepsie aanval.
Volgens de huisarts is het een heel gevoelig jongetje en de nieuwe school brengt toch de nodige stress, denk ik zelf. Dit kan een tik veroorzaken bij kinderen met aanleg. Niet zo fijn. Ik hoop dat het gauw weer over gaat, ik ga er geen aandacht aan besteden en hoop dat anderen dit ook zullen negeren. Ik hoop dat hij snel gewend is op school.... Bedankt voor het meedenken.

ACJ

ACJ

15-11-2011 om 22:41

Aanspreekbaar

Ik ben blij dat je gerustgesteld bent door de huisarts. Ik wil toch even een tegengeluid horen om te zorgen dat er geen verkeerd beeld geschapen wordt over epilepsie. Ik hoop niet dat de huisarts de epilepsie van de baan heeft geschoven vanwege het niet hebben van een bewustzijnsdaling tijdens de trekkingen.

Bij epilepsie heb je verschillende vormen en uitingen van aanvallen, korte of langdurige 'kortsluiting' in de hersenen. Dit gaat vaak gepaard met een bewustzijnsdaling maar het komt ook voor dat een aanval bij bewustzijn plaatsvindt. Zo zijn er mensen die last hebben van partiƫle epilepsie waarbij ze tijdens een aanval (verminderd) bij bewustzijn zijn.

Kortom ook bij bewustzijn kunnen epileptische aanvallen voorkomen, met ontzettend veel verschillende uitingsvormen.

Sterkte! Ik hoop dat het inderdaad spanning gerelateerd is en snel overgaat!

Heini

Heini

15-11-2011 om 23:13

Hier ook

Geef 't de tijd. Epilepsie hou je in je achterhoofd maar ga er eerst maar van uit dat het een 'tic'is. Onze zoon haalde ik op 7/8 jarige leeftijd op van een logeerweek bij een tante. Een vermoeiende week. En ik zag 't direct; een tic; trekken met z'n hoofd en knijpen met z'n ogen. Ik was ongerust maar heb het aangekeken. Na een aantal weken ging het sontaan over. Om een jaar later in een periode van stress weer terug te komen. Hardnekkiger deze keer. Nu is hij 12 en heeft hij al 2 jaar geen 'tics'meer vertoond. Het was spanning.Ik heb in die tijd er veel over gelezen; het schijnt veel voor te komen bij jongetjes in de basisschoolleeftijd als uiting van stress. Ik vond het best moeilijk soms om mee om te gaan. Er zijn al veel draadjes over geweest hier.
Ik wens je succes en geduld en je zoon 'rust'toe zodat het langzaamaan weer afneemt!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.